Wat hebben de oude Indiase spirituele literatuur, het oude Parthenon van Griekenland en moderne westerse technologische wonderen gemeen? Menselijke creativiteit stroomt ongeremd wanneer mensen een redelijke mate van vrijheid, gemeenschapsgevoel en vertrouwen ervaren. Dit is de rode draad. In dit artikel zal ik beschrijven hoe blockchain en Burning Man creativiteit stimuleren door vrijheid, gemeenschap en vertrouwen.

Wat is blockchain-technologie?

De blockchain-technologie implementeert een gedecentraliseerd peer-to-peer (P2P) -netwerk waar iedereen lid van kan worden. Elk knooppunt, d.w.z. een computer op het netwerk, bewaart de volledige informatie op de gedistribueerde database en kan de volledige transactiegeschiedenis bekijken.

Elk knooppunt heeft dezelfde autoriteit, wat resulteert in een community in plaats van een top-down command-and-control-structuur. Er is geen enkele centrale beheerder in een openbare blockchain zonder toestemming.


Krachtige gegevensversleuteling beschermt gebruikerstransacties in de blockchain. Lees er meer over in “Beginnershandleiding: gebruik van cryptografie in cryptocurrency”.

Transactierecords worden gegroepeerd in blokken, die één voor één op andere blokken worden gestapeld. Robuuste consensusalgoritmen beschermen de heiligheid van gegevens.

Decentralisatie stimuleert de gemeenschapszin, terwijl een transparant en veilig netwerk helpt bij het vergroten van het vertrouwen. Geen wonder dat de blockchain-technologie de wereld transformeert, zowel in de zorgsector als in cloudopslag.

Lees meer over de blockchain-technologie in “The Ultimate Blockchain Technology Guide: A Revolution to Change the World”.

Wat is het “Burning Man” -festival?

Larry Harvey en John Law, beiden Amerikaanse staatsburgers, hadden in 1986 het ‘Burning Man’-festival opgericht. Ze hadden een 8-voet houten standbeeld van een man gebouwd en dat ritueel verbrand op een strand in San Francisco op de dag van de zomerzonnewende dat jaar. Het spontaan georganiseerde evenement trok meteen een aantal enthousiastelingen.

In de loop van de tijd groeide het evenement en vanwege de beperkingen van de politie om een ​​standbeeld op een strand in Californië te verbranden, verhuisde het festival naar de Black Rock-woestijn in de staat Nevada. Van een handvol toeschouwers in 1986 trekt het festival van een week nu elk jaar bijna 70.000 mensen met verschillende achtergronden naar de desolate woestijn.

De festivalvrijwilligers bouwen geheel op eigen kracht een stad in de woestijn, organiseren vele kunstexposities en andere culturele evenementen. Ze bouwen een groot standbeeld met een tempel, bieden onderdak aan duizenden mensen, en na een week verbranden ze gewoon het standbeeld en de tempel.

Blockchain versus Burning Man

De deelnemers, genaamd ‘Branders’, beschouwen het brandende ritueel als een symbool van cyclische vernietiging en scheppingsvolgorde, en dus heilig. De brandergemeenschap toont een geweldig gevoel van gemeenschapsgevoel, openheid, samenwerking en creativiteit. Na het festival ruimt iedereen de hele plaats op, opnieuw om volgend jaar weer samen te komen en hun ‘Black Rock City’ te bouwen in die desolate woestijn..

De gemeenschap is in de afgelopen decennia geëvolueerd en heeft een set van 10 regels opgesteld die ze beloven te zullen naleven, zonder handhaving. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de regels:

 1. Openheid;
 2. Wederzijds respect en op consensus gebaseerde gemeenschapsactie:
 3. Vrijwillige inspanning;
 4. Verzet tegen de commercialisering van hun festival;
 5. Zelfredzaamheid;
 6. Zelfexpressie;
 7. Burgerlijke verantwoordelijkheid.

Lees meer over het Burning Man festival op hun website.

Blockchain en Burning Man: overeenkomsten in overvloed!

Blockchain en Burning Man hebben veel overeenkomsten. Ik zal een paar belangrijke uitleggen, die als volgt zijn:

 1. Een nobel doel;
 2. Stuwkracht bij gemeenschapsopbouw;
 3. Openheid;
 4. Nadruk op vrijwillige inspanning;
 5. Nadruk op een ‘onveranderlijke kern’.

Blockchain en Burning man hebben allebei een nobel doel

Hij die een waarom heeft om voor te leven, kan bijna alles verdragen.

Dit zijn woorden van de overleden Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Wijlen Viktor Emil Frankl, de grondlegger van “Logotherapie”, en een overlevende van de Holocaust, vereeuwigde deze woorden in zijn boek “Man’s Search for Meaning”. Lees het boek en hoe deze woorden het belang van een nobel doel overbrengen hier.

Blockchain-enthousiastelingen willen de wereld ten goede veranderen, met de decentralisatie en onveranderlijke records die de technologie belooft. Lees over deze opwindende projecten in “Real World Blockchain Use Cases – 46 Blockchain Applications”.

De Burning Man-gemeenschap wil ook de wereld waarin we leven verbeteren door middel van gemeenschapsinspanningen en diepe banden tussen mensen. Laten we beide gemeenschappen succes wensen!

Het belang van de gemeenschap

Burning Man festival draait helemaal om gemeenschap. Het festival en de voorbereiding ervan het hele jaar door zijn gericht op het opbouwen van banden tussen volslagen vreemden. Iedereen helpt andere ‘Branders’, vooral als de ‘Brander’ nieuw is.

Gemeenschappen sturen de openbare blockchain-projecten zoals Bitcoin of Ethereum volledig aan. Ze bespreken verschillende verbetervoorstellen en beslissen op een transparante manier over toekomstige upgrades. Toen de Bitcoin-gemeenschap ‘Segregated Witness’ (SegWit) implementeerde, gebruikten ze een gemeenschapsaanpak en bereikten ze consensus.

Open en gastvrij netwerk

Met openbare blockchains en Burning Man kan iedereen meedoen. Iedereen kan een volledig Bitcoin-knooppunt draaien. Evenzo staat het Burning Man-festival open voor iedereen, zonder enige vorm van discriminatie.

Met openbare blockchains kunnen gebruikers hun pseudoniemen gebruiken. Burning Man staat dit ook toe aan hun ‘Burners’.

Vrijwillige inspanningen zorgen voor veranderingen

Op het Burning Man-festival geef je geen geld uit als je eenmaal je toegangskaarten hebt gekocht en je kampeerspullen hebt meegenomen, enz. Slechts één centrale faciliteit accepteert überhaupt geld voor de goederen of diensten die ze verkopen, en dat is voor een heel specifiek doel. De gemeenschap waardeert het concept van schenking en vrijwillige inspanningen.

Ontwikkelaars dienen alle verbetervoorstellen in openbare blockchains vrijwillig in. Ook voor die verbetervoorstellen doen zij vrijwillig de nodige programmering. Voor b.v. in de Ethereum-blockchain heeft de ERC 20-tokenstandaard een bug, die in sommige gevallen tokens verbrandt. Een Ethereum-ontwikkelaar heeft vrijwillig een oplossing voorgesteld via ERC 223. Lees er meer over in “ERC 20 vs ERC 223 vs ERC 777: een vergelijking tussen Ethereum-tokenstandaarden”.

Over de kernprincipes valt niet te onderhandelen

Mensen kunnen niet leven met verandering als er geen onveranderlijke kern in hen zit.

Dit zijn woorden van de overleden Amerikaanse leiderschapsexpert en gevierde auteur Stephen R. Covey. Lees hoeveel belang hij hechtte aan een reeks niet-onderhandelbare kernprincipes hier. Succesvolle organisaties, gemeenschappen en mensen houden altijd een reeks fundamentele principes heilig, terwijl ze openstaan ​​voor evolutie over al het andere.

Burning Man is een spiritueel festival, gebaseerd op het concept van onvoorwaardelijke binding tussen de ene mens en de andere. Hoewel ze open zijn over wie er meedoet, sluiten ze nooit een compromis over hun kernregels, bijvoorbeeld vrijwillige inspanning ten opzichte van inkomsten uit advertenties.

De blockchain-gemeenschap is fel beschermend over wat zij beschouwen als de kern van de technologie, namelijk decentralisatie en onveranderlijkheid van gegevens. Ze onderzoeken alle verbetervoorstellen en verzetten zich tegen elk voorstel dat deze kern probeert te verwateren.

Blockchain en Burning man: de noodzaak van waakzaamheid

Zowel Blockchain als Burning Man beloven veel, maar zoals wijlen de Amerikaanse historicus Will Durant had opgemerkt, is de beschaving kwetsbaar. Het duurt lang om een ​​grote beschaving op te bouwen, maar alleen een generatie van onzorgvuldigheid kan deze vernietigen. Lees meer over Durants observatie in deze webpagina van de Will Durant Foundation.

Zoals de cryptogemeenschap heeft ontdekt, voeren gewetenloze spelers ‘Initial Coin Offerings’ (ICO’s) uit en bedriegen ze crypto-investeerders. Ik ben blij om te zien dat de gemeenschap verbeteringen zoals DAICO overweegt om oplichting ICO’s te voorkomen. Lees er meer over in “Beginnershandleiding: wat is een DAICO? De verbeterde ICO! “. Ze moeten waakzaam blijven.

De Burning Man-gemeenschap moet kijken naar de vermeende gevallen van middelenmisbruik tijdens het festival. Ook tijdens het festival van 2017 overmeesterde een deelnemer vrijwilligers en sprong in het vuur. Hij stierf de volgende dag als gevolg van ernstige brandwonden en de hartstilstand die het veroorzaakte. Het festival wekt krachtige emoties op en de gemeenschap moet de deelnemers ondersteunen met emotionele turbulentie om een ​​dergelijk betreurenswaardig verlies aan mensenlevens te voorkomen.

Beide initiatieven verdienen onze oprechte steun, en ik hoop dat ze eeuwig waakzaam blijven op hun reis om de wereld een betere plek te maken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me