Blockchain kan enorm veel kansen bieden voor de detailhandel. Laten we de rol van blockchain in de detailhandel eens nader bekijken.

De detailhandel bloeide zelfs vorig jaar voordat de pandemie de wereld trof. Hoewel veel detailhandelsbedrijven online aankoopfaciliteiten aanbieden, komen de primaire inkomsten uit hun fysieke winkels. Nadat de pandemie was begonnen, kregen winkeliers echter te maken met enkele belangrijke problemen, zoals het onderhouden van de toeleveringsketen, het verkopen van producten, het openen van winkels en het beschermen van alle klanten en werknemers..

Dit zou echter allemaal kunnen worden vermeden als deze industrie vanaf het begin blockchain-technologie zou omarmen. In werkelijkheid kunnen de betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit van het volgen en helpen van blockchain bij beheerprocessen de detailhandel de ultieme digitalisering bieden die ze nodig hebben.

Het wordt dus tijd dat de detailhandel zich serieuzer op de blockchain gaat focussen en deze gaat integreren in hun legacy-systemen. Daarom zullen we in deze gids bespreken waarom de detailhandel blockchain nodig heeft en hoe blockchain alle problemen kan oplossen.


Schrijf nu in:Gratis Blockchain-cursus

Blockchain in de detailhandel: heeft deze branche echt blockchain nodig??

Het is normaal om je af te vragen of deze industrie echt blockchain nodig heeft of niet. In werkelijkheid lijkt de detailhandel het redelijk goed te doen in vergelijking met andere sectoren. Deze branche heeft echter te maken met veel interne problemen die eerder dan later moeten worden aangepakt. Dit is de belangrijkste reden waarom deze industrie op dit moment een verandering zoals een blockchain nodig heeft. Laten we eens kijken naar de mogelijke problemen.

blockchain in de detailhandel

Veranderende consumentenverwachtingen

De detailhandel heeft te maken met veel vluchtige elementen, en een daarvan zijn de verwachtingen van de consument. In werkelijkheid lijken de verwachtingen van de consument vrij snel te veranderen, wat moeilijk bij te houden is. Er spelen gewoon te veel elementen mee, waardoor de smaak van de consument van de ene op de andere dag verandert. Een groot deel van de consument kan bijvoorbeeld vandaag dol zijn op een product, maar de volgende dag kunnen ze andere gedachten hebben, en sommigen vinden het product misschien niet eens leuk meer.

Seizoenswisselingen, gelegenheden, vakanties, trends zijn hierbij enkele van de cruciale factoren. Daarom moet de detailhandel slim genoeg zijn om al deze informatie te begrijpen. Nauwkeurige voorspellingen zijn tot op de dag van vandaag echter nog niet mogelijk.

Slecht onderhoud van klantenbinding

Om een ​​goede merkloyaliteit te creëren, moet u een goede klantervaring hebben. In werkelijkheid is een van de meest prominente problemen van detailhandelaren het verlies van hun oude klanten, omdat ze denken dat ze gemakkelijk kunnen worden vervangen. We weten dat omgaan met consumenten soms moeilijk kan worden. Maar de praktijk van het loslaten kan je pas later achtervolgen.

Als u deze mentaliteit bijvoorbeeld aanhoudt, wordt het moeilijker om uw bedrijf op te schalen. Hoewel promoties, verkoopaanbiedingen of speciale kortingen uw oude klanten kunnen helpen zich gewild te voelen, is dit op dit moment nog niet genoeg, omdat winkeliers meestal geen gepersonaliseerde aanbiedingen doen.

Inefficiënte interne communicatie

Dit is het meest geschikt voor grote retailbedrijven, omdat ze veel divisies lijken te hebben. Daarom is het tegelijkertijd duur en complex om zoveel verdeeldheid te behouden. De loutere complexiteit van het beheren en exploiteren van deze divisies door intern te communiceren, is dus soms niet mogelijk.

Als gevolg hiervan kan het gebrek aan communicatie tussen divisies het bedrijfsproces verstoren en de klanttevredenheid verminderen. Zonder een goed systeem om deze communicatie te automatiseren, is er geen goede manier om dit probleem op te lossen. Daarom hebben ze hulp nodig van technologieën.

Geen gebruik van geavanceerde technologieën

Welnu, veel technologieën zijn specifiek gemaakt voor bepaalde bedrijven en kunnen bij correct gebruik extra voordelen opleveren. De retailerbedrijven lopen echter volledig achter op deze trend. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn veel retailers niet eens inline aanwezig. Daarom lopen ze drastisch achter.

In werkelijkheid gebruiken ze nog steeds de oude methode die lang geleden is verlopen. In veel gevallen vinden detailhandelaren het gebruik van technologie ook een moeilijke taak en hebben ze niet de mogelijkheid om deze op de juiste manier te gebruiken.

Nogmaals, sommige retailbedrijven nemen verkeerde beslissingen om de technologie te kiezen die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot inefficiënties en geldverspilling als oplossing voor andere bedrijven die niet hetzelfde voordeel kunnen bieden aan de detailhandel.

Ontdek meer vergelijkbare onderwerpen:Het belang van blockchain in de verzekeringssector

Slechte moderne marketingstrategie

Ja, veel detailhandelsbedrijven gaan langzaam over op het domein van online marketing. Maar het gebrek aan goede kennis over het onderwerp zorgt ervoor dat ze uiteindelijk veel geld investeren met nauwelijks output. In werkelijkheid kun je niet alleen vasthouden aan socialemediamarketing; er zijn verschillende manieren waarop u uw producten aan de klanten kunt promoten.

Meer nog, klanten houden tegenwoordig van een-op-een engagement van hun persoonlijke merken. Dus tenzij u ze deze functie kunt aanbieden, kunnen ze binnenkort hun interesse in uw merk verliezen. Nogmaals, retailbedrijven kunnen de producten soms veel te veel op de markt brengen, wat de ontevredenheid van klanten vergroot.

Fraude en nagemaakte artikelen

Een van de belangrijkste problemen van deze branche is het toenemende aantal frauduleuze activiteiten en namaakgoederen. Er zijn niet alleen te veel namaakgoederen op de markt die de reputatie van de detailhandel verstoren, maar ook interne fraude-activiteiten eisen een negatieve invloed op de inkomsten..

Namaakgoederen worden zelfs steeds moeilijker te identificeren, wat leidt tot meer ontevredenheid bij de consument. Zonder het probleem goed aan te pakken, zullen zowel de klant als de winkelier hun kostbare geld blijven verliezen. Retailbedrijven moeten dit probleem dus zo snel mogelijk oplossen.

Cyber-hacks

Het toenemende aantal cyberhacks is een ander knelpunt voor retailbedrijven. In werkelijkheid gebruiken de meeste detailhandelsbedrijven een typisch client-server-netwerkmodel, dat eerlijk gezegd vrij kwetsbaar is. Daarom is het bijna gemakkelijk om de servers te hacken en belangrijke gegevens te stelen. Bovendien, aangezien elk retailbedrijf gegevens over zijn klanten bewaart, is het vrij eenvoudig om die gegevens te manipuleren en toegang te krijgen tot hun creditcard- of bankrekeninggegevens. Dit kan al snel een enorme inbreuk op de beveiliging worden, waardoor veel inkomsten verloren gaan. Meer nog, het betekent ook dat consumenten u hun gegevens niet kunnen vertrouwen, wat geen goede indruk is voor uw merk.

Inflatie van de verkoopprijs

Consumenten moeten tegenwoordig steeds meer betalen voor hun dagelijkse levensbehoeften. Ze hebben dus de neiging om minder geld te besparen voor het budget van luxe artikelen. De verkoopprijzen en de sterke schommelingen van de prijskaartjes ontmoedigen een klant echter alleen om geld uit te geven. Retailers moeten dus speciale aanbiedingen of kortingen aanbieden om consumenten te verleiden de producten te kopen.

Retailbedrijven kunnen op dit moment echter niet eens omgaan met de hoge kosten. Maar waarom? Welnu, het gebrek aan goede automatisering en planning kan resulteren in hogere productiekosten, wat ook de verkoopprijzen verhoogt.

Een tarief hoger houden dan de verwachtingen van de consument is dus geen goede strategie als u wilt opschalen.

Schrijf nu in:Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Wat zijn de voordelen van blockchain in de detailhandel?

Het gebruik van blockchain in de detailhandel heeft veel voordelen. Sommige van deze voordelen zijn exclusief en alleen mogelijk als de industrie deze technologie gaat gebruiken. Met de hulp van blockchain kan deze industrie echter snel alle barrières overwinnen. Laten we eens kijken wat de voordelen zijn –

Goed voorraadbeheer

Zoals u al weet, hebben detailhandelbedrijven een goed voorraadbeheer nodig als ze hun algehele efficiëntie willen verhogen. In werkelijkheid is er geen enkele ondergang die daarmee gepaard gaat. De bedrijven kunnen alleen profiteren omdat voorraadbeheer hen helpt bij het bijhouden van de producten en hun vervaldatums en de belangen van de consument.

Blockchain op de retailmarkt kan de bedrijven helpen hun voorraden efficiënter te beheren. Bovendien bespaart het hen ook veel geld, omdat het het proces van producttekorten of productoverschotten kan automatiseren op basis van de vraag van de consument in realtime. We geloven dat het een geweldige use case is voor de detailhandel.

Gebruik van Crypto als betaalmethode

Een ander geweldig gebruik van blockchain in de retailmarkt zijn cryptobetaalmethoden. Zoals u al weet, zijn de markten voor cryptocurrency momenteel enorm in opkomst. Meer nog, het lijkt erop dat verschillende landen graag willen werken aan digitale valuta van de centrale bank, wat praktisch een cryptoversie is van fiatgeld..

Het lijkt er dus op dat cryptocurrencies het geld van de toekomst gaan worden. Hier kunnen retailbedrijven een stap voor blijven met al bestaande crypto als officiële betaling voor de producten. In werkelijkheid is het een goede strategie om consumenten enthousiast te maken en hen te helpen het product op een transparante manier met beveiligd en digitaal geld te betalen..

Beter klantidentiteitsbeheer

Zoals u al weet, gebruiken de meeste detailhandelsbedrijven een typisch client-server-netwerkmodel, dat behoorlijk kwetsbaar is. Het is dus vrij eenvoudig om die gegevens te manipuleren en toegang te krijgen tot de creditcard- of bankrekeninggegevens van de consument. Dit is een enorme schending van de privacy en een duidelijke schending van de staatswet.

Om dit probleem op te lossen, kunnen bedrijven blockchain in de retailmarkt gebruiken om de gegevens met betrekking tot de klant te beveiligen. In werkelijkheid kunnen ze authenticatieprocessen in het systeem aanbieden en alle informatie opslaan in de onveranderlijke opslag. De klant heeft dus alleen toegang tot zijn informatie en geen enkele derde partij kan het netwerk doorbreken en die informatie misbruiken.

Blockchain kan voordelen bieden voor bijna elke branche. Bekijk nu de voordelen van blockchain-technologie!

Stroomlijn de detailhandelsbelasting

Een ander voordeel van blockchain in de detailhandel is het stroomlijnen van de detailhandelsbelasting. In werkelijkheid moet elk winkelbedrijf elk jaar belasting betalen op basis van hun verkopen. Velen hebben echter de neiging om deze belasting, die $ 14,5 miljard bedraagt, te betalen! Meer nog, het grootste deel van deze belastingontwijking gebeurt voor online retailers. Als dit zo doorgaat, kunnen bedrijven hiervoor zelfs aanklachten wegens misdrijven krijgen.

Om dit probleem op te lossen, kan geautomatiseerde inning van omzetbelasting op basis van blockchain helpen bij het innen van de belastingen op basis van het aantal verkopen of de winst die ze hebben gemaakt. Bovendien kunnen de detailhandelaren hun documenten uploaden, die via de juiste verificatie op het netwerk worden gecontroleerd. Dit is eigenlijk een geweldige manier om de belasting op tijd te betalen en juridische problemen te vermijden.

Vervalste goederen en fraude voorkomen

Een ander voordeel van blockchain in de detailhandel is het voorkomen van fraude en namaakproducten. Alleen al door fraude verloor de detailhandel in 2019 $ 62 miljard. Bovendien verloren high-end detailhandelbedrijven bijna 30% van hun winst door een soepel retourbeleid en hoge marges. Maar het probleem is niet het verlies, maar de schade die het merk oploopt door namaakproducten te koop aan te houden.

Met behulp van blockchain-technologie kunnen de retailers hun goederen volgen bij de fabrikanten en ervoor zorgen dat ze elke keer het authentieke product krijgen. Bovendien kan dit hen helpen om voorgoed met namaakproducten om te gaan.

Biedt herkomst van het product

Een andere blockchains in gebruiksscenario’s in de detailhandel is het kenmerk van de herkomst van het product. Op dit moment zijn consumenten sceptisch over alles wat ze kopen. En dat is volkomen normaal, aangezien ze meer kunnen verwachten als ze ervoor betalen. Maar detailhandelbedrijven kunnen geen andere herkomst aanbieden dan het zegel op de container met de tekst ‘vervaardigd in xxx’.

Dus door blockchain te gebruiken, kunnen de bedrijven eindelijk de herkomst aanbieden, aangezien de consument de hele toeleveringsketen van een enkel product kan volgen of zien. Het begint bij de leveranciers en eindigt bij de consument die het heeft gekocht. Het levert de herkomst die de klanten nu willen, en ze kunnen hun geld uitgeven aan een authentiek product.

Zonder een goed bedrijfsmodel in gedachten, is het moeilijk om blockchain als hefboom te gebruiken. Bekijk onze ultieme blockchain-implementatiestrategie voor meer informatie over het ontwikkelen van blockchain.

Productcontracten aanbieden

Door het gebrek aan goed onderhoud van het leverancierskanaal kan deze industrie niet groeien. In werkelijkheid kost het betalingsproces van de zending veel tijd, inclusief verificatie en verwerking. Dit langdurige proces kan veel leveranciers echter ontmoedigen om binnen de beloofde termijn te leveren. Daarom kan het ook voor de retailers veel verliezen opleveren.

Een van de beste elementen van blockchain in gebruikssituaties in de detailhandel is echter het slimme contract. In werkelijkheid kunnen veel detailhandelsbedrijven slimme contracten gebruiken als betalingsgarantie. Hier kunnen ze een betalingsbelofte aanbieden die slechts enkele minuten duurt om te verwerken. Daarom zullen de leveranciers gemotiveerd worden om de verzending binnen de deadline uit te voeren.

Cyberhacks verminderen

Een andere populaire blockchain in gebruikssituaties in de detailhandel is de verdediging tegen cyberhacks. Zoals u al weet, wordt de detailhandel vaak geconfronteerd met beveiligingsrisico’s. Daarom kan dit snel een enorme inbreuk op de beveiliging worden, waardoor veel inkomsten verloren gaan. Meer nog, het betekent ook dat consumenten bedrijven hun gegevens niet kunnen vertrouwen, wat geen goede indruk is voor het merk.

Maar met het gebruik van blockchain hier kan het scenario drastisch veranderen. Omdat blockchain hoogbeveiligde protocollen kan bieden om cyberaanvallen te bestrijden, is er geen inbreuk op de beveiliging meer mogelijk. Daarom kan blockchain de inkomsten beginnen te verhogen door het netwerk te beschermen tegen een externe entiteit.

Slimme loyaliteitsprogramma’s

Blockchain in een winkel kan ook helpen bij loyaliteitsprogramma’s. Momenteel hebben veel detailhandelsbedrijven loyaliteitsprogramma’s die hen helpen in contact te komen met een veel groter publiek en hun oude klanten tevreden te houden met hun merken. Maar er zijn ook inefficiënties in loyaliteitsprogramma’s. Meestal bieden ze inconsistente regels waardoor de consument de beloningspunten niet kan krijgen.

Ook in veel gevallen, als gevolg van een systeemmismatch, kan een consument, zelfs als hij in aanmerking komt voor punten, deze niet krijgen.

Maar met de slimme contracten van blockchain kunnen retailbedrijven het hele proces automatiseren. Ze kunnen de regels gewoon voorprogrammeren in een slim contract, en zodra een klant elke regel volgt, krijgt hij / zij automatisch de punten.

Transacties van persoon tot handelaar

Dit is een nogal coole functie van blockchain die nu veel retailers proberen te gebruiken. Blockchain in een winkel kan transacties van personen aan verkopers aanbieden. In werkelijkheid helpt dit beide partijen om te profiteren van het betalingsproces. De klant hoeft geen extra kosten op te hoesten met behulp van andere financiële diensten van derden, en de handelaar kan profiteren van de directe betaling zonder gebruik te maken van applicaties van derden.

Meer nog, dit kan een blijvend vertrouwen tussen beide partijen opbouwen, wat een enorm pluspunt is voor de retailbedrijven.

Wil je meer use-cases voor blockchain bekijken? Bekijk nu de top 20+ blockchain-use-cases!

Detailhandelbedrijven die Blockchain-technologie gebruiken

Walmart

Walmart werkt aan blockchain in retailoplossingen voor traceerbaarheid van voedsel. Daarvoor gebruiken ze Hyperledger Fabric. Momenteel werken ze samen met IBM om hun technische ondersteuning voor de oplossing te krijgen. Meer nog, de retailgigant werkte al aan twee succesvolle proof-of-concept-projecten met behulp van blockchain. Volgens hen kan blockchain hen helpen de voedselkwaliteit te behouden en desastreuze gevolgen te voorkomen.

Amazon

Amazon haalt het beste uit blockchain-technologie. Momenteel gebruiken ze de blockchain in hun reclamebusiness. In werkelijkheid is dit eigenlijk een goed gebruik van de functies van blockchain, omdat het hun efficiëntie effectief kan verbeteren.

Anders dan dit, verkopen ze blockchain-producten zoals blockchain als een service waarbij ze netwerkontwikkeling aanbieden op basis van de behoeften van de klant.

Alibaba

Alibaba werkt ook aan blockchain in retailoplossingen. Het bedrijf gebruikt blockchain om de traceerbaarheid van zijn producten te vergroten. Meer nog, ze hebben al een grensoverschrijdend e-commerceplatform gebouwd met de naam Kaola op basis van blockchain. Hoe dan ook, dit platform registreert alle inklaring, logistieke details en productregistraties. Daarom zijn ze van plan het ook te gebruiken om namaakproducten met een tweedimensionale code te bestrijden.

Ahold Delhaize

Een dochteronderneming van Ahold Delhaize, Albert Heijn, werkt aan blockchain in retailoplossingen voor het digitaliseren van hun supply chain-proces. In werkelijkheid willen ze technologie gebruiken om hun papierwerkproces te verminderen en het hele proces te automatiseren. Volgens hen willen ze hun toeleveringsketen schoon, veilig en slim maken met behulp van de technologie.

Carrefour

Carrefour deed lang geleden mee aan de race van blockchain. Ze werken ook aan blockchaintoepassingen in de detailhandel om hun producten te volgen. Meer nog, het goede nieuws is dat het bedrijf beweert dat hun verkopen drastisch zijn gestegen zodra ze zijn overgestapt op de blockchain. Het volgproces was een enorm succes in China. Dus ze willen het ook in andere landen opnemen.

Aldi

Aldi gebruikt blockchain in de detailhandel om hun toeleveringsketen te beheren. Momenteel gebruiken ze de technologie om hun zakelijke aankopen te valideren. Samen met Verifish volgen ze biologische en duurzame Ierse zeevruchten. Meer nog, Verifish heeft het project ontwikkeld en BIM ondersteunt de oplossing. Hoewel het project 12 maanden zal lopen, wil het bedrijf het project in 2021 afronden.

IKEA

Wie kent de naam van IKEA niet? U zult echter blij zijn te weten dat dit bedrijf ook bezig is met blockchaintoepassingen in de detailhandel. Met name hun IJslandse divisie neemt deel aan commerciële transactieprocessen met behulp van Ethereum. Meer nog, de oplossing kwam van Tradeshift en ze gebruikten programmeerbaar contant geld. In werkelijkheid stelt dit ook het gebruik van CBDC op wereldschaal vast.

Auchan

Auchan werkt ook aan blockchaintoepassingen in de detailhandel. Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat ze een applicatie voor voedseltraceerbaarheid uitrollen met behulp van blockchain in Frankrijk, Portugal, Italië, Spanje en Senegal. Dit is een goed voorbeeld van de herkomst, omdat ze consumenten de mogelijkheid bieden om de levensduur van het product te volgen door de QR-code te scannen.

Het Home Depot

Home Depot is een andere bekende naam onder de detailhandelsbedrijven. Door blockchain in een winkel te gebruiken, willen ze elk leveranciersgeschil elimineren dat ontstaat als gevolg van wanbeheer. Meer nog, het geschil kan ook de inventaris opzwellen, wat niet efficiënt is. Home Depot werkt dus aan een proefoplossing om alle aankopen bij de leveranciers te volgen en ervoor te zorgen dat alles goed wordt onderhouden.

Doelwit

Target gebruikt blockchain in de detailhandel om zijn toeleveringsketen te beheren. We kennen de juiste toepassing van het project echter nog niet, maar we weten wel dat ze Hyperledger-zaagtand gebruiken voor de oplossing. Maar later stapten ze over naar Hyperledger Grid, waardoor ze zich beter konden richten op de detailhandel.

Lees verder:Top 50-bedrijven die Blockchain-technologie gebruiken

Laatste gedachten

Blockchain in de detailhandel kan veel aspecten van deze sector veranderen. Hoewel deze sector op zichzelf al behoorlijk sterk is, kampt hij nog met veel zaken die later in de toekomst voor problemen kunnen zorgen. Maar met behulp van blockchain kan deze industrie alle tekortkomingen overwinnen en meer functies voor de consumenten introduceren.

Als u in de detailhandel werkt, is het tijd dat u deze technologie en alle voordelen ervan omarmt. Elke beginneling die nieuwsgierig is naar blockchain-technologie, kan onze gratis blockchain-cursus volgen en aan hun blockchain-reis beginnen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me