Hoe kan blockchain in de voedingsindustrie helpen om alle inefficiënties te verbeteren? Laten we het huidige scenario van de voedingsindustrie eens nader bekijken en zien hoe blockchain binnen het ecosysteem valt.

Toen blockchain voor het eerst opkwam, dachten experts alleen dat het beperkt was tot financiële industrieën. Maar na verloop van tijd begon blockchain te pushen voor acceptatie in verschillende industrieën buiten de financiële wereld. Op dit moment lijkt de voedingsindustrie een van de meest inclusieve bestemmingen voor blockchaintechnologie. In de afgelopen jaren hebben verschillende spelers in de voedingsindustrie hun eigen blockchain-initiatief aangekondigd.

Niet alleen dat, maar in 2019 begon blockchain de industrie in hoog tempo te ontwrichten. Volgens onderzoek zal meer dan 20% van de wereldwijde topbedrijven blockchain gebruiken tegen het jaar 2025. Dit betekent dus dat de toepassing van blockchain-technologie in de voedingsindustrie de komende jaren zal toenemen..

Wat maakt deze technologie zo aantrekkelijk dat reuzen in de voedingsmiddelenindustrie hun eigen oplossingen implementeren? In deze gids bespreken we hoe belangrijk blockchain is voor de voedingsindustrie en hoe het de toekomst van voeding kan hervormen.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus


Blockchain in de voedingsindustrie: belangrijke kwesties in de voedingsindustrie

Er zijn bepaalde problemen met betrekking tot de voedingsindustrie. Hoewel deze industrie enorm is, kan het ecosysteem toch instorten als de problemen niet efficiënt worden opgelost. Laten we dus eens kijken waarom deze branche blockchain-technologie nodig heeft.

Gebrek aan traceerbaarheid van producten

Het volgen van de producten is een enorm probleem, aangezien de meeste bedrijven in dit geval terughoudend lijken. Met de juiste tracking hebben consumenten geen idee hoe of op welke manier het voedsel is verwerkt. In werkelijkheid is geen enkele consument meer dan ooit geïnteresseerd in georganiseerde en gezonde elementen. Ze zijn dus overdreven sceptisch over elk afzonderlijk element dat ze eten.

Maar als het voedingsbedrijf de producten of het proces niet volgt, hoe behouden ze dan de kwaliteit? Het probleem is dat het volgen van het voedsel of het proces van leveranciers tot de consument extra investeringen vergt. Daarom zijn veel bedrijven niet zo enthousiast om hieraan meer geld uit te geven dan ze nodig hebben.

Veranderende regelgeving

In werkelijkheid valt de eet- en drinkruimte onder overheidsvoorschriften. Veel organisaties zoals EPA, FDA, FTC en OSHA werken er dus hard aan om bepaalde normen met betrekking tot voedseletiketten, gezonde producten en hygiëne te handhaven..

In de meeste gevallen volgen de bedrijven alle regels van harte; Bij bepaalde miscommunicaties eindigt de industrie echter met een slechte voedselkwaliteit, een overschot aan grondstoffen en voedselverspilling. Vanwege de aard van veranderende regels, moeten veel bedrijven hun nieuwe producten terugroepen omdat de nieuwe regels niet synchroon liepen met hun producten. Dus uiteindelijk verliezen ze geld en kostbare tijd.

Complicaties van voorraadbeheer

Voorraadbeheer in de voedingsindustrie is een beetje ingewikkeld omdat de voedingsmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben. Het onderhoud van deze producten is dus zwaarder dan in andere industrieën. Meer nog, om de hygiëne te handhaven, moeten ze constant de omstandigheden van de opslagfaciliteiten bewaken. Handmatige monitoring kost echter veel tijd.

Bovendien zijn de bedrijven niet goed uitgerust om het beheer uit te voeren in tijden van seizoensvraag. De industrie krijgt dus een slecht beheerde inventaris, wat leidt tot voedselverspilling en geldverlies. Vaak komen de zendingen dus te laat aan, of kunnen ze de verkeerde producten verzenden met een kortere houdbaarheid.

Generatie-eisen

Welnu, de vraag naar voedsel varieert van generatie op generatie. Niet elke generatie heeft een vergelijkbare smaak in eten of drinken. Daarom wordt het behoorlijk moeilijk om alle problemen tegelijkertijd bij te houden. In werkelijkheid moeten de bedrijven voldoen aan zes grote generaties, van baby’s tot ouderen. Ja, ze kunnen gegevens genereren op basis van de voorkeuren van de consument, maar er zijn niet veel tools beschikbaar om dit efficiënt op te lossen.

Daarom kunnen bedrijven de basiseisen van hun consumenten schetsen, maar er is nog veel ruimte voor groei. Soms kunnen ze door het gebrek aan efficiënte maatregelen een verkeerde berekening maken en de productie van een product met lage vraag verhogen.

Lees ook: Blockchain-technologie uitgelegd: een gedecentraliseerd ecosysteem

Gebrek aan transparantie bij etikettering

Welnu, dit is een van de belangrijkste problemen van de voedingsindustrie die rechtstreeks van invloed zijn op de consumenten. Hoewel bedrijven in sommige gevallen de neiging hebben om eerlijk te zijn over de ingrediënten die ze bij de productie hebben gebruikt. Maar in de meeste gevallen misleiden ze door de informatie op het etiket. Mensen voelen zich nu bijvoorbeeld meer aangetrokken tot vegetarisch of veganistisch voedsel.

Maar in veel plantaardige gerechten worden ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van vleesproducten. Ze hebben ook de neiging om ze te classificeren als chemische elementen, zodat de gewone mensen geen onderscheid kunnen maken tussen wat ze gebruiken. Nogmaals, sommige bedrijven kunnen schadelijke chemicaliën gebruiken en deze niet eens op het etiket vermelden. Dit is beslist geen acceptabele manier om zaken te doen.

Nagemaakte voedingsmiddelen

Een ander groot probleem is het toenemende aantal namaakproducten. Het lijkt erop dat min of meer elke branche te maken heeft met namaakkwesties. Maar in de voedingsindustrie kan het op elk moment fout gaan. Het is duidelijk dat als mensen namaakproducten gaan eten, ze ernstig ziek kunnen worden en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Naarmate de tijd verstrijkt, introduceren steeds meer duistere bedrijven namaakproducten met een authentieke. Het wordt dus vrij moeilijk om onderscheid te maken tussen hen.

Maar het moederbedrijf heeft zeer beperkte mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Als dit probleem niet op tijd wordt opgelost, brengt dit zowel het bedrijf als de consument schade toe.

Langzame cycli van productinnovatie

Het bedenken van nieuwe producten is in deze branche een zware opgave. In werkelijkheid moeten bedrijven de consumentenbasis en wat voor soort voedsel ze lekker vinden uitgebreid analyseren. Bovendien is de populariteit van elk nieuw product een tijdgevoelige gok. Soms kan de populariteit van het product tientallen jaren aanhouden, en soms maar een paar maanden. Het bedrijf moet dus extra aandacht besteden aan het maken ervan, dat kost veel tijd.

Om het probleem tegen te gaan, zullen ze dus helpen met technologie die kan voorspellen en zelfs kan helpen bij het analyseren van de consumentenbehoeften. Of anders kan het bedrijf de concurrentie niet bijhouden en zal het snel achterop raken.

Slechte voedselveiligheid

Dit is een van de meest urgente problemen in de voedingsindustrie. In werkelijkheid kan zelfs een klein wangedrag of verkeerd gebruik van voedselelementen tot besmetting leiden. En we hoeven u de gevolgen daarvan niet te vertellen. Helaas is de voedingsindustrie nog niet geschikt om de ware bron van de besmetting op te sporen. In de meeste gevallen kan het zelfs onopgemerkt blijven totdat het te laat is.

Het is een kwestie van volksgezondheid en is een ernstig misdrijf. Alleen voor een klein probleem kan het bedrijf al zijn reputatie verliezen, hoge boetes betalen en zelfs sluiten. Bovendien zijn consumenten in de huidige tijd sceptisch over de meeste dingen die ze kopen. Een kleine vervuiling kan dus slecht zijn voor u en uw bedrijf.

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Hoe Blockchain werkt in de voedingsindustrie

Blockchain kan op verschillende manieren werken in de voedingsindustrie. Hier zijn enkele van de lucratieve use-cases die u in de blockchain zult zien.

Verbetering van de traceerbaarheid van voedsel

Zoals u al weet, is de traceerbaarheid van voedsel in deze branche hard nodig. Het volgen van de producten is een enorm probleem, aangezien de meeste bedrijven in dit geval terughoudend lijken. Met de juiste tracking hebben consumenten geen idee hoe of op welke manier het voedsel is verwerkt. Dus de industrie heeft op dit moment een helpende hand nodig.

Daarom kan blockchain in voedseltracering het scenario hier voor iedereen veranderen. Blockchain is volledig uitgerust om het traceren van het voedsel van leveranciers tot de consument die het koopt, af te handelen. Zo kunnen de bedrijven deze kracht aanwenden om hun zichtbaarheid op de productielijn te vergroten en een betere kwaliteit voedsel op de markt aan te bieden.

Zorgen voor voedselveiligheid

Een ander groot voordeel van blockchain is dat je het kunt gebruiken voor voedselveiligheid. Blockchain in voedselveiligheid kan consumenten helpen om op hun gemak te zijn en al hun producten te kopen zonder zich zorgen te hoeven maken over besmetting of andere problemen. Omdat de voedingsindustrie nog steeds niet geschikt is om de ware bron van de besmetting op te sporen. In de meeste gevallen kan het zelfs onopgemerkt blijven totdat het te laat is. Bedrijven kunnen dus met behulp van blockchain toezicht houden op hun omgang met de ruwe elementen en de afgewerkte producten. Bovendien kunnen ze zelfs zorgvuldiger omgaan met hun bijproducten om zonder problemen de kwaliteit en standaard van hun voedsel te behouden.

Selectie van leveranciers in de voedingsindustrie

Een ander waar blockchain bij kan helpen, is de selectie van de leverancier. In de voedingsindustrie zijn bedrijven behoorlijk competitief en willen ze altijd op de eerste plaats in de markt staan. Maar het kiezen van de leverancier voor de grondstoffen moet extra worden doordacht, aangezien grondstoffen van lage kwaliteit alleen resulteren in eindproducten van lage kwaliteit..

Door blockchain te gebruiken in de toeleveringsketen van de voedingsindustrie, kunnen ze daarom verbinding maken met betere leveranciers waar de leveranciers de herkomst van hun kwaliteit moeten aanbieden. Blockchain kan dus een marktplaats creëren waar leveranciers in contact kunnen komen met de kopers en op bepaalde projecten kunnen bieden op basis van hun kwaliteit.

Voldoen aan operationele eisen

Het is ook een moeilijke taak om aan de dagelijkse operationele eisen te voldoen. In werkelijkheid vinden bedrijven het moeilijk om aan de toenemende vraag te voldoen en deze in korte tijd te produceren. Omdat de industrie niet altijd over de juiste kanalen beschikt om de enorme last van operationele eisen te overwinnen.

Daarom wordt het behoorlijk moeilijk om tegelijkertijd aan alle uiteenlopende generatie-eisen te voldoen. Maar door blockchain te gebruiken in de toeleveringsketen van de voedingsindustrie, kunnen de bedrijven eindelijk het probleem oplossen. Met behulp van de technologie kunnen ze alle elementen van de productielijn volgen en voldoen aan de eisen van de dagelijkse operatie.

Blockchain heeft veel voordelen voor verschillende industrieën. Bekijk onze gids over de voordelen van blockchain-technologie voor meer informatie.

Verbeterd voorraadbeheer

Er is een term in de toeleveringsketen die ‘doorlooptijd’ wordt genoemd. Dit is de tijd die verstrijkt vanaf het allereerste begin van een proces tot het einde van het proces. Dus hoe korter die tijd is, hoe beter het bedrijf zijn voorraden kan beheren. Het verkorten van de doorlooptijd is echter moeilijk met behulp van typische methoden, en slechts een klein aantal technische reuzen kan het soms voor elkaar krijgen.

Met blockchain in de toeleveringsketen van de voedingsindustrie kan het echter het proces van voedselproductie automatiseren en discrepanties binnen de productielijn wegwerken. Daarom kan het de doorlooptijd aanzienlijk verkorten en het voorraadbeheer duidelijk verbeteren.

Voorkomt prijsdwang

De prijzen in de voedingsindustrie lopen sterk uiteen. Daarom wordt het momenteel beschouwd als een van de vluchtige industrieën. Om vele redenen kunnen sociale of milieubedrijven hun prijzen wijzigen. Maar deze prijsverandering heeft een negatief effect op de consumenten, omdat ze ook een beperkt bedrag hebben om in voedingsproducten te investeren.

Daarom kan blockchain de kosten van het maken van de producten helpen verlagen. Het kan ook alle tussenhandelstarieven verlagen, waardoor uiteindelijk de uiteindelijke prijs voor de consumenten wordt verlaagd. In werkelijkheid kunnen bepaalde blockchain-technologietoepassingen in de voedingsindustrie deze functie zonder problemen bieden.

Vervalste producten elimineren

Blockchain kan helpen om het toegenomen aantal namaakproducten uit te bannen. Als mensen namaakproducten gaan eten, kunnen ze ernstig ziek worden en zelfs de dood tot gevolg hebben. Maar het moederbedrijf heeft zeer beperkte mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Als dit probleem niet op tijd wordt opgelost, brengt dit zowel het bedrijf als de consument schade toe.

Maar blockchain in de traceerbaarheid van voedsel kan het probleem onmiddellijk oplossen. Omdat blockchain alle producten van de productielijn tot de consument kan volgen, kan het ervoor zorgen dat het product authentiek is of niet. Meer nog, het kan ook het aantal namaakproducten dat op de markt komt, verminderen door de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Lees vergelijkbaar onderwerp: Het belang van blockchain in de verzekeringssector

Voedselverspilling verminderen

Het gebruik van blockchain bij de traceerbaarheid van voedsel kan helpen om voedselverspilling te verminderen. Er zijn veel oorzaken voor voedselverspilling, gaande van slecht voorraadbeheer tot vertraagde verzending van producten. In alle gevallen heeft de industrie te maken met enorme verliezen, waardoor de druk toeneemt om in korte tijd meer producten te produceren om aan de bestaande eisen te voldoen..

Maar met blockchain kunnen de bedrijven beginnen met het traceren van de voedingsmiddelen om de gezondheidscodes te behouden en alle richtlijnen te volgen en hun beheersysteem te verbeteren. Omdat ze alles online kunnen volgen, is het eenvoudig om de efficiëntie te verbeteren en voedselverspilling tot een minimum te beperken, zelfs in realtime.

Zorg voor herkomst van de voedselvoorzieningsketen

Een andere belangrijke hindernis is de niet-bestaande herkomst van voedingsproducten. Dus je hebt een product gekocht en het kan op een bepaalde manier adverteren, maar biedt het echt wat het adverteert. In de meeste gevallen niet. Consumenten vertrouwen tegenwoordig niet meer blindelings op het product dat ze tegenwoordig in de winkel kopen. Ze hebben herkomst nodig om precies te weten hoe en wanneer hun eten is gemaakt.

In werkelijkheid is blockchain daar perfect voor; je kunt blockchain in voedselveiligheid gebruiken om de herkomst te behouden, van de boeren tot de winkel. Alleen al door de QR-code op het product te scannen, kan een klant de geschiedenis achter dat voedingsproduct zien en er zeker van zijn dat het is wat ze beweren dat het is.

Bewijzen van labelclaims

Zoals u weet, zijn bedrijven over het algemeen een beetje misleidend als het om labels gaat. In veel gevallen kunnen ze zelfs schadelijke chemicaliën gebruiken, maar het lijkt alsof ze alle organische elementen gebruiken. Dit kan ertoe leiden dat mensen overlijden als gevolg van de consumptie van schadelijke chemicaliën in verwerkt voedsel. U kunt dus blockchain gebruiken in voedselveiligheidsinitiatieven om de problemen te bestrijden.

Omdat blockchain elk element dat je hebt gebruikt bij het maken van een product vastlegt, kun je dat record openbaar maken voor je consumenten om je labelclaims te bewijzen. Als je niets te verbergen hebt, waarom zou je dan blockchain niet gebruiken om het punt te bewijzen??

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains en Supply Chain Management-cursus

Verschillende bedrijven die blockchain gebruiken in de voedingsindustrie

Walmart

Walmart gebruikt blockchain in de voedselketen om gesneden mangopakketten te volgen. Voorheen kostte het hen ongeveer zes dagen om het hele proces van het eten bij te houden. Nu duurt het echter slechts enkele seconden! Kun je je voorstellen hoeveel tijd ze besparen? Meer nog, deze tracking vond helemaal plaats van Mexico tot aan hun winkel. De pakketten doorliepen dus veel stadia en blockchain kon de toestand in elk van hen detecteren.

Carrefour

Carrefour is een van Europa’s grootste retailers die blockchain gebruikt om hun scharrelkippen te traceren. Meer nog, ze stellen het winkelend publiek ook in staat om het proces in elke fase te volgen, wetende waar en hoe de kip in de winkel verkrijgbaar was. Daarom wil het bedrijf met succes blockchain gebruiken in voedingsmiddelen en dranken, waaronder melk, zalm, tomaten, eieren, honing, enzovoort..

Nestelen

Nestlé gebruikt blockchain in de voedselketen om hun melk te traceren van boerderijen en het productiehuis naar de fabrieken. Momenteel werken ze samen met OpenSc aan het pilootproject. Het is echter een geweldige manier om hun sterke punten aan de markt te laten zien, aangezien ze ervoor kiezen transparant te blijven in hun acties. Meer nog, ze zijn van plan om later ook andere producten in dit project op te nemen.

Anheuser-Busch InBev

Anheuser-Busch InBev is momenteel een van de grootste brouwers ter wereld. Momenteel gebruiken ze blockchain in de voedsel- en drankenniche en proberen ze de traceerbaarheid van hun toeleveringsketen voor dranken te verbeteren. In werkelijkheid willen ze de levensomstandigheden van de mensen in Afrika verbeteren, aangezien ze de grondstoffen daar meestal vandaan halen.

Wil je meer use-cases voor blockchain bekijken? Bekijk nu de top 20+ blockchain-use-cases!

JBS

JBS gebruikt blockchain-beheer in de voedingsindustrie om het kruiscontroleproces van veetransportgegevens van hun leveranciers te vergroten. In werkelijkheid zal het gebruik van technologie het bedrijf helpen om de veiligheid, vertrouwelijkheid en traceerbaarheid te garanderen.

Tyson Foods

Tyson Foods gebruikt blockchain-beheer in de voedingsindustrie om hun toeleveringsketen te traceren van boerderijen en het productiehuis tot de fabrieken. Ze werken momenteel samen met FoodLogiQ aan het pilootproject en andere bedrijven in de industrie. Meer nog, ze zijn van plan om later ook andere producten in dit project op te nemen. Volgens hen is het project momenteel enorm succesvol.

Kraft Heinz

Kraft Heinz is een andere speler op het gebied van blockchain. In werkelijkheid gebruiken ze blockchain in de voedingsindustrie om de veiligheidsmaatregelen voor kindervoeding te verbeteren. Meer nog, ze willen er ook voor zorgen dat de babyvoeding altijd van de hoogste kwaliteit is, dus zijn ze van plan om een ​​traceerbaarheidsfunctie met de technologie te implementeren.

Albert Heijn

Albert Heijn gebruikt blockchain om hun sinaasappelsap van boerderijen tot fabrieken te traceren. Momenteel werken ze samen met Refresco aan het pilotproject. Meer nog, ze zijn van plan om later ook andere producten in dit project op te nemen. In werkelijkheid is hun primaire doel het vergroten van hun transparantie en het handhaven van duurzame supply chain-processen.

Plantaze

Plantaze gebruikt blockchain in eten en drinken om de 15.000 unieke wijnflessen die ze produceren van hoogwaardige druiven te traceren. Momenteel werken ze samen met OriginTrail en TagItSmart aan het project. Meer nog, ze zijn ook van plan om te gaan met nepwijnkwesties die zo hardnekkig op de markt zijn. In werkelijkheid is hun primaire doel om hun transparantie te vergroten en de consumenten ervan te verzekeren dat ze het authentieke product van het bedrijf hebben.

Bumble Bee Foods

Bumble Bee Foods gebruikt blockchain-management in de voedingsindustrie om geelvintonijn op te sporen die de vissers uit de zee vangen. Momenteel werken ze samen met SAP aan het pilootproject. Het is hoe dan ook een geweldige manier om hun sterke punten aan de markt te laten zien, aangezien ze ervoor kiezen transparant te blijven in hun acties. Hun primaire doel is om verkeerde etikettering te elimineren en consumenten te helpen het hele handelsproces te volgen.

Veel bedrijven over de hele wereld zijn geïnteresseerd in blockchain-technologie. Bekijk de top 50 bedrijven die blockchain-technologie gebruiken voor meer informatie.

Laatste gedachten

Zoals je inmiddels al weet, kan blockchain veel voordelen bieden in de voedingsindustrie. De voedingsindustrie zit vol met problemen en zonder een goede oplossing te vinden, lopen de consumenten gevaar. Daarom kan het gebruik van blockchain in de industrie helpen om de meeste hardnekkige problemen te elimineren en te zorgen voor een betere en gezondere gemeenschap in de toekomst..

Als u nog maar een beginner bent en blockchain in uw bedrijf wilt gebruiken, raden we u aan onze gratis blockchain-cursus te bekijken! Dit kan het startpunt zijn van uw blockchain-reis.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me