De vraag naar een revolutie in technologie of welke sector dan ook is noodzakelijk. Nu de technologie in hoog tempo verbetert, lijdt het geen twijfel dat we af en toe nieuwe veranderingen zien. De zorgsector moet ook het meeste uit de veranderingen halen en zichzelf uitrusten met de best mogelijke diensten en de oplossing die het kan bieden. De technologie waar we het over hebben en die een revolutie teweeg zal brengen in de gezondheidszorg, is blockchain. Blockchain kan de manier veranderen waarop artsen toegang krijgen tot patiëntgegevens, hoe klinisch onderzoek zal plaatsvinden en andere aspecten van het gezondheidszorg-ecosysteem.

In dit artikel zullen we de use-cases van blockchain-zorg en blockchain-zorgvoorbeelden bespreken. Deze use-cases zullen ons helpen de impact van blockchain op de gezondheidszorg beter te begrijpen. De blockchain-toepassingen voor de gezondheidszorg zullen worden uitgerust met de nieuwste technologie en kunnen de uitdagingen oplossen waarmee de gezondheidszorg wordt geconfronteerd. De focus moet liggen op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en ervoor zorgen dat deze een patiëntgerichte benadering vereist in plaats van het maximaliseren van de winst. Het valt niet te ontkennen dat de blockchain-impact op de gezondheidszorg in de toekomst aanzienlijk zal zijn. Hier proberen we blockchain-toepassingen in de gezondheidszorg te leren door voorbeelden en toepassingen van blockchain-gezondheidszorg te delen.

Blockchain voor gezondheidszorg Infographic

Voordat we diep in de blockchain-toepassingen en toepassingen van de gezondheidszorg duiken, moeten we eerst het huidige gezondheidszorgsysteem begrijpen. Laten we beginnen.

Huidig ​​gezondheidszorgsysteem


Het huidige zorgstelsel is oud. Het is sterk afhankelijk van de interactie tussen patiënt en arts en werkt met beperkte gegevens. Het beperkte aspect van de zorg resulteert in een middelmatig zorgsysteem dat steeds niet profiteert van de data. Ook is het huidige proces om gezondheidszorg te krijgen lang en op zijn best vervelend. Dit alles resulteert in een niet-effectieve behandeling van de patiënt.

Toeleveringsketen en namaak van geneesmiddelen

De toeleveringsketen lijdt ook onder de nadelige gevolgen van de toeleveringsketen. Deze afhankelijkheid leidt tot gemanipuleerde prijzen, laattijdige levering van medicijnen en nog veel meer.

Vervalsing van geneesmiddelen is nog een ander groot probleem, aangezien het tot enorme verliezen leidt voor de hele gezondheidszorg. De huidige supply chain-systemen zijn niet in staat om de namaakgeneesmiddelen op afstand te houden. Dit leidt tot een enorm verlies van $ 200 miljoen voor de gezondheidszorg.

Gegevenssegmentatie en geen goed beheer

Het onderhoud van zorggegevens is een ander aspect waar de huidige zorgsector tekortschiet. Kritieke informatie en gegevens over patiënten zijn verspreid over de systemen en afdelingen, zonder dat de juiste informatie op het juiste moment kan worden verkregen. Dit leidt tot problemen en vertragingen wanneer een arts probeert meer te weten te komen over de patiënt. Zelfs de patiënten hebben niet de volledige controle, aangezien ze te veel rapporten hebben van verschillende artsen die moeilijk op één plek te beheren zijn. Vanwege het gebrek aan beschikbaarheid van kritieke gegevens, slagen veel zorgstelsels er niet in om de patiënten de nodige behandeling te bieden. Het managementsysteem wordt ook beïnvloed omdat veel spelers ongeorganiseerd zijn en niet zijn uitgerust met de juiste tools voor een soepel proces.

Opslag en beveiliging van gezondheidszorggegevens

Een ander probleem waar het zorgstelsel mee te maken heeft, is het misbruik van zorggegevens. De gegevens worden meestal verkocht aan externe bedrijven. Er is meer aan het gegevensmisbruikprobleem, dat kan worden begrepen door de onderstaande statistieken te bekijken.

  • Niet alle klinische rapporten worden gerapporteerd in de VS, wat betekent dat er gegevens verloren gaan
  • De zorgrapporten zijn gevuld met misleidende informatie en fouten
  • Gezondheidszorgorganisaties bij datalekken zijn $ 380 per record kwijtgeraakt.

De reden voor slechte gegevensverwerking is het gebruik van verouderde systemen zoals datasilo’s die niet zijn verbonden met de meeste zorgsystemen en -toepassingen. Bovendien willen sommige zorgplatforms alles lokaal hebben, wat het nog moeilijker maakt om relevante informatie te vinden, wat een tijdrovende aangelegenheid voor artsen is. De kosten worden ook beïnvloed, wat de patiënten hindert. De huidige gezondheidszorg positioneert ons voor de blockchain-use cases voor de gezondheidszorg die we zullen bespreken nadat we hebben geleerd hoe blockchain het huidige gezondheidszorgsysteem kan oplossen.

Hoe blockchain zorgvraagstukken oplost

Blockchain kan het zorgstelsel compleet veranderen. Het kan de zorgsector helpen de uitdagingen die het doormaakt te overwinnen. Het kan bijvoorbeeld helpen de universele toegang, integriteit, beveiliging, traceerbaarheid en interoperabiliteit te verbeteren. Blockchain-toepassingen voor de gezondheidszorg vormen de sleutel tot het verbeteren van de huidige gezondheidstoestand.

Met blockchain kunnen meerdere zorgsystemen (HIS) samenkomen en gegevens met elkaar uitwisselen, dankzij het gedistribueerde framework dat het te bieden heeft. Dus, welke uitdagingen kan blockchain oplossen? Laten we ze hieronder opsommen.

Interoperabiliteit

Een van de grootste voordelen van het gebruik van blockchain is de interoperabiliteit die het te bieden heeft. Het huidige HIS gebruikt verschillende soorten protocollen en standaarden om ervoor te zorgen dat de gegevens over ziekenhuizen heen toegankelijk zijn.

De meeste maken gebruik van CDA, FHI, HL7 2.X voor gegevensuitwisseling en opslag. Dit kan echter leiden tot complexiteit als het gaat om het integreren van nieuwe systemen of platforms. De oplossing is blockchain. Blockchain kan alle interoperabiliteitsproblemen oplossen omdat het fungeert als een gedecentraliseerde database. De gegevens zijn toegankelijk dankzij de API’s met een focus op het standaard gegevensformaat. Blockchain kan ook naadloos samenwerken met de huidige platforms en protocollen die worden gebruikt om toegang te krijgen tot gegevens en deze op te slaan.

Integriteit

De integriteit van Blockchain lost ook veel problemen op die de huidige zorgsector doormaakt. Blockchain in de gezondheidszorg realiseert zich tegenwoordig sterk hoe de gegevens tussen systemen worden overgedragen. Dit leidt tot fouten die het belang van de opgeslagen gegevens teniet doen.

Met blockchain kan de gegevensintegriteit altijd op alle niveaus worden gehandhaafd. Het maakt het ook mogelijk om meerdere exemplaren van verouderde patiëntgegevens te verwijderen. Zodra de gegevens zijn geüpload naar de blockchain, kunnen deze niet worden gewijzigd door kwaadwillende actoren, waardoor de integriteit van de gegevens behouden blijft. Alleen de patiënten kunnen de details wijzigen wanneer ze met een arts werken. Er zijn veel casestudy’s voor blockchain in de gezondheidszorg die aangeeft dat blockchain de nodige integriteit kan bieden om gegevens te beschermen tegen diefstal of misbruik.

Veiligheid

De huidige traditionele gezondheidszorg heeft te kampen met datalekken die miljoenen dollars kunnen kosten. Zonder de juiste oplossing zijn ze sterk afhankelijk van vallen en opstaan, en dat is ook onvoldoende om al hun platforms te beveiligen, inclusief gegevensintegriteit. Het knoeien met en diefstal van gegevens wordt een grote zorg en moet op de juiste manier worden aangepakt. Blockchain maakt gebruik van gegevensversleuteling met behulp van privésleutels en alleen de ontvanger kan de inhoud ontsleutelen met zijn sleutel.

Kortom, we kunnen gemakkelijk zeggen dat blockchain een betere beveiliging biedt dan de momenteel beschikbare oplossingen.

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten zijn ook een integraal probleem met de huidige gezondheidszorgsystemen. Het huidige systeem vereist onderhoud voor verschillende bewerkingen en heeft een gespecialiseerd team nodig om ervoor te zorgen dat alle functies correct werken en synchroon lopen. Blockchain heeft geen last van dit probleem, aangezien het een gedistribueerd gedecentraliseerd netwerk is.

De gegevens worden over het netwerk verspreid, wat betekent dat er geen single point of failure is. Als een knooppunt uitvalt, kunnen gegevens van andere knooppunten worden opgehaald, aangezien er meerdere kopieën van de gegevens op het netwerk zijn. Elk knooppunt heeft zijn kopie van de database. Het back-upmechanisme is verbazingwekkend omdat het ziekenhuizen helpt om beter om te gaan met de noodsituaties. Een ander voordeel van het hebben van een back-up op elk knooppunt betekent dat er minder transactiekosten zijn als het gaat om het opslaan of ophalen van informatie.

Universele toegang

Blockchain biedt universele toegang voor al zijn gebruikers. Het is niet afhankelijk van een centrale autoriteit die universele toegang mogelijk maakt. Geautoriseerde entiteiten hebben gemakkelijk toegang tot gegevens wanneer dat nodig is, en het hele proces kan worden geautomatiseerd met verschillende mechanismen die vergelijkbaar zijn met slimme contracten. Kortom, blockchain voor medisch is veelbelovend en zou ook in de werkomgeving gestimuleerd moeten worden.

Blockchain voor de gezondheidszorg: use cases en toepassingen

Er zijn tal van blockchain-use-cases van blockchain voor de gezondheidszorg. Laten we ze hieronder bespreken.

1. Traceerbaarheid van geneesmiddelen

Probleem: Het probleem van namaak van medicijnen is een van de grootste problemen in de gezondheidszorg. Aangezien ongeveer 10 tot 30% van de namaakgeneesmiddelen is nagemaakt, wordt het voor zorginstellingen de hoogste tijd om dit voorgoed op te lossen. Ze verliezen niet alleen miljoenen dollars aan inkomsten, maar hebben ook gevolgen voor de patiënten. Op dit moment is de markt voor namaakgeneesmiddelen nu jaarlijks $ 200 miljard waard. De twee belangrijkste landen die de grootste producent van namaakgeneesmiddelen zijn, zijn China en India. Dat is een enorm probleem en het moet worden opgelost met blockchain. Vervalste medicijnen zijn over het algemeen schadelijker omdat ze ofwel niet de benodigde ingrediënten bevatten of uit verschillende ingrediënten bestaan.

Oplossing: Blockchain kan al deze problemen oplossen door de beveiliging en traceerbaarheid van geneesmiddelen te bieden. Blockchain werkt door transacties aan het blok toe te voegen. Deze transacties zijn onveranderlijk en krijgen ook een tijdstempel voor latere verificatie. Dus als de hele toeleveringsketen naar de blockchain wordt verplaatst, kunnen alle problemen worden opgelost. Dit is een perfect voorbeeld van de blockchain-use case in de farma.

Het ziekenhuisinformatiesysteem kan werken met een private blockchain als dat nodig is. De meest geschikte oplossing is om een ​​hybride blockchain te gebruiken waarvan sommige aspecten privé zijn en andere openbaar. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun gegevens veilig houden, maar ook communiceren met andere systemen en openbare informatie delen.

Alle medicijnen moeten op de blockchain worden geregistreerd voordat ze in omloop komen. Dus als een medicijnrecord niet op de blockchain wordt gevonden, kan het gemakkelijk als nep worden beschouwd en uit de toeleveringsketen worden verwijderd. Deze eenvoudige methode kan worden gebruikt om de authenticiteit van de medicijnen te controleren.

Blockchain biedt ook een end-to-end-oplossing waarbij platforms kunnen samenwerken. De systemen zullen medicijnen kunnen volgen en het hele proces kunnen verbeteren van de levering van medicijnen aan de retailers en patiënten.

Startups of oplossingen implementatie van de use-cases omvatten SAP Pharma Blockchain POC-app, Novartis, GEM, Chronicled

2. Klinische onderzoeken

Probleem: Klinisch onderzoek is een eenvoudige methode om een ​​nieuw medicijn en de effectiviteit ervan in een gecontroleerde omgeving te testen. Het kan gemakkelijk een paar jaar duren om te voltooien. Niet alleen dat de farmaceutische bedrijven fors moeten investeren in klinische proeven. Ze tellen deze allemaal op, wat betekent dat er veel op het spel staat voor de bedrijven. Met zoveel inzet, lijdt het geen twijfel dat we fraude zien in klinische onderzoeken. De bedrijven zullen ook niet toegeven of ze zelf fraude hebben gepleegd. Dit betekent dat er een transparante oplossing moet zijn waarmee iedereen de klinische rapporten kan bekijken en ervoor kan zorgen dat er niet met de resultaten van het onderzoek wordt geknoeid.

Klinische onderzoeken leveren tonnen gegevens op. Het bevat statistieken, rapporten, enquêtes, medische beelden, bloedonderzoeken enzovoort. De eerste uitdaging voor het team dat aan de klinische onderzoeken werkt, is ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier voor de verzamelde gegevens zorgen. Over het algemeen wordt het erg moeilijk om gegevens te beheren, wat leidt tot fouten die in de eerste plaats niet bedoeld zijn.

Fraude vindt plaats in de vorm van datamanipulatie. Sommige gegevens worden verborgen gehouden en bereiken nooit de systemen, terwijl andere worden aangepast om het gewenste resultaat te bereiken. Organisaties die de proeven uitvoeren, zullen nooit naar voren komen en vertellen dat ze informatie hebben gemanipuleerd. Andere problemen zijn onder meer het niet delen van cruciale informatie voordat een klinische proef begint. Zaken als onderzoeksprotocol, hypothese, methoden voor gegevensopslag worden niet gedeeld. Het gebrek aan informatieoverdracht tijdens kritieke fasen van de proef betekent dat er later in de tests wijzigingen kunnen worden aangebracht om de gewenste resultaten te bereiken. Ook zijn formulieren meestal niet-concurrerend en dus gefabriceerd.

Oplossing

Blockchain kan dienen als het medium om klinische onderzoeken te vergemakkelijken. Omdat blockchain gegevensintegriteit biedt, kan het dienen als bewijs wanneer de authenticiteit van de documenten moet worden geverifieerd. Laten we ook nieuwe gegevens toevoegen waarvoor andere knooppunten nodig zijn voor het verificatieproces. Over het algemeen zorgen de gedistribueerde netwerken ervoor dat de gegevensintegriteit wordt gehandhaafd en zorgen ze er ook voor dat geen gegevens kunnen worden gewijzigd zonder geautoriseerde toegang.

Het simpele idee van gegevensintegriteit kan de manier waarop klinische onderzoeken plaatsvinden, veranderen. Het is een systeem zonder mazen in de wet en kan onze gezondheidszorg voorgoed verbeteren. De term die het beste bij de blockchain past, is een systeem dat ‘proof-of-existentie’ biedt, wat inhoudt dat de gegevens geverifieerd kunnen worden. Het maakt ook gebruik van SHA256, een eersteklas cryptografie-algoritme om ervoor te zorgen dat de gegevens niet kunnen worden gewijzigd en gehackt door kwaadwillende derden..

Startups of oplossingen de implementatie van de use-cases omvatten Amgen, Pfizer en Sanofi.

3. Beheer van patiëntgegevens

Probleem

Onze gezondheid is verlamd door verschillende problemen en gezondheidsproblemen. Dit betekent dat elke patiënt anders is, wat het beheer van patiëntgegevens moeilijk maakt. Omdat elke ziekte voor verschillende patiënten anders werkt, is het ook niet mogelijk om een ​​structuur te creëren of een gemeenschappelijke behandelstrategie te gebruiken. Als de behandeling bij één patiënt heeft gewerkt, betekent dit niet dat deze bij iedereen met dezelfde ziekte zal werken. Al deze complexe problemen maken het nodig om een ​​volledig medisch dossier voor de patiënt te hebben. Dit maakt gepersonaliseerde zorg mogelijk met een focus op patiëntgerichte behandeling.

Een andere uitdaging die de meeste artsen doormaken, is het gebrek aan beschikbare informatie. Dit kan ertoe leiden dat de behandeling van de patiënt meer kosten voor de algehele gezondheidszorg met zich meebrengt.

De patiëntgegevens zijn ook niet veilig omdat de systemen waarop de gegevens zijn opgeslagen niet volledig veilig zijn. Artsen gebruiken ook een onveilige manier om informatie te delen. We kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk zien dat artsen informatie delen via sociale media. Dit kan gemakkelijk leiden tot het lekken van patiëntgegevens. Bovendien hebben de patiënten nooit de controle over hun gegevens. Het gegevenseigendom is ook een probleem wanneer de organisaties voornamelijk de gegevens van de patiënt bezitten zonder de juiste toestemming van de patiënt.

Oplossing:

Blockchain biedt een goede manier om met het beheer van patiëntgegevens om te gaan. Het biedt een gestructureerde manier om gegevens op te slaan die toegankelijk zijn voor de juiste professionals. Patiëntgegevens kunnen op de blockchain worden opgeslagen en zijn alleen toegankelijk voor de patiënt de arts die de zaak behandelt. De toegang kan op elk moment worden ingetrokken, wat ervoor zorgt dat de patiënt de volledige bevoegdheid heeft over zijn medische rapporten. Dat betekent niet dat niet alle gegevens ontoegankelijk zijn. Ongevoelige gegevens zijn openbaar beschikbaar en kunnen vervolgens via API worden geraadpleegd door zorgorganisaties of belanghebbenden. Dit zorgt voor een goede samenwerking tussen verschillende systemen. Artsen kunnen waar mogelijk ook gegevens opvragen.

Patiënten kunnen hun gegevens ook delen zonder hun identiteit prijs te geven. Dit is uitermate gunstig voor de zorginstellingen, omdat zij de anonieme gegevens kunnen gebruiken om hun zorgonderzoek en systemen te verbeteren. Patiënten hebben altijd controle over hun gegevens en zij beslissen wie er toegang heeft tot de gegevens.

In combinatie met IoT kunnen onderzoeken constant de toestand van de patiënt, zoals hartslag en andere vitale lichaamsfuncties, volgen. Dit zal helpen om de gezondheidszorg van patiënten te verbeteren. IoT met behulp van blockchain kan snellere besluitvorming mogelijk maken en patiënten het leven redden in kritieke levensomstandigheden.

Startups of oplossingen implementatie van de use-cases zijn onder meer DokChain, Patientory, GEM, GuardTime

Claim en facturering

Probleem

Het laatste probleem dat we gaan bespreken zijn de zorgclaims. Facturering en claims in de gezondheidszorg zitten vol met frauduleuze activiteiten, waarbij de facturering het meest te lijden heeft. Ziekenhuizen lopen voorop omdat ze de patiënten diensten factureren die ofwel nooit worden gebruikt of die te duur zijn dan de industrienormen. Dit alles wordt gedaan om de winst te maximaliseren en de belangen van de patiënten op afstand te houden. Niet alleen dat, ziekenhuizen en artsen worden ook vaak betrapt op het onjuist presenteren van de gezondheidstoestand van de gebruiker, wat de zaken nog erger maakt.

De tussenpersonen binnen de systemen die zijn aangewezen om de claims te verifiëren, zijn ook terughoudend in hun werk en laten de eindgebruikers hangen. Het kost veel tijd om de claims te verwerken en men moet op elk moment het kantoor bezoeken voordat het wordt verwerkt.

Oplossing

Blockchain kan zowel het facturerings- als het claimproces regelen. Als het factureringsproces is verbonden met blockchain, dan is er geen kans voor de zorgverlener om een ​​patiënt te veel in rekening te brengen voor de services of een service toe te voegen die de patiënt in de eerste plaats nooit heeft gebruikt.

Het claimbeheer kan ook worden verbeterd. Met blockchain kan het worden teruggebracht tot een paar minuten in plaats van maanden. Dit komt doordat tussenpersonen worden verwijderd en automatisering de controle over het hele claimproces kan overnemen.

Momenteel zijn er geen significante startups of organisaties die werken aan het oplossen van de use case.

Gevolgtrekking

Blockchain heeft veel belofte en is klaar om zijn resultaten te leveren in de gezondheidszorg. In dit artikel hebben we de verschillende use-cases en toepassingen van blockchain onderzocht. We hebben de problemen en hun oplossingen behandeld, zodat u gemakkelijk kunt begrijpen hoe blockchain de uitdagingen van de huidige zorgsector kan oplossen. Blockchain in de gezondheidszorg bevindt zich vandaag in de kinderschoenen en we kunnen de komende jaren verbeteringen zien. Dus, denk je dat de toekomst er rooskleurig uitziet voor de gezondheidszorg met blockchain? Denk je dat we meer blockchain-toepassingen kunnen hebben in de gezondheidszorg? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me