In de wereld van blockchain vind je het gedecentraliseerde versus gecentraliseerde debat veel. Met blockchaintechnologie kunnen gecentraliseerde systemen immers tot het verleden behoren.

In elk scenario, als u nieuw bent bij blockchain-technologie, kunt u in de war raken met de concepten centralisatie versus decentralisatie.

In dit artikel zullen we het gedecentraliseerde versus gecentraliseerde concept onderzoeken in verband met de huidige industrieën en blockchain.

Laten we dus zonder enige vertraging aan de slag gaan.


Als je haast hebt, kijk dan eens naar de tafel.

Gecentraliseerd Gedecentraliseerd
Betrokkenheid van derden Ja Nee
Controle De volledige controle blijft bij de centrale autoriteit De controle blijft bij de gebruiker zelf
Hackbaar Meer vatbaar voor hacks en datalekken Minder vatbaar voor hacks en datalekken als geen enkel storingspunt
Single Point of failure Ja Nee
Makkelijk te gebruiken Intuïtief en gebruiksvriendelijk Niet gemakkelijk te gebruiken
Wisselkoerskosten Hogere tarieven Minder kosten
Anoniem Gebruikers zijn niet anoniem Biedt anonimiteit

Gedecentraliseerd versus gecentraliseerd: een complete vergelijking

Laten we beginnen met de vergelijking van gedecentraliseerd versus gecentraliseerd.Gedecentraliseerd vs. gecentraliseerd

Lees ook,

 • Blockchain voor beginners: handleiding voor beginners
 • Blockchain-ontwikkelaarssalaris in de lift

Wat is centralisatie? En, hoe werkt het?

Centralisatie draait meer om ons dan u kunt verwachten. Als u sociale mediaplatforms zoals Facebook gebruikt, gebruikt u een gecentraliseerd systeem. Andere populaire online platforms zoals YouTube zijn ook gecentraliseerd.

Dus, wat betekent het??

Het betekent dat een centrale autoriteit de controle heeft over de gegevens en functies van het genoemde platform. Dus als u het Facebook-platform gebruikt, heeft het bedrijf Facebook volledige controle over de verschillende aspecten van hun functies, inclusief de mogelijkheid om te beslissen wie en wie niet lid kunnen worden van het platform..

Als u een technisch perspectief wilt, dan vereist het gecentraliseerde systeem externe tussenpersonen om gegevens te verifiëren. Dit betekent dat als u een bericht naar uw vriend stuurt via het Facebook-platform, de gegevens worden geverifieerd en vervolgens worden overgedragen door het genoemde platform.

Een ander goed voorbeeld is het sturen van een e-mail. Op het moment dat u een e-mail naar een andere persoon verzendt, weet de e-mailserviceprovider wat u heeft verzonden en wanneer u het heeft verzonden. Deze informatie wordt privé opgeslagen zonder enige identificatie, maar de e-maildienst heeft in ieder geval een kopie van die informatie.

Kortom, de gecentraliseerde diensten slaan uw gegevens op met uw toestemming. Als je je de eerste keer herinnert dat je een account aanmaakte op een gecentraliseerd platform zoals Facebook, Yahoo, Gmail, enz., Dan moest je ze je volledige naam, nationaliteit, geboortedatum en alle andere informatie geven om je op de website te registreren. platform.

Dus, waarom vertel ik jullie dit allemaal??

Het feit dat alles op een gecentraliseerde plaats wordt opgeslagen, kan worden gehackt of misbruikt voor andere doeleinden. Yahoo merkte in 2015 een van de grootste hacks op waarbij de groep hackers privé-e-mails van miljoenen accounts kon bekijken!

Centralisatie kan ook verwijzen naar een organisatiestructuur waar het besluitvormend vermogen slechts bij weinig mensen is. Dit betekent dat we ook de gedecentraliseerde versus gecentraliseerde organisatie zullen dekken.

Nu we een gecentraliseerde entiteit onder de knie hebben, gaan we eens kijken hoe het werkt.

Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd internet

Voordelen van centralisatie

Er zijn ongetwijfeld meerdere voordelen of voordelen van centralisatie. Ze staan ​​hieronder vermeld.

1. Commandoketen

Bij gecentraliseerd is de commandoketen duidelijk gedefinieerd. Als een organisatie gebruik maakt van centralisatie, kennen ze de commandostructuur. Dit betekent dat iedereen in de organisatie zijn rol kent en ook weet aan wie hij / zij moet rapporteren. Ze weten ook welke persoon onder hun controle staat en zijn ook verantwoordelijk voor de acties van hun ondergeschikten.

Dit alles betekent ook dat delegeren gemakkelijk in de keten is. Senior executives kunnen gemakkelijk werk delegeren aan hun ondergeschikten en het werk op de best mogelijke manier afronden en afronden. Als het werk met succes wordt voltooid, creëert het een niveau van vertrouwen tussen de werknemers en de keten, waardoor het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken, wordt vergroot.

Als het gaat om een ​​netwerk dat gebruikmaakt van centralisatie, is één centraal knooppunt of een verzameling knooppunten verantwoordelijk voor transactieverificatie.

2. Lagere kosten

Een van de grootste voordelen van centralisatie zijn de kosten die eraan verbonden zijn. Elk gecentraliseerd netwerk of elke gecentraliseerde infrastructuur vereist minder ondersteuning en kosten. Aangezien gecentraliseerde organisaties of netwerken vooraf zijn gepland, overschrijden de daaraan verbonden kosten de budgetten niet totdat en tenzij het absoluut noodzakelijk is om het netwerk uit te breiden.

3. Snelle implementatie van beslissingen

Het lijdt geen twijfel dat centralisatie-organisaties of netwerken een snelle implementatie van beslissingen mogelijk maken. Omdat gecentraliseerde netwerken minder knooppunten of mensen hebben, is er minder communicatie tussen de verschillende autorisatieniveaus nodig.

Als een gecentraliseerd netwerk besluit om een ​​wijziging door te voeren, kan dit binnen enkele minuten worden gedaan. Een gecentraliseerd netwerk kan bijvoorbeeld meer nadruk leggen op de KYC-procedure en besloot er meer eisen aan toe te voegen. Omdat het netwerk gecentraliseerd is, kunnen ze de nieuwe richtlijnen pushen of de KYC-procedure wijzigen die vrijwel onmiddellijk live kan gaan na grondig testen.

Nadelen van centralisatie

Er zijn ook verschillende nadelen van centralisatie. Sommigen van hen zijn zoals hieronder:

1. Vertrouwen

Hoewel gecentraliseerde organisaties veilig en betrouwbaar zijn, zijn ze niet 100% veilig of betrouwbaar. Het vertrouwen is een overeenkomst die wordt ingesteld door de serviceprovider en de gebruiker.

Dat is echter een overeenkomst en die kan gemakkelijk worden verbroken. Grote bedrijven hebben van tijd tot tijd last van vertrouwensproblemen van hun gebruikers.

Het gebeurt wanneer de beveiliging in het systeem is verstreken, mensen hebben de neiging de service enige tijd te negeren voordat de serviceprovider het vertrouwen herstelt door oplossingen en een vergoeding aan de getroffenen aan te bieden.

Dit alles gebeurt vanwege centralisatie en de reden dat alle gegevens worden opgeslagen in een gecentraliseerde database.

2. Single point of failure

Centralisatie betekent ook dat het hele netwerk afhankelijk is van één storingspunt. Organisaties kennen het nadeel en hebben daarom maatregelen genomen om het in te dammen. Het feit dat er een kans op mislukking is, is echter een groot nadeel voor missiekritische diensten.

3. Beperking van schaalbaarheid

Aangezien in de meeste gevallen een enkele server wordt gebruikt, leidt dit tot beperkingen op het gebied van schaalbaarheid.

Wat is de huidige staat van centralisatie??

Centralisatie is ongetwijfeld een effectieve manier om organisaties of netwerken te beheren. Het is effectief gebruikt door grote organisaties zoals Microsoft, Facebook, Yahoo, enzovoort. In feite zijn onze regeringen ook afhankelijk van een gecentraliseerde aanpak.

In het geval van een gecentraliseerde regering coördineren de politieke executives de macht. U kunt de kracht ook in meerdere gevallen uitoefenen.

Voor een groot bedrijf zorgt centralisatie ervoor dat zijn gegevens veilig blijven. Dit is nodig zodat hun handelsgeheimen niet uitlekken. Er is echter een aangepaste manier om met de gegevens om te gaan met de mogelijkheid om gedecentraliseerde netwerken zoals blockchain te gebruiken.

We kunnen gemakkelijk zeggen dat centralisatie nog steeds erg gangbaar is in de huidige markt. En niet alle bedrijven hoeven niet zomaar decentralisatie over te nemen. Verschillende bedrijfsmodellen gedijen goed in een gecentraliseerd netwerk en het zal even duren voordat steeds meer bedrijven naar gedecentraliseerde modellen gaan.

Wat is decentralisatie? En, hoe werkt het?

Nu we een volledig begrip hebben van centralisatie, zouden we gemakkelijk kunnen begrijpen en leren over decentralisatie.

Het idee van decentralisatie is nieuw. Het kwam aan het licht met de release van bitcoin in 2009. Het introduceerde ook een nieuw cool concept dat decentralisatie mogelijk maakt, namelijk blockchain-technologie. Als een gebruiker hier bitcoin naar een andere gebruiker stuurt, hoeft deze niet door een gecentraliseerde autoriteit te gaan.

Dit betekent echter niet dat de transactie niet is geverifieerd. De transacties worden geverifieerd met behulp van consensusalgoritmen.

Het netwerk dat door bitcoin wordt gebruikt, kan door iedereen worden verbonden.

Dat betekent dat het open is. Het vertoonde ook andere belangrijke kenmerken, zoals transparantie, waar iedereen de transacties indien nodig kan verifiëren. In een dergelijk netwerk wordt een persoon of machine die verbinding maakt met het netwerk ‘knooppunt’ genoemd. Uiteindelijk zal er een netwerk zijn met duizenden knooppunten die in staat zijn om geld van elkaar te verzenden en te ontvangen.

Laten we een voorbeeld uit de praktijk nemen om het concept te begrijpen.

Een gedecentraliseerd energienetwerk is waar mensen verbinding kunnen maken en energie kunnen kopen van andere onafhankelijke ingangen. Op deze manier hoeven ze überhaupt niet de tussenpersonen te betalen voor toegang tot energie.

Het gedistribueerde energienetwerk is gebaseerd op blockchain-technologie zonder dat een gecentraliseerde autoriteit nodig is. De knooppunten die de energie opwekken, kunnen deze met het netwerk delen en ervoor worden betaald.

Voordelen van decentralisatie

Er zijn meerdere voordelen van decentralisatie.

1. Volledige controle

Een van de belangrijkste voordelen van decentralisatie is dat de gebruikers de volledige controle hebben over hun transacties.

Dit betekent dat ze een transactie kunnen starten wanneer ze dat willen, zonder dat daarvoor toestemming van een gecentraliseerde autoriteit nodig is. Eenvoudig gezegd: het verificatieproces is niet afhankelijk van derden en een gedecentraliseerd netwerk gebruikt consensusmethoden om de informatie te verifiëren.

2. Gegevens kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd

De datastructuur van Blockchain-technologie is alleen van toepassing. Dit betekent dat niemand de kans heeft om de gegevens te wijzigen of te wijzigen nadat deze zijn opgeslagen. Er is nog een andere blockchain-technologie die verschillende datamodellen gebruikt, zoals Corda, maar ze volgen ook de eigenschap onveranderlijkheid.

3. Veilig

Gedecentraliseerde netwerken zijn veilig vanwege de manier waarop ze omgaan met gegevens en transacties. Ze gebruiken cryptografie om ervoor te zorgen dat de gegevensadministratie veilig is. De gegevens in het huidige blok vereisen ook gegevens van het aangrenzende blok zodat het cryptografie kan gebruiken om de gegevens te valideren.

4. Censuur

Decentralisatie betekent ook minder censuur. In een gecentraliseerd systeem is de kans groter dat informatie kan worden gecensureerd. Het gedecentraliseerde netwerk is echter minder vatbaar voor censuur, aangezien er geen centrale autoriteit is die de gegevens controleert. Laten we een voorbeeld nemen om het scenario te begrijpen.

Van Twitter is bijvoorbeeld bekend dat het accounts censureert omdat het een aantal aanstootgevende berichten vindt of wanneer de overheid probeert accounts te censureren als dit tegen hun agenda ingaat..

In het geval van decentralisatie kunnen peers direct interageren en is er dus geen of minder censuur.

5. Open ontwikkeling

Gedecentraliseerde netwerken ondersteunen meestal open ontwikkeling. Dit komt door zijn aard en hoe het werkt. Door een open ontwikkelomgeving te hebben, krijgt het netwerk geweldige services, tools en producten die erop zijn gebouwd.

Linux, het is bijvoorbeeld open-source en heeft een ecosysteem waarmee iedereen het kan verbeteren. Hetzelfde geldt voor gedecentraliseerde netwerken. Ter vergelijking: een gecentraliseerd netwerk of gesloten oplossingen krijgen geen kans op open ontwikkeling. Dit beperkt de ontwikkeling in hoge mate.

Nadelen van decentralisatie

Er kleven natuurlijk veel nadelen aan decentralisatie. Enkele van de nadelen zijn onder meer:

 1. Conflict: Decentralisatie kan tot conflicten leiden als het niet goed wordt onderhouden in een organisatiestructuur
 2. Kosten: In een organisatorische omgeving kan decentralisatie meer kosten dan centralisatie, omdat hiervoor systemen moeten worden opgezet die communicatie meer geautomatiseerd kunnen maken.
 3. Misdrijf: Als het gaat om gedecentraliseerde blockchain, kan de misdaad een groot nadeel zijn. Omdat alles wat op het netwerk wordt gedaan, anoniem is en tot misbruik kan leiden.
 4. Beweeglijkheid: Gedecentraliseerde cryptocurrency vertoont vluchtig gedrag waarbij de prijzen sterk fluctueren!

Wat is de huidige staat van decentralisatie?

Decentralisatie is blijvend. U zult zien dat veel van de grote bedrijven, organisaties en zelfs regeringen het overnemen, omdat het op de lange termijn meer efficiëntie voor het netwerk biedt.

Dubai is een van de eerste golven van regeringen die momenteel blockchain toepassen in zijn hele bestuursstructuur. Het wordt nu de wereldhoofdstad van de blockchain-ontwikkeling genoemd, omdat decentralisatie of blockchain-technologie het beïnvloedt.

Op het moment van schrijven heeft Dubai blockchain kunnen integreren in acht industriesectoren, waaronder onroerend goed, toerisme, veiligheid, transport, financiën, gezondheidszorg en onderwijs. Het eindresultaat is om ‘s werelds eerste blockchain-stad te worden.

IBM loopt ook voorop bij het omarmen van blockchain-technologie en het gebruiken ervan om de voedselvoorzieningsketen te verbeteren.

Ze hebben IBM Food Trust opgericht, dat alles draait om het brengen van efficiëntie en transparantie in voedselvoorzieningsketens. Ze werken samen met Walmart en bieden alle deelnemers aan het netwerk bruikbare en traceerbare informatie.

Er zijn ook verschillende gedecentraliseerde grootboekprojecten, waaronder Hyperledger, Corda en anderen.

Use-cases Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd

In dit artikel zullen we enkele use-cases doornemen die verband houden met gecentraliseerd en gedecentraliseerd. Al deze use-cases zullen u helpen beter te begrijpen hoe elk van deze concepten zich onderscheidt en hoe decentralisatie echt kan helpen om enkele van de belangrijkste kernproblemen van gecentraliseerde systemen op te lossen..

Betalingssysteem

Een van de meest voor de hand liggende use-cases van decentralisatie is de betaalsysteem. Het concept zelf is immers ontstaan ​​met de introductie van bitcoin, de eerste event decentrale valuta.

Alle valuta’s ter wereld die door banken worden beheerd, werken op gecentraliseerde servers. Hierdoor hebben ze de volledige controle over alle operaties en zijn ze ook op de hoogte van al uw volledige financiële activiteiten.

Dit betekent dat ze op de hoogte zijn van uw bestedingspatroon. Een van de ergste dingen aan het gebruik van een gecentraliseerde valuta is echter dat als iemand uw bankgegevens in handen krijgt, ze gemakkelijk toegang hebben tot al uw geld en het voor hun eigen voordeel kunnen gebruiken..

Een ander nadeel van gecentraliseerde betalingssystemen is dat er een storing of storing kan optreden en dat u geen toegang heeft tot uw geld wanneer u het nodig heeft.

Dus, hoe lost een gedecentraliseerd systeem al deze problemen op? Nou, door gedecentraliseerd te zijn. Omdat er geen centrale autoriteit of storingspunt is, is uw geld altijd beschikbaar.

Het neemt ook de kans weg dat uw geld wordt gehackt of geopend door een kwaadwillende actor. Dus als u cryptocurrency gebruikt als een manier om betalingen te ontvangen en te verzenden, neemt u de rol van de gecentraliseerde entiteit uit het proces en verbetert u het volledig. U kunt deze cryptocurrencies noemen als peer-to-peer digitale valuta’s.

Een ander voordeel van het betalingssysteem is het schrappen van tussentijdse vergoedingen. De enige vergoedingen die aan het proces zijn gekoppeld, zijn klein of onbestaande. Ze zijn ook grenzeloos en veilig.

Dus, wat zijn de voordelen van het gebruik van een wereldwijd betalingssysteem? Ze zijn zoals hieronder.

 • Snelle transacties
 • Goedkope transacties
 • Er wordt geen informatie gedeeld met de derde partij
 • Veilig
 • Geen enkel storingspunt
 • Transparant

Stemmen door de overheid

Stemmen is altijd een controversieel onderwerp geweest onder de regering en de mensen die voor de regering kiezen. De tegenpartijen willen het onderwerp ook gebruiken om een ​​manier te vinden om zichzelf te verdedigen. Dus wat gebeurt er eigenlijk?.

Het hele stemscenario heeft te maken met één zeer belangrijke kwestie: transparantie. De huidige manier van stemmen houdt geen rekening met transparantie. Dit resulteert in veel complottheorieën over hoe de stemmen intern worden gemanipuleerd. Aangezien deze theorieën bestaan, is er geen manier om ze te valideren, aangezien het systeem niet transparant is.

Dat is waar een gedecentraliseerd stemplatform te hulp kan komen. Overheden kunnen het gebruiken om de stemmingen te houden en voor transparante stemmingen te zorgen. Op deze manier kunnen ze alle theorieën laten rusten die naar voren komen wanneer algemene verkiezingsuitslagen worden bekendgemaakt.

Door een transparant stemsysteem of een stemsysteem op een gedecentraliseerd netwerk te gebruiken, kunnen de kiezers de stemmen eenvoudig verifiëren. Dit betekent ook dat geen enkele partij fraude kan plegen als het gaat om het tellen van stemmen. Een ander voordeel van het gebruik van deze aanpak is dat de resultaten kunnen worden bekendgemaakt zodra de stemming is afgelopen.

Dus, wat zijn de voordelen van een gedecentraliseerd stemsysteem??

 • Er zal geen sprake zijn van manipulatie of fraude
 • Geen complottheorieën
 • Geen bedreigingen

Energie

Een andere nuttige use-case die we gaan bespreken in ons vergelijkingsconcept Decentralized vs Centralized.

Op dit moment controleren en distribueren gecentraliseerde entiteiten voornamelijk de energie die beslissen waar ze hun diensten willen verlenen en tegen welke prijs.

Om dit op te lossen kan decentralisatie een unieke oplossing bedenken. Het kan een gedecentraliseerd elektriciteitsnet gebruiken dat u kunt gebruiken om de tussenpersoon uit te schakelen.

Het biedt ook gelijke kansen voor iedereen die energie wil krijgen of energie wil opwekken en deze vervolgens aan anderen wil verkopen.

De pluspunten zijn er natuurlijk ook

 • Eerlijke markt
 • Geen tussenkomst van derden
 • Het gedecentraliseerde betalingssysteem kan werken met gedecentraliseerde energieplatforms.

Conclusie: welke is hier om te blijven? Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd

Zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd hebben hun eigen voordelen. Het lijdt geen twijfel dat regeringen, organisaties en bedrijven controle willen over hun activa, zelfs als ze de efficiëntie moeten opgeven omwille van de efficiëntie..

Maar decentralisatie is blijvend! En na verloop van tijd zal het groeien naarmate meer bedrijven de voordelen ervan inzien. Ook kunt u decentralisatie ook implementeren met een duurzame nabije omgeving en met behulp van hybride of gefedereerde blockchain-oplossingen.

Dit leidt ons naar het einde van onze gedecentraliseerde versus gecentraliseerde gids. Inmiddels zou u een goed idee moeten hebben van wat elk van hen te bieden heeft.

Dus, wat vind je van de vergelijking? Wat zijn uw mening over gedecentraliseerd versus gecentraliseerd? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me