Blockchain-technologie moet een van de grootste innovaties van de 21e eeuw zijn, gezien het rimpeleffect dat het heeft op verschillende sectoren, van financieel tot productie en onderwijs. Voor velen onbekend is dat de geschiedenis van Blockchain teruggaat tot het begin van de jaren negentig.

Sinds de populariteit een paar jaar geleden begon te groeien, zijn er een aantal applicaties opgedoken die alles behalve onderstrepen welke impact het zal hebben als de race om digitale economieën opwarmt. In deze discussie leren we over de geschiedenis van Blockchain met Blockchain-evolutie.

Schrijf u nu in: gratis Blockchain-cursus

Geschiedenis van Blockchain-technologie – Tijdlijn Infographic


Het is belangrijk om te weten over de geschiedenis van Blockchain voor Blockchain-enthousiastelingen en Blockchain-aspiranten. Dus, om onze lezer te helpen de Blockchain-geschiedenis te kennen en de Blockchain-evolutie te begrijpen, brengen we hier een gedetailleerde gids voor de geschiedenis van blockchain-technologie met zijn gedetailleerde evolutie.

1991-2008: vroege jaren van blockchain-technologie

Hoe is blockchain ontstaan? Stuart Haber en W. Scott Stornetta stelden zich in 1991 voor wat veel mensen als blockchain hebben leren kennen. Hun eerste werk was het werken aan een cryptografisch beveiligde ketting van blokken waarbij niemand kon knoeien met tijdstempels van documenten.

In 1992 hebben ze hun systeem geüpgraded om Merkle-bomen op te nemen die de efficiëntie verhoogden, waardoor het verzamelen van meer documenten op één blok mogelijk werd. Het is echter in 2008 dat de geschiedenis van Blockchain relevant begint te worden, dankzij het werk van een persoon of groep met de naam Satoshi Nakamoto.

Satoshi Nakamoto is erkend als het brein achter blockchain-technologie. Er is heel weinig bekend over Nakamoto, omdat mensen denken dat hij een persoon of een groep mensen zou kunnen zijn die aan Bitcoin hebben gewerkt, de eerste toepassing van de digitale grootboektechnologie..

Nakamoto bedacht de eerste blockchain in 2008 van waaruit de technologie is geëvolueerd en zijn weg heeft gevonden naar vele toepassingen die verder gaan dan cryptocurrencies. Satoshi Nakamoto bracht de eerste whitepaper over de technologie uit in 2009. In de whitepaper gaf hij details over hoe de technologie goed was uitgerust om digitaal vertrouwen te vergroten, gezien het decentralisatieaspect dat betekende dat niemand ooit de controle over iets zou hebben..

Sinds Satoshi Nakamoto de scène verliet en de ontwikkeling van Bitcoin aan andere kernontwikkelaars heeft overgedragen, is de digitale grootboektechnologie geëvolueerd, wat heeft geresulteerd in nieuwe toepassingen die deel uitmaken van de blockchain-geschiedenis.

Een veel voorkomende vraag, wanneer is blockchain uitgevonden? we kunnen zeggen dat Blockchain is uitgevonden in 1991.

Geschiedenis van Blockchain-technologie

Controleer ook: Blockchain Fundamentals-presentatie

Blockchain-structuur

In eenvoudige bewoordingen is Blockchain een peer-to-peer gedistribueerd grootboek dat veilig is en wordt gebruikt om transacties op veel computers vast te leggen. De inhoud van het grootboek kan alleen worden bijgewerkt door een ander blok toe te voegen dat is gekoppeld aan het vorige blok. Het kan ook worden voorgesteld als een peer-to-peer-netwerk dat bovenop internet draait.

In termen van leken of bedrijven is blockchain een platform waarop mensen allerlei soorten transacties mogen uitvoeren zonder dat een centrale of vertrouwde arbiter nodig is..

De gecreëerde database wordt op een transparante manier gedeeld met netwerkdeelnemers, waarbij iedereen toegang heeft tot de inhoud. Het beheer van de database gebeurt autonoom met behulp van peer-to-peer-netwerken en een tijdstempelserver. Elk blok in een blockchain is zo gerangschikt dat het verwijst naar de inhoud van het vorige blok.

De blokken die een blockchain vormen, bevatten batches van transacties die zijn goedgekeurd door deelnemers in een netwerk. Elk blok wordt geleverd met een cryptografische hash van een vorig blok in de keten.

Lees ons vorige artikel Ultimate Blockchain Guide voor meer informatie over blockchain-technologie.

Evolutie van Blockchain: fase 1- transacties

2008-2013: Blockchain 1.0: Bitcoin-opkomst

De meeste mensen geloven dat Bitcoin en Blockchain hetzelfde zijn. Dat is echter niet het geval, aangezien dit de onderliggende technologie is die de meeste toepassingen aandrijft, waaronder cryptocurrencies..

Bitcoin is in 2008 ontstaan ​​als de eerste toepassing van Blockchain-technologie. Satoshi Nakamoto beschrijft het in zijn whitepaper als een elektronisch peer-to-peer-systeem. Nakamoto vormde het genesisblok, waaruit andere blokken werden gedolven, onderling verbonden, resulterend in een van de grootste ketens van blokken met verschillende soorten informatie en transacties.

Sinds Bitcoin, een toepassing van blockchain, in de ether is gekomen, zijn er een aantal toepassingen bijgesneden die allemaal proberen de principes en mogelijkheden van de digitale grootboektechnologie te benutten. De geschiedenis van blockchain bevat dan ook een lange lijst van applicaties die zijn ontstaan ​​met de evolutie van de technologie.

Steeds meer organisaties doen mee aan de digitale transformatierevolutie met de adoptie van blockchain-technologie. Lees onze vorige blog om te begrijpen hoe blockchain organisaties zal veranderen.

Evolutie van Blockchain: fase 2-contracten

2013-2015: Blockchain 2.0: Ethereum-ontwikkeling

In een wereld waar innovatie aan de orde van de dag is, behoort Vitalik Buterin tot een groeiende lijst van ontwikkelaars die vonden dat Bitcoin daar nog niet was bereikt, als het ging om het benutten van de volledige mogelijkheden van blockchain-technologie, als een van de eerste bijdragers aan de Bitcoin-codebase.

Bezorgd over de beperkingen van Bitcoin, begon Buterin te werken aan wat volgens hem een ​​kneedbare blockchain zou zijn die naast een peer-to-peer-netwerk verschillende functies kan vervullen. Ethereum werd in 2013 geboren als een nieuwe openbare blockchain met toegevoegde functionaliteiten in vergelijking met Bitcoin, een ontwikkeling die een cruciaal moment in de geschiedenis van Blockchain is gebleken..

Buterin onderscheidde Ethereum van Bitcoin Blockchain door een functie in te schakelen waarmee mensen andere activa kunnen vastleggen, zoals slogans en contracten. De nieuwe functie breidde Ethereum-functionaliteiten uit van een cryptocurrency naar een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties.

Ethereum blockchain, officieel gelanceerd in 2015, is geëvolueerd tot een van de grootste toepassingen van blockchain-technologie, gezien het vermogen om slimme contracten te ondersteunen die worden gebruikt om verschillende functies uit te voeren. Ethereum blockchain-platform is er ook in geslaagd een actieve ontwikkelaarsgemeenschap samen te brengen die heeft gezien dat het een echt ecosysteem heeft opgebouwd.

Ethereum-blockchain verwerkt het grootste aantal dagelijkse transacties dankzij de mogelijkheid om slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties te ondersteunen. De marktkapitalisatie is ook aanzienlijk gestegen in de cryptocurrency-ruimte.

Lees ook: Waarom Blockchain de wereld zal veranderen?

Evolutie van Blockchain: fase 3-toepassingen

2018: Blockchain 3.0: de toekomst

Blockchain Geschiedenis en evolutie stopt niet bij Ethereum en Bitcoin. In de afgelopen jaren is een aantal projecten opgedoken die allemaal gebruikmaken van blockchaintechnologie. Nieuwe projecten hebben geprobeerd om enkele van de tekortkomingen van Bitcoin en Ethereum aan te pakken, naast het bedenken van nieuwe functies die gebruikmaken van blockchain-mogelijkheden.

Enkele van de nieuwe blockchain-applicaties zijn onder meer NEO, gefactureerd als het eerste open-source, gedecentraliseerde en blockchain-platform dat in China is gelanceerd. Hoewel het land cryptocurrencies heeft verboden, blijft het actief als het gaat om blockchain-innovaties. NEO werpt zichzelf op als het Chinese Ethereum dat al de steun heeft gekregen van Alibaba-CEO Jack Ma, omdat het van plan is om dezelfde impact te hebben als Baidu in het land.

In de race om de ontwikkeling van het internet der dingen te versnellen, hebben sommige ontwikkelaars, zo paste het, gebruik gemaakt van blockchain-technologie en kwamen daarbij met IOTA. Het cryptocurrency-platform is geoptimaliseerd voor het internet of things-ecosysteem, omdat het ernaar streeft om geen transactiekosten te bieden, evenals unieke verificatieprocessen. Het behandelt ook enkele van de schaalbaarheidsproblemen die verband houden met Blockchain 1.0 Bitcoin.

Naast IOTA en NEO hebben ook andere blockchain-platforms van de tweede generatie een rimpeleffect in de sector. Monero Zcash- en Dash-blockchains zijn ontstaan ​​als een manier om enkele van de beveiligings- en schaalbaarheidsproblemen aan te pakken die verband houden met de vroege blockchain-applicaties. Het drie blockchain-platform, ook wel privacy Altcoins genoemd, streeft naar een hoog niveau van privacy en beveiliging als het gaat om transacties.

De hierboven besproken blockchain-geschiedenis heeft betrekking op openbare blockchain-netwerken, waarbij iedereen toegang heeft tot de inhoud van een netwerk. Met de evolutie van de technologie zijn een aantal bedrijven echter begonnen de technologie intern toe te passen als een manier om de operationele efficiëntie te verbeteren..

Grote ondernemingen investeren veel in het inhuren van professionals, omdat ze een voorsprong willen nemen op het gebied van het gebruik van technologie. Bedrijven als Microsoft en Microsoft lijken het voortouw te hebben genomen als het gaat om het verkennen van blockchain-technologietoepassingen, resulterend in wat bekend is geworden als private, hybride en federatieve blockchains..

Lees ook: Waarom bedrijven Blockchain implementeren

2015: Hyperledger

In 2015 onthulde de Linux Foundation een Umbrella-project van open-source blockchain. Ze noemden het Hyperledger, dat tot op heden fungeert als gezamenlijke ontwikkeling van gedistribueerde grootboeken. Onder leiding van Brian Behlendorf streeft Hyperledger ernaar de samenwerking tussen de verschillende industrieën te bevorderen voor de ontwikkeling van blockchain en gedistribueerde grootboeken.

Hyperledger richt zich op het aanmoedigen van het gebruik van blockchain-technologie om de prestaties en betrouwbaarheid van huidige systemen te verbeteren om wereldwijde zakelijke transacties te ondersteunen.

2017: EOS.IO

EOS-geesteskind van private company block.one ontstond in 2017, na de publicatie van een whitepaper waarin een nieuw blockchain-protocol wordt beschreven dat wordt aangedreven door een EOS als de native cryptocurrency. In tegenstelling tot andere blockchain-protocollen, probeert EOS attributen van echte computers te emuleren, inclusief CPU en GPU.

Om die reden fungeert EOS.IO zowel als een slim contractplatform als als een gedecentraliseerd besturingssysteem. Het belangrijkste doel is om de inzet van gedecentraliseerde applicaties aan te moedigen via een autonoom gedecentraliseerd bedrijf.

Blockchain Evolution Tijdlijn

TijdlijnBlockchainBitcoinEthereumNEO
1991-2008 Stuart Haber en Scott Stornetta werken aan de eerste blockchain
2009 Satoshi Nakamoto brengt Bitcoin White Paper uit
2010 De eerste Bitcoin-aankoop van 10.000 BTC vindt plaats
2013 Bitcoin Marketplace overtreft $ 1 miljard Vitalik Buterin brengt Ethereum White Paper uit
2014 Ethereum Blockchain wordt gefinancierd door Crowdsale
2014 Blockchain-technologie R3 is gevormd en vormt een consortium van meer dan 40 oude financiële middelen voor het implementeren van Blockchain-technologie
2014 NEO Project wordt gelanceerd als Antshares door Da Hongfei en Erik Zhang
2015 Ethereum Second Blockchain wordt onthuld
2015 Linux Foundation onthult Hyperledger om de ontwikkeling van Blockchain te verbeteren
2017 EOS.IO wordt door block.one onthuld als een nieuw blockchain-protocol voor de inzet van gedecentraliseerde applicaties
2015-2018 Blockchain-technologie blijft evolueren Afgebeeld door een groter aantal cryptocurrencies en bedrijven die gebruikmaken van de technologie om de efficiëntie te verbeteren

2020: Blockchain-geschiedenis & De toekomst

De toekomst van Blockchain-technologie ziet er deels rooskleurig uit vanwege de manier waarop overheden en ondernemingen groot investeren in het stimuleren van innovaties en toepassingen. Het wordt steeds duidelijker dat er ooit een openbare blockchain komt die iedereen kan gebruiken.

Voorstanders verwachten dat de technologie helpt bij de automatisering van de meeste taken die door professionals in alle sectoren worden afgehandeld. De technologie wordt nu al veel gebruikt in voorraadbeheer en in de cloud computing-business. De technologie zou in de toekomst ook zijn weg moeten vinden naar basisitems zoals zoekmachines op internet.

Naarmate de technologie evolueert, verwacht Gartner Trend Insights dat ten minste één bedrijf gebouwd op blockchain tegen 2022 zal worden gewaardeerd op meer dan $ 10 miljard. Vanwege de Blockchain Digital Transformation verwacht het onderzoeksbureau dat de bedrijfswaarde zal groeien tot 2025 en tegen 2030 de $ 3,1 biljoen overschrijden.

Door de evolutie van Blockchain-technologie in de afgelopen jaren is de vraag naar Blockchain-professionals toegenomen. de bedrijven implementeren ook Blockchain om te profiteren van de Blockchain-applicaties. Dus als je een carrière in Blockchain wilt opbouwen, is dit het juiste moment om deze te starten met de gratis Blockchain-cursus.

Zet nu de eerste stap en leg de basis voor een mooie Blockchain-carrière die voor je ligt!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me