Tegenwoordig creëert de enorme complexiteit van de verzekeringssector enkele zichtbare hiaten, die gemakkelijk kunnen worden uitgebuit. Het vermogen van blockchain om transparantie, hoge beveiliging en onveranderlijkheid te bieden, verandert het landschap echter. Laten we eens kijken hoe blockchain een ontwrichtende factor kan worden in de verzekeringssector.

In de Verenigde Staten spelen verzekeringen een cruciale rol, vooral in de economische sector en het welzijn van gezinnen en individuen. In de VS en in andere delen van de wereld zijn ook verschillende soorten verzekeringen belangrijke tandwielen. Elk jaar is deze sector verantwoordelijk voor miljarden dollars aan inkomsten.

Het is echter niet altijd zonneschijn en regenbogen als het gaat om de verzekeringssector. In werkelijkheid raken de meeste verzekeringsmaatschappijen achterop wanneer de rest van de wereld naar een nieuw tijdperk klimt. De frauduleuze activiteiten en de dure premies eisen de populariteit van deze branche.

Maar blockchain kan het scenario hier veranderen. Met blockchain zal de verzekeringssector naar verwachting groeien van $ 64,5 miljoen naar $ 1,39 miljard in het jaar 2023.Dus in plaats van de blockchain als de vijand te beschouwen, kan de verzekeringssector gebruikmaken van de ontwrichtende aard van deze technologie om zijn glorie te herwinnen..


Dus in deze gids zal ik me voornamelijk concentreren op hoe blockchain deze branche kan ontwrichten en waarom je blockchain in verzekeringen zou moeten implementeren..

Schrijf nu in:Gratis Blockchain Fundamentals-cursus

Blockchain in verzekeringen: wat zijn de belangrijkste problemen in de verzekeringssector?

De verzekeringssector is zeker niet perfect. Dus als u een carrière in deze sector krijgt, zult u merken dat de traditionele verzekeringsprocessen vol mazen en beveiligingsproblemen zitten. Laten we eens kijken met wat voor problemen deze sector momenteel kampt.

Beperkte marktgroei

De marktgroei van het afgelopen decennium was niet zo geweldig voor de verzekeringssector. In werkelijkheid bedroeg het groeipercentage in 2006 12,5%, maar het daalde langzaam tot 1% in 2010. Hoewel het zich herstelde, is het toch vrij laag.

In werkelijkheid is deze groei iets hoger dan het mondiale bbp, maar het moet veranderen. Agenten moeten slimmer omgaan met hun strategieën en kunnen deze groei niet als vanzelfsprekend beschouwen, aangezien deze elk moment kan afnemen. En aangezien de economie achterop raakt, hebben niet veel bedrijven of individuen het geld om aan verzekeringen te besteden.

Inefficiënte gegevensuitwisseling

De trieste realiteit is dat de gegevens die door alle elementen van de verzekeringssector worden uitgewisseld, vol fouten staan. Omdat de sector een beetje te veel afhankelijk is van papieren documenten, zijn er veel door mensen gemaakte fouten. Vaak kunnen verkeerde partijen ook gewoon de inhoud van documenten wijzigen om het systeem te bedriegen.

Daarom krijgen mensen in veel gevallen verkeerde informatie, wat leidt tot vertragingen in hun verzekeringsclaims. Sterker nog, de bedrijven hebben zelfs te maken met valse informatie over nieuwe klanten. Al met al zorgt dit gezamenlijk voor veel verliezen voor de sector. Als dit zo doorgaat, zal deze sector langzaamaan uitsterven.

Toenemende frauduleuze claims

Dit is een van de belangrijkste problemen waarmee de verzekeringssector momenteel te maken heeft. Je kunt je niet eens voorstellen hoe ver mensen zullen gaan om het verzekeringsgeld te krijgen. Een van de meest voorkomende zijn valse ongevalclaims waarbij de partij beweert een ongeval te hebben gehad, maar dat is nooit gebeurd. Ook kan de partij zelf een ongeval in scène zetten.

In werkelijkheid probeert dit soort frauduleuze pogingen de aard van de verzekeringscontracten uit te buiten, en komt daar meestal mee weg. Er is geen goed detectieproces; het bedrijf is verplicht om voor het feest te betalen.

Dit gaat echter ook twee kanten op. Er zijn ook veel verzekeringszwendel waarbij het bedrijf de dader is. In werkelijkheid is het systeem niet transparant, dus bedrijven kunnen mensen oplichten om verzekerd te worden, maar er zijn veel mazen in de wet waardoor ze hun geld nooit terug kunnen krijgen..

Slechte gegevensverwerking

Een ander belangrijk probleem is de omgang met gegevens in de verzekeringssector. In werkelijkheid zijn de meeste verzekeringsmaatschappijen niet uitgerust om dergelijke gevoelige gegevens effectief te behandelen. Als gevolg hiervan zijn er veel problemen met gegevensdiefstal en identiteitsdiefstal.

In de meeste gevallen verzamelen de KYC-protocollen gevoelige informatie over hun klanten en zonder goed toezicht of beveiliging worden de gegevens gestolen.

Het is een serieus probleem, en nu cybercriminaliteit toeneemt, zal het niet snel verdwijnen. Zonder een goed netwerkkanaal op te zetten, kunnen bedrijven dus geen bescherming bieden voor het verzamelen van gegevens.

Verouderde technologie-infrastructuur

De industrie draait op een verouderd of verouderd netwerksysteem. Bovendien is dit type infrastructuur zeker niet in staat om de verhoogde werkdruk met grote output aan te kunnen. Meestal belemmert het de groei van de verzekeraar.

Meer nog, het kan ook geen gereguleerde operationele kosten bieden, voldoen aan klanttevredenheid en zakelijke eisen. De wereld beweegt en wordt steeds afhankelijker van geavanceerde technologieën. In dit scenario heeft het gebruik van verouderde netwerken alleen een negatief effect.

Zonder de juiste back-up- en beveiligingsprotocollen kunnen bedrijven op geen enkele manier voldoen aan de eisen van de klant.

Stijgende operationele kosten

Dit is rechtstreeks verbonden met het gebruik van legacy-netwerken. In werkelijkheid, aangezien de verzekeringssector verouderde technologie blijft gebruiken, hebben ze meer middelen nodig om alles voor elkaar te krijgen. Zo krijgen ze een complexer bedrijfsmodel, dat tijd, geld en middelen kost. Deze bedrijven moeten ook updaten en samenwerken met overheidsinstanties.

Zoveel geld alleen besteden aan menselijke hulpbronnen leidt tot fouten en een trage output. In dit geval is de beste manier dus om technologieën te gaan gebruiken die de last op zich kunnen nemen en dingen op een schone en efficiënte manier gedaan kunnen krijgen..

Te veel regelgeving

In de loop van de tijd wordt de verzekeringssector steeds moeilijker om mee om te gaan. In veel gevallen vinden grote bedrijven het moeilijk om een ​​verzekering af te sluiten vanwege alle geldende voorschriften. Als de regelgeving het in werkelijkheid moeilijk maakt om in contact te komen met de klanten, waarom zouden bedrijven zich dan aan de regelgeving houden??

Het is duidelijk dat u regelgeving op het gebied van verzekeringen nodig heeft om de branche te runnen. Maar te veel regels opleggen kan twee kanten op. Als regelgeving teveel kapitaal gaat vragen, nemen bedrijven in ieder geval risico’s in het buitenland.

Het is ook niet echt de beste praktijk om klanten aan te trekken.

Trage verzekeringsinspectie

Een ander probleem is het trage en omslachtige proces van verzekeringsinspecties. Er zijn inspecteurs die controleren of de claim authentiek is of niet in het geval van een verzekeringsclaim. Maar het algehele proces is erg traag. In veel gevallen kan het zelfs een maand duren voordat de situatie volledig is geïnspecteerd en gecontroleerd.

Dit verlaagt niet alleen de klanttevredenheid, maar het bedrijf loopt ook enorm achter. Sterker nog, als gevolg van menselijke fouten resulteert de inspectie vaak in een mislukking en moet de klant om herevaluatie verzoeken. Helaas zal dit probleem blijven bestaan ​​zonder de juiste kanalen.

Traag verzekeringsclaimproces

Er zijn gewoon te veel stappen om fouten te maken bij een verzekeringsclaim. Allereerst begint het met het invullen van veel papierwerk, in de rij gaan staan ​​en ze indienen. Vervolgens beoordeelt het bedrijf het en begint het inspectieproces. Maar meestal hebben verzekeringsmaatschappijen niet de mankracht of geautomatiseerde processen om de overweldigende eisen van klanten bij te houden.

Als gevolg hiervan kan het veel tijd kosten om uw claim in behandeling te nemen en vervolgens personeel toe te wijzen om u te helpen. In de meeste gevallen eist het ook een emotionele tol van consumenten, wanneer ze proberen het verzekerde geld te krijgen nadat ze een van hun dierbaren hebben verloren..

Meer weten over de invloed van blockchain in de verzekeringssector? Bekijk nu onze gids over blockchain voor gebruiksscenario’s en applicaties voor verzekeringen!

Belangrijkste gebruiksscenario’s van blockchain in verzekeringen

blockchain in verzekering infographic

Blockchain in verzekeringen heeft zijn eigen voordelen. Hoewel deze technologie zich nog in de vroege ontwikkelingsfase bevindt, kan ze al veel verzekeringsvraagstukken oplossen. Laten we eens kijken wat dit zijn –

Frauduleuze claims detecteren

Zoals u weet, hebben frauduleuze claims de industrie al lange tijd teisteren. Het is niet zo dat verzekeraars niets doen om de fraude te stoppen. Ze gebruiken geavanceerde technologieën om het te bestrijden, maar helaas helpt het helemaal niet.

Toch blijft het percentage op de een of andere manier gewoon stijgen. In werkelijkheid gebeuren de meeste van deze fraude bij ziektekosten- / levensverzekeringen. Andere soorten verzekeringen hebben ook problemen met frauduleuze claims, maar deze 2 soorten hebben het hoogste percentage.

Met name blockchain in levensverzekeringen of ziektekostenverzekeringen kan helpen om frauduleuze claims te minimaliseren. Omdat blockchain alle informatie bijhoudt en er geen broodkruimel overblijft voor de corrupte partij om te volgen, helpt het om frauduleuze claims op te sporen.

U kunt dus blockchain voor uw bedrijf gebruiken om de drastische hoeveelheid frauduleuze activiteiten te verminderen.

Vergemakkelijken van claims en beleidsvormingsprocessen

Welnu, de verzekeringssector is het belangrijkste voorbeeld van hoe inefficiënties en fouten optreden tijdens claim- en beleidsvormingsprocessen. In werkelijkheid kan het de kosten aanzienlijk verhogen, wat hinderlijk wordt voor de klant en het bedrijf.

Het is slechts een kwestie van tijd dat menselijke tussenpersonen zich moeten aanpassen of vervangen moeten worden door technologieën die niet al deze fouten maken. Blockchain kan hier dan ook uitkomst bieden. Met behulp van slimme contractfuncties kan het snel de set regels bekijken voordat de claim wordt uitbetaald of geweigerd. Het is efficiënter en tijdbesparend voor beide partijen.

Vooral blockchain in ziektekostenverzekeringen kan het proces helpen stroomlijnen en zo patiënten zo snel mogelijk helpen.

Routine-inspecties stroomlijnen

Verzekeringsmaatschappijen moeten dagelijks verschillende aspecten inspecteren, zoals documenten, eigendommen en activa om het claimproces bij te houden. Ook beginnen frauduleuze activiteiten snel toe te nemen zonder goed onderzoek. Deze verzekeringssector is er echter vreselijk onderbezet voor. In werkelijkheid is de industrie niet toegerust om het inspectieproces te stroomlijnen, en vaak maken ze zelfs verschillende fouten.

Daarom is het niet meer dan logisch om blockchain te gaan gebruiken in ziektekostenverzekeringen of andere soorten verzekeringen om de routinecontrole-processen goed te stroomlijnen. Dus als iemands informatie in de database wordt bewaard en deze wordt bijgewerkt elke keer dat er een wijziging is, is het veel gemakkelijker om de voortgang bij te houden, nietwaar?

Dit is hoe blockchain echt kan helpen.

Schrijf nu in: Gecertificeerde Enterprise Blockchain Professional (CEBP) cursus

Cyberrisico’s voorkomen

Dit is weer een van de voordelen van blockchain in verzekeringen. In werkelijkheid is de industrie nog steeds teveel afhankelijk van technologieën van de oude generatie. Dat is de reden waarom ze cyberaanvallen niet kunnen weerstaan ​​wanneer dat echt nodig is, omdat ze daarvoor niet de juiste tools hebben. In werkelijkheid kunnen gegevensdiefstal en informatiediefstal de bedrijven kosten om miljarden en miljarden dollars te betalen.

Met blockchain in de mix is ​​het voorkomen van cyberrisico’s echter heel eenvoudig. Bovendien kan blockchain de allernieuwste technologie bieden die nodig is om cyberaanvallen te stoppen. Blockchain bewees al dat het een betere beveiliging kan bieden, en het kan ook veel grootschalige cyberaanvallen voorkomen.

Verzekering op aanvraag

On-demand verzekeringen zijn momenteel een nieuw type optie en krijgen het momentum dat het verdient. Hier kunnen gebruikers een verzekering afsluiten vanaf hun mobiele apparaten of zelfs vanaf computers wanneer ze die nodig hebben. Hoewel het al aanwezig is, kan de virtuele ervaring aanzienlijk worden verbeterd als de bedrijven blockchain gaan gebruiken.

Het is veelbetekenend dat blockchain in ziektekostenverzekeringen kan helpen om het hele proces effectiever te automatiseren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld slimme contracten samenstellen met onderliggende regels in plaats van hun originele papieren formulieren. De gebruikers hebben direct toegang tot de slimme contracten, doorlopen alle benodigdheden en kiezen vervolgens degene die ze nodig hebben.

Het duurt op zijn best slechts een paar minuten!

Real-time bijhouden van activa

Verzekeringsmaatschappijen hebben veel premies met betrekking tot eigendoms- of ongevallenverzekeringen. Deze zijn echter wat moeilijker te volgen of te beheren. Het verzamelen van alle informatie over eigendommen, activa of personen is echter een tijdrovende en kostbare aanpak.

Maar met blockchain in de mix, kunnen ze de activa in realtime volgen om de veranderingen in eigendom, voorwaarden of andere normen te zien die ze moeten handhaven. Bovendien, aangezien alle informatie op de blockchain wordt geverifieerd, bespaart het de bedrijven veel tijd en geld.

Vooral blockchain in levensverzekeringen kan alle verplichtingen volgen en het proces van verzekeringsclaims sneller stroomlijnen.

Blockchain-technologie is een unieke technologie die zijn nut kan bieden aan bijna elke branche. Bekijk nu onze lijst met 20+ use-cases van blockchain-technologie!

Dynamische prijzen bieden

Dit is een nieuwe kijk op verzekeringen, aangezien bedrijven proberen factoren te voorzien die het consumentengedrag ten opzichte van verzekeringen veranderen. Als je bijvoorbeeld altijd een statische tijdelijke aanduiding hebt, zelfs als de economie er slecht uitziet, zullen mensen niet voor verzekeringen gaan..

Sociale en economische factoren spelen dus een grote rol bij het bepalen van de prijsstelling van deze verzekeringen. Dit is een van de voordelen van blockchain in verzekeringen, omdat het te allen tijde het gedrag van consumenten en de marktwaarde kan voorspellen.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen dus gebruikmaken van de gegevens en hun prijzen wijzigen op basis van een realistisch scenario.

KYC-kosten verlagen

Welnu, een klant zal niet steeds een verzekering bij één verzekeringsmaatschappij blijven afsluiten. Meestal nemen ze graag hun keuze en gaan ze voor de beste van verschillende bedrijven. Elke keer moeten ze echter dezelfde KYC-procedures doorlopen, wat veel tijd kost.

Omdat de informatie in elke organisatie hetzelfde is, is het alleen efficiënter als ze de gegevens van de ene bron naar de andere kunnen uitwisselen. Dus als er interoperabiliteit is, hoeft de consument de informatie maar één keer in te vullen en vervolgens voor alle andere bedrijven te gebruiken..

In werkelijkheid scheelt het ook bij de bedrijven veel kosten.

Bieden van een peer-to-peer verzekeringsmodel

Dit is een ander soort model en veel effectiever met blockchain. In werkelijkheid kunnen leden hier hun geld bundelen en de premies voor zichzelf houden in plaats van voor verzekeraars. Gewoonlijk kunnen leden al hun geld in één digitale portemonnee bundelen en dat geld vervolgens gebruiken om in de verzekeringssector te investeren.

Als iemand een claim indient, is de investering opgebruikt en als niemand een claim indient, wordt al het geld terugbetaald. Meer nog, er zijn al veel toepassingen voor dit doel, met name in de Defi-ruimte.

Dit is weer een van de concrete voordelen van blockchain in verzekeringen.

Benieuwd naar DeFi? Bekijk onze ultieme uitgebreide gids over gedecentraliseerde financiële technologie voor meer informatie.

Verschillende bedrijven die blockchain gebruiken in de verzekeringssector

Veel echte enterprise-bedrijven investeren veel geld in blockchain in verzekeringsprojecten. Laten we er nu een paar bekijken.

AIA Group

AIA Group werkt aan verschillende blockchain-projecten voor verzekeringen, en een daarvan is voor bankverzekeringsoplossingen. Hier werken ze samen met andere partnerbanken om documentatie live met elkaar te delen.

MetLife

Metlife werkt momenteel voor de zorgverzekeringssector. Meer nog, hun innovatiebasisbedrijf LumenLab is degene achter het project. In werkelijkheid bieden ze verzekeringsfondsen aan voor overleden dierbaren, en het kan ook bepalen of ze om te beginnen een levensverzekering hadden.

Prudentieel financieel

Het is een van de grootste blockchain-projecten voor verzekeringen die het scenario binnenkort zal veranderen. In werkelijkheid wil Prudential Financial deze technologie gebruiken om frauduleuze activiteiten te verwijderen, een betere klantervaring te bieden en documentatie te verwerken. Meer nog, het kan ook de voortgang van een contract volgen.

AIG

In samenwerking met International Business Machines Corp werkt de American International Group aan een oplossing voor het ontwikkelen van een slim verzekeringsplatform. Daarom is dit platform perfect uitgerust om internationale verzekeringsvraagstukken aan te pakken.

Aegon

Aegon werkt ook aan een van de blockchain-projecten voor verzekeringen. In werkelijkheid nemen ze deel aan het B3i-initiatief dat Corda gebruikt om blockchain te gebruiken voor verzekeringsdoeleinden. Bovendien is dit project in staat om de werkdruk van het herverzekerings- en verzekeringsproces op te vangen.

AXA

AXA introduceert een van de meest opvallende blockchaintoepassingen in verzekeringen. Ze introduceren de applicatie van Fizzy waarmee u een geautomatiseerde en beveiligde verzekering krijgt voor uw vertraagde vluchten. Dit bedrijf biedt dus vooral verzekeringen aan die de luchtvaartsector dekken.

Allianz SE

De verzekeringsgigant Allianz SE werkt aan een oplossing die internationale verzekeringsbetalingen voor al hun zakelijke klanten mogelijk maakt. Hoe dan ook, het systeem is momenteel tokenized en ze bieden deze tokens aan voor de betaling van de verzekeringsclaims.

Assicurazioni Generali

Generali is ook een ander groot bedrijf dat samenwerkt met Accenture voor de verzekeringssector. In werkelijkheid ontwikkelen ze een oplossing die het herverzekeringsproces voor captive verzekeringsdiensten zal aanbieden. Meer nog, met de vooruitgang tot nu toe wordt dit een van de beste blockchain-applicaties in de verzekeringssector.

Zürich

Zurich werkt samen met Accenture om een ​​oplossing te bedenken voor het beheer van borgstellingsobligaties. Meestal zijn deze obligaties nodig om de prestaties bij bepaalde zakelijke transacties te garanderen. Deze zijn dus uitermate belangrijk voor verzekeringsmarkten.

Liberty Mutual

Liberty Mutual werkt ook aan verschillende soorten blockchaintoepassingen in de verzekeringssector. Momenteel hebben ze een oplossing om de efficiëntie tussen het gegevensbeheer van cedenten en herverzekeraars te vergroten.

Lees verder: Lijst met de 50 beste bedrijven die Blockchain-technologie gebruiken

Voorzienbare uitdagingen

Competitief landschap

Nou, blockchain is een nieuwe technologie, en het wint langzaamaan grip door de jaren heen. Dus elke concurrentie op de verzekeringsmarkt zal strijden om een ​​nieuw rijk. Veel bedrijven investeren al in blockchain, en ze zijn bang dat enterprise-bedrijven alle eer in de wacht zullen slepen.

Dus in die zin hebben startups geen andere keuze dan te investeren in dure blockchain-oplossingen. Maar als die oplossingen niet goed genoeg presteren, kunnen ze zelfs failliet gaan. Dus, zie je, hoe meer bedrijven proberen blockchain te integreren, hoe competitiever de markt zal worden.

Onderhoud en beheer

Dit is een van de beperkingen van blockchain in verzekeringen. In werkelijkheid heeft blockchain geen governance-systeem. Het is gedecentraliseerd en gedistribueerd van aard, dus er is geen bestuurssysteem nodig. Maar grote ondernemingen kunnen niet werken zonder bestuursmodellen.

Hun bedrijfsprocessen of -modellen kunnen niet op die manier functioneren. Meer nog, het onderhoud van de blockchain is ook een groot punt van zorg, omdat de bedrijven experts nodig hebben om deze nieuwe technologie te onderhouden. Daarom is er geen manier om beide parameters te omzeilen en toch de technologie te gebruiken.

Gebrek aan wettelijke voorschriften

Een andere belangrijke beperking van blockchain in verzekeringen is het gebrek aan regelgeving. Meer specifiek juridische termen. Welnu, het hele concept van verzekering draait om juridische omgevingen. Zonder de juiste voorschriften of wetten kan het systeem niet functioneren. Consumenten en bedrijven hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid nodig om hulp te zoeken bij rechtbanken en advocaten.

Hoe kunnen ze het probleem oplossen in elk soort geschil als er geen concept van wet of regelgeving is? Maar blockchain biedt dat type functie niet. Dit is dus ook een enorme uitdaging die de sector moet overwinnen.

Lage schaalbaarheid

Ik geloof dat dit een van de ultieme beperkingen is van blockchain in verzekeringen. In werkelijkheid bevindt blockchain zich nog in de beginfase van ontwikkeling. Hoewel er momenteel in de meeste gevallen veel oplossingen beschikbaar zijn, kunnen ze het schaalbaarheidsprobleem niet oplossen.

Dus als er teveel deelnemers in een netwerk zijn, zal de prestatie van dat netwerk drastisch afnemen. Dit zal leiden tot langzamere output en transacties. Het is duidelijk dat geen enkel bedrijf dat wil. Maar op dit moment zijn er niet veel opties om uit te kiezen. Dus als blockchain wereldwijde erkenning wil krijgen, moet het het schaalbaarheidsprobleem voorgoed oplossen.

Om op blockchaintechnologie gebaseerde oplossingen te implementeren, moet u de onderliggende uitdagingen begrijpen. Lees meer in onze lijst met top 10 uitdagingen voor de implementatie van blockchain voor bedrijven.

Eindnoot

Blockchain in verzekeringen kan een wereld van nieuwe kansen en innovaties openen. Deze sector is achterop geraakt in de race van economische stabiliteit. Het is dus de hoogste tijd dat deze sector de functies van deze technologie omarmt.

Zodra bedrijven blockchain in verzekeringen gaan implementeren, zullen ze het scenario langzaamaan veranderen van slechter naar beter. Als je meer wilt weten over blockchain-technologie of aan een project wilt gaan werken, raden we je aan om onze gratis blockchain-cursus te bekijken.

Waarom wachten? Neem het initiatief en duik nu in een rijk van creativiteit!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me