DeFi, ook wel bekend als gedecentraliseerde financiering, is een van de snelstgroeiende sectoren binnen de blockchain-industrie. Enerzijds bieden cryptocurrencies ons een alternatief voor het gebruik van door de overheid gesteund geld. Aan de andere kant creëert gedecentraliseerde financiering nieuwe financiële instrumenten waarvoor geen gecentraliseerde instellingen nodig zijn. Maar hoe werkt gedecentraliseerde financiering? Laten we het nu uitzoeken!

Hoewel het hele spectrum van DeFi vergeleken met de wereldeconomie nog steeds klein is, zien we een snelle groei in 2020. In januari 2019 zat $ 278,75 miljoen aan waarde vast in de DeFi-economie. In januari 2020 was dat echter gestegen tot $ 676,24 miljoen. Meer nog, het bereikte $ 1 miljard in juni 2020 en bleef in juli groeien tot $ 3,95 miljard. Nu, in oktober, bereikt het $ 11,2 miljard, wat een enorme hoeveelheid waarde is.

Deze groei laat zien hoe groot DeFi zal worden, en hoewel het nog steeds een kleine sector is, zijn veel bedrijven er zeer in geïnteresseerd. Maar toch zijn velen niet helemaal bekend met wat DeFi is of hoe gedecentraliseerde financiering werkt.

Daarom zal ik uitleggen hoe gedecentraliseerde financiering kan werken in onze gecentraliseerde economie en wat u ervan mag verwachten. Beginners kunnen deze gids gebruiken om meer te weten te komen over het gedecentraliseerde financiële ecosysteem.

Schrijf nu in: Inleiding tot DeFi-cursus


Hoe werkt gedecentraliseerde financiering??

Voordat ik het proces uitleg van hoe gedecentraliseerde financiering kan werken, laten we eerst enkele belangrijke kenmerken van deze technologie bekijken. In werkelijkheid maakt gedecentraliseerde financiering gebruik van openbare blockchains in plaats van private of federatieve.

Deze applicaties repliceren dus min of meer de functies of het werkproces van openbare blockchains.

Kortom, in de DeFi-blockchain ziet u een grootboeksysteem dat alle verschillende soorten gegevensuitwisselingen op het netwerk bijhoudt. Eigenlijk zijn deze gegevensuitwisselingen ‘transacties’ in het blockchain-netwerk. Zodra deze zijn geverifieerd, worden ze toegevoegd aan het grootboek en een blok genoemd.

DeFi-applicaties gebruiken een ander type gedistribueerd netwerk om ervoor te zorgen dat alle transacties binnen het systeem op punt staan ​​en alleen binnen peers. Bovendien, zodra het netwerk een blockchain heeft geverifieerd en deze bij het grootboek heeft opgeteld, kan geen enkele andere peer die wijzigen of verwijderen.

Het werkproces

DeFi-blockchain zorgt ervoor dat het proces wordt beveiligd met behulp van ‘sleutels’. Als u bij deze technologie een set gecodeerde sleutels gebruikt, krijgt u een unieke identificatie waar niemand toegang toe heeft. Gewoonlijk bevat dit sleutelpaar een openbare en een privésleutel.

In werkelijkheid wordt dit proces van het gebruik van sleutelparen om informatie te versleutelen ‘asymmetrische cryptografie’ genoemd, en het is zeer populair in de blockchain-ruimte.

In principe kunnen andere peers hier uw openbare sleutel zien of gebruiken om u op het systeem te vinden. Aan de andere kant kunt u met uw privésleutel uw transacties of elk type actie autoriseren. U hebt dus een privésleutel nodig om bepaalde acties op het DeFi blockchain-netwerk uit te voeren.

Hoewel sommige gedecentraliseerde financiële toepassingen anders werken, waar u acties kunt uitvoeren met KYC-protocollen.

Omdat er cryptocurrencies bij betrokken zijn, zal uw openbare sleutel waarschijnlijk werken als uw digitale portemonnee. Met uw privésleutel kunt u dus cryptocurrencies kopen, verkopen of zelfs verzenden. Dit is waarom je het echt veilig moet houden.

Om een ​​transactie te verzenden, moet u deze dus autoriseren met uw privésleutel. Zodra u dit hebt gedaan, maakt het systeem een ​​blok dat de transactie vertegenwoordigt en stelt het het systeem op de hoogte zodat anderen het kunnen verifiëren. Daarna, wanneer anderen verifiëren dat het een geldig verzoek is, zal het uw transactieverzoek uitvoeren en het blok aan het grootboek toevoegen.

Bovendien krijgt al het blok een uniek ID en tijdsbestek dat elke vorm van kwaadwillende activiteit voorkomt.

In DeFi krijgt u pseudo-anonieme adressen. Dus eigenlijk kan niemand uw naam zien, maar zij kunnen uw adres zien, dat willekeurige cijfers en letters bevat.

Lees ook: Gedecentraliseerde financiële technologie – een uitgebreide gids

Hoe veilig is gedecentraliseerde financiering??

Nou, DeFi-applicaties zijn niet helemaal veilig. In werkelijkheid kan geen enkel systeem u 100% zekerheid bieden. DeFi zorgt er echter voor dat het een veel geavanceerder beveiligingssysteem biedt in vergelijking met traditionele geldsystemen.

In werkelijkheid is het hacken van deze applicaties erg moeilijk en best lastig. Terwijl het systeem wordt verspreid, moeten cybercriminelen elk apparaat hacken met behulp van de applicatie. Dit kost veel middelen en is uiteindelijk niet de moeite waard.

Maar er zijn risico’s als een DeFi-applicatie wordt uitgerold met een onderliggende bug of maas in de wet. Alleen voor dit soort risico’s weten velen niet zeker of het een goed idee is om de DeFi te gebruiken in plaats van CeFi.

Hoe dan ook, net als elke andere technologie, is DeFi nog maar net begonnen aan zijn reis en heeft hij nog een lange weg te gaan. Maar als we DeFi versus CeFi vergelijken, zal DeFi zeker de overwinning pakken, zelfs met alle gebreken.

Sleutelelementen van het DeFi-ecosysteem en hoe ze werken

Laten we de belangrijkste elementen van DeFi doornemen om te zien hoe elk van deze samenwerkt om het ecosysteem te vormen. In werkelijkheid heeft elk element zijn aandeel in eigenschappen. Het is dus noodzakelijk om te begrijpen hoe deze functies werken.

Kortom, in de kern zie je vijf elementen –

 • Open Ledger-standaarden
 • Stabiele munten
 • Slimme contracten
 • Marktplaatsen en uitwisselingen
 • Activabeheer en verzekeringsplatforms

Open Ledger-standaarden

De meeste gedecentraliseerde financieringsmaatschappijen gebruiken open grootboekstandaarden wanneer ze een nieuw soort DeFi-applicatie ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat deze applicaties interoperabel zijn. Dus zonder gemeenschappelijke standaarden te gebruiken, zijn gedecentraliseerde applicaties niet compatibel met elkaar.

Een ander groot feit is dat bedrijven zonder open-source standaarden ook geen gemeenschappelijke standaarden kunnen gebruiken. Aangezien de meeste applicaties echter op Ethereum zijn gebouwd, is het duidelijk dat deze applicaties vergelijkbare standaarden zullen hebben.

Deze standaarden helpen ook kredietplatforms om meer flexibiliteit te bieden als het gaat om digitale activa.

Het gebruik van openbare blockchains heeft ook zijn eigen voordelen, zoals –

 • Toestemmingsloos netwerk
 • Interoperabiliteit
 • Transparantie
 • Onveranderlijkheid
 • Snellere transacties

Slimme contracten

Slimme contracten zijn een cruciaal onderdeel van het DeFi-ecosysteem. In werkelijkheid helpen slimme contracten om het proces van gedecentraliseerde financiering te automatiseren. Slimme contracten kunnen alles automatiseren, van lenen en uitlenen tot verzekeringsclaims.

Bijna elke DeFi-applicatie maakt gebruik van slimme contracten om de functies ervan te vergemakkelijken. Meer nog, het beste is dat slimme contracten geen tussenpersoon nodig hebben, dus er zijn geen bemiddelingskosten. Het gebruik van slimme contracten is eenvoudiger, sneller en veiliger in vergelijking met traditionele contracten.

Maar er zijn ook risico’s in DeFi wanneer ze slimme contracten gebruiken om acties te vergemakkelijken.

Als je je afvraagt ​​wat de belangrijkste risico’s in DeFi zijn en hoe je ze kunt beheren, lees dan onze gids over Risico’s in DeFi.

Stabiele munten

Een ander kernelement van DeFi zijn de stablecoins. Gedecentraliseerde financieringsmaatschappijen proberen het gebruik van stablecoins in plaats van cryptocurrencies te vergroten. Gewoonlijk zijn de typische crypto’s vrij vluchtig, en het gebruik ervan in DeFi kan de aard van het financiële systeem uit balans brengen.

Hoe dan ook, stablecoins zijn eigenlijk gekoppeld aan valuta’s of activa uit de echte wereld. In werkelijkheid maakt dit proces het stabieler in vergelijking met typische crypto’s. Deze zijn in ieder geval ontworpen om stabiel te blijven, ook al blijven de prijzen van de crypto’s veranderen.

Praktisch gezien zijn er vier soorten stablecoins. Dit zijn –

 • Fiat-onderpand
 • Crypto-onderpand
 • Commodity-collateralized
 • Zonder onderpand
Fiat-onderpand

Deze zijn voornamelijk gekoppeld aan fiatgeld, zoals USD. In werkelijkheid zijn deze populairder in de DeFi-ruimte in vergelijking met andere stablecoins. Deze zijn ook voornamelijk gekoppeld als een verhouding van 1: 1 aan fiat-valuta om deze stabieler en minder volatiel te maken.

Daarom moet u betere regelgeving afdwingen om het populairder te maken dan fiatgeld. Het probleem is dat deze worden ondersteund, zodat ze enigszins gecentraliseerd zijn. Het primaire kenmerk van DeFi botst dus rechtstreeks met dit element.

Crypto-onderpand

Deze stablecoins zijn gekoppeld aan een cryptocurrency. U denkt echter misschien dat dit de volatiliteit zal vergroten in plaats van deze te verminderen. Maar deze stablecoins zijn niet gekoppeld aan een 1: 1-rantsoen zoals fiat-collateralized stablecoins.

Om het vluchtige karakter te verminderen, worden deze vaak te veel onderpand geboden. Dus als de prijzen veranderen, kan de stablecoin de schommelingen opvangen. Deze stablecoins zijn ook meer gedecentraliseerd omdat ze worden ondersteund door crypto’s. Dus het vertrouwen, transparantie en veiligheid blijven ook hier.

Commodity-collateralized

Commodity-collateralized is een type stablecoin dat wordt gedekt door grondstoffen zoals goud of zilver. Ik denk dat de meest voorkomende grondstof goud is. Maar u kunt stablecoins vinden die worden ondersteund door onroerend goed, olie of zelfs andere edele metalen.

De eigenaren van deze stablecoins zullen dus feitelijk een tastbaar bezit hebben dat in de echte wereld bestaat. Dit is iets wat andere cryptocurrencies niet kunnen bieden. Mensen hebben de neiging om deze munten vast te houden, omdat ze na verloop van tijd de prikkel voor hen kunnen vergroten.

Zonder onderpand

Geen enkel actief maakt een back-up van deze munten. In werkelijkheid lijkt het misschien een beetje in tegenspraak met de principes van stablecoins; het werkt echter. Net als de Amerikaanse dollar, als mensen in hun waarde geloven, kan deze nog steeds zijn stabiliteit behouden. Deze worden echter beheerd door een gecentraliseerde autoriteit om vraag en aanbod in evenwicht te houden en zo een stabiele waarde te garanderen.

Meer weten over stablecoins? Bekijk onze uitgebreide gids over stablecoins voor meer informatie.

Marktplaatsen en uitwisselingen

Gedecentraliseerde beurzen en open marktplaatsen maken ook deel uit van het DeFi-ecosysteem. In werkelijkheid zorgen gedecentraliseerde uitwisselingen ervoor dat gebruikers digitale activa kunnen verhandelen zonder hun volledige identiteit prijs te geven. Bovendien kunnen deze uitwisselingen tijd besparen, kosten verlagen en beveiliging opleggen.

Marktplaatsen helpen gebruikers om zonder problemen activa of producten rechtstreeks uit te wisselen. Het geeft het echt een andere kijk op online marktplaatsen, omdat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een derde partij om hun platform aan te bieden om dit te doen.

Sommige marktplaatsen bieden ook freelance-optredens aan waarmee u geld kunt verdienen voor uw service.

Activabeheer en verzekeringsplatforms

Het DeFi-ecosysteem omvat vermogensbeheer, dat ook beleggingsbeheer omvat. Met behulp van deze platforms kunnen gebruikers hun activa beheren en ook investeringsmogelijkheden krijgen. Kortom, deze portefeuilles helpen om te communiceren met handelsapplicaties voor het overbrengen, kopen en verkopen van digitale activa.

Gedecentraliseerde financieringsmaatschappijen bieden ook verzekeringsplatforms voor de verbetering van gebruikers. In werkelijkheid heeft de verzekeringssector een verandering nodig vanwege de overvloed aan papierwerk en valse claims.

Aan de andere kant nemen verzekeringsclaims te veel tijd in beslag en veroorzaken ze veel gedoe. Maar platforms voor verzekeringsbeheer kunnen het proces stroomlijnen door middel van slimme contracten en auditors gebruiken om de authenticiteit van een verzekeringsclaim te controleren.

 

Kan gedecentraliseerde financiën werken zonder cryptocurrency?

Het is vrij duidelijk dat zonder cryptocurrencies een gedecentraliseerd financieel ecosysteem niet kan werken. Omdat het een nieuw type monetair systeem is, heeft het digitale activa en cryptocurrencies nodig om volledig te kunnen functioneren. Hoewel de meeste gedecentraliseerde financiële voorbeelden een soort native token of asset gebruiken, is het niet verplicht voor elke DeFi-app om deze te gebruiken.

In werkelijkheid hebben veel DeFi-applicaties geen crypto’s nodig. Infrastructuurontwikkelingstools zoals Truffle of Ganache bieden u bijvoorbeeld een reeks tools. U kunt deze tools gebruiken om oplossingen te ontwikkelen, maar u heeft geen crypto’s nodig om de tools te gebruiken.

In werkelijkheid is het ecosysteem enorm, en hoewel het ecosysteem afhankelijk is van cryptocurrencies, zijn niet alle elementen daarvan afhankelijk.

Meer nog, de sector van digitale activa varieert sterk, afhankelijk van het type toepassing dat het is.

Cryptocurrencies kunnen mislukken

Cryptocurrencies hebben hun eigen problemen – ze zijn vluchtig en onvoorspelbaar. Het zou dus geen slimme beslissing zijn om een ​​nieuw monetair systeem te baseren op een vluchtig actief.

Een ander belangrijk ding om op te merken is de toenemende populariteit van stablecoins. Stablecoins zijn ook cryptocurrencies, maar ze zijn gekoppeld aan echt fiatgeld. Ze kunnen dus alle vluchtige aard van de cryptocurrencies vervangen.

Om het perfect te maken, komt er snel een ander type financieel systeem in de schijnwerpers: Central Bank Digital Currency (CBDC).

Hier gebruikt het systeem blockchain-technologie, maar het is niet volledig gedecentraliseerd. Meer nog, het introduceert ook een digitale versie van het fiatgeld dat we gebruiken. De controle over het digitale geld zal dus zegevieren, maar het zal ervoor zorgen dat het actief niet volatiel wordt.

Daarom lijkt het meer op een hybride versie van gedecentraliseerde financiële technologie. In de toekomst kan DeFi een ommezwaai maken om dit type structuur te worden als het het traditionele monetaire systeem wil vervangen. Als DeFi er echter in slaagt om van zijn gebreken af ​​te komen, kan het zijn gedecentraliseerde karakter echt behouden.

 

Hoe werken gedecentraliseerde financiële applicaties??

Bijna alle gedecentraliseerde financiële toepassingen maken gebruik van Ethereum om de kenmerken van blockchain-technologie te bereiken. In werkelijkheid biedt Ethereum quasi-Turing Ethereum Virtual Machine (EVM), wat praktisch de enige reden is voor de opkomst van DeFi-applicaties. Kortom, een Turing-machine kan elk soort algoritme repliceren, stimuleren en uitvoeren.

Meer nog, EVM is ook de ruggengraat van slimme contracten, wat een verplicht onderdeel is van DeFi. U kunt alle slimme contracten of gedecentraliseerde financiële code voor EVM programmeren en het Ethereum-netwerk gebruiken om het uit te voeren.

Alle DeFi-applicaties hebben echter niet per se een blockchain-netwerk nodig om te kunnen werken. Er zijn zelfs applicaties die op een speciaal P2P-netwerk draaien in plaats van bovenop de blockchain.

DeFi-applicaties maken deel uit van software die communiceert met de blockchain die de status van alle gebruikers in het netwerk beheert. Bovendien lijkt de interface van deze applicaties meer op traditionele mobiele of webapplicaties.

Gedecentraliseerde financiering kan werken door slimme contracten te gebruiken, die de kernlogica achter de applicaties vertegenwoordigen. Meer nog, slimme contracten helpen bij het uitvoeren van acties en beheren de staat van de blockchain.

De front-end van deze applicaties is de gebruikersinterface en de back-end bevat de bedrijfslogica. Hoe dan ook, bedrijfslogica gebruikt een of meer slimme contracten om te communiceren met het blockchain-netwerk. U kunt de front-end hosten op een gedecentraliseerd opslagnetwerk zoals IPFS of Swarm.

Maar hier, aan de voorkant, krijg je een portemonnee waarmee je kunt communiceren met de blockchain. Meestal beheert deze portemonnee uw blockchain-adres en cryptografische sleutels. Laten we MetaMask als voorbeeld van een gedecentraliseerde financiële app nemen.

U kunt het gebruiken als browserextensie of als mobiele app waarmee u met de blockchain kunt communiceren en uw activa kunt beheren.

Samenvattend het proces

Hier is een samenvatting van hoe gedecentraliseerde financieringsapplicaties werken:

 • De gebruikersinterface en front-end-algoritmen van een DeFi-applicatie kunnen in elke programmeertaal worden geschreven om de back-end aan te roepen.
 • De back-endcode maakt gebruik van een gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk zoals Ethereum en gebruikt slimme contracten om alle blockchain-bewerkingen bij te houden.
 • Deze applicaties zijn meestal open-source, dus je hebt vrij toegang tot de code en er bovenop bouwen. Daarom kan niemand technisch eigenaar zijn van de applicaties, en daarom worden DeFi-apps geldlegos genoemd.
 • De gebruikers van een DeFi-applicatie moeten zichzelf besturen, aangezien er geen centrale autoriteit is.

Lees ook: 30+ beste gedecentraliseerde financiële toepassingen

Afsluitende gedachten

Gedecentraliseerde financiering is echt een unieke kijk op ons typische monetaire systeem, en het kan zeker veel verschillen maken. In werkelijkheid is het ecosysteem enorm en groeit het nog steeds snel. Het is dus slechts een kwestie van tijd dat deze technologie over de hele wereld algemeen geaccepteerd zal worden.

Nu u aan de hand van deze gids weet hoe gedecentraliseerde financiering kan werken, kunt u deze toepassingen nu zelf uitproberen. Als u echter meer geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van deze applicaties, raad ik u aan onze cursus gedecentraliseerd financieren te bekijken.

Leerlingen kunnen toegang krijgen tot een enorme hoeveelheid informatie uit deze gids, en het zal dieper ingaan op hoe gedecentraliseerde financiering werkt. Verspil dus geen tijd meer en zet nu de eerste stap op weg naar uw blockchain-reis!

* Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek en zorg ervoor dat je onze volledige Disclaimer leest.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me