Bent u op zoek naar meer informatie over peer-to-peer-netwerken? Als je dat doet, dan ben je bij ons aan het juiste adres, want we gaan in op een uitgebreide gids over het onderwerp en begrijpen de implicaties ervan in verschillende populaire technologieën, waaronder blockchain..

Laten we, zonder nog meer tijd te verspillen, aan de slag gaan met het peer-to-peer-netwerk.

Wat is peer-to-peer (P2P)?


Peer-to-peer-netwerken wordt gedefinieerd als de groep apparaten die met elkaar zijn verbonden om een ​​netwerk te creëren dat vaak bekend staat als peer-to-peer-netwerk (P2P) -netwerk.

Als het netwerk eenmaal is gevormd, kan het worden gebruikt om bestanden te delen en ook op te slaan. In elk van de peer-to-peer-netwerken hebben alle knooppunten over het algemeen hetzelfde vermogen en kunnen ze dezelfde taken gebruiken.

De definitie van een P2P-netwerk verandert afhankelijk van de sector waarin het wordt gebruikt. In het geval van de financiële sector of technologie kan een P2P-netwerk een gedistribueerd netwerk betekenen waar de peers digitale activa of cryptocurrencies kunnen uitwisselen.

Dit stelt de peers, d.w.z. verkopers en kopers, in staat om te kopen of verkopen zonder tussenkomst van tussenpersonen.

Het verwijderen van tussenpersonen is hierbij de sleutel. Ook verbinden verschillende P2P-omgevingen of platforms de peers zonder het proces zelf te verstoren.

Dit alles gebeurt vanwege de P2P-architectuur. Naast de financiële sector zijn er verschillende use-cases van P2P.

Het P2P-concept is ook niet nieuw, aangezien de eerste use-case dateert uit de jaren 1990, toen het voor het eerst werd gebruikt in de eerste programma’s voor het delen van bestanden..

peer-to-peer netwerk

Andere gebruiksscenario’s

Er zijn andere use-cases van peer-to-peer, waaronder peer-to-peer-leningen, peer-to-peer autoverhuur, peer-to-peer-betalingen, enzovoort. Een andere nuttige toepassing is een peer-to-peer-verzekering.

Nu zijn P2P-netwerken echter overal, omdat we nu meer dan 2000+ cryptocurrencies hebben die profiteren van deze netwerken.

De P2P-netwerken worden ook gebruikt in gedistribueerde computertoepassingen zoals streamingplatforms, webzoekmachines, online marktplaatsen, enzovoort. Het maakt ook deel uit van het webprotocol InterPlanetary File System (IPFS).

Blockchain-technologie is ook de koploper geweest als het gaat om het gebruik van P2P-netwerken. Zoals u wellicht weet, is blockchain een peer-to-peer-netwerk waar peers kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren zonder de noodzaak van gecentraliseerde autoriteit..

Laten we dieper ingaan op het onderwerp door te leren hoe P2P werkt.

Peer-to-peer: hoe werkt het?

Om een ​​beter begrip te krijgen van peer-to-peer-netwerken, moeten we leren hoe het werkt.

Dus, hoe werkt peer-to-peer??

Laten we leren.

In een P2P-netwerk zijn de gebruikers zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van het gedistribueerde netwerk. Omdat het een peer-to-peer-netwerk is, is er geen centrale autoriteit of beheerder nodig. Dit betekent dat elk knooppunt zowel als client als server moet fungeren voor andere knooppunten op de server. Elk van de knooppunten heeft een kopie van het bestand. Door dit te doen, fungeert elk knooppunt als een server en moet het bestanden downloaden van andere knooppunten of ze uploaden naar andere knooppunten.

Deze manier van werken onderscheidt het van elke traditionele client-server setup. In de client-server setup zal er altijd een gecentraliseerde server zijn waarvan de client bestanden downloadt.

De knooppunten gebruiken harde schijven om de gedeelde bestanden op te slaan. Als het om software gaat, gebruiken ze applicaties die kunnen worden gebruikt om gegevens te delen of om andere apparaten te helpen bij het verwerken van zoekopdrachten voor het vinden of downloaden van bestanden. In elk geval moeten de peers optreden als bron voor een bepaald bestand.

Eenvoudige context

Om het eenvoudiger te maken, kunnen we een knooppunt bedenken met twee verschillende functies. De eerste functie is om als client op te treden bij het downloaden van bestanden van andere knooppunten op het netwerk.

Nogmaals, het knooppunt kan als een server fungeren wanneer het nodig is om bestanden aan andere knooppunten te leveren. Dit aspect van delen en ontvangen kan tegelijkertijd door een knooppunt worden gedaan, wat het P2P-netwerk zo efficiënt en snel maakt. Het netwerk wordt doorgaans efficiënter naarmate het netwerk groeit.

In tegenstelling tot traditionele modellen is de gedistribueerde P2P-architectuur ook veilig en kan deze op een veel betere manier cyberaanvallen afweren. Dit komt doordat er geen centraal storingspunt is in een P2P-netwerk.

Typen van het peer-to-peer-netwerk

Er zijn drie verschillende soorten P2P-netwerken. Laten we ze hieronder doornemen.

  • Ongestructureerde P2P-netwerken
  • Gestructureerde P2P-netwerken
  • Hybride P2P-netwerken

Ongestructureerde P2P-netwerken

In de ongestructureerde P2P-netwerken zijn de knooppunten niet op een specifieke manier georganiseerd. Dit betekent dat de communicatie tussen de knooppunten willekeurig van aard is. Daarom zijn de ongestructureerde P2P-systemen het meest geschikt voor activiteiten die veel activiteit vereisen. Een sociaal platform aangedreven door P2P kan het bijvoorbeeld gebruiken, omdat mensen ervoor kunnen kiezen om het netwerk vaak te verlaten of er lid van te worden.

Er is echter een nadeel aan de ongestructureerde P2P-netwerken, aangezien het veel CPU- en geheugenvermogen vereist om correct te werken. De hardware moet in staat zijn om het grootste aantal transacties in het netwerk aan te sturen, wat betekent dat alle knooppunten op elk moment met elkaar communiceren.

Gestructureerde P2P-netwerken

Gestructureerde P2P-netwerken zijn volledig het tegenovergestelde van ongestructureerde P2P-netwerken. Hier hebben de knooppunten een manier om met elkaar te communiceren. Dit is mogelijk vanwege de georganiseerde architectuur die wordt gebruikt om naar bestanden te zoeken en deze efficiënt te gebruiken, in plaats van willekeurig te zoeken. Om dit soort gestructureerde P2P-netwerken te laten werken, worden hash-functies gebruikt voor het opzoeken van databases.

Het lijdt geen twijfel dat gestructureerde P2P-netwerken efficiënter zijn. Ze hebben echter ook een soort centralisatie omdat ze georganiseerde architectuur gebruiken. Het betekent ook dat ze hogere onderhouds- en instelkosten vereisen. Ten slotte is het robuust in vergelijking met het ongestructureerde P2P-netwerk.

Hybride P2P-netwerken

Hybride P2P-netwerken zijn een combinatie van de peer-to-peer-architectuur en het client-server-model. Dit is handig voor netwerken waar ze een centrale server met P2P-functies nodig hebben.

Hybride P2P-netwerken zijn efficiënter dan de gestructureerde en ongestructureerde P2P-netwerken. Andere belangrijke voordelen zijn een betere aanpak, aanzienlijke efficiëntie en meer!

Gedistribueerd versus gedecentraliseerd

Voordat we verder gaan met onze volgende sectie, moeten we begrijpen dat niet alle P2P-netwerken gedecentraliseerd zijn. Dit is zelfs mogelijk als u weet dat P2P-architectuur inherent gedistribueerd is.

De netwerken die worden gedistribueerd, zijn afhankelijk van een centrale autoriteit voor de begeleiding van netwerkactiviteiten. Door het gebruik van een centrale autoriteit is deze niet volledig gedecentraliseerd.

Rol van P2P in blockchains

Peer-to-peer-netwerk is altijd de kern geweest van de nieuw uitgebrachte technologie, de Bitcoin. In feite gebruikte Satoshi Nakamoto zelf de term ‘Peer-to-Peer’ in zijn paper, waar het Bitcoin definieerde als een P2P Electronic Cash System..

Bitcoin introduceerde een sleutelconcept blockchain waarbij een gedistribueerd grootboek genaamd blockchain wordt beheerd door de P2P. Er is duidelijk een verband tussen P2P-architectuur en hoe blockchain-technologie werkt.

Je kunt gemakkelijk zeggen dat dit is hoe cryptocurrencies werken en zichzelf binnen een oogwenk bijna overal ter wereld beschikbaar maken. Het feit dat er geen gecentraliseerde serververeiste is om de operatie uit te voeren, maakt P2P-architectuur en blockchain-technologie zo verbazingwekkend en vergelijkbaar!

Lees ook

  • Waarom banken dol zijn op Blockchain, maar niet op Bitcoin?

  • 10 nadelen van blockchain-technologie

Iedereen kan deelnemen aan het Bitcoin-netwerk en helpen bij het valideren en verifiëren van blokken, vergelijkbaar met dat van een open P2P-netwerk waar iedereen kan deelnemen en deelnemen aan het netwerk.

Als het om blockchains gaat, is het belangrijk om te begrijpen dat er geen centrale autoriteit nodig is om transacties vast te leggen of te verwerken.

Hetzelfde geldt voor het Bitcoin-netwerk, waar geen centrale autoriteit is. Alles wat op het netwerk wordt gedaan, wordt opgeslagen in een digitaal grootboek waarin alle openbare activiteiten worden geregistreerd.

Als iemand met de gegevens probeert te spelen en deze probeert te wijzigen, zal dit resulteren in een kwaadaardige activiteit waarin het netwerk kan stoppen. Het zal alle onnauwkeurige gegevens verwijderen.

Nog een manier waarop het P2P-netwerk invloed heeft in blockchains, is hoe knooppunten deelnemen aan de netwerkactiviteiten. Niet alle knooppunten hebben dezelfde rol. Er zijn knooppunten met verschillende rollen.

Er zijn bijvoorbeeld volledige knooppunten die transacties kunnen verifiëren met behulp van het consensusalgoritme dat door het netwerk is ingesteld. Ze helpen het netwerk veiliger te maken. De volledige knooppunten zijn ook verantwoordelijk voor het hebben van een volledige en bijgewerkte kopie van het grootboek van blockchain.

Voordelen van P2P-architectuur in Blockchains

Het lijdt geen twijfel dat de P2P-architectuur die in blockchains wordt gebruikt, veel voordelen biedt. De architectuur is bijvoorbeeld veiliger in vergelijking met client-server. Bijvoorbeeld door geen centraal storingspunt te hebben en een groot aantal knooppunten verspreid over het netwerk, Denial-of-Service(DoS) -aanvallen zijn niet mogelijk.

Een ander voordeel is de onveranderlijkheid van gegevens, waarbij de gegevens die eenmaal zijn geschreven, niet kunnen worden gewijzigd. Hoe groter het netwerk, hoe kleiner de kans dat het kan worden gewijzigd. Om de gegevens te wijzigen, moet de meerderheid van de knooppunten worden bestuurd door één entiteit om een ​​aanval van 51% uit te voeren.

Blockchains met het gebruik van P2P-architectuur kunnen nu onafhankelijk worden uitgevoerd zonder enige censuur van centrale autoriteit. Ter vergelijking: de banken hebben volledige controle over uw informatie nodig, en ze kunnen u ook beperken in het uitvoeren van een transactie als ze dat willen.

Beperking van P2P-netwerken op Blockchains

De betrokkenheid van P2P bij blockchain heeft ook beperkingen. Een van de belangrijkste nadelen is de vereiste rekenkracht. Dit komt doordat er geen centrale server is en elk knooppunt fungeert als zowel client als server. Het lijdt geen twijfel dat door deze aanpak te gebruiken, de veiligheid en efficiëntie wordt verbeterd. Toch heeft het nadelen, zoals een gebrek aan brede acceptatie en schaalbaarheid.

De wereldwijde gemeenschap probeert het probleem op te lossen met behulp van meer ingewikkelde oplossingen zoals het Lightning-netwerk, dat bovenop het bitcoin-netwerk draait en zorgt voor de transactieverificatie.

Er is nog een beperking die we willen bespreken, waaronder de hard fork-evenementen. Ook al zijn blockchains veilig, ze zijn niet 100% veilig. Dit betekent dat het kan worden gehackt en dat iedereen het kan wijzigen. De hard-fork-gebeurtenis betekent ook dat iedereen een kopie van de gegevens kan maken en deze naar behoefte kan wijzigen – waardoor een nieuwe reeks parallelle netwerken ontstaat..

Gevolgtrekking

Peer-to-peer-architectuur is er om te blijven. Het ondersteunt tenslotte een van de meest verbazingwekkende technologieën die er zijn, waaronder blockchain. Het kan ook op meerdere manieren worden gebruikt met verschillende gebruiksscenario’s. Op dit moment wordt het vooral gebruikt in cryptocurrencies en blockchain-oplossingen. In combinatie met blockchain biedt het betere beveiliging, onveranderlijkheid, decentralisatie en vrijheid.

Dus, wat vind je van peer-to-peer-netwerken en hun rol in blockchain-technologie? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me