Alle ontwikkelaars die er zijn, zouden al moeten weten over DAML – de spelveranderende programmeertaal waar we allemaal op hebben gewacht. Maar nu brengt Digital Asset een enorme verrassing voor alle fans die er zijn – project: DABL.

Direct nadat het live is geworden, zorgt project DABL voor veel opschudding in de blockchain-gemeenschap. Ik bedoel, waarom zou het niet? Het is een technologie van een hoger niveau die ons leven veel gemakkelijker maakt, vooral voor de ontwikkelaars.

Maar velen van jullie hebben misschien niet volledig begrip van hoe het werkt of wat voor soort voordelen het biedt. Om je verontrustende geest te helpen, heb ik deze gids samengesteld die zich richt op project DABL.

Blijf gewoon rustig zitten, pak een kop koffie en laten we beginnen!

 


Wat is project DABL?

Laten we allereerst beginnen met waar dit project over gaat. DABL is eigenlijk een cloudplatform dat u zal helpen uw SaaS-applicatie of -oplossing te stroomlijnen vanaf het begin tot de finish. Weet je wat het leukste is?

Nou, het beste is dat dit platform is ontworpen om u te helpen alles voor elkaar te krijgen met zo min mogelijk ontwikkeling.

Bedenk eens hoe gemakkelijk het kan zijn om uw projecten te ontwikkelen zonder veel tijd en middelen te verspillen. In werkelijkheid is project-DABL-architectuur een geweldige optie voor elke ontwikkelaar die schaalbare, eenvoudige backend-applicaties wil ontwikkelen.

Het wordt nu ook geleverd met een serverloze ervaring! Ook kan elk type applicatie dat geen zware back-endondersteuning nodig heeft, zoals webapps, enorm profiteren van de DABL-architectuur.

Meer nog, ontwikkelaars onderzoeken dit platform al en bouwen er project-DABL-applicaties voor.

De krachtige combinatie van DABL en DAML is werkelijk verbazingwekkend.

Wat zijn de voordelen van Project DABL?

Het gebruik van DABL kan een geweldige optie zijn voor uw ontwikkelingsproces. In werkelijkheid kunt u uw applicatie niet alleen veel sneller starten, maar u kunt het ook doen met heel weinig ingenieurs en een strak ontwerp.

Laten we hoe dan ook eens kijken naar de voordelen van het gebruik van dit platform.

 • Ondersteunt elke DAML Toepassing: Met DABL kunt u al uw applicaties uploaden zonder de code of de structuur te wijzigen. U kunt uw DAML-applicaties dus in een mum van tijd automatisch schalen.
 • Gratis applicatie-API’s: Elke applicatiecode die in DAML is geschreven, maakt en definieert automatisch alle API’s voor uw applicatie op het platform. Daarom betekent dit dat u alleen uw IoT- of UI-apparaten hoeft aan te sluiten op uw backend, en dat is alles!
 • Gratis authenticatie en toegangscontrole: Elke applicatiegebruiker kan zich rechtstreeks verifiëren met behulp van de API’s. Meer nog, de DAML-applicatiecode definieert elke actie en geautoriseerde gegevens. U heeft dus geen ingewikkeld beleid of onderliggende logica nodig om de oplossing veilig te houden en regels te handhaven.
 • API-ondersteuning van derden: U kunt ook API’s van derden of andere services rechtstreeks in uw toepassing gebruiken met behulp van de DABL-architectuur. Daar heb je dus geen extra componenten of architectuur voor nodig.
 • DAML Ledger-compatibel: Misschien wilt u gewoon uw eigen applicatieomgeving beheren. Dus daarvoor wordt elke toepassing die u voor de DABL hebt geschreven, op elk ander soort DAML gebaseerd grootboekplatform. Dat zal dus ook uw marktspectrum uitbreiden.

 

Bekijk meer van onze gidsen:

 • Hashing in cryptografie
 • Bedrijven die in Blockchain investeren
 • Blockchain-orakels: weet over de grondbeginselen

 

DABL-zelfstudie

Nu is het tijd om een ​​kijkje te nemen in de console van de platforms. Hier krijg je dus een korte DABL-tutorial. Maar ik zal je aanraden om hun platformhandleidingen te bekijken voor de juiste begeleiding. Laten we hoe dan ook beginnen!

 

DABL-console

Huis

Dit is het eerste tabblad waarop u de DABL-console ziet. Als u al bestaande applicaties heeft, kunt u deze hier zien. Maar als u er geen heeft, ziet u een optie om uw eigen optie te maken.

 

Apps

Hier kunt u deelnemen aan een applicatie waarvoor u bent uitgenodigd. Meer nog, je ziet een optie “Deelnemen via Ledger ID” om de app in je lijst te houden. Bovendien is het beste deel dat u voor uw gemak een aangepaste naam voor de app kunt gebruiken.

Zodra u zich bij een app aanmeldt, kunt u nieuwe contracten in het grootboek maken, uw keuzes uitoefenen en zelfs uw actieve contracten bekijken.

 

Recente activiteit

Als u lid bent geworden van een grootboek, kunt u het tabblad recente activiteit bekijken. Hiermee kunt u contracttemplates, alle partijen, enzovoort bekijken.

 

Werkruimte

Zodra u zich aanmeldt bij DABL, krijgt u uw eigen werkruimte. In werkelijkheid stelt deze functie u in staat om al uw grootboeken te beheren en de bestanden van uw projecten te ordenen. Meer nog, u kunt hier ook uw DAML-bestanden uploaden.

 

Tabblad Snel bouwen

U ziet het bericht “Vraagt ​​u zich af wat u nu moet doen?” optie in de interface. Zodra u erop klikt, kunt u het aantal bestanden en delen van uw DABL-app zien. Hoe dan ook, hier kun je DAML-triggers, UI-items, enzovoort uploaden.

 

Tabblad Implementaties

Om het implementatietabblad te zien, moet je op een grootboek klikken vanuit je werkruimte en de console zien. In werkelijkheid kunt u op dit tabblad bestanden configureren, app-artefacten beheren en de frontend van uw app publiceren.

 

DAML-modellen

Deze modellen bepalen voornamelijk de functionele en datastructuur van uw applicatie.

 

Geautomatiseerde services

De meeste applicaties hebben standaard automatiseringsservices. In werkelijkheid doen ze het met behulp van DAML-triggers of geautomatiseerde services in Python.

 

DAML-triggers

Met DAML Triggers kun je eigenlijk geautomatiseerde processen in je app schrijven met behulp van DAML. Als u een DAML-trigger wilt implementeren, moet u alle DAML-sjablonen en DAML-triggers afzonderlijk in de own.dar-bestanden compileren. Van daaruit kunt u uw DAML- en DAML-trigger.dars slepen en neerzetten in uw grootboek.

 

Integraties

Integraties helpen uw applicatie te communiceren met de buitenwereld. Zodra u een integratie in uw grootboek implementeert, behoudt het de verbindingen tussen uw DABL-grootboek en het externe systeem als een orakel in het grootboek.

 

App-gebruikersinterface

In DABL, u kunt uw frontend-componenten voor uw applicatie implementeren en hosten. Daarvoor moet u bestanden publiceren naar het grootboekspecifieke subdomein. De bestanden moeten de indeling.zip hebben. Bekijk de DABL-tutorial voor meer informatie.

 

Tabblad Live gegevens

U kunt dit tabblad gebruiken om al uw DAML-contracten in uw toepassingsgrootboek te verkennen als een grootboekverkenner.

 

project DABL-zelfstudie: een voorbeeldapp implementeren?

Dit is een zeer eenvoudige DABL-zelfstudie voor het implementeren van een voorbeeldtoepassing. Zodra u zich aanmeldt bij het platform, zult u merken dat er een aantal voorbeeldtoepassingen helemaal onderaan de werkruimte staan. Van daaruit kunt u ze in een grootboek plaatsen en vervolgens uw implementatieproces starten.

 • Allereerst moet u een project aanmaken in uw Workspace. U kunt dit doen door op “Nieuw project” te klikken en het een naam en een grootboek te geven.
 • Vervolgens vindt u een applicatie om te implementeren in het onderste gedeelte van de werkruimte. Klik daarna op ‘Toevoegen aan project’.
 • Kies daarna uw grootboek en project en u ziet dat DABL alle bestanden automatisch implementeert.
 • Het duurt even voordat bestanden zijn geïmplementeerd. Dus als het klaar is, kunt u op het grootboek klikken en de geïmplementeerde bestanden configureren.
 • Hiervoor moet u naar het implementatietabblad gaan. Daar ziet u het tabblad Actie vereist en eronder niet-geconfigureerde automatiseringsbestanden. Voor automatisering, zorg ervoor dat u tijdens het configureren als de UserAdmin-partij implementeert. Klik daarna gewoon op “Launch”.
 • Vervolgens moet u uw UI-asset publiceren op het tabblad Implementatie. Als ze niet zijn gepubliceerd, moet u ze publiceren door op ‘Publiceren’ te klikken.

Daar is het klaar! Nu ben je live!

Bovendien kunt u voor interactie met de applicatie de DABL-console gebruiken of u kunt het URL-subdomein op het tabblad Implementaties volgen om te communiceren met uw live gebruikersinterface.

 

Wat zijn de use cases van DABL?

DABL en DAML vormen een geweldige combinatie voor het creëren van een raamwerk voor het ontwikkelen van flexibele, samenstelbare applicaties zonder het trage tempo. In werkelijkheid hoeft u alleen maar de code te schrijven die het kenmerk van uw toepassing beschrijft zonder u zorgen te maken over het beheer van de architectuur..

Zodra u implementeert in de DABL-architectuur van het project, hoeft u alleen te betalen voor wat u gebruikt en niets meer.

Het variabele tarief is nog niet gepubliceerd, maar het gebruik wordt afgemeten aan hoe vaak uw applicatie het grootboek bijwerkt..

Hier zijn goede gebruiksscenario’s voor DABL. Laten we ze eens bekijken!

 

Toepassingen automatisch schalen

In DABL kunt u een DAML-applicatie implementeren zonder enige vorm van infrastructuurconfiguratie of ontwikkeling. Zo kunt u vanaf het begin een volledig functionele applicatie ontwikkelen en deze binnen enkele dagen starten!

Bovendien worden applicaties die in DABL worden uitgevoerd, automatisch geschaald wanneer uw verkeer toeneemt. Meer nog, alleen dan moet u betalen voor het toegenomen verkeer, geen minuut eerder.

 

Backends voor meerdere pagina-applicaties (MPA)

Een ander voorbeeld van de project-DABL-use-cases is dat je het kunt gebruiken om rijke applicaties met meerdere pagina’s aan te sturen. Bovendien kan slechts één bestand alle API’s, toegangscontroles, rollen, machtigingen enzovoort genereren.

Hoe dan ook, DAML splitst voornamelijk alle stappen van een workflow op in een reeks statuswijzigingen en functies. Meer nog, het DAML-bestand beschrijft zeer gedetailleerde controles die u hebt over gegevensmachtigingen in de workflow.

In dit opzicht kunt u DABL gebruiken om de autorisatie- en authenticatieschema’s te vereenvoudigen met behulp van een mappingtechniek om een ​​authenticatielaag in kaart te brengen.

 

Gebeurtenisgestuurde applicaties

Wist u dat DAML-applicaties reproduceerbare en tastbare gebeurtenisgestuurde applicaties kunnen produceren door gebruik te maken van de reeks gebeurtenissen? Meer nog, het kan dat doen in verschillende ongelijksoortige systemen en stelt het beschikbaar voor definitieve conclusies.

Dit is een van de voordelen van een DAML-applicatie die in DABL draait. Daarnaast zult u zien dat DAML-applicaties externe componenten en systemen ondersteunen. U kunt dus veel sneller opschalen met DABL.

 

Staatsmachine uitbreiden

Bijna elk afzonderlijk bedrijf, vooral die in de beginfase van digitale transformatie, kan op zoek gaan naar verfijning, consolidatie en codering van hun kernactiviteiten.

Daarom kunt u, om u daarbij te helpen, de zelfbeschrijvende taal van DAML gebruiken die deze workflows kan vastleggen.

Meer nog, deze taal kan de scheiding van acties beschrijven op basis van de rol en combineert ze in een bredere toestandsmachine. U kunt dus zien dat DAML ideaal is om uw statusmachine uit te breiden, en u kunt dat gemakkelijk bereiken met DABL.

 

Controleerbare en transparante applicaties

Het gebruik van een SaaS-applicatie kan uw merkwaarde zelfs schaden, omdat deze problemen hebben met het misbruik van applicatiegegevens. Maar in DABL is al uw applicaties vrij van deze controle, aangezien de gebruikers de kerngegevens kunnen zien die voor hen relevant zijn.

Bovendien kunnen gebruikers ook controleren welke entiteit of gebruiker op elk moment toegang heeft tot bepaalde gegevens. Het biedt dus een transparante infrastructuur voor hen, waardoor uw merkwaarde toeneemt.

Het op deze manier ontwikkelen van applicaties helpt u en uw bedrijf ook om het vertrouwen van uw klanten te winnen, waardoor ook het verkeer toeneemt..

 

Lees verder:

 • Blockchain-concepten die u moet kennen
 • Blockchain Academy: begin met Blockchain-cursussen!

 

Hoe verhoudt DABL zich tot andere platforms?

DABL wordt geleverd met elementen van SaaS, FaaS, iPaaS en PaaS. Hier zal ik er een paar vergelijken met DABL om u een beter idee te geven van hoe deze technologie wordt vergeleken met DABL.

DABL versus IaaS

Vaak bieden providers in Infrastructure as a Service (zoals Azure, GCP, AWS) de gebruikers de mogelijkheid om hun virtuele applicatiecomponenten te beheren die u in elk datacenter kunt vinden.

Ze bieden geen suggesties aan de ontwikkelaars. Meer nog, de ontwikkelaar is als enige verantwoordelijk voor het schrijven van de code voor zowel de applicatie als de infrastructuur. In werkelijkheid kan dit uw team naar een zeer gecompliceerd DevOps-pad leiden.

Maar DABL-applicaties kunnen worden uitgevoerd vanuit slechts één door DAML ondersteund bestand. Het betekent dat u alleen het gedrag van uw framework hoeft te beschrijven, en het platform zorgt voor de rest.

Zo hoeft uw team helemaal geen ingewikkelde DevOps-procedures te doorlopen.

 

DABL versus PaaS

U kunt Platform as a Service zien als een geüpgradede IaaS. Hoewel PaaS-platforms meer georiënteerd zijn en helpen bij de ontwikkeling van de applicatie, is er nog steeds veel gedoe dat de ontwikkelaar moet onderhouden.

In werkelijkheid zul je minder code schrijven of iets minder aan de infrastructuur werken, maar je zult nog steeds veel componenten alleen en in overeenstemming met de PaaS-architectuur moeten schalen. Dit betekent dat het werken met verschillende componenten, servers, het starten van de applicatie traag en complex maakt.

Maar DABL-applicaties hoeven deze problemen niet aan te pakken. Meestal weten de ontwikkelaars niet eens van de onderliggende infrastructuur. En ze hoeven zich er geen zorgen over te maken. In werkelijkheid zorgt DABL voor de rest.

 

DABL versus iPaaS

Integration Platform as a Service is een populaire niche in de cloud-server die is gebouwd om lokale applicaties met de cloud te verbinden.

Het belangrijkste doel is om API’s van derden en legacy-API’s met elkaar te verbinden en toegankelijk te maken buiten de legacy-infrastructuur. Naarmate apps steeds meer API’s opnemen in hun kernprocessen, zullen veel ontwikkelaars datanormalisatie- en transactielagen bouwen om het groeiende ecosysteem van API’s te ondersteunen.

Maar in DABL kun je externe API’s in de applicatie aanroepen zonder zelfs maar een andere aggregatielaag in het systeem te ontwikkelen. Externe API’s worden genormaliseerd in DAML en applicatieontwikkelaars hebben een eenvoudige manier om te communiceren met veel API’s van elk type. Het betekent dus dat het eenvoudiger is om externe API’s te integreren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over beheerproblemen.

 

DABL versus FaaS

De DABL-architectuur lijkt de serverloze ervaring te volgen die je zult vinden in het Function as a Service-platform. Tegenwoordig is FaaS zeer geschikt voor edge computing-processen en -services met eenvoudige en ongecompliceerde functies.

Het zijn ook voornamelijk staatloze en gebeurtenisgestuurde systemen. DABL lijkt zich te laten inspireren door deze platforms. Het is vooral gericht op het versterken van ontwikkelaars in plaats van hen te overweldigen bij de ontwikkeling van hun applicaties.

Dus in DABL krijgt u een serverloze ervaring met een eenvoudig en schoon ontwerp. Bovendien kunt u er veel baat bij hebben als u ook verbinding maakt met serverloze services. Daar zijn geen beperkingen aan.

 

Wilt u meer weten over Blockchain? Bekijk nu onze blockchain-cursussen!

 

Laatste opmerking: de beste vriend van de ontwikkelaar

Het lijkt erop dat DABL het allemaal heeft. In werkelijkheid is dit platform uitermate geschikt om elke op DAML gebaseerde applicatie te starten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de infrastructuur! Het enige dat u hoeft te doen, is de bedrijfslogica of het gedrag van uw applicatie beschrijven, en het platform zorgt voor de rest.

Kan het gemakkelijker worden? Ik ben er vrij zeker van dat ontwikkelaars dit platform zeker geweldig zullen vinden. Waarom zouden ze dat niet doen? Het kost minder tijd om een ​​applicatie erop te bouwen en te starten.

Hoe dan ook, nu u op de hoogte bent van dit project, is de uiteindelijke beslissing aan u. Maar ik zou zeggen dat je deze zeker een kans moet geven!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me