Enterprise-bedrijven zijn altijd besluiteloos met publieke en private blockchain-technologieën. Hier zullen we dieper graven en de functies begrijpen en publieke versus private blockchain vergelijken.

Sinds het begin van blockchain-technologie hebben mensen gedebatteerd over publieke versus private blockchain. In een zakelijke omgeving is het eigenlijk heel belangrijk om de grote verschillen tussen deze twee te kennen. Kortom, publieke en private blockchain-voorbeelden spelen een grote rol in de bedrijven die op zoek zijn naar het perfecte blockchain-type voor hun oplossingen.

Maar hoe? Als u niet kunt achterhalen hoe deze verschillen en u het verkeerde platform selecteert, werkt uw oplossing niet. Veel mensen verwarren ze tegenwoordig echter nog steeds.

Om u daarbij te helpen, gaan we ons vandaag richten op publieke versus private blockchain. Nadat u hun overeenkomsten en verschillen kent, kunt u gemakkelijk degene kiezen die het beste bij u past.

Schrijf nu in: Gratis Blockchain-cursus


Public Vs Private Blockchain: inleiding tot twee belangrijke soorten blockchain

Wat is openbare blockchain?

Een openbaar blockchain-netwerk is een blockchain-netwerk waar iedereen zich bij kan aansluiten wanneer hij maar wil. In principe zijn er geen beperkingen als het gaat om deelname. Meer nog, iedereen kan het grootboek zien en deelnemen aan het consensusproces.

Ethereum is bijvoorbeeld een van de voorbeelden van openbare blockchain-platforms.

Dus als u een volledig gedecentraliseerd netwerksysteem wilt, dan is openbare blockchain de juiste keuze. Het kan echter een beetje problematisch worden wanneer u probeert een openbaar blockchain-netwerk op te nemen in het enterprise blockchain-proces.

Hoe dan ook, het openbare blockchain-netwerk was het allereerste blockchain-type in de revolutie. In feite was het Bitcoin die de basis legde voor blockchain-technologieën.

Toen mensen de onderliggende technologische voordelen begonnen in te zien, begonnen ze andere blockchain-varianten te ontwikkelen om alle problemen op te lossen.

Het beste van openbare blockchain-bedrijven is dat ze ervoor zorgen dat alle deelnemers hoe dan ook gelijke rechten hebben.

Mensen kunnen meedoen en deelnemen aan consensus, zaken doen met hun leeftijdsgenoten wanneer ze willen.

Openbare blockchain-bedrijven zorgen ervoor dat deze technologie het hoogste beveiligingsniveau biedt. Meer nog, het is iets dat u niet zult zien in een privé-blockchain.

Iedereen kan het grootboek ook zien, waardoor de transparantie te allen tijde behouden blijft.

Openbare blockchain-voorbeelden hebben echter ook een groot aantal tekortkomingen. In werkelijkheid zijn deze platforms langzamer dan normaal. Bovendien kan het kwaadwillende mensen aantrekken die het platform gebruiken voor illegale activiteiten vanwege het anonieme karakter.

Laten we eens kijken naar de beste functies van openbare blockchain in deze gids voor openbare blockchain versus privé-blockchain.

Lees verder: Wat is een openbare blockchain? Beginners gids

Openbare blockchain: beste functies

Hoge beveiliging

Openbare blockchain-bedrijven ontwerpen elk platform altijd op een manier die volledige beveiliging biedt. In werkelijkheid hebben bedrijven en organisaties elke dag te maken met online hacks. Het wordt een grote hindernis naarmate de tijd verstrijkt.

Bovendien veroorzaakt het elk jaar miljarden en miljarden dollarsverliezen.

Maar met alle beveiligingsprotocollen van een openbare blockchain kunnen ze gemakkelijk alle hackproblemen stoppen waarmee ze worden geconfronteerd. Meer nog, ze kunnen eindelijk zorgen voor echte waarde of betere gegevenskwaliteit voor elk project.

De beveiligingsprotocollen kunnen per platform verschillen, maar ik kan gerust zeggen dat openbare blockchains min of meer robuust zijn.

 Open omgeving

Zoals je al weet, staat de openbare blockchain voor iedereen open, net als de naam. Dus, waar u ook woont, u kunt inloggen op deze platforms. Je hebt alleen een goede internetverbinding en een computer nodig.

U profiteert dus altijd van alle voordelen van blockchain-technologie. Bovendien kunt u het gebruiken om transacties uit te voeren in een veilige omgeving. U kunt ook geld verdienen met mijnbouw. Niet alle openbare platforms bieden echter mijnbouwfuncties.

Laten we eens kijken naar de volgende functie in deze openbare blockchain versus privé blockchain-gids.

 Anonieme aard

Dit is eigenlijk een van de beste kenmerken van openbare blockchains waar de meeste gebruikers dol op zijn. In principe is hier iedereen anoniem. Eigenlijk gebruik je hier niet je echte naam of echte identiteit. Alles zou verborgen blijven en niemand kan je op basis daarvan volgen.

Omdat het een openbaar domein is, is deze functie voornamelijk bedoeld voor de veiligheid van iemands bezittingen. Mensen gebruikten het echter ook om illegale redenen. Veel criminelen gebruiken bitcoin om te betalen voor illegale activiteiten op het dark web. Dit is ook een van de nadelen van de openbare blockchain.

Maar oordeel niet op zijn slechte verleden. Mensen kunnen elke nieuwe technologie gebruiken voor slechte en goede doeleinden. Het zou dus op geen enkele manier moeten reflecteren op openbare blockchain-technologie.

 Geen verordeningen

In werkelijkheid heeft openbare blockchain geen voorschriften waaraan de knooppunten moeten voldoen. Er is dus geen limiet aan hoe men dit platform kan gebruiken voor hun verbetering. Het belangrijkste probleem is echter dat ondernemingen niet in een niet-gereguleerde omgeving kunnen werken.

Waarom? Dat komt omdat het zonder regelgeving moeilijk is om aan alle behoeften van een project te voldoen. Daarom zou ik aanraden om openbare netwerken op consumentenplatforms te gebruiken. Het betekent dat u het niet als een intern netwerksysteem moet gebruiken, maar als een extern systeem. Dit is ook een van de nadelen van de openbare blockchain.

Laten we eens kijken naar de volgende functie in deze openbare blockchain versus privé blockchain-gids.

Het implementeren van blockchain-technologie is een moeilijk proces. Leer hoe u blockchain implementeert en gebruik dat om uw bedrijf nu krachtiger te maken!

 Waarom dit gebruiken?

 Echte decentralisatie

In een openbare blockchain krijg je echte decentralisatie. Dit is iets dat vrij afwezig is in private blockchain-netwerken. Omdat iedereen een kopie van het grootboek heeft, ontstaat er ook een gedistribueerd karakter.

Kortom, in dit type blockchain is er geen gecentraliseerde entiteit. De verantwoordelijkheid voor het onderhouden van het netwerk ligt dus uitsluitend bij de knooppunten. Met behulp van een consensusalgoritme werken ze het grootboek bij en bevorderen ze eerlijkheid.

Bovendien zorgen beide functies ervoor dat er altijd een gedecentraliseerde omgeving in het systeem is.

Laten we in ieder geval de volgende bekijken in deze openbare blockchain versus privé blockchain-gids.

Volledige transparantie

Nou, niets is te vergelijken met een volledig transparant platform. Kortom, de openbare blockchain-bedrijven hebben de neiging om de platforms zo te ontwerpen dat deze volledig transparant is voor iedereen in het grootboek.

Het betekent dat u het grootboek op elk gewenst moment kunt zien. Er is dus geen ruimte voor corruptie of discrepanties. Hoe dan ook, iedereen moet het grootboek bijhouden en deelnemen aan consensus.

Dit is iets dat je tegenkomt op privé blockchain-platforms.

Onveranderlijkheid

Het openbare blockchain-netwerk is volledig onveranderlijk. Maar wat houdt dat in? Welnu, het betekent dat zodra een blok op de ketting komt, er geen manier is om het te wijzigen of te verwijderen. Het zorgt er dus voor dat niemand zomaar een bepaald blok kan wijzigen en voordelen van anderen kan krijgen.

In werkelijkheid heeft elke organisatie te maken met wijzigingsproblemen. Ofwel gebeurt dat offline of online. Het beste is dat de hash-functies werken als een beveiligingsprotocol.

Daarom, wanneer een persoon de blokken probeert te veranderen, zal hij / zij een andere ketting creëren die zich scheidt van de originele ketting. Dus hun wijzigingen annuleren.

Laten we hoe dan ook eens kijken naar privé-blockchain in deze openbare blockchain versus privé-blockchain-gids.

Volledige empowerment van gebruikers

Meestal moet de gebruiker in elk netwerk veel regels en voorschriften volgen. In veel gevallen zijn de regels misschien niet eens eerlijk. Maar niet in openbare blockchain-netwerken. Hier zijn alle gebruikers gemachtigd omdat er geen centrale autoriteit is om elke beweging te overzien.

Deze platforms zijn ook open voor het publiek, dus geen enkel bedrijf kan u ervan weerhouden de knooppunten te downloaden en deel te nemen aan de consensus.

Dit is iets dat je niet zult zien op private blockchain-platforms. Meer nog, als u de privé-blockchain controleert, zult u zien dat de gebruikers niet van volledige vrijheid kunnen genieten.

Lees meer over blockchain-platforms voor bedrijven om te begrijpen hoe elk ervan werkt.

Wat is Private Blockchain?

Laten we eens kijken wat een privé-blockchain is voordat we verder gaan met de volledige vergelijking. Een private blockchain is een speciaal type blockchain-technologie waarbij slechts één organisatie zeggenschap heeft over het netwerk. Het betekent dus dat het niet openstaat voor openbare mensen om mee te doen.

In werkelijkheid zullen alle private blockchain-oplossingen een vorm van autorisatieschema hebben voor de identiteit die het platform binnenkomt. In feite ontwikkelen private blockchain-oplossingen deze platforms voor het interne netwerksysteem van een bedrijf.

U heeft dus vertrouwen nodig om dit platform te gebruiken. Zonder vertrouwen tussen de knooppunten werkt dit netwerkmodel niet. Zodoende kunnen alleen werknemers binnen een onderneming er toegang toe krijgen.

Je zou kunnen denken, hoe is dit dan gedecentraliseerd? Nou, het is in ieder geval niet technisch. Een private blockchain is niet volledig gedecentraliseerd zoals openbare blockchain-platforms. Het is meer een gedeeltelijk gedecentraliseerde situatie.

Op particuliere blockchain-platforms krijgt u echter voorschriften die andere platforms niet hebben. Alle knooppunten moeten zich dus aan bepaalde regels houden om een ​​goede doorstroming van een bedrijf te garanderen.

Er zijn ook veel controverses met particuliere blockchain-platforms. In wezen geloven mensen dat de regeringsautoriteiten een transactie kunnen negeren als ze dat passend achten. Maar het is hoogst onwaarschijnlijk.

Omdat bedrijven privacy nodig hebben, lijken private blockchain-use-cases in dit geval perfect te passen. Zonder de juiste privacy kan hun concurrentie de platforms betreden en waardevolle informatie naar de pers lekken.

Dit kan op de lange termijn de merkwaarde sterk beïnvloeden. In bepaalde gevallen hebben bedrijven privacy dus enorm nodig.

Hoe dan ook, laten we de lucratieve functies van privé-blockchain eens bekijken in deze privé versus openbare blockchain-gids.

Meer weten over private blockchains? Bekijk nu onze ultieme inleidende gids voor private blockchain!

Private Blockchain: beste functies

 Hoge efficiëntie

Hoewel openbare blockchain op de eerste plaats kwam, hebben ze de neiging om inefficiëntie te hebben. Waarom? Nou, het is omdat ze iedereen kennis laten maken met het netwerk. Het resultaat is dat wanneer meer mensen de functies proberen te gebruiken, dit veel bronnen in beslag neemt waarvan de platforms geen back-up kunnen maken.

Het vertraagt ​​dus snel. Aan de andere kant staat private blockchain slechts een handvol mensen in het netwerk toe. In veel gevallen hebben ze zelfs bepaalde taken te voltooien. Ze kunnen dus op geen enkele manier extra middelen gebruiken en het platform vertragen.

Om dit te doen, gebruiken private blockchains milieuvriendelijke consensusprotocollen om tot overeenstemming te komen.

Laten we eens kijken naar de volgende functie in deze privé versus openbare blockchain-vergelijkingsgids.

Volledige privacy

In tegenstelling tot openbare blockchain-platforms, richten private blockchain-oplossingen zich meestal op privacyproblemen. Als u op zoek bent naar een technologie die het hoogste niveau van privacy voor uw onderneming kan bieden, dan is dit daar perfect voor.

Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar dat is de waarheid. Ondernemingen hebben altijd te maken met privacykwesties op het gebied van beveiligingsadvertenties. Meer nog, ze hebben ook dagelijks te maken met dergelijke gevoelige informatie. Als er zelfs maar één uitlekt, kan dat een enorm verlies voor het bedrijf betekenen.

Daarom is het voor een bedrijf noodzakelijk om een ​​netwerk te gebruiken dat deze informatie kan beveiligen. En dit is waar private blockchains om de hoek komen kijken.

 Empowerment van ondernemingen

Private blockchain-oplossingen werken om de ondernemingen als geheel te versterken in plaats van individuele werknemers. In werkelijkheid hebben bedrijven geweldige technologie nodig om hun processen te ondersteunen. Meer nog, deze oplossingen zijn voornamelijk voor de interne systemen van een onderneming. Dit is een van de beste use-cases van de private blockchain.

Omdat ze zeer goed in staat zijn om een ​​back-up van de bedrijven te maken en beveiliging te bieden, is het noodzakelijk dat u op basis hiervan uw eigen blockchain-oplossingen gaat implementeren.

 Stabiliteit

Private blockchain-oplossingen zijn stabiel en u krijgt de gemoedsrust die u van hen verlangt. Kortom, op elk blockchain-platform moet u een bepaalde vergoeding betalen om een ​​transactie te voltooien. Maar op openbare platforms kan de vergoeding in hoge mate stijgen als gevolg van de druk van knooppunten die om transacties vragen.

Als er te veel transactieverzoeken zijn, duurt het even voordat ze zijn voltooid. Meer nog, naarmate de tijd toeneemt, stijgt de vergoeding drastisch. Maar niet op private blockchain-platforms. Aangezien slechts een handjevol mensen transacties kan aanvragen, is er geen enkele vorm van vertragingen.

De vergoeding blijft dus hetzelfde.

Lees verder: 6 belangrijke Blockchain-functies die u moet kennen

Waarom dit gebruiken?

 Lage tarieven

Op private blockchain-platforms zijn de transactiekosten extreem laag. In tegenstelling tot openbare blockchain-platforms, stijgen de transactiekosten niet op basis van het aantal verzoeken. Het maakt dus niet uit hoeveel mensen een transactie aanvragen, de kosten blijven altijd laag en nauwkeurig.

Er zijn dus helemaal geen verborgen kosten.

Bespaard geld

In werkelijkheid bespaart private blockchain veel geld. Het onderhouden van een private blockchain is vrij eenvoudig vergeleken met publieke blockchains. Private blockchain-platforms nemen slechts een paar bronnen in beslag. Maar aan de andere kant kost openbare blockchain veel om de enorme massa van de platforms te ondersteunen. Op de lange termijn bespaart het dus veel geld.

Maar het betekent niet dat het enorm goedkoop is of zoiets.

Laten we hoe dan ook de volgende bekijken in deze privé versus openbare blockchain-gids.

Geen illegale activiteit

Zoals u al weet, hebben private blockchain-platforms authenticatieprocessen voordat u zich kunt aanmelden bij het netwerk. Wat dit proces doet, is indringers filteren die proberen het systeem binnen te komen.

Ik heb je al verteld dat openbare blockchain-oplossingen een bitter verleden hebben met betrekking tot criminele activiteiten. Het is duidelijk dat dit in een bedrijfsomgeving niet iets is dat u zou willen.

Zodoende krijgen alleen geverifieerde personen toegang tot het systeem, waardoor alle illegale activiteiten worden verwijderd.

Laten we nu de belangrijkste vergelijking bekijken in deze privé versus openbare blockchain-gids.

Regelgeving

Als u op zoek bent naar de perfecte technologie voor uw onderneming, dan is private blockchain wellicht de juiste keuze. Waarom? Welnu, in ondernemingen moet u zich aan veel regels en voorschriften houden. En als u ze niet dienovereenkomstig volgt, zijn er bepaalde gevolgen.

In een private blockchain is de theorie vrij gelijkaardig. In werkelijkheid stelt het u in staat om alle regels te schetsen, en uw werknemers moeten zich eraan houden.

Laten we eens kijken naar het volgende punt in deze privé versus openbare blockchain-vergelijkingsgids.

Benieuwd naar het verschil tussen een consortium en een private blockchain? Bekijk nu onze vergelijkingsgids privé blockchain versus consortium blockchain!

Public Vs Private Blockchain: de ultieme vergelijking

Gezag

In een openbare blockchain krijg je echte decentralisatie. Dit is iets dat vrij afwezig is in private blockchain-netwerken. Omdat iedereen een kopie van het grootboek heeft, ontstaat er ook een gedistribueerd karakter.

Aan de andere kant heeft private blockchain wel een grote autoriteit die over het systeem kijkt.

Je zou kunnen denken, hoe is dit dan gedecentraliseerd? Nou, het is in ieder geval niet technisch. Een private blockchain is niet volledig gedecentraliseerd zoals openbare blockchain-platforms. Het is meer een gedeeltelijk gedecentraliseerde situatie.

Dit is waar publieke en private blockchain op een kleinere manier lijken te verschillen. Hoewel private blockchains gedeeltelijk gedecentraliseerd kunnen zijn, werkt het nog steeds het beste voor de bedrijfsomgeving.

Toegang

In een private blockchain heeft slechts één organisatie autoriteit over het netwerk. Het betekent dus dat het niet openstaat voor openbare mensen om mee te doen.

In werkelijkheid zullen alle private blockchain-oplossingen een vorm van autorisatieschema hebben om te identificeren wie het platform betreedt. Zo hebben alleen geselecteerde leden toegang tot het netwerk.

Aan de andere kant kan iedereen in een openbaar blockchain-netwerk meedoen wanneer ze maar willen. In principe zijn er geen beperkingen als het gaat om deelname. Meer nog, iedereen kan het grootboek zien en deelnemen aan het consensusproces.

Laten we eens kijken naar het volgende vergelijkingspunt in deze privé-blockchain versus openbare blockchain-gids.

Transactiekosten

Openbare blockchain-platforms hebben doorgaans hogere transactiekosten in vergelijking met particuliere blockchain-platforms. In werkelijkheid laat het enorme aantal knooppunten op de platforms de prestaties toe. En daardoor kost het veel tijd om de verzoeken te verwerken. De prijzen stijgen dus drastisch.

Aan de andere kant zijn de transactiekosten op particuliere blockchain-platforms extreem laag. In tegenstelling tot openbare blockchain-platforms, stijgen de transactiekosten niet op basis van het aantal verzoeken. Het maakt dus niet uit hoeveel mensen een transactie aanvragen, de kosten blijven altijd laag en nauwkeurig.

Bekijk hoe dan ook het volgende punt in deze openbare versus privé-blockchain-gids.

 Consensus

In een openbare blockchain hebben knooppunten geen beperkingen om deel te nemen aan het consensusproces. Hierdoor is iedereen vrij om mee te doen en de voordelen van het platform te genieten.

Aan de andere kant beslist private blockchain op voorhand wie zich bij de consensus kan aansluiten en wie niet. Als gevolg hiervan zullen veel knooppunten helemaal niet deelnemen aan het proces.

Laten we eens kijken naar het volgende vergelijkingspunt in deze privé-blockchain versus openbare blockchain-gids.

Het is noodzakelijk om een ​​werkende bedrijfsstrategie te hebben op basis van blockchain om te slagen. Bekijk nu onze ultieme blockchain-bedrijfsstrategiegids voor meer informatie!

 Transactiesnelheid

Voor vergelijking van private blockchain versus openbare blockchain kunnen we hun transactiesnelheden bekijken. In werkelijkheid kunnen beide platforms tot een bepaald punt hetzelfde presteren. Maar na dat bepaalde punt varieert de transactiesnelheid drastisch.

Gewoonlijk kan iedereen in een openbare blockchain een transactie aanvragen. Dus als er te veel verzoeken op het netwerk zijn, wordt het netwerk relatief langzamer met de transactiesnelheid. Het kan dan veel tijd kosten om zelfs maar een transactie te verwerken.

Maar niet op private blockchain-platforms. Hier kunnen slechts een handvol knooppunten deelnemen aan het transactieproces. De snelheid blijft dus altijd hetzelfde.

 Gegevensverwerking

Laten we eens kijken naar de gegevensverwerking van deze twee technologieën in het belang van een vergelijking tussen private blockchain en openbare blockchain. In een openbare blockchain kan iedereen lezen en schrijven in het grootboek. Maar u kunt het niet meer wijzigen als het eenmaal in het grootboek staat.

Maar in een private blockchain kan slechts één organisatie lezen en schrijven in het grootboek. Meer nog, slechts een handvol knooppunten kunnen in het grootboek schrijven. In sommige gevallen kunnen ze zelfs een blok verwijderen.

Het is meer een vergelijkbare situatie voor zowel publieke als private blockchain-voorbeelden.

 Efficiëntie

Dit is het laatste punt van de openbare versus privé blockchain-gids. In werkelijkheid is openbare blockchain minder efficiënt in vergelijking met particuliere blockchain-platforms. Hoe? Welnu, openbare blockchain-platforms hebben te maken met schaalbaarheidsproblemen en ze vertragen wanneer er te veel knooppunten op het platform zijn.

Aan de andere kant heeft private blockchain slechts een handvol knooppunten op het platform. Ze blijven dus altijd efficiënt, wat er ook gebeurt.

Onveranderlijkheid

Het openbare blockchain-netwerk is volledig onveranderlijk. Maar wat houdt dat in? Welnu, het betekent dat zodra een blok op de ketting komt, er geen manier is om het te wijzigen of te verwijderen. Het zorgt er dus voor dat niemand zomaar een bepaald blok kan wijzigen en voordelen van anderen kan krijgen.

Aan de andere kant zijn private blockchains gedeeltelijk onveranderlijk. In bepaalde gevallen kunnen autoriteiten een bepaald blok verwijderen als ze dit passend achten.

Dit is waar de vergelijking tussen private blockchain en openbare blockchain het meest verschilt.

Schrijf nu in: Gecertificeerde professionele Blockchain-cursus

Public Vs Private Blockchain: de vergelijkingstabel

 Openbare Blockchain Private Blockchain
Toegang Iedereen Eén organisatie
Gezag Gedecentraliseerd Gedeeltelijk gedecentraliseerd
Transactiesnelheid Langzaam Snel
Consensus Toestemmingloos Toegestaan
Transactiekosten Hoog Laag
Gegevensverwerking Lees- en schrijftoegang voor iedereen Lees- en schrijftoegang voor één organisatie
Onveranderlijkheid Vol Gedeeltelijk
Efficiëntie Laag Hoog

Uiteindelijk

We hebben het eindpunt bereikt in de vergelijkingsgids voor openbare versus privé-blockchain. Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillen in beide technologieën. In werkelijkheid is zowel openbare als particuliere blockchain geschikt voor de bedrijfsomgeving als u de functies kunt gebruiken die u wilt.

Maar uiteindelijk is de beslissing geheel aan jou. Hopelijk helpt deze gids u bij het kiezen van de perfecte gids voor uw bedrijf.

Maar als je meer in detail wilt treden, bekijk dan zeker onze gratis blockchain-cursus om er meer over te weten te komen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me