Dit artikel gaat in op het begrijpen van de rol van blockchain in de logistieke sector en hoe het helpt om deze te verbeteren.

Logistiek is een van de belangrijkste elementen van de huidige industrie. Het zorgt ervoor dat items hun beoogde plaats bereiken in minimale tijd, kosten en schade. Kortom, het behandelt de implementatie en organisatie van de complexe operaties voor het transporteren van goederen van de ene plaats naar de andere (meestal van het punt van oorsprong tot consumptie).

De huidige logistieke sector is enorm! Alleen al in de VS kwam er juist in het jaar 2020 $ 791,7 miljard aan inkomsten binnen. Het is astronomisch in termen van aantallen, en dat maakt de logistieke sector ook een van de meest complexe die er zijn.

Blockchain-technologie biedt een gedecentraliseerd netwerk waar peers kunnen communiceren en transacties kunnen doen zonder de noodzaak van een gecentraliseerde autoriteit. Het gedecentraliseerde karakter ervan brengt vele voordelen met zich mee, waaronder onveranderlijkheid, transparantie en veiligheid. Bovendien is het ook perfect geschikt voor de logistieke sector.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus


Wat is blockchain in logistiek?

De beste manier waarop blockchain de logistiek kan helpen, is door de inefficiënties op te lossen. Op dit moment heeft bijna elk element van een logistieke keten talloze opties om mee om te gaan. Deze opties omvatten de “Wat als” -scenario’s.

Makelaars, verladers en anderen moeten zich concentreren op efficiëntie in plaats van vast te lopen bij het kiezen van de beste optie. Bovendien is er altijd een enorme hoeveelheid documentatie vereist die moet worden gedaan. Het documentatieproces voegt meer inefficiëntie toe aan het toch al trage end-to-end-transport.

In de kern is het het ontbreken van een enkele bron van waarheid en een complex proces dat het hele logistieke proces naar beneden haalt. Er is behoefte aan een gedecentraliseerde entiteit die alle transacties kan verwerken en ook kan fungeren als een centrum om het hele proces te verifiëren en te verbeteren.

Het zal alles afhandelen, inclusief het verstrekken van de middelen om transacties te registreren, een efficiënt en transparant systeem te creëren en ook activa te volgen met alle vereiste documentatie.

Omdat blockchain digitaal van aard is, moet de documentatie online worden gedaan, zodat iedereen overal toegang heeft tot de gegevens.

Hoe Blockchain-technologie werkt in de logistiek

Om een ​​beter begrip te krijgen, moeten we de verschillende stappen in de logistiek begrijpen en hoe blockchain-technologie daar moet worden geïmplementeerd. Laten we eens kijken naar de belangrijkste spelers in de logistieke pijplijn en hun rol als het gaat om het gebruik van blockchain-technologie.

Hieronder bespreken we de belangrijkste elementen van het Logistics Blockchain Consortium. Het is een poging om blockchain volledig in de logistieke pijplijn te integreren. Het helpt je ook om de voordelen van blockchain in logistieke systemen te begrijpen.

Logistiek Blockchain-consortium

Het logistieke blockchain-consortium is opgericht voor de Australische scheepvaart. Het wordt momenteel beheerd door EY, waar de leden BVL, DB Schenker, LKW Walter en andere standaardinstanties en digitale dochterondernemingen zijn.

Het doel van het consortium is het standaardiseren en digitaliseren van de vrachtdocumentatie. Het bevat alle documenten, inclusief het certificaat van oorsprong, vrachtbrieven, enzovoort. Op deze manier kunnen de bedrijven 75 miljoen processen per jaar automatiseren. In ruil daarvoor besparen ze ongeveer 12 miljoen vellen papier.

Fabrikant

De fabrikant is verantwoordelijk voor de fabricage van het product. Ze moeten ook een certificaat van oorsprong, verwerkingsgegevens, streepjescodes, batchnummer en verzenddatums verstrekken.

Alle informatie moet worden opgeslagen en versleuteld in een gedistribueerd grootboek. Om dit te doen, moeten de systemen van de fabrikant altijd verbonden zijn met internet. De fabrikant moet ook slimme contracten gebruiken om de transactiestroom van verzending te automatiseren en te orkestreren. De stroom is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder algoritmen, gecodeerde parameters en algoritmen.

Leverancier

De leverancier ontvangt alle benodigde informatie van de fabrikant en creëert zijn eigen set documentatie om te delen met de volgende speler in het logistieke proces. De leverancier moet een paklijst, batchnummer, ordernummer, productiedatum en verzendspecificaties (DIMS) aanmaken

Logistiek 3PL

De volgende speler in de logistiek is de 3PL. Ze zijn verantwoordelijk voor het genereren en automatiseren van routeringsinstructies, vrachtbrief, goederenbeschrijving en verzenddatum.

Vervoerder voor lange afstanden

De informatie wordt vervolgens doorgegeven aan de langeafstandsvervoerder, die verantwoordelijk is voor het handhaven en genereren van temperatuur, verzendstatus en handtekening bij aflevering..

Magazijn

De langeafstandstransporteur dumpt de goederen vervolgens naar het magazijn. Het magazijn werkt vervolgens aan de routeaanwijzingen, de barcode van de verpakking, de specificaties en de pickdatum.

Vervoerder voor korte afstanden

De vervoerder voor korte afstanden brengt de goederen vervolgens naar de geadresseerde door de gegevens geautomatiseerd en gegenereerd te houden, inclusief factuurnummer, ontvangstdatum, klant-ID, ontvangstbewijs en verzendstatus.

Geadresseerde

De geadresseerde ontvangt het product met alle gedetailleerde informatie opgeslagen in de blockchain.

In het hele proces zijn er drie belangrijke stappen.

  • De fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het verzenden van goederen naar magazijnen, leveranciers en 3PL-leveranciers.
  • De 3PL-provider daarentegen zorgt ervoor dat de verzending en capaciteit in realtime worden geoptimaliseerd. Het moet er ook voor zorgen dat het zichzelf correct optimaliseert, zodat nieuwe ladingen kunnen worden ontvangen.
  • In de laatste stap zijn de 3PL-providers verantwoordelijk voor het verzenden van de goederen naar de vervoerders. Ze moeten er ook voor zorgen dat bij alle stappen zichtbaarheid wordt geboden. Ten slotte moet de vervoerder ook de verzendstatus in alle stadia van verzending aanbieden.

Blockchain in Transport Alliance (BITA)

Nog een blockchain-alliantie, werkzaam in transport en logistiek. Het werd opgericht in augustus 2017. De alliantie is vanaf het begin sterk gegroeid. Op dit moment zijn er meer dan 500 leden die deelnemen uit 25 landen. De alliantie heeft als doel de acceptatie van nieuwe technologieën in de transport-, vracht-, logistiek- en andere gerelateerde industrieën te stimuleren.

Dit betekent ook dat ze de acceptatie van gedistribueerde grootboektechnologieën (DLT) zoals blockchain stimuleren. De belangrijkste elementen zijn onder meer het omarmen van een gemeenschappelijke standaard, opleiding en samenwerking.

Gebruik voorbeelden van blockchain in de logistiek

Er zijn veel logistieke toepassingen voor blockchain. Laten we voor een goed begrip eens kijken naar de vijf logistieke blockchain-toepassingen. Het zal u ook helpen om de voordelen van blockchain-technologie in de logistiek te begrijpen.

Betere tracering van vracht

Het gebruik van blockchain in logistieke systemen en supply chain kan u helpen om vracht gemakkelijker op te sporen. Momenteel nemen leveringen op dezelfde dag en leveringen op aanvraag toe. Het kan dus snel een last worden voor logistieke bedrijven, omdat ze niet over de infrastructuur beschikken om aan de behoeften van deze overweldigende eisen te voldoen..

Veel transportbedrijven proberen te investeren in goede trackingtechnologie, maar de beveiliging van deze technologieën is twijfelachtig.

Deze technologieën hebben ook geen beveiligd authenticatieproces. Daarom maken cybercriminelen of slechte personen altijd gebruik van de informatie van het netwerk.

Blockchain kan het scenario hier echt veranderen. Omdat blockchain een goed authenticatiekanaal met verificatie biedt, kan niemand met de gegevens knoeien.

Omdat u al uw leveringen kunt volgen en de leveringen in realtime kunt volgen, kan het ook echt zorgen voor een betere consumentenervaring voor de logistieke sector..

Verbeterde efficiëntie van het verzendproces

Met blockchain is verzending en vracht het eerste dat de logistiek zal verbeteren. Kortom, het kan worden gebruikt om het leveringsproces internationaal en lokaal te verbeteren. Het zal er ook voor zorgen dat ze hun goederencapaciteit verbeteren en hun procesefficiëntie verbeteren.

Maersk kent het belang van blockchain al en heeft blockchain al opgenomen in zijn processen en operaties. Ze zijn een van de grootste exploitanten van zeecontainers. Het uiteindelijke doel is om de zending op de best mogelijke manier te volgen door samen te werken met andere autoriteiten. IBM werkt ook samen met Maersk om de wereldwijde handelsinfrastructuur te verbeteren.

De blockchain in de toeleveringsketen zal zeker miljoenen dollars helpen besparen.

Beveiliging voor het Internet of Things (IoT) -apparaten voor meer efficiëntie

Veel bedrijven gebruiken al Internet of Things-apparaten om de producten te volgen of om de kwaliteit voortdurend te behouden. Deze IoT-apparaten zijn echter vatbaar voor cyberaanvallen omdat ze de neiging hebben om cloudservers te gebruiken om met elkaar te communiceren, wat een kwetsbaar proces is..

Dus hier kan blockchain in logistiek en supply chain beveiliging bieden voor deze IoT-apparaten en alle gegevens monitoren die van al deze apparaten komen. Meer nog, het kan ook helpen bij het analyseren en categoriseren van alle gegevens van deze apparaten om wijzigingen in de bedrijfsstrategie aan te brengen.

Betere transparantie

Een van de belangrijkste kenmerken van Blockchain is transparantie. Als het goed wordt geïmplementeerd, biedt blockchain voor de toeleveringsketen meer transparantie, wat op zijn beurt de logistieke transparantie beïnvloedt. Het stelt bedrijven in staat elkaar geloofwaardiger te vertrouwen. Door betere transparantie zullen er minder factuurgeschillen, minder uitbuiting van werknemers en betere controlekosten zijn.

Afgezien van de eindgebruikers, zal het B2B-bedrijf imploderen vanwege de verbeterde geloofwaardigheid en integriteit. Het vertrouwen betekent dat de controlekosten, factuurgeschillen en andere aspecten van conflicten tot een hoog niveau worden teruggebracht of zelfs worden weggenomen.

Er zijn al bedrijven die investeren om de transparantie te verbeteren. Een van die bedrijven is het Provenance-bedrijf dat casestudy’s heeft uitgevoerd om te zien hoe blockchain logistieke aspecten kan verbeteren, waaronder de supply chain.

Voorraad bijhouden

Voorraadregistratie is complex. Bedrijven geven veel geld uit om het perfect en efficiënt te maken. En zelfs dan biedt het veel problemen. Daarom is het bijhouden van voorraad een van de belangrijkste aandachtspunten van de industrieën die er zijn. Om het te beheren, geven bedrijven miljoenen dollars uit.

Blockchain-technologie kan het probleem helpen oplossen door bedrijven de mogelijkheid te bieden hun producten niet alleen op macroniveau maar ook op microniveau te beheren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld de logistiek volledig volgen door deze op een zeer efficiënte manier te monitoren.

Een voorbeeld hiervan is het op blockchain gebaseerde systeem van IBM. Het stelt bedrijven in staat voedselproducten te volgen en hun toestand te rapporteren tijdens hun transactieproces. Grote bedrijven zoals Nestle, Walmart, Unilever, enz., Nemen al deel aan het project en helpen bij het behalen van het best mogelijke resultaat.

De eindconsumenten zullen er het meeste profijt van hebben, omdat ze altijd de voedingsmiddelen krijgen die vers en klaar voor consumptie zijn. Dit is een van de beste use-cases voor enterprise blockchain in deze branche.

Geschillen beslechten

Een andere toepassing van blockchain in de logistiek is het beslechten van geschillen bij vrachtvervoer. Vrachtvervoer kent altijd geschillen. Dit kan gebeuren als de goederen zoek zijn geraakt of vertraagd zijn. Geschillen zijn moeilijk op te lossen en kunnen gemakkelijk weken duren voordat ze worden opgelost. Dit alles betekent dat het bedrijf meer middelen moet uitgeven.

Blockchain kan geschillen sneller oplossen met behulp van onveranderlijke data en real-time informatie over de lading. Met automatisering kunnen veel geschillen binnen enkele minuten worden opgelost, ondersteund door betrouwbare gegevens. Het helpt bedrijven ook om geschillen met klanten op te lossen.

Facturering en betalingen

Ten slotte kan blockchain helpen bij het verbeteren van facturering en betalingen via een efficiënt en veilig systeem. Facturering kan een echte uitdaging zijn als het op zeer grote schaal gebeurt. Daarom vindt u systemen die efficiënt zijn in facturering en betalingen.

Bedrijven kunnen slimme contracten gebruiken om het hele proces te automatiseren en foutloos en transparant te maken. Dit maakt facturering en betalingen ook superefficiënt.

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains en Supply Chain Management-cursus

Implementatie-uitdagingen van Blockchain in de logistiek

Er zijn veel uitdagingen die bedrijven moeten overwinnen om blockchain te implementeren. Enkele van de uitdagingen zijn zoals hieronder.

  • Ander gebruik van gegevensopslagmodel: Niet alle bedrijven of systemen gebruiken hetzelfde datamodel om samen te werken aan de blockchain.
  • Blockchain integreren in het bestaande IT-ecosysteem: Het zal altijd een uitdaging zijn om blockchain te integreren in het bestaande IT-ecosysteem.
  • Evoluerende blockchain-technologie: De laatste uitdaging is om zelf met blockchain te werken. Blockchain is een nieuwe technologie en evolueert in hoog tempo. Het nu implementeren van blockchain zal in de toekomst meer implementatie-uitdagingen met zich meebrengen.
  • De informatiestroom: Een andere grote uitdaging is het beheren van de informatiestroom tussen de verschillende entiteiten in de logistiek. Als de handel internationaal is, wordt deze complexer doordat er meer entiteiten in het hele proces komen.

Succesfactor voor blockchain in logistiek

Het succesvol maken van blockchain in de logistiek hangt van veel factoren af. Een bedrijf moet proactief zijn en naar deze factoren werken om blockchain succesvol in hun bestaande systemen te implementeren. In de kern moet iedereen samenwerken, hun blockchain-kennis verbeteren en er waarde doorheen halen.

Cultuur van samenwerking

Wanneer er een nieuwe technologie arriveert, is er altijd een gebrek aan samenwerking. Hetzelfde geldt voor blockchain. Blockchain is een technologie die samenwerking vereist om te werken. Een van de andere redenen is de opname van meerdere partijen in het blockchain-ecosysteem, waaronder partners, toezichthouders, industriële organisaties, enzovoort..

Een voorbeeld hiervan zou zijn om met concurrenten samen te werken om normen te creëren voor blockchain om in de logistiek te werken.

Waarde en betrokkenheid bij belanghebbenden

De belanghebbenden moeten hun tijd en moeite investeren om de waarde te verbeteren van de reeds bestaande systemen of projecten die op het punt staan ​​geïmplementeerd te worden. Ze moeten hun onschatbare kennis bieden en ook aan technische haalbaarheid doen.

Blockchain is een nieuwe technologie en heeft alle hulp nodig die het kan krijgen om het volwassen en klaar voor implementatie te maken.

Verbetering van blockchain-mogelijkheden en kennis

De laatste factor is om te werken aan het verbeteren van de kennis en mogelijkheden van blockchain. Dit zal logistieke bedrijven helpen om nieuwe modellen te vinden die in de echte wereld werken.

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van blockchain in de logistiek. Logistiek is een van de grootste zorgen voor de huidige generatie bedrijven. Ben je onderdeel van een logistiek bedrijf, dan is het hele balspel anders. Zoals je hebt geleerd uit het artikel over hoe blockchain werkt in de logistiek. De belangrijkste spelers zijn onder meer fabrikanten, leveranciers, logistieke 3PL, langeafstandsvervoerder, korteafstandsvervoerder, magazijn en geadresseerde.

De belangrijkste uitdagingen waarmee de logistieke sector momenteel kampt, zijn onder meer het gebruik van verschillende modellen voor gegevensopslag, integratie met het huidige ecosysteem, evoluerende blockchain-technologie en de informatiestroom..

De use-cases van blockchain voor logistiek zijn onder meer voorraadbeheer, betere transparantie, geschillenbeslechting en facturering & betalingen. Zelfs met deze use-cases zijn er veel succesfactoren voor blockchain om te slagen in de logistiek. Als je meer wilt weten over deze technologie, schrijf je dan in voor onze Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me