Heb je je ooit afgevraagd: “Wat is een slim contract?” Als u dat doet, bent u bij ons aan het juiste adres, want we zullen een complete gids over slimme contracten opsommen.

In elke branche is automatisering een noodzaak, omdat bedrijven nu proberen hun winst te maximaliseren door de kosten zo laag mogelijk te houden. Een andere reden waarom bedrijven automatisering willen, is om menselijke fouten weg te nemen en het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is duidelijk dat er veel technologieën zijn die bedrijven in staat stellen precies dat te doen. Blockchain-technologie is een van de technologieën die automatisering aanbieden als een van de kernfuncties. Slimme contracten worden gebruikt om automatisering te realiseren. Ze vormen de kern van automatisering.

Laten we de slimme contactdefinitie leren voor meer informatie.

Wat is een slim contract?


Een smart contract is een digitale code die wordt gebruikt om activa, waaronder aandelen, geld of eigendommen, uit te wisselen zonder tussenpersonen.

In technische termen is het een geautomatiseerd of zelfuitvoerend contract waarin de overeenkomst tussen twee partijen is ingebed met behulp van code. Het slimme contract is gedistribueerd, gedecentraliseerd en transparant omdat het draait op blockchain-technologie.

Het ontbreken van een tussenpersoon maakt het een geweldig concept omdat het automatisch kan functioneren. De beste vergelijking hiermee in de echte wereld zijn de documenten die door advocaten worden verstrekt. 

Het vermogen van slimme contracten om de regels in te sluiten, zowel positief als negatief, is erg handig in bijna elke omgeving. 

De weg naar een slim contractconcept

Het idee van het slimme contract is niet nieuw. Sterker nog, het idee van het slimme contract werd twee decennia geleden voor het eerst voorgesteld door Nick Szabo.

Volgens hem zijn slimme contracten “een reeks beloftes die in digitale vorm worden gespecificeerd”. Nick Szabo is een computerwetenschapper en cryptograaf. Daarom. hij werkte aan twee belangrijke onderwerpen: digitale valuta en digitale contracten. 

Met zijn werk is het concept van slimme contracten gevestigd, waar hij het concept wilde brengen om hoogontwikkelde contractrechtpraktijken voor internetgebruikers te verbeteren. Elektronische handel kan het ontwerp gebruiken en het implementeren.

Het concept is in de loop der jaren geëvolueerd, maar de echte implementatie ervan werd voor het eerst gezien toen blockchain ontstond. Toen Bitcoin werd uitgebracht, werd deze ondersteund voor slimme contracten, maar alleen eenvoudige slimme contracten maken en uitvoeren. Het was ethereum dat het gebruik van slimme contracten in praktijkvoorbeelden versterkte.

Vitalik Buterin is de oprichter van Ethereum. Dit leidt ons tot een zeer interessante vraag: wie heeft slimme contracten uitgevonden?

Wie heeft slimme contracten uitgevonden?

Nick Szabo heeft het concept van slimme contracten uitgevonden. Zijn werk was eromheen en cryptografie. Hij is een Amerikaanse computerwetenschapper. 

In 1998 werkte hij aan Bit Gold, een cryptocurrency. Bit Gold definieerde slimme contracten als geautomatiseerd transactieprotocol dat via een contract kan worden gedefinieerd voor uitvoeringsdoeleinden.

Velen verwarren Vitalk Buterins de grondlegger van het concept van slimme contracten, maar dat is niet waar.

Maar hij introduceerde wel een optimale manier om slimme contracten in blockchain-technologie te gebruiken.

Wat is een slim contract? Het slimme contract van Blockchain

Nu we weten wat de oorsprong van het slimme contract is, is het tijd om naar op blockchain gebaseerde slimme contracten te kijken.

Satoshi Nakamoto bracht in 2008 de eerste cryptocurrency uit, bitcoin. In de kern maakte het gebruik van de baanbrekende blockchain-technologie.

Het Bitcoin-protocol kan alleen worden gebruikt om eenvoudige slimme contracten te maken. Maar er waren veel teams over de hele wereld die aan de technologie werkten en slimme contracten in Bitcoin introduceerden. Zo’n team komt uit Particl.io, een e-commerceplatform dat blockchain als kern gebruikt. Ze hebben een intelligent slim contract op Bitcoin mogelijk gemaakt dat zorgt voor het geld dat is opgeslagen in de betrouwbare borgtocht.

Een andere groep slaagde er ook in om efficiënt slim contractwerk te laten werken op het bitcoin-netwerk. Ze brachten een FASTKITTN-raamwerk uit dat het probleem van complex slim contractbeheer in bitcoin oploste.

Het loste ook de kosten op die gepaard gingen met het uitvoeren van slimme contracten op het bitcoin-netwerk. Ze bespraken het hele proces hiervan in hun onderzoeksrapport, Praktische slimme contacten op Bitcoin.

Om de problemen op te lossen, maakten ze gebruik van de vertrouwde computeromgevingen (TEE’s). Bovendien slaagden ze er daar in om het slimme contract off-chain te runnen, wat resulteerde in een efficiënte manier om slimme contracten met volledige beveiliging uit te voeren.

Ethereum slim contract

Ethereum veranderde de manier waarop slimme contracten werkten in een blockchain-omgeving. ethereum is ontworpen met het oog op slimme contracten. En daarom zijn slimme contracten efficiënt in het ethereum-ecosysteem.

Op dit moment is ethereum de eerste keuze voor het maken van slimme contracten.

Hoe Smart Contract werkt?

In dit gedeelte gaan we dieper in op slimme contracten. 

Vitalik Buterin beschreef in een DC Blockchain Summit slimme contracten als een manier om activa of valuta in een programma over te dragen. Hij voegde er ook aan toe dat het programma de code uitvoert op basis van de voorwaarden die erin zijn gedefinieerd. Het doet het automatisch en verifieert de informatie op basis van de informatie die het krijgt.

Het slimme contract wordt uitgevoerd wanneer aan de voorwaarde is voldaan.

Als de voorwaarde niet voldoet, wordt het slimme contract uitgevoerd op basis van de verstrekte voorwaarde.

Nog een belangrijk ding dat hij noemde, is dat een gedecentraliseerd grootboek kopieën maakt van het slimme contract of document om onveranderlijkheid en veiligheid vast te stellen.

Wat hij beschreef, is misschien te technisch voor iemand die het concept nog niet kent. Daarom laten we hieronder een voorbeeld bekijken.

Voorbeeld van een slim contract

Vastgoed adopteert blockchain. Als u in de verre toekomst besluit om onroerend goed te kopen met behulp van een blockchain-aangedreven platform, dan kunt u slimme contracten in actie zien.

Dus je zag een pand en besloot het te kopen.

Er zijn veel parameters waar tijdens een onroerendgoedtransactie voor moet worden gezorgd. U moet bijvoorbeeld de leningsbedragen, de termijn voor afbetaling en andere unieke voorwaarden instellen.

Om het slimme contract te verrekenen, moet u het slimme contract ondertekenen en in gang zetten.

U hebt bijvoorbeeld besloten om vooraf 20% van de onroerendgoedwaarde te betalen. Daarna besloot u de rest van de onroerendgoedwaarde in termijnen en andere voorwaarden te betalen.

Op basis van de besproken voorwaarden stelt de verkoper een slim contract op. Het slimme contract wordt in gang gezet, zodra jullie allebei besluiten dat alles correct wordt gedocumenteerd.

Na verloop van tijd betaalt u de termijnen, en dit wordt geregistreerd door het slimme contract.

Het eigendom van het onroerend goed wordt aan u overgedragen zodra alle betalingen zijn overgedragen aan de verkoper. Alles gebeurt automatisch zonder tussenkomst van tussenpersonen of partijen.

In vergelijking met een onroerendgoeddeal die via een traditionele methode wordt gedaan, kunt u tijd en moeite besparen bij het voltooien van de hele deal. 

Zowel koper als verkoper besparen geld omdat er geen tussenpersonen zijn.

Het slimme contract zal ook alle aangesloten partijen op de hoogte stellen zodra een gebeurtenis plaatsvindt in het slimme contract, waaronder banken, kopers, verkopers en de verzekeraar.

Een technisch voorbeeld van een slim contract

Nadat u deze allemaal hebt gelezen, moet u enthousiast zijn over de mogelijkheden van slimme contracten. Om beter te begrijpen wat slimme contracten kunnen doen en bereiken, laten we eens kijken naar het door etherische energie aangedreven slimme contract.

Azure heeft een goede verzameling voorbeelden van hun GitHub-pagina. Zoals we hierboven hebben besproken, overdracht van activa of eigendomsoverdracht, laten we eens kijken naar hun voorbeeld van overdracht van activa. Je kan het vinden hier.

Om een ​​juiste omgang met hoogwaardige activa te garanderen, is het belangrijk om naast de koper en verkoper nog twee spelers op te nemen: taxateur en inspecteur. De inspecteur is verantwoordelijk voor het inspecteren van de activa voordat de koper een aankoop doet.

De taxateur is van de verkoperskant. Hij maakt activa aanzienlijk voor kopers. Hij faciliteert ook de verkoop voor de verkoper.

Laten we de onderstaande afbeelding eens bekijken om een ​​beter begrip te krijgen.

Bron: Azure GitHub-voorbeeldpagina

Het bevat ook meerdere staten om de slimme contractvoorwaarde te definiëren. Momenteel omvat het slimme contract dat we gaan bespreken 10 staten, waaronder

 • Actief
 • Aanbieding geplaatst
 • In afwachting van inspectie
 • Geïnspecteerd
 • Getaxeerd
 • Fictieve acceptatie
 • Verkoper geaccepteerd
 • Geaccepteerd
 • Beëindigd

De workflow is complex en daarom gaan we deze hier niet bespreken. U kunt echter het readme.md-bestand voor het opslagplaats voor activa-overdracht.

Maar hoe ziet het slimme contract eruit??

Laten we hieronder eens kijken:

De bovenstaande 23 regels code zijn de begincode voor het AssetTransfer Contract. Het initieert de belangrijkste variabelen binnen het contract en plaatst vervolgens ook de constructor voor het initialiseren van de variabelen.

Naast de bovenstaande functie is er nog een andere belangrijke functie, MakeOffer en Aanbieding accepteren.

Laten we beide onderstaande functies eens bekijken.

Het bod wordt hier gedaan. Kijk nu eens naar de AcceptOffer en Reject-functie hieronder.

Elke functie heeft zijn eigen doel. In de meeste gevallen geeft de functie de slimme contractstatussen aan.

Het hele contract is 218 regels lang met verschillende functies zoals MarkInspected, MarkAppraised, enzovoort!

Slimme contractvoordelen

Inmiddels zou u een goed begrip moeten hebben van slimme contracten en hoe het werkt. In deze sectie zullen we de voordelen van slimme contracten bekijken en wat het als geheel te bieden heeft.

Veilig

Slimme contracten bieden een veilige omgeving voor het uitvoeren van de contracten. Dit beschermt de contractdetails en andere belangrijke informatie tegen lekken. Bovendien wordt de slimme contractuitvoering ook niet beïnvloed door derden of mensen, waardoor ze hackervrij zijn. Om de veiligheid te garanderen, is alle kritieke informatie beveiligd via cryptografie.

Autonoom

Slimme contracten zijn autonoom, wat de functionaliteit naar een geheel nieuw niveau tilt. Zodra de slimme contracten zijn geïmplementeerd, kunnen ze zichzelf zonder enige tussenkomst uitvoeren en voltooien.

Onderbreking gratis

De slimme contracten kunnen niet worden onderbroken door een derde partij als deze niet is ontworpen om dit in de eerste plaats te doen. 

Onbetrouwbaar

De slimme contracten bieden een vertrouwde omgeving waarin alle belangen van de partij worden beschermd.

Kostenefficiënt

Slimme contracten zijn kosteneffectief omdat ze autonoom zijn en geen tussenpersoon vereisen.

Snelle prestaties

Slimme contracten zijn snel! Een contract kan binnen enkele minuten worden uitgevoerd in vergelijking met uren als het gaat om real-world documentgebaseerde contracten.

We hebben de voordelen van het slimme contract dieper besproken. Kijk voor meer informatie op onze Slimme contracten: de ultieme gids voor beginners.

Slimme contractproblemen en uitdagingen

Net als elke andere technologie zijn slimme contracten niet vrij van problemen en uitdagingen. In werkelijkheid evolueert de markt en zijn er veel bedrijven die op zoek zijn naar manieren om blockchaintechnologie toe te passen. Sterker nog, slimme contractacceptatie wordt belemmerd door het feit dat blockchain-technologie niet volwassen is.

Ja, blockchain-technologie bevindt zich nog in de kinderschoenen.

De belangrijkste uitdagingen die de wereld van slimme contracten teisteren, zijn onder meer:

 • Adoptiecurve:

Blockchain is een ontluikende fase en heeft ook invloed op de acceptatie van slimme contracten. Bedrijven moeten ook veel uitdagingen overwinnen bij het implementeren van slimme contracten, omdat ze eerst een gedecentraliseerd grootboekgebaseerd netwerk nodig hebben.

 • Wet- en regelgeving:

Elke slimme contracttoepassing moet de voorschriften volgen op basis van het ecosysteem en de plaats waar deze moet worden uitgevoerd.

 • Niet gestandaardiseerd:

Slimme contracten zijn nog steeds niet gestandaardiseerd met meerdere benaderingen en oplossingen die online beschikbaar zijn.

 • Leercurve:

Blockchain en slimme contracten zijn niet gemakkelijk onder de knie te krijgen. De ontwikkelaar moet dus niet alleen de aanleg hebben om te coderen, maar ook de juridische kant van de code die hij voor het contract schrijft, begrijpen. Afgezien daarvan moeten de rechters en de wetsinstanties de code zelf of door interpretaties kunnen begrijpen.

 • Complexiteit van zakelijke ecosystemen:

Slimme contracten zijn geen adhocs die aan het systeem kunnen worden toegevoegd. Dat maakt het niet mogelijk om toe te voegen of uit te voeren, zeker niet in een complex zakelijk ecosysteem.

 • Data Privacy:

Blockchain is onveranderlijk. Dat is niet in het voordeel van de gegevensprivacywetten die worden ingesteld door de verschillende geografische redenen over de hele wereld. Voor verzekeringen gaat GDPR er over dat de gebruiker het systeem kan laten vergeten. Momenteel wordt er nog steeds gewerkt om blockchain zo flexibel mogelijk te maken zonder de kernpunten te verliezen.

Afgezien daarvan is er een concurrentie die voorkomt dat slimme contracten levensvatbaar worden. Partijen worstelen om het middelpunt te bepalen en het hele proces te beïnvloeden. Ten slotte zijn er de verwachtingen van mensen die tot problemen kunnen leiden, aangezien blockchain of de andere gerelateerde technologieën gewoon niet volwassen of populair genoeg zijn op de markt. Het vergt nog steeds een behoorlijke hoeveelheid tijd voordat het wordt geaccepteerd.

DAML – Open-source voor slimme contracten

In de uitdagingen hadden we het over het gebrek aan standaardisatie. DAML probeert het probleem op te lossen door een taal te bieden voor slimme contracten. Zo kunnen ontwikkelaars verbazingwekkende full-stack gedistribueerde applicaties maken voor blockchain, DLT en zelfs databases.

Dus, wat maakt DAML in de eerste plaats zo speciaal? Nou, het is gemakkelijk, efficiënt en veilig te gebruiken. Het ecosysteem is rijk en wordt geleverd met DAML IDE, DAML Sandbox, DAML Assistant en andere vormen van integraties.

In de kern vind je de taal zelf. Het ondersteunt enkele belangrijke functies die we hieronder gaan noemen:

 • DAML-model: Het is een krachtig type systeem dat het gemakkelijk maakt om complexe gegevensschema’s voor domeingestuurd ontwerp te definiëren en te presenteren
 • Fijnmazige machtigingen: U kunt DAML gebruiken om fijnmazige toestemming te verlenen door een specifieke persoon toe te staan ​​aan een bepaald contract of een deel van een contract.
 • Bedrijfslogica: DAML is zeer configureerbaar en stelt bedrijven in staat om bedrijfslogica naadloos in de gedistribueerde applicaties in kaart te brengen
 • Scenario-gebaseerd testen: Bij op scenario’s gebaseerde tests krijgt u volledige controle om de verschillende aspecten van uw slimme contracten en de functionaliteit ervan te testen.

Er zijn veel bedrijven die actief full-stack applicaties ontwikkelen met behulp van DAML. Deze bedrijven zijn onder meer Accenture, ISDAI, Hashed Health, Change HealthCare en meer!

Het meest fascinerende aan DAML is echter de ondersteuning voor andere gedistribueerde grootboektechnologieën, waaronder Hyperledger Sawtooth, Amazon Aurora, Hyperledger Fabric, VMWare, Corda en meer.! 

Als je meer wilt weten over DAML, bekijk dan hier onze publicatie over het onderwerp: The Ultimate Guide to DAML

Slimme contractgebruikssituaties / -toepassingen

Slimme contracten zijn veelzijdig in hun aanpak. Dit betekent dat we heel veel smart contract use-cases en applicaties hebben.

Kortom, slimme contracten kunnen worden gebruikt in de volgende scenario’s.

 • Handelsactiviteiten
 • Records opslaan
 • Voorraadketenbeheer
 • Vastgoedmarkt
 • Hypotheek systeem
 • Bescherming van het auteursrecht
 • Verzekeringsclaim

We hebben de use-cases voor slimme contracten hier in detail besproken: Top 12 slimme contract-use-cases

DeFI: de beste use-cases voor slimme contracten

Decentralized Finance (DeFi) is een open-sourcebeweging voor de financiële sector, die een ecosysteem creëert waarin gebruikers kunnen vertrouwen op gedistribueerde applicaties (dApps) voor hun financiële behoeften.

Het biedt in feite financiële diensten via een openbaar en gedistribueerd netwerk dat betrouwbaar is en een groter bereik heeft in vergelijking met Centralized Finance (CeFI).

Als je er meer over wilt lezen, raden we je aan hier onze introductiegids te raadplegen: Wat is Decentralized Finance (DeFi)? Een korte handleiding

We hebben ook gepland om een ​​DeFi Complete Course te publiceren, dus blijf de ruimte controleren voor meer informatie erover.

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van onze What is a Smart Contract Complete Guide. We hebben veel dingen besproken over slimme contracten, en nu zou u een duidelijk begrip moeten hebben van wat slimme contracten te bieden hebben. 

Dus, wat vind je van slimme contracten? Denk je dat het je leven in de toekomst op de een of andere manier zal beïnvloeden? Reageer hieronder en laat ons hieronder uw mening weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me