Dus je hebt onderzoek gedaan naar ‘Bitcoin’ en ‘Blockchain’ en je komt steeds de term ‘Decentralisatie’ tegen. Maar wat houdt decentralisatie in? Welnu, vandaag ga ik gedecentraliseerd in eenvoudige bewoordingen definiëren, zodat iedereen (inclusief u!) Het kan begrijpen. Daarom zal ik een gecentraliseerde versus gedecentraliseerde vergelijking maken.

Decentralisatie is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een blockchain-protocol, dus het is erg belangrijk dat u begrijpt welke voordelen het kan bieden voor de huidige samenleving.

In deze Gecentraliseerde versus Gedecentraliseerde gids, zal ik beginnen met uit te leggen wat centralisatie betekent, samen met een lijst met de nadelen ervan.

Daarna zal ik uitleggen wat decentralisatie is, en wat het zo anders maakt. Om het u gemakkelijker te maken, zal ik u enkele voorbeelden geven van de verschillende bedrijfstakken die baat kunnen hebben bij het gebruik van een gedecentraliseerd systeem.

Aan het einde van het lezen van mijn Gecentraliseerde versus Gedecentraliseerde gids, heb je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen welk systeem volgens jou beter is.

Dus waar wacht je op? Laten we beginnen met het verkennen van de term ‘centralisatie’!


Wat betekent centralisatie?

Social media-logotips - Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd

Laatste Coinbase-coupon gevonden:

Voordat ik de exacte betekenis van centralisatie uitleg, wil ik dat u nadenkt over enkele van de systemen die u dagelijks gebruikt. Of het nu Facebook, YouTube, Twitter, uw bankrekening of iets anders is dat u gebruikt – deze worden allemaal beheerd door een gecentraliseerde autoriteit.

Dit betekent dat om een ​​datatransactie te verifiëren, een externe tussenpersoon dit namens u moet doen. Ik zal dit verder uitleggen aan de hand van het voorbeeld van Yahoo …

Stel je voor dat je je vriend een privé-e-mail wilt sturen met enkele grappige foto’s van een feestje. U logt in op uw Yahoo-account, typt de e-mail, uploadt de afbeeldingen en stuurt deze vervolgens naar uw vriend. Bedenk op dit moment welke informatie Yahoo over u heeft.

Toen u voor het eerst een account bij Yahoo registreerde, moest u uw persoonlijke gegevens verstrekken, zoals uw volledige naam, nationaliteit en geboortedatum. Daarna wordt elke afzonderlijke e-mail die u verzendt intern opgeslagen op de gecentraliseerde servers van Yahoo.

Dit betekent dat u erop moet vertrouwen dat Yahoo al uw gegevens privé houdt. Bovendien moet u er ook op vertrouwen dat ze deze gegevens niet voor hun eigen voordeel zullen gebruiken, zoals doorverkopen aan advertentiebedrijven.

Wat, zoals we nu weten, vaak het geval kan zijn. In 2015 maakte Yahoo een van de grootste hacks aller tijden mee. Een groep hackers kreeg toegang tot hun gecentraliseerde servers, waardoor ze privé-e-mails konden bekijken binnen miljoenen accounts.

De reden dat ze toegang konden krijgen tot al deze informatie, was dat Yahoo gecentraliseerde servers gebruikt. Als dit centrale storingspunt wordt gehackt, loopt het hele netwerk gevaar.

Ter verduidelijking heb ik drie hoofdproblemen met een gecentraliseerd systeem geïdentificeerd.

  1. U moet erop vertrouwen dat de gecentraliseerde organisatie uw gegevens veilig gaat bewaren
  2. Ze hebben volledige controle over het systeem en uw gegevens
  3. Als de belangrijkste servers zijn gecompromitteerd, lopen de gegevens gevaar

Deze problemen hebben niet alleen betrekking op Yahoo, maar op bijna elk systeem dat u ooit gebruikt. Dus nu je weet wat centralisatie is, gaat het volgende deel van mijn gecentraliseerde versus gedecentraliseerde gids decentralisatie definiëren.

Wat betekent decentralisatie?

Voordat ik u enkele echte praktijkvoorbeelden van een decentralisatiedefinitie geef, dacht ik dat ik enkele van de belangrijkste kenmerken ervan zou toelichten. Ten eerste werd decentralisatie voor het eerst mogelijk gemaakt met behulp van blockchain-technologie.

De allereerste blockchain was de Bitcoin-client, die werd gemaakt in 2009. Wanneer iemand Bitcoin naar iemand anders stuurt, worden transacties niet geverifieerd door een gecentraliseerde autoriteit..

In plaats daarvan kan iedereen zijn computer aansluiten op het Bitcoin-systeem om een ​​geldbeweging te helpen verifiëren. Elk apparaat dat op het systeem is aangesloten, wordt een “knooppunt” genoemd, en in totaal zijn er duizenden onafhankelijke knooppunten die allemaal helpen om het netwerk te bedienen.

Dit betekent dat hackers de controle over elk knooppunt moeten overnemen om het netwerk te hacken – dit is bijna onmogelijk. Dit betekent ook dat de blockchain de veiligste en meest veilige manier is om geld te verzenden en te ontvangen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat decentralisatie niet alleen voor financiële transacties geldt. Zoals ik verderop zal uitleggen, kunnen gedecentraliseerde systemen in bijna elke branche ter wereld worden gebruikt!

Het tweede dat u moet onthouden, is dat mensen zich niet hoeven te identificeren om te communiceren met een gedecentraliseerd systeem. Ze gebruiken simpelweg een private en publieke sleutel, wat betekent dat ze anoniem kunnen blijven.

Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd

Ten derde wordt een gedecentraliseerd systeem dat op de blockchain werkt, gecontroleerd door geen enkele autoriteit, noch wordt het ondersteund door een gecentraliseerde regering of natiestaat. In plaats daarvan wordt de controle eerlijk verdeeld onder iedereen die het systeem wil gebruiken. Dit maakt de samenleving eerlijker omdat het de controle wegneemt van machtige bedrijven. Over het algemeen zouden deze voordelen het bijna onmogelijk hebben gemaakt voor de Yahoo-servers om in 2015 te worden gehackt.

Dus nu je weet wat decentralisatie is, ga ik je in het volgende deel van mijn Gecentraliseerde versus Gedecentraliseerde gids enkele praktijkvoorbeelden geven van hoe gedecentraliseerde systemen de wereld een betere plek kunnen maken..

Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd: use cases

Betalingssysteem

Het voor de hand liggende uitgangspunt zou zijn om te praten over het wereldwijde betalingssysteem, aangezien dit het oorspronkelijke idee was achter ‘s werelds eerste gedecentraliseerde cryptocurrency: Bitcoin. Elke bank ter wereld werkt op gecentraliseerde servers. Dit betekent dat zij toegang hebben tot uw gehele financiële activiteiten.

Ze weten hoeveel u wordt betaald, waar u uw geld aan uitgeeft, naar wie u uw geld stuurt en al het andere dat met uw bankrekening te maken heeft. Bovendien, als iemand in staat zou zijn om uw wachtwoord voor internetbankieren te bemachtigen, of erger nog, de gecentraliseerde servers van de bank te hacken, zouden ze toegang hebben tot al deze informatie. Als de gecentraliseerde servers falen (wat de hele tijd gebeurt), kan u de toegang tot uw geld worden geweigerd.

Wanneer we gecentraliseerd versus gedecentraliseerd vergelijken, lost een gedecentraliseerd betalingssysteem al deze problemen op. Wanneer u een cryptocurrency gebruikt om betalingen te verzenden of te ontvangen, hoeft u niet te vertrouwen op een derde partij om de transactie te bevestigen. Dit is de reden waarom Bitcoin en sommige andere cryptocurrencies “peer-to-peer digitale valuta’s” worden genoemd..

Aangezien er geen derde partij vereist is, zijn de vergoedingen aanzienlijk lager en in sommige gevallen praktisch gratis. Dit maakt cryptocurrencies perfect bij het verzenden of ontvangen van een betaling van iemand in een ander land, aangezien bedrijven zoals Western Union hoge bedragen in rekening brengen.

Gedecentraliseerde systemen zijn grenzeloos, dus het maakt niet uit of u iemand geld stuurt naar iemand in uw geboortestad, of naar iemand aan de andere kant van de wereld. Het kost evenveel tijd en de kosten zijn hetzelfde.

Uw geld is ook veel veiliger wanneer u een gedecentraliseerd systeem gebruikt. De enige persoon die toegang heeft tot uw geld, bent u, omdat u de enige bent die de privésleutels heeft om toegang te krijgen tot uw geld. Als u de juiste veiligheidsmaatregelen volgt, kan niemand achterhalen wat deze privésleutels zijn.

Over het algemeen heeft een wereldwijd betalingssysteem dat gedecentraliseerd is de volgende voordelen.

duimen omhoog PRO’s

✓ Geen derde partij heeft toegang tot uw informatie

✓ Snelle transacties wereldwijd

✓ Goedkope transacties wereldwijd

✓ Transparant – iedereen kan de transacties zien die op het netwerk hebben plaatsgevonden

✓ Veilig

✓ Geen centraal storingspunt

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Stemmen door de overheid

Overheidsstemming - Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd

Voor het volgende voorbeeld in deze Gecentraliseerde versus Gedecentraliseerde gids ga ik het regeringsstemmen bespreken. In de meeste landen worden regeringen bij reguliere verkiezingen door hun burgers gekozen. Dit proces moet eenvoudig zijn, iedereen moet één gelijke stem hebben, en het moet worden uitgevoerd in een eerlijk en transparant proces.

Maar zelfs in de westerse wereld is dit niet altijd het geval.

Bij de meest recente Amerikaanse verkiezingen van eind 2016 won Donald Trump, van de Republikeinse Partij, waardoor hij de nieuwe president werd. Tijdens de verkiezingen had elke burger ouder dan 18 jaar de kans om op de gewenste president te stemmen, wat natuurlijk de eerlijkste manier is om de stemming te houden.

Er waren echter kort daarna veel mediaberichten en samenzweringen die beweerden dat de stemming was gemanipuleerd. Er werd zelfs volledig onderzocht of de Russische regering het proces op de een of andere manier had gemanipuleerd. Omdat het publiek echter geen toegang heeft tot de stemgegevens, kunnen mensen niet weten of dit waar is of niet.

Niet alleen dit, maar er zijn ook tijden geweest dat regeringen op frauduleuze wijze een verkiezing hebben gewonnen door de stemmen te manipuleren.

Een van die oplossingen voor deze bedreigingen is stemmen op een gedecentraliseerd systeem. Dit systeem is transparant en stelt alle kiezers in staat te zien waar elke stem vandaan komt en de legitimiteit van elke stem. Het zou garanderen dat mensen maar één stem krijgen, en er zou geen manier kunnen zijn om het gedecentraliseerde stemsysteem van de overheid te manipuleren.

Er is één cryptocurrency genaamd VoteCoin, die een cryptocurrency heeft gecreëerd waarmee mensen kunnen stemmen op een veilig, beveiligd en anoniem platform, zodat het resultaat eerlijk en transparant is. Ik vraag me af hoe lang het zal duren voordat de eerste gedecentraliseerde regeringsstemming plaatsvindt over een soortgelijke applicatie.

Samenvattend zijn hier de voordelen van een gedecentraliseerd stemsysteem.

duimen omhoog PRO’s

✓ Geen kans op verkiezingsfraude of -manipulatie vanwege de transparantie van het netwerk

✓ Geen mogelijkheid van bedreiging door regeringstroepen vanwege anonimiteit

Dus nu je weet over een mogelijke decentralisatiesector van de regeringsverkiezingen, gaat het volgende deel van mijn gids Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd kijken naar energie.

Energie

Elektriciteit is een mensenrecht dat alle burgers zouden moeten hebben. Of het nu is om uw huis te verlichten, uw fornuis van stroom te voorzien en gewoon uw water te verwarmen, wij hebben allemaal elektriciteit nodig.

Het huidige gecentraliseerde systeem is echter allesbehalve eerlijk.

Het standaardproces werkt als volgt: een particuliere, gecentraliseerde organisatie treedt op als tussenpersoon tussen de burger en het landelijke net. Het landelijke net is de infrastructuur die huizen van mensen verbindt met de elektriciteitsvoorziening.

Deze gecentraliseerde derde partijen kiezen echter hoeveel ze mensen in rekening brengen, wat betekent dat ze enorme winsten maken op iets dat als een fundamenteel mensenrecht moet worden aangemerkt. Ik zeg niet dat elektriciteit gratis moet zijn, maar het is niet nodig dat een gecentraliseerde derde partij ons belachelijke prijzen berekent.

Een oplossing die momenteel wordt gebouwd, is door een gedecentraliseerde organisatie genaamd PowerLedger.

Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd 5

Door gebruik te maken van blockchaintechnologie hebben ze een systeem ontwikkeld dat uit de tussenpersoon snijdt. Dit is hoe het werkt:

  1. John heeft zonnepanelen op zijn huis en gebruikt de elektriciteit die hij nodig heeft.
  2. John heeft extra elektriciteit over, die hij wil verkopen.
  3. Normaal gesproken zou hij het terug moeten verkopen aan het elektriciteitsbedrijf, maar met de hulp van PowerLedger kan hij het rechtstreeks aan iemand anders verkopen tegen een eerlijke marktprijs..
  4. Zijn lezingen worden op de openbare blockchain gepost en iedereen in de omgeving kan de extra elektriciteit bij hem kopen.
  5. John krijgt niet alleen een betere prijs, maar ook de koper.
  6. Dit alles kan worden gedaan zonder de hulp van een gecentraliseerde derde partij.

Zoals je aan het bovenstaande voorbeeld kunt zien, krijgen zowel de koper als de verkoper een betere deal voor hun elektriciteit door de derde partij uit te schakelen. Niemand kan het systeem bedriegen omdat alles beschikbaar is om te bekijken op de blockchain. Om de zaken nog veiliger te maken, kunnen de koper en verkoper handelen met behulp van een cryptocurrency, wat een bijna onmiddellijke en gratis transactie mogelijk maakt.

Hier is een overzicht van de voordelen:

duimen omhoog PRO’s

✓ De eerlijke marktprijs voor zowel de koper als de verkoper

✓ Geen derde partij nodig (die profiteert van zowel de koper als de verkoper)

✓ Koper betaalt in cryptocurrency, wat sneller en goedkoper is dan traditionele betaalmethoden

Dus nu je gedecentraliseerd kunt definiëren in de energiesector, gaat het volgende deel van mijn Gecentraliseerde versus Gedecentraliseerde gids kijken naar iets dat het internet der dingen wordt genoemd …

Het internet der dingen

Het internet der dingen, anders afgekort tot IOT, is een nieuwe en opwindende term die het resultaat is van cryptocurrency en blockchain-technologie. In de eenvoudigste vorm wordt IOT gebruikt om apparaten te beschrijven die met internet zijn verbonden.

In de begintijd van internet konden alleen desktopcomputers verbinding maken met het World Wide Web, gevolgd door laptops en vervolgens mobiele telefoons.

De IOT gaat echter nog een stap verder, waardoor praktisch elk apparaat met internet kan worden verbonden. Of het nu je wasmachine, auto, tv of bad is, elk fysiek apparaat kan worden verbeterd door constant verbonden te zijn met data.

Alle bovenstaande voorbeelden bestaan ​​momenteel in een gecentraliseerd systeem. Zo is het nu mogelijk om een ​​auto te kopen die zelf rijdt. Deze auto’s zonder bestuurder maken verbinding met internet en kunnen u naar uw bestemming brengen zonder dat u iets hoeft te doen.

Deze gegevens worden echter beheerd door een gecentraliseerd systeem. Dit betekent dat als het systeem ooit faalt of erger nog, is gehackt, de gegevens die naar de auto worden gestuurd, beschadigd kunnen raken. Zoals u zich kunt voorstellen, kan dit levensbedreigend zijn.

Niet alleen dit, maar het gecentraliseerde bedrijf dat de gegevens beheert, heeft ook toegang tot al uw informatie. Ze weten waar je bent geweest, waar je woont, waar je werkt en op welke tijden je gaat. Dit is veel privé-informatie die het gecentraliseerde systeem over u heeft. Bedenk wat ze met deze informatie kunnen doen … Doorverkopen aan reclamebureaus? Deel het met verzekeringsmaatschappijen? Of erger nog, geef het aan de regering?

Door de IOT naar een gedecentraliseerd systeem te verplaatsen, worden al deze mogelijkheden verwijderd. Alle gegevens zouden op de blockchain kunnen worden opgeslagen en het zou nooit privé-informatie onthullen, noch zouden de gegevens het risico lopen gehackt te worden.

Het voorbeeld van een zelfrijdende auto zou op elk apparaat ter wereld kunnen worden toegepast. Het zou breedband gedecentraliseerd, GPS gedecentraliseerd, telecommunicatie gedecentraliseerd en nog veel meer kunnen maken! Hier is een samenvatting van de voordelen van decentralisatie voor het internet der dingen:

duimen omhoog PRO’s

✓ Gebruikersgegevens worden privé gehouden

✓ Bijna onmogelijk voor hackers om toegang te krijgen tot gegevens

✓ Geen kans dat het systeem uitvalt

✓ Anoniem, alleen de persoon met de privésleutel heeft toegang tot informatie

Dus nu je weet hoe decentralisatie het internet der dingen ten goede kan komen, gaat het volgende deel van mijn Gecentraliseerde versus gedecentraliseerde gids kijken of decentralisatie ooit een grote rol zal spelen in de samenleving..

Gecentraliseerd versus gedecentraliseerd: wat de toekomst zal bepalen?

Als je mijn gecentraliseerde versus gedecentraliseerde gids tot nu toe hebt gelezen, zou je nu een goed begrip moeten hebben van de voordelen van decentralisatie. Uiteindelijk gaat het erom de controle van de weinige (bedrijven en gecentraliseerde regeringen) weg te nemen en aan de massa te geven.

Als zodanig zal het het dagelijks leven een veilige, eerlijkere, snellere, goedkopere, transparante en anonieme wereld maken. Om deze reden denk ik dat we de komende 10 jaar steeds meer organisaties gedecentraliseerd zullen zien. Het is echter erg belangrijk om te onthouden dat als dit gebeurt, grote bedrijven terug zullen vechten.

Het is onvermijdelijk dat ze nooit de controle willen verliezen die ze hebben, want als ze dat doen, zullen ze niet alleen geld maar ook macht verliezen.

Dit is waar het lastig wordt. Ten eerste kunnen gecentraliseerde overheden proberen om strikte regels op te leggen aan gedecentraliseerde organisaties, wat betekent dat ze toegang tot persoonsgegevens kunnen eisen. Omdat gedecentraliseerde systemen echter niet door één enkele entiteit worden beheerd, kan het voor gedecentraliseerde organisaties moeilijk zijn om aan hun eisen te voldoen.

Als het dan om de grote instellingen gaat, kunnen ze besluiten om hun eigen technologie te introduceren die concurreert met hun gedecentraliseerde rivalen. Omdat ze over de financiële middelen beschikken, kunnen ze vrij gemakkelijk een soortgelijk systeem creëren dat ze nog steeds een element van controle geeft.

Sommige mensen maken zich ook zorgen over quantum computing, een geavanceerde computer die wordt onderzocht door NASA en de CIA. Er wordt voorspeld dat deze kwantumcomputers zo krachtig zullen zijn dat ze op een dag kunnen heersen over gedecentraliseerde systemen.

Als dit het geval is, dan is er sprake van decentralisatie kon mislukken. Verschillende blockchain-projecten zijn zich hier echter al van bewust en creëren nieuwe protocollen die mogelijk een ‘kwantumaanval’ kunnen voorkomen..

Gevolgtrekking

En dat is het einde van mijn gecentraliseerde versus gedecentraliseerde gids! Ik hoop dat je nu een heel goed idee hebt van hoe een gecentraliseerd netwerk werkt en de nadelen ervan.

Je moet ook weten wat decentralisatie is en hoe het de vele problemen oplost waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Gedecentraliseerde technologie staat nog in de kinderschoenen, maar de voordelen die het onze moderne samenleving biedt, zijn eindeloos.

De enige sector die volgens mij het meeste baat zou hebben bij decentralisatie, is het stemmen door de overheid. Ik vind dat de verkiezing een van de belangrijkste gebeurtenissen ter wereld is en dat het volk de volledige macht zou moeten hebben. Dus dat is een echte overwinning in deze gecentraliseerde versus gedecentraliseerde strijd.

Dat is genoeg over wat ik denk, dus nu je de gedecentraliseerde definitie kent, welke branche zou volgens jou het meeste baat hebben bij het gebruik van een gedecentraliseerd systeem? Laat het me gerust weten in de comments hieronder!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me