Hallo en welkom bij deze gids, alles over een van de minder begrepen maar belangrijke cryptocurrencies – Ethereum Classic. U heeft er waarschijnlijk iets over gelezen Ethereum (ETH) al, en misschien kom je tijdens het lezen een paar raadselachtige zinnen tegen.

De DAO is een van deze die vaak opduikt. Gelukkig leggen we er in deze korte handleiding alles over uit en de Ethereum-splitsing dat gebeurde daardoor.

Tijdens deze Ethereum Classic-gids zal ik bespreken: wat de DAO eigenlijk is en hoe deze zich verhoudt tot de Ethereum Classic Fork, verschillende manieren waarop een blockchain kan worden geüpgraded (harde en zachte vorken), en hoe zowel Ethereum Classic als Ethereum zich verhouden in termen van hun marktprestaties vandaag. Ten slotte zal ik ETC VS ETH bekijken in termen van hun specifieke voor- en nadelen.

Aan het einde van deze gids zou u een duidelijk begrip moeten hebben van hoe Ethereum Classic is ontstaan, alles over de Ethereum Classic Fork die het heeft gemaakt, een beetje over hoe zowel ETH als ETC zich verhouden in termen van huidige marktprestaties en de voordelen en nadelen van elke valuta.

Oh, en ook – als je na het lezen van dit artikel merkt dat je interesse hebt ontwikkeld in kopen en houden van een aantal ETC, u kunt dit doen via Coinbase of een ander groot crypto-uitwisselingsplatform dat er is. Ook, ETC opslaan zou geen probleem moeten blijken te zijn – u zult dit gemakkelijk kunnen doen, zelfs op sommige hardwareportefeuilles (d.w.z. de Ledger Nano S​.

ETC VS ETH is een onderwerp waar de meningen bitter verdeeld waren op het moment dat de twee gemeenschappen van elkaar scheidden. Er zijn mensen die vinden dat het juist was om de Ethereum-blockchain te splitsen om er vertrouwen in te houden, en er zijn mensen die vinden dat een blockchain nooit mag worden veranderd om aan de wensen van ontwikkelaars of investeerders te voldoen. We komen hier echter binnenkort op terug.


Eerst zal ik beginnen met een belangrijke geschiedenisles.

Op zoek naar de veiligste plek om BTC te kopen? Ik heb hieronder de best beoordeelde crypto-uitwisselingen verzameld die zijn goedgekeurd als de veiligste platforms voor het kopen van BTC, dus neem een ​​kijkje.

Aanbieder Visa / Mastercard Beschikbare Crypto Onze score Coinbase recensie JA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • + 30 meer

9.8 Beoordeling lezen Site bezoeken Binance recensie JA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano
 • + 150 meer

9.6 Lees beoordeling Bezoek site Coinmama recensie JA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Bitcoin Cash
 • +7 meer

9.4 Lees recensie Bezoek site Kraken recensie JA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • STREEPJE
 • + 37 meer

9.1 Lees beoordeling Bezoek site eToro recensie JA

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +3 meer

8.6 Lees beoordeling Bezoek site KuCoin recensie JA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Monero
 • + 210 meer

8.5 Lees recensie Bezoek site Gemini Exchange recensie JA

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +21 meer

8.4 Lees recensie Bezoek site Meest populair 729 Recensies 9.8 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie Editor’s Choice 1279 Recensies 9.6 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie 816 Recensies 9.4 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie 1174 Recensies 9.1 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie 453 Recensies 8.6 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie 563 Recensies 8.5 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie 603 Recensies 8.4 Bankoverschrijving: JA Bezoek site Lees recensie

Voordelen

 • Is trouw gebleven aan de filosofie van cryptocurrencies (decentralisatie)
 • Een erg populaire cryptocurrency

Nadelen

 • Bijna geen originele ontwikkelaars bleven bij ETC
 • Vatbaar voor hacks en andere inbreuken
 • Heeft niet zo’n sterke steun in de gemeenschap als Ethereum

De gedecentraliseerde autonome organisatie – de DAO

Het Ethereum-platform is gebaseerd op het gebruik van slimme contracten. Voor degenen die niet zeker weten wat een slim contract is, zijn ze in feite programmeerbare overeenkomsten tussen twee of meer partijen. Dit betekent dat geld van de ene partij naar de andere kan gaan zonder een vertrouwde tussenpersoon nodig te hebben. Beide partijen vertrouwen of verifiëren dat de code legitiem is, en de code geeft het geld vrij als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

De gedecentraliseerde autonome organisatie of The DAO (uitgesproken "dow") in het kort was een heel ingewikkeld slim contract. Het had ook een nogal indrukwekkend doel. Het idee was dat het een pool van geld zou opleveren om te betalen voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties die in de toekomst op het Ethereum-netwerk worden gebouwd.

Ontdek wat Ethereum Classic is

Het idee was simpel, maar het creëren ervan, zoals je snel zult ontdekken, was dat niet. Om stemrecht te hebben in de DAO, zou u dat moeten doen koop speciale tokens. Deze "DAO-tokens" zou worden gekocht met behulp van Ethereum’s native cryptocurrency Ether. Het bezitten van DAO-tokens betekende dat u deel uitmaakte van het besluitvormingsproces dat besliste welke dApps geld hebben ontvangen en welke niet.

Om een ​​dApp (gedecentraliseerde applicatie) goedgekeurd te krijgen, zou de ontwikkelaar erachter eerst een groen licht nodig hebben van een groep bekende experts en ontwikkelaars op het Ethereum-netwerk. Het zou dan in stemming worden gebracht. Als de voorgestelde dApp is ontvangen tenminste 20% van de stemmen afkomstig van medewerkers van de DAO, zou het geld worden toegewezen en zou het werk aan het project kunnen worden voortgezet.

Ethereum Classic: vergelijking van traditionele organisaties met gedecentraliseerde organisaties.

De DAO was een revolutionair voorstel dat ongelooflijk populair bleek onder investeerders. Het leek erop dat iedereen die van Ethereum afwist het stemrecht op het netwerk wilde kopen. Ze werden aangetrokken door de flexibiliteit en transparantie het systeem leek te bieden. Tijdens de eerste maand dat DAO-tokens werden verkocht, verzamelde het project een aanzienlijk aantal Ether-munten. De geschatte waarde op het moment dat deze munten werden bijgedragen was $ 150 miljoen. Dit vertegenwoordigde bijna 15% van alle bestaande ether.

Als onderdeel van de programmering van de DAO waren degenen erachter voorzichtig om een ​​exit-optie te creëren. Het zou niet goed zijn als je, als je eenmaal binnen was, daar vast zou zitten! Wat als belachelijke projecten waar je geen deel van uit wilde maken, groen licht kregen van de gemeenschap??

Ethereum Classic: de ETC-munt die tussen sommige kerstverlichting wordt geplaatst.

Daarom werd een uitweg uit The DAO gecreëerd. Het stond bekend als de "Split-functie". Dit zou investeerders in staat stellen de Ether die ze hadden bijgedragen terug te vorderen. Dit gebruiken "Split-functie", gebruikers kunnen ook een zogenaamd "Kind DAO". Als er meerdere DAO-leden bij u zijn gekomen, kunt u zelfs andere ideeën voor dApps accepteren en geld toewijzen om ze te ontwikkelen.

De enige voorwaarde die in het hele slimme contract moest worden gehandhaafd, was dat als leden de DAO verlieten, ze zouden hun Ether 28 dagen niet kunnen besteden. Veel ontwikkelaars noemden dit echter een mogelijke maas in de wet en brachten het probleem snel ter sprake. Hun protesten werden echter niet serieus genomen door de makers van de DAO.

Wat zou er mis kunnen gaan? De DAO-hack

De mazen in de wet waarvoor sommige sectoren van de Ethereum-gemeenschap waarschuwden, werden op een noodlottige dag midden juni 2016 uitgebuit. Iemand slaagde erin om stelen ongeveer een derde van het geld dat in het slimme contract van DAO was bewaard. Voor de ondernemende hacker had het een behoorlijke betaaldag kunnen zijn! Ze slaagden er bijna in om weg te komen met Ether die de moeite waard was ongeveer $ 50 miljoen op het moment!

Laten we wat nader bekijken hoe de aanvaller de maas in de wet heeft kunnen misbruiken.

Als een houder van DAO-tokens het contract wilde verlaten, hoefden ze alleen maar te verzoeken dat ze werden verwijderd. Het proces was toen tweevoudig. Ten eerste zou de gebruiker de ETH-munten ontvangen die ze in de eerste plaats aan The DAO hebben bijgedragen. Ten tweede zou de transactie het grootboek bijwerken en zou het totale aantal munten in het contract opnieuw worden berekend.

Ontdek wat Ethereum Classic is

De hacker was echter in staat om een ​​functie te creëren waardoor het proces zich herhaalde voordat het grootboek kon worden bijgewerkt. Dit betekende dat ze vele malen het aantal ETH-munten kregen dat ze oorspronkelijk hadden bijgedragen.

Het proces herhaalde zich totdat ongeveer een derde van de totale ether die op het contract was opgeslagen, werd overgedragen aan de hacker "Kind DAO" contract. Dit veroorzaakte opschudding onder degenen die de ontwikkeling van de DAO volgden.

Als u op dit moment een paar ETH-munten in handen heeft, kunt u in paniek raken. Je zou kunnen denken dat het hele systeem kapot is. Maakt u zich geen zorgen. Het is niet. Zoals een ontwikkelaar en mede-oprichter van Ethereum destijds zei: zeggen dat het de schuld van het Ethereum-netwerk was voor de aanval op de DAO, zou hetzelfde zijn als de schuld geven "het internet" elke keer dat een website problemen ondervindt die ervoor zorgen dat deze mislukt.

Laatste Coinbase-coupon gevonden:

Wat kan er worden gedaan met de DAO-hack?

Het is begrijpelijk maar irrationeel dat veel vroege investeerders, die zelf geen blockchain-codeerders of ontwikkelaars waren, maar wel van de DAO-aanval hadden gehoord, dachten dat Ethereum kapot was en haastten zich om hun munten te verkopen. De prijs daalde van rond $ 20 tot $ 13, en velen beweerden dat dit de dood van Ethereum was.

Ethereum Classic: de ETC-roadmap.

Omdat er echter een clausule van 28 dagen in het slimme contract zat, was er helemaal niets dat de hacker kon doen met zijn $ 50 miljoen tot die tijd verstreken was. Dit gaf de Ethereum-gemeenschap de tijd om een) een mogelijke oplossing bespreken, en b) voltooi elke mogelijke oplossing. Er werden drie ideeën aangedragen:

 • De "Het overleven van de sterkste" aanpak – niets doen. Slechte code verdient het om uitgebuit te worden. Dit moet als een dure les worden gezien.
 • Zachte vork (meer hierover in een oogwenk).
 • Een harde vork (nogmaals, hierover komt binnenkort ook informatie!)

Ik zal de voor- en nadelen van elk hieronder bespreken.

Niets doen

De "niets doen" benadering is gebaseerd op de ideologie dat code is wet. Als u een slechte code maakt, moet u worden gestraft. Als je bereid bent om met honderden miljoenen dollars te rommelen met niet-geteste code, moet je de gevolgen onder ogen zien. Vroege cryptogemeenschappen met zo’n sterke libertaire neiging, het is niet verwonderlijk dat deze optie dergelijke steun vond.

Zachte vork: wat is een zachte vork?

Aangezien dit een artikel is dat bedoeld is voor beginners die de Ethereum Classic-valuta proberen te begrijpen, kan ik beter precies uitleggen wat ermee wordt bedoeld een zachte vork.

Blockchains kunnen op twee manieren worden gewijzigd. Met een harde vork, of een zachte vork. Een zachte vork is een wijziging in de netwerkregels die achterwaarts compatibel is. Maak je geen zorgen als dat ongelooflijk ingewikkeld klinkt, dat is het echt niet!

Beschouw het maar als Microsoft Word. Als je de nieuwste versie van MS Word hebt en een tekstdocument op een USB-station opslaat, werkt het nog steeds prima als je het meeneemt naar het huis van een vriend die misschien de MS Word 2007-editie heeft. Dat is wat we bedoelen met achterwaartse compatibiliteit.

Net als in het MS Word-voorbeeld zullen de veranderingen in de regels van de blockchain die kenmerkend zijn voor de nieuwere chain niet werken in de oudere versie van de chain. Woorden die bijvoorbeeld aan de spellingcontrole van MS Word worden toegevoegd, verschijnen als fouten in de oudere versie van de software, maar niet in de nieuwere.

Ethereum Classic: de kenmerken van ETC.

Het soft fork-idee, toegepast op de puinhoop waarin The DAO de Ethereum-ontwikkelaars had achtergelaten, zou betekenen dat het de keuze van de gebruiker was of ze de nieuwe code wilden uitvoeren of niet. Maar of ze dat nu wel of niet deden, ze zouden nog steeds met elkaar kunnen communiceren. Het voorstel zou, in theorie, sluit de Ether die de hacker had gestolen volledig af. De zachte vork zou betekenen dat alle blokken die een transactie bevatten waarbij gestolen munten werden verplaatst, zouden worden genegeerd.

Het idee leek op papier fantastisch en kreeg veel steun. Het duurde echter niet lang voordat een lid van de gemeenschap een ander potentieel probleem ontdekte. De zachte vork zou het netwerk openen voor een ander potentieel risico – een "Denial of Service" aanval.

Welke risico’s veroorzaakten een Soft Fork Denial of Service (DoS) -aanval?

Mijnwerkers het valideren van transacties op het Ethereum-netwerk wordt beloond met "gas-". Deze beloning beschermt hen ook tegen DoS-aanvallen. Om het netwerk te spammen met transacties, moet een aanvaller veel "gas-" voor iedere "nep" transactie die ze hebben gemaakt.

Dit zou het redden onbetaalbaar om het netwerk op een dergelijke manier aan te vallen. Het probleem met het soft fork-idee is dat aanvallers het DAO-contract zelf kunnen spammen met transacties. Dit zou de mijnwerkers ertoe dwingen veel zinloze algoritmen op te lossen en ze zouden er praktisch geen financiële beloning voor krijgen.

Ontdek wat Ethereum Classic is

Dit betekende dat het idee van de zachte vork werd geschrapt. Het beperkte ook het aantal mogelijke oplossingen voor de DAO-aanval tot slechts twee: niets doen en hard fork.

Harde vork: wat is een harde vork?

Een zachte vork is achterwaarts compatibel, en een harde vork is dat niet. Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee manieren om de Ethereum (of een andere) blockchain te upgraden.

Er is geen manier om een ​​harde vork te verwisselen als deze eenmaal is voltooid. Als u als miner de nieuwe code (regels) niet zelf implementeert, kunt u niet alleen de bijgewerkte versie van de software gebruiken, maar je kunt ook op geen enkele manier meer communiceren met de nieuwe blockchain of het nieuwe netwerk.

De voorgestelde harde vork in het Ethereum-netwerk zou de blockchain op een bepaald punt splitsen. Het voorgestelde punt was vlak voor de DAO-aanval. Het idee is dat tot het geselecteerde punt de oude ketting en de nieuwe ketting (gecreëerd door het harde werk) zouden zijn identiek. Na de vork zou de ketting splitsen en elke nieuwe ketting zou onafhankelijk van elkaar worden.

Het idee achter het harde werken is dat het zou al het ontbrekende geld terugbetalen aan degenen die het hadden verloren dankzij de DAO-aanval. Er zou een smart contract voor terugbetaling worden gecodeerd waarmee gebruikers hun geld konden opnemen.

De Ethereum Split en zijn controverse

Dit idee was zeer controversieel onder leden van de Ethereum-gemeenschap. Er waren er die de "code is wet" standpunt en zei dat het hele punt van een blockchain is om niet toe te staan ​​dat een enkele autoriteit het controleert. Ondertussen waren er velen die gewoon hun geld terug wilden.

Degenen die dat voelden "code is een wet" besloten om door te gaan met het draaien van de oude versie van de software die bestond vóór de Ethereum Classic-vork en effectief de oude ketting (met de DAO-aanval) intact te houden. Ondertussen begonnen degenen die de terugbetaling steunden de nieuwe keten te ontginnen en werden twee valuta’s gecreëerd waar er voorheen slechts één was.

Ethereum Classic: de ETC-website.

De ongewijzigde versie van de ketting is bekend geworden als "Ethereum Classic" (ETC), en de nieuwe, compleet met de terugbetaling van de DAO-aanval, staat nu bekend als ETH of gewoon Ethereum. Deze tweede keten heeft de meerderheid van de ondersteuning van de gemeenschap, evenals de meeste hoofdontwikkelaars van het project. Dit wordt weerspiegeld door het huidige verschil in marktkapitalisatie tussen Ethereum en Ethereum Classic na de Ethereum-splitsing.

Wat is Ethereum Classic?

Zoals ik al zei, was Ethereum Classic de originele ketting, "wratten en zo" bij wijze van spreken. Er was geen wijziging om de terugbetaling van de DAO-aanval toe te staan.

De huidige prijs van elke Ethereum Classic-munt is $ 6,92 (vanaf 21 augustus 2021). Het heeft een marktkapitalisatie van $ 800 miljoen. Het bezet momenteel de nummer 18-plek in termen van totale netwerkwaarde. Ik heb hieronder ook de volledige grafiek van het digitale item opgenomen, met dank aan Muntenmarktdop

Ethereum Classic: ETC-prijsblad.

Hoewel Ethereum Classic grotendeels dezelfde cryptocurrency is als Ethereum (ETH), heeft het één groot verschil – de meeste originele ontwikkelaars werken er niet meer aan. Oprichters Vitalik Buterin en Gavin Wood lieten het allebei achter ten gunste van de nieuwe keten. Met zulke grote namen lijkt het waarschijnlijk vreemd dat iemand nog steeds iets met Ethereum Classic te maken zou willen hebben.

Om te begrijpen waarom ze dat doen, is het belangrijk om blockchains eerst goed te begrijpen. Het belangrijkste en potentieel baanbrekende kenmerk van blockchains is dat ze werken zonder te worden gecontroleerd door krachten die verbonden zijn met het project, en wat nog belangrijker is, daarbuiten..

Voor degenen die ETC blijven steunen, was de hard fork een handige uitweg om rijke investeerders te beschermen. Het vertegenwoordigde precies het tegenovergestelde van wat blockchain moest bereiken. De hardhandige en controlerende aanpak van degenen die geld hadden verloren in de DAO-aanval was helemaal niet acceptabel.

Uiteindelijk, de vraag van ETC VS ETH, komt het erop aan hoeveel elk individu de onveranderlijkheid (gebrek aan vermogen om te veranderen) een blockchain waardeert..

Ethereum (ETH)

Zoals je kunt zien aan de marktkapitalisatie van elke valuta, beschouwt de cryptocurrency-gemeenschap Ethereum als dat is de echte versie van de Ethereum-keten. Op het moment van schrijven is de waarde van het netwerk absoluut kleiner dan die van Ethereum Classic.

De prijs per ETH is momenteel net schuw $ 400. De totale marktkapitalisatie van het netwerk is indrukwekkend $ 45 miljard. Dit maakt het de tweede in termen van meest waardevolle cryptocurrency-netwerken, alleen voor Bitcoin.

Nogmaals, ik heb de grafiek van Ethereum hieronder opgenomen. Je ziet een rode pijl rond de tijd van de Ethereum-splitsing.

Ethereum Classic: Ethereum-prijsgrafieken.

Voordelen en nadelen van Ethereum Classic en Ethereum

Laten we nu snel enkele van de belangrijkste voor- en nadelen van Ethereum en Ethereum Classic opsommen.

Ethereum

voors PRO’s

✓ Heeft de meeste originele ontwikkelaars erachter. Deze zijn nog gecommitteerd aan de originele roadmap.

✓ Hash a hogere hash-snelheid dan ETC. Dit betekent dat er meer mijnwerkers zijn die transacties op het netwerk valideren en zou moeten betekenen dat het veiliger is.

✓ Heeft de Enterprise Ethereum Alliance in zijn hoek. Dit is een groep van enkele van de grootste bedrijven en banken ter wereld die met het netwerk experimenteren. Toen leden werden aangekondigd voor de EER, nam de prijs van Ethereum echt een hoge vlucht.

✓ Kan worden gekocht op de meeste de high-end cryptocurrency-uitwisselingen (d.w.z. Coinbase en Binance), en kan worden opgeslagen op de meeste van de meest veilige crypto-wallets die er zijn (Ledger Nano S, Trezor, enz.). Merk echter op dat dit allemaal ook geldt voor ETC.

nadelen Nadelen

✗ De Ethereum-splitsing die ETH en ETC creëerde brak een van de belangrijkste regels van een blockchain. De blockchain zou moeten zijn volkomen onveranderlijk (niet in staat om het te veranderen). Als het eenmaal is gewijzigd om mensen geld te besparen, en het kan theoretisch opnieuw gebeuren. De volgende keer is misschien niet zo’n gemeenschapsgerichte verandering.

Ethereum Classic

voors PRO’s

✓ Trouw gebleven aan de oorspronkelijke visie van wat een blockchain hoort te zijn. Wat is het nut van een onveranderlijk grootboek als het kan worden gewijzigd naar de grillen van de gemeenschap??

✓ Potentieel meer opwaarts potentieel voor investeerders. Dit is natuurlijk een investering met een hoog risico, maar er zijn enkele invloedrijke donateurs van het project, zoals Barry Silbert van de Grayscale Investment Trust.

nadelen Nadelen

✗ Het heeft niet de EER die werkt aan gedecentraliseerde applicaties voor zijn blockchain.

✗ Heeft niet langer de leidende Ethereum-ontwikkelaars die in de eerste plaats op het idee van Ethereum kwamen.

✗ Sommigen beschouwen het als ondersteund door degenen die tegen het hele Ethereum-project zelf zijn.

Vergelijk Ethereum Classic zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Vergelijk Ethereum Classic zij aan zij met anderen

Alle Crypto Exchanges lijken misschien op u, maar dat zijn ze NIET allemaal hetzelfde!

Ja! Laat me de vergelijkingstabel zien

Gevolgtrekking

Dus dat is mijn gids voor Ethereum Classic. Hopelijk weet je nu veel meer over hoe de twee cryptocurrencies met Ethereum in de titel tot stand kwamen.

We hebben veel in deze gids behandeld, dus laten we het samenvatten. Je had moeten leren:

 • Wat is de DAO?
 • Waarom de DAO is mislukt.
 • Wat zijn harde vorken en zachte vorken.
 • Waarom de Ethereum-gemeenschap zich splitste over de beslissing om Ethereum te splitsen.
 • Wat is Ethereum Classic (ETC)?
 • Wat is Ethereum (ETH)?
 • De voor- en nadelen van beide.

Ik hoop dat je deze gids over de 30 meest populaire cryptocurrency zowel leuk als nuttig hebt gevonden.

Onthoud ook: als u van plan bent om wat ETC voor uzelf aan te schaffen, zorg er dan altijd voor dat het proces is veilig, en dat je dit doet via een betrouwbare cryptocurrency-uitwisseling. Het ideale plan van aanpak ziet er als volgt uit:

 1. Registratie op Coinbase (of elke andere best beoordeelde crypto-uitwisseling die ETC als een optie aanbiedt);
 2. Aankoop van het gewenste aantal ETC-munten;
 3. Opslag van diezelfde munten op een van de betrouwbare en betrouwbare cryptocurrency-portefeuilles (d.w.z.. de Ledger Nano S of Trezor​.

Met al je nieuw opgedane kennis, wat is volgens jou belangrijker: investeerders terugbetalen of de onveranderlijkheid van een blockchain behouden? We horen graag uw mening over deze kwestie!

De inhoud die op deze website wordt gepubliceerd, is niet bedoeld om enige vorm van financieel, beleggings-, handels- of andere vorm van advies te geven. BitDegree.org onderschrijft of raadt u niet aan om enige vorm van cryptocurrency te kopen, verkopen of aan te houden. Raadpleeg uw financieel adviseur voordat u financiële investeringsbeslissingen neemt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me