In deze Zcash vs Monero-gids leer je over de geschiedenis en teams van de twee munten, de verschillen tussen hun doeleinden en technische aspecten, en kun je beslissen welke je de voorkeur geeft boven de andere. Ik zal het volgende uitleggen over elk van deze interessante, maar vergelijkbare valuta’s.

Hopelijk heb je aan het einde van deze Zcash vs Monero-gids een goed begrip van alle bovenstaande punten. Dit zou u moeten helpen beslissen welke u wilt gebruiken of waarin u wilt investeren.

Zoals je kunt zien, zijn er veel dingen die moeten worden behandeld in deze Monero vs Zcash-gids, dus laten we zonder verder oponthoud beginnen!

Sleutelelementen van cryptocurrencies

Om deze Zcash vs Monero-gids te starten, breng ik je eerst terug naar voordat een van de munten bestond. Toen de Bitcoin-blockchain voor het eerst werd gelanceerd, verschenen er veel artikelen over het anonieme karakter van Bitcoin. Het was de geprefereerde valuta voor gebruik op de darkweb-markt, Silk Road.

Laatste Coinbase-coupon gevonden:


Silk Road was de eerste van vele diensten waarmee gebruikers illegale goederen en diensten online konden kopen. Het was daarom cruciaal dat de gebruikte valuta volledig privé en onvindbaar was. Helaas is dit voor velen niet het geval met Bitcoin.

Omdat de Bitcoin-blockchain (transactiedatabase) openbaar is, kunnen degenen die geen gebruik maken van ingewikkelde aanvullende privacymaatregelen gemakkelijk worden getraceerd. Met een beetje kennis en zorgvuldige studie van de Bitcoin-blockchain is het mogelijk om de identiteit te achterhalen van degenen die transacties uitvoeren.

Hoewel het nog steeds waar is dat Bitcoin-transacties bijna volledig anoniem kunnen zijn, zijn er dus veel extra beveiligingsstappen nodig. Dergelijke stappen zijn vaak te ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker en voor de ontwikkelaars van zowel Zcash als Monero was een andere en meer private cryptocurrency nodig..

Waarom toch anoniem gaan?

Voordat ik inga op de focus van dit artikel – Zcash vs Monero – is het belangrijk om te bespreken waarom iemand zijn identiteit geheim wil houden bij het doen van transacties. Er zijn veel van deze redenen. Sommige zijn moreel twijfelachtig en andere veel minder. De redenen hiervoor zijn:

  • Om stoffen te kopen die als illegaal worden beschouwd in het deel van de wereld waarin u leeft. Deze kunnen medicinaal of recreatief worden gebruikt. Medicinale cannabis is bijvoorbeeld volkomen legaal in sommige delen van de wereld en in andere niet. Het lijkt bizar en volkomen onrechtvaardig in een geglobaliseerde wereld dat de kant van een denkbeeldige lijn op een kaart waarop je bent geboren, bepaalt welke medicijnen je mag gebruiken. Met privacymunten hebben mensen toegang tot deze stoffen zonder dat ze potentieel gevaarlijke mensen persoonlijk hoeven te ontmoeten. Ze beschermen de identiteit van de koper bij het doen van aankopen.
  • Om te betalen voor diensten die illegale handelingen mogelijk maken. Dit kan schadelijk zijn, zoals bij software die door hackers wordt gebruikt. Het kan ook niet schadelijk zijn. Niet-kwaadwillig gebruik van anonieme valuta omvat het gebruik van gokdiensten in gebieden waar kansspelen illegaal zijn en zelfs het betalen van mensen voor diensten met betrekking tot vrij verkeer. Als een homoseksueel bijvoorbeeld wil vluchten voor een natie die wordt geregeerd door een onderdrukkende regering zoals Saoedi-Arabië.
  • Fungibiliteit – een ander probleem met de blockchain van Bitcoin is dat het mogelijk is om te zien waar een Bitcoin vandaan komt. Dit is een probleem aangezien sommige leveranciers ervoor kunnen kiezen om de betaling te weigeren als het geld in het verleden illegaal is gebruikt. Dit is geen goede kwaliteit voor geld. Zowel Monero als Zcash zorgen ervoor dat niemand kan zien of een eenheid van een van beide valuta illegaal is gebruikt. Zoals het motto van Zcash zegt: “alle munten zijn gelijk gemaakt”.

Vergelijk Crypto Exchanges zij aan zij met anderen

Wist je dat?

Heeft u zich ooit afgevraagd welke crypto-uitwisselingen het beste zijn voor uw handelsdoelen??

Zien & vergelijk TOP3 crypto-uitwisselingen naast elkaar

Terug naar de basis…

Nu je enkele van de vele redenen kent waarom iemand een anonieme valuta zou willen gebruiken, laten we Zcash versus Monero nader bekijken. Ik heb al vastgesteld dat beide munten privacy bieden aan hun gebruikers, maar er zijn andere overeenkomsten en verschillen tussen de twee projecten.

Ik zal eerst een korte beschrijving geven van de geschiedenis van elke cryptocurrency voordat ik enkele van de specifieke kenmerken ervan nader bekijk.

Monero

Monero is gemaakt in 2014. Het was voorheen bekend als BitMonero. Dit werd echter snel ingekort tot simpelweg Monero.

Monero is een afsplitsing van een eerdere cryptocurrency genaamd Bytecoin. Er was echter controverse over de lancering van Bytecoin, aangezien 80% ervan al was gedolven voordat het werd uitgebracht. Sommige ontwikkelaars en de gemeenschap rond het project waren het hier niet mee eens. Ze hebben daarom Bytecoin gevorkt in 2014. Deze vork zou uiteindelijk de valuta worden die nu Monero wordt genoemd..

Monero gebruikt een ander protocol voor Bitcoin. Het heet CryptoNote. CryptoNote werkt door veel transacties te groeperen. Dit maakt het onmogelijk om te zeggen tot welke van de ingangen (afzenders) elke transactie behoort. Als je ooit van een Bitcoin-mixservice hebt gehoord, is het er een van.

Net als Bitcoin vertrouwt Monero op Proof of Work om transacties te valideren. Proof of Work vereist dat rekenkracht wordt gebruikt om de Monero-blockchain bij te werken. De computersystemen die deze mogelijkheid bieden om beloningen te verdienen in de vorm van transactiekosten, evenals nieuw geslagen munten voor het creëren van nieuwe transactieblokken.

Zcash

Zcash werd iets later opgericht dan Monero in 2016. Het begon als een project dat bekend staat als Zerocoin. Dit veranderde snel naar het Zerocash-systeem. Eindelijk werd het de versie van de cryptocurrency die we tegenwoordig kennen als Zcash.

Zcash is een afsplitsing van de Bitcoin-codebase. Dit betekent dat het veel meer op Bitcoin lijkt dan op Monero. Een van de wijzigingen die het Zcash-team in de Bitcoin-codebase heeft aangebracht, was de toevoeging van zero-knowledge proofs genaamd zk-SNARKS. Op deze manier wordt de privacy gegarandeerd voor degenen die transacties uitvoeren met Zcash. Zonder al te technisch te worden, kunnen deze zk-SNARKS worden gebruikt om verzend- en ontvangstadressen te verbergen, evenals het verhandelde bedrag.

In tegenstelling tot Monero is Zcash niet standaard privé. Gebruikers moeten ervoor kiezen om hun betalingen privé te verzenden. Ze kunnen ook openbare betalingen verzenden. Deze werken op een vergelijkbare manier als Bitcoin-transacties.

Zcash heeft ook een beloning voor het team zelf. Gedurende de eerste vier jaar van zijn bestaan ​​(tot 2021) gaat 20% van de blokbeloning naar de ontwikkelaars, investeerders en een stichting zonder winstoogmerk..

Monero vs Zcash: fundamenteel & Technische specificaties

Om de rechtstreekse vergelijking van Monero versus Zcash te beginnen, laten we beginnen met hun doeleinden.

Doeleinden

Het doel van zowel Monero als Zcash is dat ze alleen als valuta worden gebruikt. Dit betekent dat de ontwikkelaars achter beide projecten van plan waren elke munt te gebruiken om betalingen te doen.

In het geval van Zcash kunnen deze transacties privé zijn als de afzender erom vraagt, of openbaar als dat hun wens is. In het geval van Monero zijn transacties alleen privé.

Het doel van privétransacties is om de identiteit van gebruikers te beschermen om de redenen die ik eerder noemde. Sommigen vinden dat het hun recht is hun geld te gebruiken op een manier die niet door anderen wordt bekeken.

Snelheid

Vervolgens ga ik in deze Zcash vs Monero-gids kijken naar de snelheid van elke blockchain.

De Monero blockchain heeft een bloktijd van twee minuten. Dit betekent dat er elke twee minuten nieuwe blokken worden aangemaakt. Dit maakt het ongeveer vijf keer sneller dan Bitcoin om transacties mee uit te voeren.

Ondertussen heeft Zcash een bloktijd van ongeveer twee en een halve minuut. Dit maakt het ongeveer vier keer sneller dan Bitcoin en een beetje langzamer dan Monero om mee te handelen.

Bij de Zcash blockchain is deze snelheid afhankelijk van hoe druk het netwerk is. Als er veel mensen tegelijkertijd met u transacties verzenden, is het mogelijk dat uw transactie niet in het eerste blok terechtkomt. Het kan meerdere blokken duren voordat het is opgenomen. Het is ook vermeldenswaard dat privétransacties in elk blok veel meer ruimte in beslag nemen. Als het netwerk alleen privétransacties verwerkte, is de netwerksnelheid ongeveer zes transacties per seconde. Dit in vergelijking met iets meer dan 26 transacties per seconde, er wordt geen extra anonimiteit gebruikt door de transacties die het blok vullen.

Monero werkt een beetje anders dan dit. Het heeft een dynamische limiet voor de blokgrootte. Dit betekent dat de blokken groeien en krimpen als reactie op de vraag naar het netwerk. De grootte van elk blok is gebaseerd op de vorige 100 blokken. Dit betekent dat als het netwerk veel transacties verwerkt, de blokgrootte langzaam zal toenemen, waardoor het netwerk meer capaciteit krijgt. Er is sommige die beweren dat Monero 1.700 transacties per seconde aankan. Dit is echter nooit in de buurt gekomen van testen. Om dit te laten gebeuren, zouden de geheugenvereisten sowieso veel te hoog zijn voor veel van de netwerkknooppunten.

Adoptie

Een van de gebieden waarop deze twee op privacy gerichte projecten verschillen, is de mate waarin ze worden toegepast. Monero lijkt meer gebruik te hebben gevonden op het dark web dan Zcash. Dit komt omdat Monero momenteel veel gemakkelijker te gebruiken is dan Zcash. Er zijn momenteel weinig betrouwbare wallets voor de valuta. Omdat het een relatief jonge cryptocurrency is, zal dit zeker veranderen.

Monero heeft use-cases gevonden op het dark web, door schurkenstaten zoals Noord-Korea die internationale sancties willen omzeilen, en door groepen hackers. Het gemak waarmee het door reguliere computersystemen kan worden gewonnen, heeft ook tot enkele andere interessante toepassingen geleid.

In-Browser Mining en Crypto-Jacking

Een ander gebied waarop Monero adoptie heeft gevonden, is voor in-browser mining. Dit komt omdat het nog steeds mogelijk is om Monero te minen met alleen een GPU of CPU. In-browser mining omvat het uitvoeren van mining-software vanuit een internetbrowser. Het is heel gemakkelijk te doen, hoewel het niet erg efficiënt is. Als u echter honderden of duizenden computergebruikers hun elektriciteit laat gebruiken om het voor u te doen, kan dit zeer winstgevend zijn.

Opmerking: een CPU is een centrale verwerkingseenheid. Alle computers hebben een CPU. Je kunt het zien als het brein van de computer. Ondertussen is een GPU een grafische verwerkingseenheid. Geavanceerde spelcomputers gebruiken GPU’s. Ze zijn krachtiger dan CPU’s en zijn nodig om de hoogwaardige afbeeldingen weer te geven die in moderne pc-games worden gebruikt. GPU’s kunnen efficiënter minen dan CPU’s.

Online publiceren

Voor sommige uitgevers van inhoud is in-browsing mining een manier om inkomsten te genereren met een webpagina zonder advertenties aan hun bezoekers te forceren. Als duidelijk wordt gemaakt dat een deel van de rekenkracht van een websitebezoeker zal worden gebruikt om de site te financieren, wordt hier geen echte schade door veroorzaakt. De gebruiker is vrij om te beslissen of ze willen blijven mijnen voor de site of niet.

Crypto-jacking

Sommige uitgevers zijn niet erg vooruitstrevend over het feit dat ze gebruikers dwingen cryptocurrency voor hen te minen. Bovendien hebben sommige downloadwebsites verborgen Monero-mijnsoftware als onderdeel van het bestand dat gebruikers downloaden. Mijnbouwsoftware die op een computer wordt gebruikt zonder toestemming van de eigenaar, staat bekend als crypto-jacking. Wanneer we Zcash versus Monero vergelijken, heeft Monero de voorkeur voor crypto-jacking vanwege de anonieme eigenschappen en het feit dat het nog steeds kan worden ontgonnen met CPU’s en GPU’s.

Mijnbouw en liefdadigheid in de browser

Ten slotte is in-browser mining gebruikt voor geheel meer goede doelen. UNICEF, een liefdadigheidsinstelling voor kinderen, heeft een website gelanceerd met de naam The Hopepage.  Het idee achter The Hopepage is dat computergebruik de website kan bezoeken en een deel van hun ongebruikte computationele bronnen kan doneren aan Monero voor UNICEF..

Wanneer de website laadt, is er een duidelijke optie om te beginnen met mijnbouw. De bezoeker wordt vervolgens gevraagd hoeveel van zijn rekenkracht hij zou willen schenken. Als de taken die ze uitvoeren veel kracht vergen, kunnen ze gewoon 20% doneren. Of als ze alleen maar op websites browsen, kunnen ze tot 80% doneren. Op het moment van schrijven doneerden maar liefst 18.000 mensen op The Hopepage!

Problemen met adoptie

De Japanese Financial Security Agency (FSA) verklaarde op 18 juni 2018 dat er een verbod komt op anonieme munten. Naast Monero en Zcash zijn ook munten als DASH en Augur’s REP aangevallen. De FSA heeft verklaard dat de reden achter hun verhuizing is om te proberen het voor cryptocurrency moeilijker te maken om te worden gebruikt voor illegale handelingen..

Als meer landen het voorbeeld van Japan volgen, zou de acceptatiegraad van dergelijke op privacy gerichte munten enorm kunnen lijden.

Een van de gebieden die Zcash van Monero zou kunnen winnen in de oorlog van de privacymunten, is het feit dat Zcash-transacties niet privé hoeven te zijn. Dit kan hen helpen mogelijke regelgevingskwesties in de toekomst te vermijden en kan hen helpen te voldoen aan de “ken uw klant” -vereisten in verschillende landen.

Kosten van vergoedingen

Op het moment van schrijven is de gemiddelde Monero-vergoeding ongeveer 90c. Dit is drastisch veranderd met betrekking tot de prijs van Monero. Op het hoogste punt waren de kosten voor het verzenden van Monero iets meer dan $ 20! Monero kampt met dezelfde schaalbaarheidsproblemen als Bitcoin.

Ondertussen is de gemiddelde Zcash-vergoeding ongelooflijk laag. Het is slechts 0.0001 ZEC. Op het moment van schrijven is dit minder dan 2c! Volgens Bitinfocharts.com, ze zijn tijdens het bestaan ​​van Zcash erg laag gebleven.

Gemiddelde historische grafiek van Monero zcash-transactie

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid van blockchain is een van de meest urgente problemen waarmee de hele cryptocurrency-ruimte wordt geconfronteerd. Om een ​​digitale valuta echt te kunnen laten concurreren met VISA op wereldschaal, moeten netwerken een veel groter transactievolume aankunnen dan nu het geval is..

Monero heeft geprobeerd schaalbaarheidsproblemen aan te pakken met zijn dynamische blokgroottelimiet. Zoals echter blijkt uit de enorme vergoedingen waaraan het in het verleden heeft geleden, is dit niet voldoende om het netwerk door de hele planeet te laten gebruiken.

Ondertussen wordt Zcash geconfronteerd met nog ergere schaalproblemen dan Bitcoin. Omdat privétransacties in blokken veel meer ruimte in beslag nemen dan Bitcoin, zou er, als iedereen anonieme transacties zou willen doen, snel een race zijn naar de top van transactiekosten. Dit was wat er in het voorjaar van 2017 met Bitcoin gebeurde. Er is momenteel echter niet genoeg vraag naar Zcash om een ​​dergelijke race te laten plaatsvinden..

De teams

Bij het vergelijken van cryptocurrencies is het altijd goed om naar de teams achter de projecten te kijken. Dat is precies wat ik hierna zal behandelen in deze Zcash vs Monero-gids.

Monero-team

Het Monero-team is grotendeels een geheim. Twee van de hoofdontwikkelaars van het project zijn bekend. De andere werken onder aliassen.

Riccardo “fluffypony” Spagni is de projectleider en meest vocale ontwikkelaar. Spagni woont in Zuid-Afrika, waar hij werkt aan verschillende cryptocurrency-projecten, waaronder Monero. Hij is erg actief op Twitter onder zijn hoede @fluffypony. Zijn opleiding ligt in logistiek en informatica. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring als softwareontwikkelaar.

Spagni wordt vergezeld door Francisco “ArticMine” Cabañas en een lange lijst met aliassen van andere ontwikkelaars. Omdat er zo weinig bekend is over het team, zal ik deze tweede moeten afbreken!

Zcash-team

Ondertussen is het Zcash-team veel opener. De CEO en oprichter van het project zijn Zooko Wilcox. Hij is een ontwikkelaar met meer dan 20 jaar ervaring in cryptografie en gegevensbeveiliging. Hij is erg actief op Twitter onder het handvat @zooko.

Zooko wordt bijgestaan ​​door een ervaren team van wetenschappers. De eerste is technicus Eli Ben-Sasson. Eli is een gerespecteerd docent aan het Israel Institute of Technology. Hij is ook een expert in het ontwerpen en toepassen van proof-systemen.

De volgende is Alessandro Chiesa. Chiesa is een lid van de afdeling Computerwetenschappen van Berkeley University. Hij studeerde tot aan de Ph.D. niveau aan het Massachusetts Institute of Technology.

Deze drie worden vergezeld door een lang team van technici en informatica-experts. Een marketingteam is echter grotendeels afwezig. Dit kan de mogelijke adoptie van Zcash in de toekomst beperken.

Interessant is dat enkele van de grootste namen in de cryptocurrency-ruimte optreden als adviseurs voor het Zcash-project. Gavin Andresen, Vitalik Buterin, Arthur Breitman en Dana Syracuse helpen allemaal het kernteam.

Marktgeschiedenis tot nu toe

Monero

Monero werd voor het eerst gecreëerd op de beroemde crypto bear (pessimistische) markt van 2014. Tijdens de beginjaren bleef de prijsactie ten opzichte van de dollar constant. Er waren geen grote bewegingen in beide richtingen.

Toen de hele cryptocurrency-markt in het laatste deel van 2016 bullish begon te worden, begon ook Monero een opwaartse trend te ervaren. Dit werd sneller naarmate 2017 vorderde en halverwege het jaar kende Monero, net als de meeste andere digitale activa, een explosieve groei.

De prijs van een enkele Monero-munt piekte begin 2018 en kwam overeen met de hoge punten van Bitcoin en andere cryptovaluta. De hoogste prijs ooit van Monero was bijna $ 500 per munt.

Sinds dit hoogtepunt is de trend grotendeels gedaald met een paar “bull traps”. De prijs van een Monero-munt op het moment van schrijven (29 juni 2018) is momenteel ongeveer $ 120.

U kunt de volledige marktgeschiedenis van Monero hieronder bekijken.

Monero-prijsgrafiek

Zcash

De prijsgeschiedenis van Zcash volgt een soortgelijk patroon als dat van Monero (en trouwens vele andere cryptocurrencies). Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, ondervond het na de lancering zijwaartse prijsactie. De uptrend begon echter iets later dan die van Monero.

Halverwege 2017 begon de prijs te stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. U kunt in de prijsgrafiek zien dat deze het hele jaar consistent is gebleven met de prijs van Bitcoin. Terwijl Bitcoin steeg, deed Zcash dat ook. Toen Bitcoin viel, deed Zcash dat ook. Dat is de reden waarom de oranje lijn die de Zcash-prestaties ten opzichte van Bitcoin vertegenwoordigt, tot nu toe vrijwel vlak blijft gedurende de levensduur van de munt.

U kunt de volledige geschiedenis van de Zcash-prijs hieronder bekijken.

Zcash vs Monero: vergelijkingsschema

Gesticht Totale eindvoorraad Totaal aantal eenheden op het moment van schrijven Huidige prijs in USD All-time high in USD Mijnbouwalgoritme Blokkeer tijd Mijnbouw Transacties per seconde
Monero April 2014 18.400.000 (+ 0,3 XMR / minuut) 16.180.000 $ 119,98 $ 494 CryptoNote 2 minuten GPU / CPU Theoretisch onbeperkt
Zcash Oktober 2016 21.000.000 4.240.000 $ 150,79 $ 876 Equihash 2,5 minuten GPU / CPU Tussen 6 en 26

Zcash vs Monero: de conclusie

Dus dat is het. Deze Zcash vs Monero-gids is helemaal klaar! Ik hoop dat je het zowel vermakelijk als informatief vond. Ik heb ladingen behandeld in de gids. Het is waarschijnlijk het beste om een ​​korte samenvatting te geven van wat u had moeten leren:

  • De basis van Zcash versus Monero.
  • De doeleinden van Zcash en Monero.
  • Hun transactiesnelheden.
  • Aanneming van Zcash en Monero.
  • Schaalbaarheidsproblemen waarmee elk team wordt geconfronteerd.
  • De marktgeschiedenis van Zcash vs Monero.

Nu we allemaal klaar zijn, wat vind je van Zcash vs Monero? Denk je dat één munt in de toekomst de go-to privacymunt zal worden? Of denk je dat de twee samen kunnen bestaan? We horen graag uw mening!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me