Dit artikel gaat dieper in op de basisprincipes van Non Fungible Tokens (NFT’s) – inclusief de definitie, voorbeelden en toepassingen.

We hebben het gehad over blockchain, we hebben het gehad over tokens, en we hebben het gehad over de verschillen tussen tokens en munten, wat betekent dat dit het moment is om een ​​beetje geavanceerde en nieuwste vorm van tokens te bespreken – Non Fungible Token – ook bekend als NFT.

Er is ook een geldige reden waarom we allemaal een goed begrip moeten hebben van niet-fungibele tokens. Volgens sommige experts kunnen NFT’s de toekomst van blockchain vormgeven, daarom krijgen ze tracties van enthousiastelingen en gebruikers.

InschrijvenNu:Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus


Niet-fungibele tokens: een beetje achtergrond

De term fungibel betekent iets dat kan worden vervangen door iets soortgelijks. Dus, met de naam Non Fungible Tokens, kunnen we gemakkelijk begrijpen dat we het hebben over een type token dat niet kan worden vervangen door een ander vergelijkbaar token. Het is uniek en niet uitwisselbaar.

Maar is dit voldoende om het concept achter Non Fungible Tokens te begrijpen? Nee, dus laten we wat dieper graven.

In de context van blockchain en cryptocurrency zijn de tokens een sleutelbegrip. Tokens zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen en worden om verschillende redenen gebruikt. NFT is een van de soorten tokens met zijn unieke kenmerken en toepassingen.

U kunt hier ook onze gedetailleerde gids over verschillende soorten beveiligingstokens lezen.

In de context van cryptocurrency is fungibiliteit belangrijk. In feite is voor elke valuta, traditioneel of digitaal, vervangbaarheid gewenst, aangezien de meeste valuta’s ernaar streven een ruilmiddel te zijn.

U kunt bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar omwisselen met andere Amerikaanse dollars. Niet alleen dat, maar u kunt het ook inwisselen voor Britse pond of Pakistaanse roepie. Dit is vervangbaarheid.

Als je iemand een dollar leent, heb je niet exact dezelfde dollar met hetzelfde serienummer nodig, toch? Dit is vervangbaarheid. Als je iemand echter een honkbalkaart in beperkte oplage leent, heb je exact dezelfde honkbalkaart in beperkte oplage nodig, dit is niet-vervangbaarheid.

Fungibiliteit is ook een belangrijk kenmerk van alle grote cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum.

NFT kwam echter naar voren als een nieuw type token met zijn unieke reeks functies. Het heeft ook een aantal zeer interessante toepassingen. Aangezien het concept nieuw is, begrijpen veel mensen het niet, de bijbehorende functies, de toekomst en waarvoor het kan worden gebruikt.

In dit artikel zullen we de definities, functies en toepassingen in detail bekijken, dus blijf lezen.

Wat zijn niet-functietokens?

NFT is een type token dat niet uitwisselbaar is en van elkaar te onderscheiden is. Deze eigenschap maakt het in sommige gevallen gedifferentieerd en wenselijk.

Zoals hierboven vermeld, kan een realistisch voorbeeld een honkbalkaart in beperkte oplage zijn. Een ander voorbeeld is een vliegticket, aangezien u uw ticket niet kunt ruilen met dat van iemand anders.

Het is een virtueel token dat u aanmaakt om de authenticiteit en het eigendom van een activum verifieerbaar te bewijzen door middel van cryptografie.

Als u bijvoorbeeld een virtuele eigenschap heeft, zoals een virtueel kunstwerk, kunt u een niet-fungibel token maken om het kunstwerk te tokeniseren. De NFT die u nu bezit, geeft weer dat het eigendom van het kunstwerk bij u ligt. Het is niet uitwisselbaar omdat uw kunstwerk uniek is. De NFT wordt als uw eigendom op de blockchain opgeslagen.

Non Fungible Token is het beste voorbeeld van hoe een token kan worden gebruikt om schaarste te creëren, wat resulteert in het creëren van waarde voor dat token. Het beste geval is CryptoKitties, die ik in de volgende paragrafen in detail zal bespreken. Door dit principe te volgen, werd een digitale kat verkocht voor maximaal $ 120.000 op CryptoKitties.

U kunt Non Fungible Tokens ook definiëren als – “een type token dat digitale schaarste creëert en kan worden geverifieerd zonder enige gecentraliseerde organisatie die het authenticeert.”

Hiervoor gebruiken NFT’s blockchain, waardoor deze tokens een gedecentraliseerde manier kunnen gebruiken om digitaal schaarse items te houden.

NFT’s bieden investeerders nieuwe kansen

Hiervoor worden de laatste maanden intensief gebruik gemaakt van NFT’s. Veel mensen maken digitale kunst of andere digitale dingen, vaak niets meer dan nutteloze rotzooi, en tokeniseren het met behulp van NFT’s om waarde te creëren.

Er is echter een productiever gebruik van NFT’s dat populair wordt en naar verwachting in de nabije toekomst mainstream zal worden. Dit is de tokenisatie van fysieke activa en waardige virtuele activa, zoals echte kunstwerken, memorabilia, en deze omzetten in tokenized effecten. Dit creëert een nieuwe mogelijkheid om te investeren.

In eenvoudige bewoordingen, door materiële activa te symboliseren, kunnen beleggers over meer liquiditeit beschikken.

Houd er ook rekening mee dat NFT een recent fenomeen is, maar met veel toepassingen. De meeste mensen zijn nog bezig het te begrijpen en manieren te vinden om het te implementeren en te gebruiken.

Wie heeft NFT gemaakt?

De eerste Non Fungible Token werd gemaakt door Witek Radomski, de mede-oprichter van Enjin Coin toen hij de code voor de eerste munt schreef in juni 2017. De code werd echter twee maanden later, in augustus, aan het publiek vrijgegeven..

Gebruikssituaties voor niet-fungibele tokens

Niet-fungibele tokens worden tegenwoordig op verschillende manieren gebruikt en je kunt verschillende voorbeelden van NFT vinden, zoals –

Gamen

Een van de eerste toepassingen van de game die het concept van NFT’s aan de wereld introduceerde, was de game CryptoKitties dat was gebaseerd op de blockchain. In de game die is gebaseerd op de Ethereum-blockchain en ERC-721-standaard, verzamel, koop, fok en verkoop je digitale poesjes, waarbij elke digitale poes zijn eigen genetische kenmerken en kenmerken heeft die op de blockchain zijn opgeslagen..

De ERC-721 verschilt een beetje van het ERC-20-token, het standaardprotocol in het Ethereum-netwerk. Terwijl de ERC-20 een enkel type activa vertegenwoordigt, duidt ERC-721 een hele categorie activa aan.

Dit leidde tot het idee van niet-fungibele tokens. De game werd zo populair dat de verkoop binnen een jaar meer dan $ 12 miljoen bedroeg.

Een ander populair voorbeeld is Decentraland, dat is een spel over digitaal schaars land. Je kunt het land in Decentraland kopen, ontwikkelen en verkopen met niet-fungibele tokens. Je hebt de volledige controle over je land, je kunt er alles op bouwen, het uniek maken en er waarde aan toevoegen. De game maakt gebruik van de 360-graden virtuele wereld, dus je voelt je alsof je in de echte wereld bent.

Het bezit van in-game activa in de bovenstaande spellen met behulp van niet-fungibele tokens heeft waarde gecreëerd voor deze activa. Je kunt je in-game-activa in beide games met winst verkopen door je niet-fungibele tokens te verkopen.

Verschillende andere spellen zijn ontstaan ​​met hetzelfde concept, gebruikmakend van NFT. Niet-fungibele tokens hebben een poort van mogelijkheden geopend voor de game-industrie, die al enorm in opkomst is als het gaat om jaarlijkse inkomsten en groei. Met NFT kunnen mensen nu hun gamekarakters bezitten, kopen en verkopen.

Verzamelobjecten

Een van de meest voorkomende voorbeelden van NFT’s is het gebruik van deze tokens om digitale activa op uw naam te houden. We hebben het voorbeeld van digitale kunst hierboven al besproken. U kunt een NFT maken voor elk digitaal activum om het uniek en uw virtueel activum te maken.

In eenvoudige bewoordingen biedt NFT onbetwistbaar eigendom van in-game activa en virtuele goederen. Het is mogelijk dat het in de nabije toekomst ook zal worden gebruikt voor het bezit van materiële zaken, zoals het eigenwoningbezit.

In feite, volgens een recent gepubliceerd artikel over Forbes, Niet-fungibele tokens van fysieke verzamelobjecten spelen een rol bij het versterken van door activa gedekte effecten.

Licenties

Een ander goed voorbeeld van een effectief gebruik van NFT is het te gebruiken voor softwarelicenties. Volgens experts kan het creëren van op NFT gebaseerde licenties piraterij verminderen en kunnen mensen hun licentie op een open markt verkopen met gelijkmatige winst. Op deze manier kunnen gebruikers ook jaarlijkse abonnementen vermijden, een software gebruiken tegen de gekochte licentie en deze na gebruik aan iemand anders verkopen. De licentie fungeert in dit geval als een aanwinst voor gebruikers.

Softwareontwikkelaars kunnen er ook van profiteren, omdat ze slimme contracten kunnen maken waarmee winstdeling bij wederverkoop mogelijk is of iets anders dat ook inkomsten kan genereren voor de oorspronkelijke ontwikkelaar.

Het is een win-winsituatie die NFT biedt aan zowel gebruikers als ontwikkelaars. Het kan piraterij verminderen en kan de gebruikers ook in staat stellen om wat geld te verdienen met hun aankoop.

Niet-fungibele tokenvoorbeelden en standaarden

In het geval van vervangbare tokens is de meest voorkomende standaard ERC-20 die is gebaseerd op Ethereum.

Niet-fungibele tokens gebruiken echter een andere set standaarden en protocollen, zoals ERC-721 die is gebaseerd op Ethereum, of de nieuwste upgrade ERC-1155, of een andere standaard op basis van het NEO blockchain-platform..

Hieronder volgt de meer gedetailleerde beoordeling van niet-fungibele tokenstandaarden.

Wat zijn ERC-721 niet-fungibele tokens?

Op dit moment worden de meeste NFT’s bovenop het Ethereum-platform geïmplementeerd als ERC-721-tokens. U kunt andere voorbeelden van niet-fungibele tokens vinden met verschillende standaarden en op andere protocollen en blockchain, zoals die op NEO blockchain of EOS blockchain, maar ERC-721 is momenteel de meest populaire NFT-standaard. Het behoort ook tot de beste niet-fungibele tokens.

ERC-721 beschikt over een reeks standaardfuncties en attributen die het definiëren, in de vorm van een slim contract. U moet deze attributen en functies volgen om ERC-721 te bezitten, te verhandelen en te beheren.

Simpel gezegd, ERC-721 biedt ons een standaard om niet-fungibele tokens te maken en uit te wisselen. Elk ERC-721-token is uniek, wat niet het geval is bij ERC-20-tokens.

Er is nog een belangrijk verschil tussen ERC-721- en ERC-20-tokens. ERC-20-tokens zijn deelbaar, net zoals u $ 10 kunt verdelen in twee $ 5-biljetten. ERC-721-tokens zijn echter niet deelbaar. Kan iemand bij zijn volle verstand het kaartje of een honkbalkaart splitsen? Nee, hetzelfde is het geval met niet-fungibele tokens.

ERC-721 is momenteel de meest gebruikte standaard voor blockchain digitale kunst en gaming. Het is tot nu toe door honderden Dapps gebruikt en er zijn meer dan een miljoen unieke tokens gemaakt.

ERC-721 versus ERC-1155

Hoewel ERC-721 meteen een succes was, werd het gebruikt om waarschijnlijk miljoenen NFT’s te maken, maar het had ook enkele beperkingen. Het was bijvoorbeeld duur, en volgens de maker van Non Fungible Token, Redomski, ook inefficiënt om grote databases met items in te zetten.

Om deze tekortkomingen te verhelpen, besloot Witek Radomski om zijn eigen standaard te creëren, de ERC-1155. Dit betekent dat ERC-1155 een geavanceerde en betere versie is van ERC-721 die veel nieuwe mogelijkheden biedt om NFTS te creëren.

Met de nieuwe ERC-1155-standaard kunt u nu bijvoorbeeld oneindig veel niet-fungibele en fungibele items gebruiken in één geïmplementeerd smart contract. Volgens Witek Radomski is het ook gemakkelijk te hanteren voor het blockchain-netwerk.

Hij beweert ook dat deze nieuwe reeks standaarden niet alleen goed is voor de op blockchain gebaseerde game-industrie, maar ook een goede optie is om tokens te creëren voor alle vormen van eigendom, ongeacht digitaal of tastbaar..

Hoe ERC-1155 een beter alternatief kan zijn voor ERC-721 en ERC-20?

ERC-1155 is ontwikkeld als reactie op de beperkingen van ERC-721 en ERC-20, waardoor het een beter alternatief is. Het veelvoorkomende probleem met zowel ERC-721 als ERC-20 is bijvoorbeeld de beperking van de inzet van een afzonderlijk slim contract voor elk afzonderlijk token-type. Dit geeft aanleiding tot een oneindige hoeveelheid herhaalde gegevens in zowel ERC-20- als ERC-721-tokens.

Wat betekent dit?

Een herhaalde code op miljoenen tokens op machines over de hele wereld, wat resulteert in een verspilling van verwerkingskracht, elektriciteit en opslagruimte.

De ERC-1155-standaard is de oplossing voor bovenstaand probleem. In de nieuwe standaard kun je het grootste deel van de code voor elke tokenvariatie opslaan in een centraal contract, dat een identificatienummer krijgt.

Vervolgens kan elk nieuw token dat dezelfde code vereist, het gebruiken via een toegewezen ID. Met die toegewezen ID kunt u de codering gebruiken zonder dezelfde gegevens te hoeven kopiëren en plakken.

Met ERC-1155 kunt u ook meer dan één complexe taak in één transactie uitvoeren. Dit zal de congestie op de Ethereum-blockchain verminderen. In de ERC-1155-standaard nemen bijvoorbeeld bewerkingen zoals goedkeuring, overdracht, handel en smelten arrays als parameters. Hiermee kunt u ongeveer 100 tot 200 functies in één transactie uitvoeren.

ERC-1155 stelt je ook in staat om zowel Fungible als Non Fungible Tokens te maken, iets wat niet mogelijk was met ERC-20 (alleen Fungible tokens) en ERC-721 (alleen niet Fungible Tokens).

ERC721 vs ERC1155: vergelijkingstabel

ERC-721ERC-1155
Token Creation Slechts één token in één contract Meerdere tokens in één contract
Beperking Kan alleen NFT’s maken Kan zowel fungibele als niet-fungibele contracten creëren
Kosten Duur Goedkoper
Makkelijk te gebruiken Staat een enkele bewerking toe voor elke transactie Maakt meerdere bewerkingen in één transactie mogelijk
Opslagvereiste Meer Minder
Efficiëntie Laag Hoog

Lijst met niet-functietokens

Niet-fungibel teken op Stellar

Stelar is een ander populair gedecentraliseerd op blockchain gebaseerd protocol waarmee gebruikers geld naar elk deel van de wereld kunnen sturen. Het platform is een van de meest betaalbare manieren om direct geld naar iedereen, in elke valuta, te sturen.

Ze zijn onlangs ook begonnen met het gebruik van NFT’s. Het gebruikt Stellar-accounts om elk individueel uniek niet-fungibel token te vertegenwoordigen.

Elk token gebruikt de unieke metagegevens die het van het andere token onderscheiden, en wordt digitaal ondertekend door de maker van het account voordat het wordt opgeslagen op het IPFS-object. In ruil daarvoor wordt de IPFS-multi-hash gebruikt als een geheime sleutel voor het account / de gebruiker die aan het token is gekoppeld.

Houd er echter rekening mee dat, in tegenstelling tot andere veelvoorkomende vormen van NFT’s, niet-fungibele tokens op Stellar niet verhandelbaar zijn op de Stellar DEX.

Niet-fungibel token voor EOS

We hebben al de NFT-standaarden genoemd die op Ethereum worden gebruikt, de ERC-721 en ERC-1155. Er wordt ook een standaard gebruikt op NEO.

Is er echter een niet-fungibel token voor EOS? Ja dat is er. Een paar maanden geleden werkten UNICO en EOS Cafe Calgary samen om de Non Fungible Token Standard voor EOS te creëren.

Hierdoor kunnen ontwikkelaars ook NFT’s op EOS maken, anders dan Ethereum en NEO blockchain.

Non Fungible Token voor NEO

Er zijn verschillende teams die werken aan het ontwikkelen en verbeteren van niet-fungibele tokenstandaarden op NEO blockchain, een toonaangevend Chinees slim contractplatform

In een recent interview toonde de CEO van NEO, Da Hongfei zijn interesse in Non Fungibility of tokens. Hij beweerde ook dat ze ook werken aan een vergelijkbare standaard als ERC-721 op de Ethereum-blockchain voor NEO.

Dit is wat Hongfei zei in een van zijn interviews in juli 2018: “We hebben een norm gekregen die net is goedgekeurd. Het zal worden samengevoegd met onze hoofdtak. Niet-vervangbare tokens zijn ook een strategie voor NEO. Wanneer gaming blockchain raakt, krijg je verzamelobjecten. Die verzamelobjecten kunnen worden verhandeld op blockchain, dus het is een perfecte match. “

In maart 2018 stelde de oprichter van Trinity Protocol, David Li ook zijn NEP-10-standaard voor niet-fungibele tokens op het NEO-platform voor. Deze nieuwe standaard verschilt van de NEP5-standaard, die wordt gebruikt voor het maken van vervangbare tokens op NEO.

Lees hier meer over de NEP5-standaard.

De toekomst van niet-fungibele token

Naarmate de meer praktische toepassingen van blockchain-technologie naar voren komen en blockchain mainstream wordt, kun je verwachten dat meer mensen hun digitale en tastbare activa op de blockchain tokeniseren. Hiervoor hebben ze NFT’s nodig.

We hebben al gesproken over mogelijke toepassingen in de game-industrie, licentieverlening van software en het houden van verzamelobjecten. Evenzo kunnen NFT’s worden gebruikt om identificatie en zelfs eigendom van onroerend goed te certificeren.

Een andere mogelijkheid is het gebruik ervan in de financiële sector om traditionele activa zoals edele metalen, aandelen of obligaties te symboliseren. Het hangt af van de toekomstige migratie van deze hoogwaardige activa naar de blockchain in de toekomst.

NFT’s kunnen ook een onveranderlijke en veilige manier worden om academische referenties, geboorteaktes, identiteiten en garanties te behouden.

Laatste woorden

Niet-fungibele tokens zijn ongetwijfeld een nieuwkomer die je in de gaten moet houden. De toepassingen van dit nieuwe type token zijn nog in volle gang, maar het wordt al populair, vooral vanwege het gebruik in games, met name voor het genereren van inkomsten uit in-game-items zoals CryptoKitties..

Zorg ervoor dat je dit type blockchain ook gaat bekijken. Voor meer informatie kunt u beginnen met onze gratis blockchain-cursus om aan de slag te gaan!

* Disclaimer: het artikel mag niet worden opgevat als, en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Claims in dit artikel vormen geen beleggingsadvies en dienen niet als zodanig te worden opgevat. Doe je eigen onderzoek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me