De vooruitzichten van gedecentraliseerde financiering hebben ongetwijfeld een nieuw en productief alternatief voor traditionele financiële systemen opgeleverd. Daarom wint het debat over DeFi versus CeFi of gecentraliseerde financiën de laatste tijd in radicale proporties. Gedecentraliseerde financiering is naar voren gekomen als een prominente bijdrager aan het oplossen van talrijke valkuilen in traditionele financiële diensten.

Het is echter redelijk om het verschil tussen DeFi en CeFi te achterhalen om de validiteit vast te stellen van het nastreven van DeFi als alternatief voor financiële systemen die al een onverklaarbaar lange periode functioneel zijn. Is het redelijk om over te stappen van de financiële systemen die worden vertrouwd door alle individuen die financiële diensten wereldwijd gebruiken? De volgende discussie duikt in een rechtstreekse vergelijking om een ​​betere indruk te geven van het CeFi DeFi-debat.

Schrijf u nu in: DeFi online cursus

Beginnend met de definities – DeFi en CeFi


Voordat we nadenken over de verschillen tussen CeFi en DeFi, laten we ons concentreren op wat CeFi is. Het is een afkorting voor gecentraliseerde financiering en verwijst naar de gesloten financiële markten. Aan de andere kant, als we nadenken over wat DeFi is, is het duidelijk dat het het tegenovergestelde is van CeFi. Gedecentraliseerde financiering wijst op de verschillende tools, kaders en technologieën die een open, veilige toegang tot financiële diensten mogelijk maken met zekerheid van flexibiliteit en controle.

De dominante eigenschappen van CeFi

De definities van DeFi en CeFi wijzen op de onderscheidende factor van een gecentraliseerde entiteit, die het niveau van vertrouwen bij elke benadering bepaalt. Als het vertrouwen bij het bedrijf zelf berust, kunt u het identificeren als een eigenschap van CeFi. Als gecentraliseerde benadering impliceert CeFi dat een bedrijf koste wat het kost het beheer, de uitvoering en het behoud van vertrouwen moet waarborgen met ethische maatregelen.

In het geval van een vertrouwensbreuk zullen eindgebruikers minder snel vertrouwen tonen in een CeFi-bedrijf. CeFi biedt ook geloofwaardige voordelen van flexibiliteit door diensten zoals fiat-conversies, directe service en cross-chain exchanges aan te passen aan de behoeften van de klant. Laten we, om ons begrip van DeFi versus CeFi te verbeteren, ontdekken hoe CeFi verschilt van DeFi voordat we verder gaan met de onderscheidende factoren van DeFi die het onderscheidt van CeFi.

Lees ook: Beginnersgids voor DeFi

Hier is een tabel die u kan helpen om de verschillen tussen DeFi en CeFi eenvoudig en op de meest eenvoudige manier aan te wijzen

Criteria Centralized Finance (CeFi) Decentralized Finance (DeFi)
Conventionele handelsactiviteiten (margehandel, betalingen, derivatenhandel, leningen en leningen) Toegestaan Toegestaan
Cross-chain services Toegestaan Toegestaan
Crypto-handel Toegestaan Toegestaan
Klantenservice Afgestemd op de behoeften van de klant Geen directe hulp bij beperkte ondersteuning
Conversie van Fiat naar Cryptocurrency Toegestaan Toegestaan
KYC-vereisten Verplichte vereiste voor toegang tot CeFi-services KYC heeft geen toegang tot DeFi-services en alleen een uniek identificatienummer is vereist
Liquiditeit Niet van toepassing op alle activa Niet van toepassing op alle activa
Ondersteuning voor Stablecoins Toegestaan Toegestaan
Overdracht van bewaarneming van fondsen Geen overdracht van bewaarneming van middelen in investeringen gedaan door een gecentraliseerde entiteit Overdracht van bewaring is noodzakelijk voor DeFi-transacties
Transparantie van transacties Een gecentraliseerde entiteit neemt de transparantie volledig weg Het open-source karakter van transacties versterkt de transparantie
Vertrouwen Gericht op zaken Gericht op technologie en proces
  • CEX en CeFi

De gecentraliseerde uitwisselingen begeleiden kwetsbaarheden van gebruikersgelden voor interne en externe bedreigingen. Gecentraliseerde diensten beheren gebruikersfondsen en gegevens in gecentraliseerde systemen, waardoor het gebrek aan absolute veiligheid voor gebruikersfondsen en informatie impliceert. Het DeFi vs CeFi-debat draait in het voordeel van het eerste vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

Gecentraliseerde beurzen bieden echter cryptocurrency-handel en handelsfunctionaliteiten zoals margehandel, lenen, lenen en OTC, onder andere. Daarom biedt CeFi klanten flexibiliteit bij het aanpakken van problemen waarvoor speciale inspanningen en begeleiding nodig zouden kunnen zijn.

Lees ook wat de meest voorkomende risico’s in DeFi zijn en hoe u deze kunt beheren.

  • Flexibiliteit om Fiat-valuta om te zetten

Een ander hoogtepunt in het DeFi vs CeFi-debat in het voordeel van CeFi is de flexibiliteit van het werken met fiat. De flexibiliteit die gepaard gaat met een gecentraliseerde entiteit die verantwoordelijk is voor het beheer van fiat, biedt klanten een formidabele controle om fiat-conversies te garanderen.

  • Cross-Chain-functionaliteiten

CeFi staat ook bekend om de faciliteit van ketenoverstijgende diensten met ondersteuning voor cryptocurrency-handel. Gebruikers kunnen LTC naar XRP of BTC naar LTC-conversies garanderen zonder afhankelijk te zijn van de blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan verschillende cryptocurrencies. Anderzijds is DeFi niet in staat om ketenoverstijgende diensten te verlenen. De atomaire cross-chain swaps kunnen bijvoorbeeld zeer tijdrovend zijn met een hogere latentie, waardoor de efficiëntie van DeFi-services wordt belemmerd.

CeFi komt dus als winnaar naar voren in het DeFi vs CeFi-debat over ketenoverschrijdende diensten. CeFi maakt gebruik van meerdere ketens voor het in bewaring nemen van fondsen voordat de conversie of verhandeling van munten wordt toegestaan. Eindgebruikers kunnen gemakkelijk profiteren van het omrekenen van valuta door middel van verkoop- of aankooporders. De eigendomsoverdracht verbetert ook de eenvoud en intuïtiviteit van CeFi-toepassingen in ketenoverstijgende diensten.

Snel een overzicht hebben van Decentrale Financiering? Hier is de beknopte handleiding voor DeFi.

Hoe is DeFi beter dan CeFi – DeFi versus CeFi

Na een vergelijkende evaluatie van CeFi versus DeFi, laten we de rollen omdraaien en vanuit het andere perspectief kijken. DeFi stelt geen vereisten voor het vaststellen van de identiteit van de gebruiker voor toegang tot financiële diensten. In plaats van afhankelijk te zijn van de persoonlijke informatie van gebruikers, bieden DeFi-services een uniek identificatienummer aan gebruikers om gebruik te maken van bankdiensten.

Als gevolg hiervan hebben gebruikers de zekerheid van de veiligheid van hun geld en gegevens, waarbij alle aspecten van de beveiliging onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker vallen. Laten we eens kijken naar de andere factoren in de DeFi versus CeFi-vergelijking vanuit het perspectief van DeFi.

  • Gedecentraliseerde transacties

DeFi is in staat om gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms te bieden die geen gecentraliseerde systemen hebben. DEX-platforms maken gebruik van slimme contracten in combinatie met gedecentraliseerde protocoloplossingen en Ethereum. Het ontwerp van slimme contracten zorgt ook voor een betere automatisering van het uitvoeren van noodzakelijke bestellingen. Gebruikers van op DEX gebaseerde systemen hoeven het aanmeldingsproces niet te doorlopen om de betreffende service te gebruiken.

De verbinding van de gebruikersportefeuille met DEX-service is voldoende om handel op DEX-platforms mogelijk te maken. Afgezien van de tegenslag van het gebrek aan ondersteuning voor cross-service-oplossingen, maken DEX-services het mogelijk om in cryptocurrencies te handelen zonder geld om uit de wallets van gebruikers te halen. De overdracht van fondsen gebeurt pas na de uitvoering van de transactie om een ​​uitgebreide garantie te bieden voor de veiligheid van fondsen.

  • Geen toestemming nodig

DeFi vs CeFi-debat wijst ook op de toestemmingsloze aard van de eerste. Als gevolg hiervan hebben gebruikers geen KYC-proces nodig zoals in CeFi-services om DeFi-services te gebruiken. Gebruikers kunnen hun portemonnee verbinden met DeFi-service, gevolgd door het nemen van de nodige acties, zoals geldoverdrachten, handelen en vele anderen.

Bovendien is er geen beperking op de toegang tot DeFi-services vanwege het toestemmingsloze karakter ervan. Bovendien kunnen bedrijven DeFi-services gebruiken voor het welzijn van het grote publiek. Tegelijkertijd kunnen bedrijven DeFi-services ook gebruiken om hun bedrijf uit te breiden naar onbereikbare geografische locaties.

  • Legen voor innovatie

Een ander veelbelovend hoogtepunt in het voordeel van DeFi in het DeFi vs CeFi-debat is de steun voor innovatie. Veel spelers in het DeFi-ecosysteem streven in hoog tempo naar innovatie. De experimenten om gebruik te maken van decentralisatie om de bestaande financiële markt te hervormen, samen met de komst van nieuwe financiële diensten, schilderen DeFi, is een positief licht.

Aan de andere kant bevordert CeFi geen innovatie vanwege de gecentraliseerde aanpak, zij het zonder deze volledig vrij te geven. DeFi biedt ook een beter potentieel om nieuwe activa aan het licht te brengen met de mogelijkheid van prikkels voor gebruikers die betrokken zijn bij de fasen van de ontwikkeling en groei van activa.

  • Betrouwbaar systeem

Het laatste stukje vergelijking tussen DeFi en CeFi wijst direct op de betrouwbare factor. De vertrouwensfactor in DeFi hangt af van het volledige proces en niet van een specifiek systeem. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers hun geld verzekeren tegen diefstal of verkeerde overboekingen met DeFi. De controle van DeFi-services door door ontwikkelaars geïnformeerde gebruikers en geïnteresseerde entiteiten zorgen voor een betere ondersteuning voor transparantie en monitoring van transacties. Daarom bieden DeFi-services een globale benadering in vergelijking met gesloten CeFi-services.

Als u zich nog steeds afvraagt ​​of de ondernemingen DeFi (Decentralized Finance) hebben aangenomen. Bekijk de Top DeFi-projecten van 2020.

Laatste woorden

Tot slot kun je de verschillende aanwijzingen opmerken in een DeFi vs CeFi-debat. De liquiditeitsfaciliteit is een formidabele overeenkomst te midden van alle verschillen tussen de twee financiële systemen. Zowel CeFi als DeFi kennen een gelijke prijswaarde toe aan specifieke activa. DeFi biedt echter in veel opzichten een formidabel voordeel ten opzichte van CeFi, hoewel het tekortschiet in de faciliteit van ketenoverstijgende diensten..

Afgezien van dergelijke tegenslagen, is DeFi een duidelijk en veelbelovend alternatief voor gecentraliseerde financiering met de mogelijkheid om financiële investeringen beter te controleren. Het belangrijkste van alles is dat DeFi het potentieel heeft om financiële diensten toegankelijk te maken voor het grote publiek. Leer meer over DeFi met de DeFi-cursus en betreed nu de wereld van DeFi om het beter te begrijpen!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me