Kunnen digitale procesautomatisering (DPA) en blockchain samenwerken? Zo ja, hoe? Laten we eens kijken in ons artikel over DPA en blockchain, waar we zien hoe blockchain, een opkomende technologie, van invloed is op de toekomst van automatisering van bedrijfsprocessen, d.w.z. digitale procesautomatisering..

Blockchain draait helemaal om verandering. Het heeft de middelen om alles daarbuiten te veranderen. Dit betekent ook dat het de digitale procesautomatisering kan veranderen en verbeteren.

We hebben onlangs ons Business Process Management (BPM) en Blockchain-artikel besproken, waar we het onderwerp grondig hebben besproken en besproken hoe BPM door blockchain gaat veranderen. We hebben ook aandacht besteed aan de uitdagingen en kansen die liggen door beide technologieën te combineren. Bekijk hier de BPM- en Blockchain-post.

Blockchain en DPA


Wat is digitale procesautomatisering (DPA)?

Digital Process Automation (DPA) kan het best worden gewenst als een evolutie van bedrijfsprocesbeheer. Dit betekent dat het alles is wat BPM met digitalisering maakt.

Vanaf BPM is het gewenst als het proces van het creëren, beheren en implementeren van het bedrijfsproces op de meest efficiënte manier. Bij digitale procesautomatisering gaat het ook om het optimaliseren van processen, maar ook om ervoor te zorgen dat de focus niet alleen op ‘efficiëntie’ ligt. Bij DPA moet het doel zowel op het team als op klanttevredenheid liggen.

We kunnen DPA beter als volgt definiëren,

Digitale procesautomatisering gaat over het digitaliseren van systemen en processen. Nadat ze zijn gedigitaliseerd, wordt de informatie geautomatiseerd, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie en ermee kan werken op de manier die hij wil. DPA zorgt ervoor dat elk toegangspunt in een organisatie snel toegang heeft tot informatie.

Verschil tussen DPA en BMP

Dus, waar verschilt DPA van BPM? Ze verschillen in de manier waarop ze worden geïmplementeerd. Laten we hun verschillen hieronder bekijken.

  • DPA zorgt ervoor dat elk proces wordt gedigitaliseerd voordat het wordt geautomatiseerd. In het geval van BPM / BPA wordt verondersteld dat processen al gedigitaliseerd zijn voordat de automatisering begint.
  • Digitale procesautomatisering zorgt ervoor dat elk aspect van het bedrijf erin wordt gedekt.
  • Ten slotte houdt DPA ook rekening met de menselijke factor.

Wat is blockchain?

Blockchain is een opkomende technologie die afhankelijk is van decentralisatie. Het is een peer-to-peer-netwerk waarbij elk knooppunt een kopie van het grootboek bevat. De transacties in het netwerk worden gevalideerd met behulp van een consensusmethode. De belangrijkste functies van blockchain zijn onder meer transparantie, onveranderlijkheid en beveiliging.

De use-cases van blockchain zijn ook erg divers. Het kan werken als de ruggengraat van elk momenteel operationeel systeem of platform en belangrijke functies toevoegen, zoals transparantie en onveranderlijkheid.

Als je meer wilt lezen over blockchain, raden we je aan Blockchain for Beginners te bekijken.

Hoe kunnen DPA en Blockchain worden geïntegreerd?

De integratie van DPA en blockchain is vergelijkbaar met die van BPM en blockchain. Hier is de enige stap die moet worden uitgevoerd voordat de integratie wordt uitgevoerd, de digitalisering van het proces. Dit betekent dat elk aspect van het bedrijfsproces moet worden gedigitaliseerd.

DPA is momenteel een interorganisatorische oplossing. Het is erg moeilijk om een ​​intra-organisatorische DPA-oplossing te creëren vanwege het gebrek aan vertrouwen tussen partijen. Informatie die tussen de entiteiten wordt gedeeld, is niet veilig voor wijziging. Met blockchain gaan deze allemaal veranderen, aangezien blockchain een veilig, transparant en onveranderlijk netwerk biedt zodat DPA effectief kan werken.

In de praktijk is het belangrijk om blockchain in stappen te implementeren in plaats van alles uit de kast te halen. Aangezien DPA meer mensgericht is, moet er bij elke stap voor worden gezorgd dat de implementatie wordt uitgevoerd met een goed doordacht proces.

Use-cases voor bedrijfsprocesbeheer zijn ook van toepassing op die van digitale procesautomatisering. Het brengt een meer synergetische benadering met zich mee.

Er is ook geen vereiste om de DPA-blockchain opnieuw te structureren om samen te werken. Het kan nodig zijn om de gebruikers te trainen in het gebruik van het platform, maar verder valt er niet veel te veranderen. Het implementeren en integreren van blockchain kan echter tijd, moeite en geld kosten.

Een andere grote verandering die we zullen zien, is de gecentraliseerde verwijdering van entiteiten. Omdat blockchain gedecentraliseerd is, hoeft de centrale autoriteit niet te blijven. Het verwijdert ook de rol van externe leveranciers die afhankelijk zijn van een gecentraliseerde aanpak. Zelfs wanneer organisaties een DPA-oplossing van een derde partij nodig hebben, kunnen ze altijd kiezen voor een gedecentraliseerde aanpak en ervoor zorgen dat er geen mogelijkheid is dat gegevens door de serviceprovider worden vergrendeld. Door de decentrale aanpak is er ook geen centraal storingspunt.

Ten slotte helpen slimme contracten de systeemprocessen beter te automatiseren. Slimme contracten zijn juridische documenten in code. De organisaties kunnen slimme contracten opzetten om het delen van informatie of andere activa tussen de knooppunten te automatiseren. Slimme contracten kunnen, mits goed gedaan, de efficiëntie van het systeem verbeteren door nog steeds het menselijke element in het spel te houden.

Een van de beste use-cases is de PEGA DPA-integratie met blockchain. Ze doen het om garantiewaardeketens te verbeteren die meerdere pijnpunten in de garantie oplossen, waaronder frauduleuze afhandeling, inefficiëntie van claimverwerking, afhandeling van uitzonderingen, klantverloop en vlootvoordelen. U kunt meer lezen over hun DPA- en blockchain-integratie hier.

Kansen en uitdagingen

Het combineren van technologieën is altijd een lastig voorstel geweest voor organisaties. Ze moeten ervoor zorgen dat ze het goed doen om er maximaal van te profiteren. Momenteel staan ​​zowel DPA als blockchain nog in de kinderschoenen. Het zijn nieuwe technologieën die tijd nodig hebben om te groeien en volwassen te worden. Dit maakt integratie geen gemakkelijke weg.

Een andere uitdaging is standaardisatie. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie en daarom niet eenvoudig te standaardiseren. Als slechts één organisatie het gebruikt, kunnen alleen regels en standaardisaties worden bereikt. Voor implementatie binnen de organisatie vereist standaardisatie samenwerking op bijna elk front.

Last but not least is de adoptie-uitdaging altijd een grote uitdaging. Niet elke organisatie zal proberen blockchain te adopteren, zelfs niet met de voordelen ervan.

Gevolgtrekking

Dit brengt ons bij het einde van ons artikel over digitale procesautomatisering en blockchain. Dus, wat vind je van beide technologieën en hun vermogen om samen te werken? Reageer hieronder en laat het ons weten! Wij luisteren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me