Wilt u meer weten over QLDB versus Hyperledger-vergelijking? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In dit artikel zullen we het onderscheid maken tussen twee verschillende blockchain-oplossingen die unieke functies naar de tafel brengen.

Blockchain groeit immers snel. Als je blockchain nu en twee of drie jaar geleden vergelijkt, zul je er een indrukwekkende groei in zien. Er zijn nu meerdere blockchain-gerelateerde oplossingen die waarde willen bieden aan de bedrijven, ondernemingen, organisaties en kleine startups die blockchain in hun processen willen opnemen..

We hebben bijvoorbeeld Hyperledger – een overkoepelend project van The Linux Foundation dat tot doel heeft de acceptatie van zakelijke blockchain te bevorderen met wereldwijde open source-samenwerking. Het is Hyperledger Greenhouse dat bestaat uit projecten, waaronder gedistribueerde grootboeken, bibliotheken, tools en domeinspecifiek.

Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) is een volledig beheerde grootboekdatabase die een verifieerbaar transactielogboek biedt dat cryptografisch is ingeschakeld. Het biedt ook belangrijke functies zoals onveranderlijk en transparant.

Ter vergelijking: we zullen verschillende parameters bekijken en het verschil daartussen leren. De focus is om niet te ontdekken wie de beste is, maar om te zien hoe elk van hen werkt. Als u een bedrijf bent dat probeert uit te vinden welke technologie het beste bij u past, lees dan verder!


Laten we, voordat we naar de daadwerkelijke vergelijking gaan, vertrouwd raken met QLDB en Hyperledger.

Wat is Amazon Quantum Ledger Database (QLDB)?

Amazon QLDB is een nieuwe blockchain-gebaseerde oplossing die in september 2019 door Amazon is uitgebracht. Ze willen een volledig beheerde grootboekdatabase aanbieden. De database biedt belangrijke functies, zoals een cryptografisch verifieerbaar transactielogboek. Het biedt ook andere op blockchain gebaseerde functies, zoals onveranderlijk en transparantie. Het verschilt ook van de andere op blockchain gebaseerde oplossing, omdat het wordt beheerd door een gecentraliseerde autoriteit. Hiermee kunt u een database maken waarin alle transactiewijzigingen kunnen worden gevolgd, samen met de geschiedenis ervan. Om de wijzigingen te beschermen, wordt elk van deze wijzigingen in de gegevens cryptografisch geverifieerd met behulp van hash-gegevens.

Laten we een voorbeeld nemen om een ​​beter begrip te krijgen. Als u een bedrijf runt waar het gebruikelijk is dat financiële activiteiten plaatsvinden, dan zou u de QLDB gebruiken om de gegevens in een grootboek op te slaan. Het grootboek biedt in feite historische gegevensopslag met de mogelijkheid om in elk bedrijfsproces te worden geïntegreerd.

Raadpleeg dit artikel als u meer wilt weten over de Amazon QLDB-zelfstudie.

Hyperledger

Hyperledger is een open-source blockchain-paraplu-project beheerd door The Linux Foundation. Het bestaat uit gedistribueerde grootboeken, tools, bibliotheken en domeinspecifieke projecten. Het is een gemeenschapsgestuurd project met als doel bedrijven de middelen te bieden om blockchain te adopteren en in hun processen te implementeren. 

Enkele van de beroemde Hyperledger-projecten zijn onder meer Hyperledger Fabric, Besu, SawTooth, Grid en anderen. 

We hebben Hyperledger al in detail behandeld en als je er meer over wilt weten, dan raden we je aan erover te lezen in de onderstaande lijst

 • Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain van de volgende generatie
 • 20+ Hyperledger interviewvragen en antwoorden

QLDB versus Hyperledger

Nu de introductie van Hyperledger- en QLDB-databases is voltooid, is het nu tijd om de vergelijking in te gaan. Ter vergelijking: we zullen proberen ze uit bepaalde categorieën te vergelijken. Deze categorieën zullen u helpen hun beperkingen en kansen te begrijpen die beide met zich meebrengen.

Laten we de categorieën opsommen waarmee we ze gaan vergelijken

 • Open source
 • Use-cases (vereisten)
 • Makkelijk te gebruiken 
 • Eenvoudige installatie
 • Ondersteuning van kwaliteit
 • Ideaal voor
 • Prijsstelling

Open source

Op dit moment evolueert de hele industrie naar open source. En waarom niet? Er zijn veel voordelen van open source. De Linux Foundation staat bekend om zijn open-sourceprojecten. Ze hebben op zijn zachtst gezegd met succes Linux-besturingssystemen beheerd.

Als je zowel QLDB als Hyperledger in ogenschouw neemt, zul je merken dat alleen het Hyperledger-project open-source is – het wordt tenslotte beheerd door de open-source-gemeenschap. De Linux Foundation vormt hier de kern van de actie. Ze willen de zakelijke acceptatie van blockchain verbeteren en daarbij de benadering van de gemeenschap volgen.

Dus, hoe doen ze het echt? Ze hebben hun Technische stuurgroep om voor de bijdragen te zorgen. Elke TSC bestaat uit 11 gekozen leden die beslissingen nemen om de technische richting voor Hyperledger te sturen.

Als u QLDB van Amazon neemt, ziet u een gesloten-sourcebenadering. Begrijp me echter niet verkeerd. Het is op geen enkele manier slecht of regressief. Het is precies hoe Amazon wilde dat hun product was. Ze zijn een groot bedrijf en hebben getalenteerde ontwikkelaars die de allernieuwste technologie aan consumenten kunnen bieden. 

Als je echter het hele plaatje ziet, is Hyperledger hier de winnaar. Ze zijn erop gericht de gemeenschap opties te bieden die blijven evolueren. Er zijn andere voordelen van open-source, waaronder kosteneffectiviteit, flexibiliteit, behendigheid, snelheid, lagere onderhoudskosten enzovoort!

Winnaar: Hyperledger

Gebruiksgevallen

In deze sectie gaan we ons concentreren op de use-cases. Elk van de blockchain-technologie heeft zijn eigen use-cases. Met deze use-cases kunt u de capaciteit van elke technologie meten.

Laten we beginnen met QLDB.

QLDB is veelzijdig in zijn aanpak. Het biedt een breed scala aan use-cases die variëren van financiën, productie, verzekeringen, HR, salarisadministratie, toeleveringsketen en detailhandel.

Als u financiën als voorbeeld neemt, kan QLDB fungeren als het grootboek waarin alle transacties worden opgeslagen. De financiële instellingen kunnen het grootboek gebruiken om cruciale informatie gecentraliseerd op te slaan, zoals het bijhouden van de leningen, bankrekeningen, krediet- en debetverrichtingen. Als bedrijf kunt u besluiten om QLDB op te nemen in uw bestaande systemen en te profiteren van de voordelen van een grootboekgestuurde database.

Met voordelen zoals onveranderlijkheid, transparantie en schaalbaarheid kan een bedrijf niet fout gaan met de keuze.

Voor Hyperledger hebben we hier een heel ander verhaal. Het heeft een enorme kas die eraan is gekoppeld, met gedistribueerde grootboeken, bibliotheken, tools en domeinspecifiek. Aan al deze projecten zijn enorme use-cases verbonden. Het heeft duidelijk meer use-cases dan QLDB. De vijf belangrijkste use-cases voor Hyperledger zijn de volgende

 • Leveringsplatform voor farmaceutische producten
 • Onderwijs en training
 • Slim energiebeheer
 • Gestroomlijnde toeleveringsketens
 • Handelsfinanciering

Makkelijk te gebruiken

Als het op gebruiksgemak aankomt, lijdt het geen twijfel dat Amazon QLDB een veel beter gebruiksgemak biedt. Het biedt vertrouwde databasemogelijkheden en ondersteunt ook partiQL out-of-the-box. Het is een SQL-compatibele querytaal die open source is en structuren en gegevenstypen ondersteunt. Het biedt een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot gegevens met behulp van SQL-bewerkingen. Bovendien ondersteunt QLDB ook het documentgeoriënteerde datamodel. Het biedt een flexibele manier om gegevens op te slaan en er toegang toe te krijgen. Als bedrijf kunt u eenvoudig semi-gestructureerde en gestructureerde gegevens opslaan. Ten slotte is QLDB ACID-compatibel en geserialiseerd.

Hyperledger biedt daarentegen niet hetzelfde gebruiksgemak. Er zijn veel manieren waarop u ernaar kunt kijken. Hyperledger biedt volwaardige oplossingen voor het bedrijf, waaronder gedistribueerde grootboeken die vanaf nul kunnen worden opgebouwd en geïmplementeerd. Neem bijvoorbeeld Hyperledger Fabric, omdat het een manier biedt om een ​​krachtige blockchain-oplossing voor een bedrijf te bouwen. Dat is helemaal geen gebruiksgemak! Om met deze oplossingen te werken, moet iemand een technisch persoon zijn.

Winnaar: Amazon QLDB.

Dit is een heel belangrijk punt in QLDB versus Hyperledger.

Eenvoudige installatie

Het installatiegemak is onze volgende categorie. Zoals gewoonlijk is QLDB eenvoudig op te zetten dankzij Amazon. Ze bieden een QLDB-stuurprogramma dat moet worden gedownload, geïnstalleerd en geconfigureerd om de applicatie met een QLDB te verbinden.

Hyperledger-opstellingen zijn niet eenvoudig! Ze vereisen een reeks stappen om de installatie te voltooien. Voor elk van de projecten onder de Hyperledger-kas vindt u de documentatie voor elk. 

Winnaar: Amazon QLDB

Ondersteuning van kwaliteit

Open-sourceprojecten zijn vaak wat complex als het gaat om het bieden van ondersteuning. Als u naar een van de Hyperledger-ondersteuningspagina’s gaat (als die er zijn), krijgt u links naar de chatroom, StackOverflow, community-oproepen en een andere manier om te communiceren met andere leden die de technologie gebruiken.

Voor Amazon QLDB is er een heel ander verhaal. Het is een premium-oplossing die wordt geleverd met eigen ondersteuning. Dus als u een probleem tegenkomt, kunt u profiteren van hun ondersteunend personeel.

Winnaar: QLDB

Prijsstelling

QLDB is een betaalde dienst waarbij de gebruiker moet betalen. Het betalingsmodel dat hier wordt gebruikt, is om te betalen zoals u gebruikt en er zijn geen minimumvergoedingen aan verbonden. Elke fatsoenlijke applicatie die QLDB gebruikt, kan tussen de $ 50 en $ 100 per maand kosten. Dat is betaalbaar voor veel bedrijven die een grootboekdatabase nodig hebben.

Aan Hyperledger zijn daarentegen geen prijzen verbonden omdat het open-source is.

Hier is het moeilijk om de winnaar te vinden, aangezien veel bedrijven zouden willen betalen voor gebruiksgemak, ondersteuning en installatiegemak.

Daarom nemen we genoegen met een gelijkspel.

U kunt meer te weten komen over de prijzen van AWS QLDB hier.

Resultaat: Stropdas.

Dit leidt ons naar een ander punt in QLDB versus Hyperledger

Daagt Amazon QLBD uit met toegestane blockchain?

Als u rekening houdt met Hyperledger, dan zult u merken dat het een goede verzameling toegestane blockchain-oplossingen biedt, waaronder Hyperledger Besu en Hyperledger Fabric. Het vergelijken van QLDB met een volwaardige, toegestane blockchain kan een beetje te veel zijn. Er zijn echter al veel experts die QLDB vergelijken met een toegestane blockchain.

Het uitgangspunt van vergelijking is of QLDB het idee van toegestane blockchain in twijfel trekt en kan het deze vervangen? Laten we het hieronder bekijken.

Volgens Gartner zijn er vier gemene delers in door consortium geleide blockchain-projecten en veelbelovende multi-company. Ze omvatten de volgende.

 • De meeste consortia-deelnemers hebben een gedistribueerd grootboek nodig, zodat elke deelnemer binnen hun netwerk toegang heeft tot één enkele bron van waarheid. 
 • Als de gegevens eenmaal naar een grootboek zijn geschreven, kunnen ze niet meer worden bijgewerkt of verwijderd, waardoor de gegevens onveranderlijk zijn.
 • Om een ​​verifieerbare audittrail te creëren, moet cryptografie worden gebruikt zodat aan de use-case kan worden voldaan.
 • Ten slotte moet elke blockchain-consortia de verschillende deelnemers stimuleren en hen waarde bieden voor deelname aan de blockchain.

Van alle vier de gemene delers, zijn er twee tevreden met QLDB – dat zijn het 2e en 3e punt. Dit betekent dat QLDB een unieke benadering biedt om bedrijven een manier te bieden om op blockchain gebaseerde functies toe te voegen aan hun traditionele legacy-technologieën.. QLDB is alleen van toepassing als er vertrouwen is in het systeem en de deelnemers het prima vinden met een gecentraliseerde autoriteit.

Met andere woorden, QLDB is een kosteneffectieve, eenvoudige en toch effectieve manier om de functies van een geautoriseerd netwerk te implementeren zonder de noodzaak om het hele proces radicaal te veranderen. Hiermee kan elk bedrijf onveranderlijke data-verifieerbare audit trails creëren zonder diep te hoeven investeren in een volwaardige blockchain-oplossing.

Er is echter een beperking met QLDB aangezien het afhankelijk is van AWS. Ook moet de impact ervan nog worden gemeten buiten de AWS-use-cases. 

Voor elk bedrijf is het belangrijk om hun vereisten te begrijpen en vervolgens te beslissen over hun aanpak. Niet elk bedrijf heeft een volwaardige blockchain-oplossing nodig. Het enige wat ze nodig hebben, is de mogelijkheid om de gegevens te verifiëren en deze in een onveranderlijke staat op te slaan. Dit zal resulteren in een verifieerbaar auditgrootboek zonder de noodzaak van complexe nalevingskwesties.

We kunnen concluderen dat QLDB het netwerk met toestemming niet rechtstreeks uitdaagt, maar het in plaats daarvan helpt om nieuwe bedrijven te bereiken. We kunnen QLDB ook wel een Quasi-Blockchain-oplossing noemen.

Wanneer u Amazon Quantum Ledger Database QLDB moet kiezen?

Als de deelnemers elkaar vertrouwen en goed zijn in een gecentraliseerde aanpak, dan is QLDB de juiste keuze. 

Wanneer u Hyperledger moet kiezen?

Hyperledger biedt een overvloed aan projecten en daarom zijn de use-cases afhankelijk van de vereiste. Alle projecten zijn echter gedecentraliseerd en daarom moet een bedrijf alleen voor Hyperledger kiezen als ze op zoek zijn naar een gedecentraliseerde aanpak. 

We hopen dat je een idee hebt QLDB versus Hyperledger.

Gevolgtrekking

Dit brengt ons bij het einde van ons QLDB vs Hyperledger-artikel. Het lijdt geen twijfel dat ze allebei een unieke oplossing bieden voor verschillende soorten publiek. Dus, wat vind je van de vergelijking? Reageer hieronder en laat het ons weten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me