Dit artikel bespreekt alle redenen waarom blockchain belangrijk is, op basis van verschillende praktische praktijkvoorbeelden in verschillende sectoren.

Heb je je ooit afgevraagd waarom blockchain belangrijk is? Of misschien heeft u zich afgevraagd welke invloed het heeft op ons dagelijks leven of op het leven van verschillende professionals die in verschillende sectoren werken.

In dit artikel gaan we ons concentreren op het belang van blockchain-technologie, niet alleen in real-life scenario’s, maar ook het belang ervan in het bedrijfsleven of banken..

Blockchain is inmiddels erg populair bij het algemene publiek. De populariteit begon met de stijging van de bitcoin-prijzen. Op dit moment neemt de populariteit ervan volgens Google echter af.

Dat is echter niet de focus van ons onderwerp, namelijk het belang van blockchain begrijpen.


Een blockchain is een grootboekgebaseerd peer-to-peer-netwerk waarbij elke peer een grootboekkopie heeft. Dit drijft het gedecentraliseerde idee in de hoofden van de

Schrijf nu in: Enterprise Blockchains Fundamentals-cursus

Waarom Blockchain belangrijk is?

In de kern kun je het belang van de blockchain vinden door de belangrijkste functies te bekijken. Deze features maken blockchain onweerstaanbaar in diverse scenario’s en markeren zichzelf als de best mogelijke oplossing.

Onveranderlijkheid

Blockchain is onveranderlijk. Dit biedt veel kansen voor platforms die onveranderlijke eigenschappen nodig hebben om hun systeem functioneler te maken in een zeer competitieve markt. Neem bijvoorbeeld de supply chain. Onveranderlijkheid stelt bedrijven in staat ervoor te zorgen dat er geen hinder wordt ondervonden van de pakketten die onderweg zijn. Omdat blockchain onveranderlijk is, is het op geen enkele manier mogelijk om de pakketinformatie te wijzigen. Elke wijziging zal het systeem alarmeren.

Transparantie

Een ander cruciaal aspect dat blockchain zo belangrijk maakt, is transparantie. Er zijn verschillende soorten blockchain. Openbare blockchain biedt door zijn aard transparantie. Het is erg handig voor verschillende functies van onze samenleving, waaronder het houden van verkiezingen. Bedrijven kunnen het ook gebruiken om ervoor te zorgen dat de eindgebruiker volledig of gedeeltelijk transparant kan communiceren met de processen.

Digitale vrijheid

Als mens is vrijheid een van uw rechten. Er zijn gecentraliseerde entiteiten die connectiviteit bieden in termen van economie, maar ook onze vrijheid wegnemen. Neem bijvoorbeeld uw bank. Het kan uw transacties blokkeren of uw account in beslag nemen als dit juist wordt geacht. Er zijn banken die dat doen – zelfs als de rekeninghouders niets verkeerd hebben gedaan. Dus als u rekening houdt met blockchain, zult u merken dat er geen gecentraliseerde autoriteit is.

Met blockchain krijg je echte digitale vrijheid. U bent uw eigen bank. U kunt uw geld opnemen wanneer u wilt en het doen zonder toestemming van iemand anders. Bij gebrek aan een centrale autoriteit bent u de enige eigenaar en persoon die verantwoordelijk is voor uw vermogen. Het geeft je de digitale vrijheid die sterk afhankelijk is van de ruggengraat van blockchain-technologie.

Echt gedecentraliseerde services

Gedecentraliseerde diensten vormen de ruggengraat van onze futuristische samenleving. Of het nu gaat om assetmanagement of energiebeheer; er zullen gedecentraliseerde diensten zijn voor elke sector die er zijn. Hierdoor krijgen mensen ongekende toegang tot de opties die momenteel niet op de markt beschikbaar zijn. Bijna elke sector zal over gedecentraliseerde diensten beschikken.

De muziekindustrie kan bijvoorbeeld profiteren van echt gedecentraliseerde diensten waaraan zowel de maker als de consument kunnen deelnemen zonder dat daarvoor toestemming van een groot gecentraliseerd bedrijf nodig is..

Uitstekende use-cases

Blockchain is niet beperkt tot slechts één specifieke use-case. Dit maakt blockchain tot een uitstekende technologie voor de toekomst van onze samenleving. Het kan in bijna elke sector worden gebruikt, inclusief handelsfinanciering, bank, overheid, onderwijs, gezondheidszorg, olie, enzovoort. Deze use-cases hebben ook een enorme impact.

U kunt hier meer informatie vinden over blockchaintoepassingen en gebruiksscenario’s.

Betere beveiliging

Blockchain gebruikt cryptografie om een ​​beveiligingslaag toe te voegen aan de gegevens die op het netwerk zijn opgeslagen. De decentralisatiefunctie, bovenop de cryptografie, zorgt ervoor dat blockchain een betere beveiliging biedt dan andere systemen. Cryptografie maakte gebruik van complexe wiskundige algoritmen die worden gebruikt om de gegevens en systemen op het blockchain-netwerk te beveiligen.

Elk blok op het netwerk bevat ook een unieke hash, wat betekent dat er geen gegevens kunnen worden vervalst of gewijzigd door kwaadwillende actoren of hackers.

Goedkoop

Blockchain is niet duur in vergelijking met andere technologieën. Door het verwijderen van de centrale autoriteit wordt de buffer verwijderd die nodig is om het netwerk optimaal te laten draaien. Zonder centralisatie is het niet nodig om een ​​tussenpersoon te betalen, wat de kostenefficiëntie verbetert. In de supply chain betekent het gebruik van blockchain minder papierwerk. Het papierwerk zelf kost veel. Er zijn andere kosten aan verbonden, waaronder het inhuren van mensen om het papierwerk te doen en de tussenpersonen te onderhouden.

Verbeterde efficiëntie

Ten slotte is verbeterde efficiëntie een ander antwoord op waarom blockchain belangrijk is. De oorzaak is betere beveiliging, tussentijdse verwijdering en over het algemeen betere processen. Transacties nemen ook seconden in plaats van een week in beslag, vooral internationale transacties.

Waarom Blockchain belangrijk is voor bedrijven

Nu we het belang vanuit een algemeen oogpunt begrijpen. Laten we proberen het vanuit een zakelijk perspectief te begrijpen. Het is voor het grootste deel het bedrijf dat het meest profiteert van blockchain. Blockchain is niet eenvoudig te implementeren voor normale gebruikers. Het moet worden beheerd door een team van experts, wat het ideaal maakt voor bedrijven die het budget en de eetlust hebben om het blockchain-project te beheren.

De wereldwijde verbetering van de blockchain-markt tot $ 20 + miljard in 2023 is een ander teken van hoe snel bedrijven blockchain adopteren, volgens deze blockchain-presentatie.

Dus, wat maakt blockchain zo lucratief voor bedrijven? Ten eerste verlaagt het de operationele kosten. Het verwijderen van tussenpersonen is een zegen voor het bedrijfsleven, omdat het niet alleen de kosten verlaagt, maar ook het contactpunt vermindert – waardoor de efficiëntie en groei worden verbeterd.

Transactiesnelheden zijn ook verbeterd tot een nieuwe hoogte. Voor bedrijven draait alles om efficiëntie als ze hun nauwkeurigheid intact kunnen houden. De use-cases zijn ook in het voordeel van het bedrijfsleven. Sommige bedrijven hebben al interesse getoond in blockchain. De Dubai Blockchain Strategie is een voorbeeld waar de overheid haar stad wil veranderen met behulp van blockchain. Ze willen dat het de eerste stad wordt die wordt aangedreven door blockchain. Ze mikken op 2020 om het waar te maken.

Blockchain-volwassenheid Een grote zorg

Bedrijven weten echter dat de volwassenheid van blockchain een grote zorg is. Blockchain is een gunstig nieuwe technologie in vergelijking met andere technologieën. Het lijdt ook aan grote uitdagingen en nadelen van blockchain, waaronder schaalbaarheid en brede acceptatie.

Blockchain is misschien ook niet het antwoord voor elke branche die er is. De financiële sector vindt blockchain misschien erg handig, maar niet in de kunstsector. Maar het betekent niet dat elke sector er niet van profiteert. De belangrijkste sectoren die echt door blockchain kunnen worden getransformeerd, zijn onder meer gezondheidszorg, transport, detailhandel, verzekeringen, onroerend goed en meer!

Blockchain als een service

Blockchain is een ontwrichtende technologie. Maar het is ook duur om te implementeren en te beheren. Maar met blockchain als service kunnen ook bedrijven met een lager budget overstappen op de blockchain. Er zijn populaire blockchain-as-a-service (BaaS) -diensten die proberen de vraag op te lossen.

Maar wat is blockchain als een service??

Dit zijn de cloudgebaseerde oplossingen, wat betekent dat bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over infrastructuur of onderhoud. Het enige wat ze hoeven te doen is ervoor te betalen als een dienst. Momenteel zijn er tal van blockchain-as-a-service-providers, maar de meest opvallende zijn de volgende:

 • Azure Blockchain-werkbank
 • Door Amazon beheerde blockchain
 • SAP Blockchain (Cloud Platform Blockchain)
 • Oracle Blockchain Applications Cloud

Bekijk hier de basisvergelijking tussen AWS versus Azure versus Oracle-blockchain.

Waarom is blockchain belangrijk voor verschillende industriesectoren??

Nu we het belang van blockchain voor bedrijven hebben ingezien. Het is nu tijd om na te denken over het belang van blockchain voor verschillende sectoren. Laten we er hieronder vier bespreken.

Waarom blockchain belangrijk is in bankieren en financiën

De bank- en financiële sector kan drastisch worden verbeterd door blockchain. Digitale financiële instellingen hebben de meeste voordelen als het gaat om slimme contracten. De voordelen zijn afkomstig van digitale activa, programmeerbaar geld en slimme contracten. Er zijn tal van use-cases die kunnen worden gebruikt in de bank- en financiële sector. Vooral blockchain voor handelsfinanciering heeft de laatste tijd veel grip gekregen.

Sommigen van hen zijn zoals hieronder:

 • Kapitaalmarkten zoals verzekeringen, verkoop en handel
 • Betalingen en overmakingen voor zowel nationaal als internationaal
 • Handelsfinancieringssectoren, waaronder cognossementen en kredietbrieven
 • Verzekering
 • Beleggingsbeheer inclusief lancering van fondsen, administratie en meer

Er zijn ook enkele zakelijke voordelen, waaronder:

 • Authenticiteit: Het helpt financiële instellingen om gegevensintegriteit te brengen en de juiste authenticiteit in hun systemen te waarborgen
 • Gestroomlijnd proces: Het verbeterde de operationele efficiëntie, inclusief de mogelijkheid om een ​​realtime afwikkeling, rapportage en audit uit te voeren.
 • Programmeerbare mogelijkheden: De volledige bedrijfslogica kan worden gecodeerd, inclusief gegevensprivacy, compliance, identiteit, enzovoort
 • Economische voordelen: Betere operationele kosten, minder infrastructuurkosten en transactiekosten.

Als u meer wilt weten, moet u dat doen inschrijven in de cursus Enterprise Blockchains and Trade Finance

Waarom blockchain belangrijk is in de gezondheidszorg

De gezondheidszorg is een andere sector waar blockchain een belangrijke rol zal spelen. Momenteel lijdt de gezondheidszorg aan een gebrek aan eenheid. Patiënten moeten hun documenten bij zich hebben en ziekenhuizen plaatsen dossiers in aparte silo’s, wat tijd kost om te worden opgehaald wanneer dat nodig is. Momenteel zijn er tal van use-cases gerelateerd aan de gezondheidszorg, waaronder de volgende:

 • Beheer van de toestemming van de patiënt
 • Traceerbaarheid van geneesmiddelen
 • Beveiligde elektronische medische dossiers (ETR’s)
 • Stimulering door microbetalingen
 • Gegevensbeveiliging van klinische onderzoeken

Waarom blockchain belangrijk is in de toeleveringsketen

Supply Chain mist transparantie, nauwkeurige asset-tracking en verbeterde licentieverlening. Blockchain kan de traceerbaarheid, transparantie en verhandelbaarheid verbeteren en een enorme impact hebben op elke sector die afhankelijk is van de toeleveringsketen. Op dit moment kunnen producten moeilijk te traceren zijn omdat realtime tracering niet beschikbaar is. Ook wordt het voor kwaadwillende actoren onmogelijk om goederen in welke vorm of factor dan ook te veranderen.

 • Verbeterde transparantie
 • Traceerbaarheid
 • Verhandelbaarheid

Gevolgtrekking

Dit leidt ons naar het einde van ons artikel: “Waarom blockchain belangrijk is”.

Blockchain is ongetwijfeld belangrijk voor onze samenleving. Het heeft een impact op de huidige industrieën. Het is ongeëvenaard. Met de groei van BaaS en andere verbeteringen, is dit de enige keer dat het grootste deel van de industrie blockchain gaat adopteren.

Dus, wat vind je van blockchain? Zie je de voordelen?

Reageer hieronder en laat het ons weten. Zorg er ook voor dat u zich inschrijft voor onze gratis blockchain-cursus die alle basisprincipes van blockchain-technologie behandelt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me