Als je al een goede kennis hebt van cryptocurrency, blockchain-technologie en slimme contracten, is het tijd om DAO nu te definiëren, ook wel bekend als gedecentraliseerde autonome organisaties.

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization, die u kunt beoordelen als een van de meest complexe vormen van slimme contracten.

Maar dit is niet alles. Laten we DAO in dit artikel in detail definiëren.

DAO Definitie


Als je ernaar kijkt, kun je uit de naam een ​​idee krijgen wat DAO eigenlijk is. Zoals het staat voor Decentralized Autonomous Organization, kun je het gevoel hebben dat we het hebben over een autonome organisatie, die net als cryptocurrency en blockchain-technologie is gedecentraliseerd..

Dit is precies hoe we DAO definiëren, en het spreekt voor zich van de naam. Het idee was op de markt sinds de eerste cryptocurrency in 2009 werd gelanceerd. In een poging Bitcoin te helpen zich te ontdoen van tussenpersonen bij financiële transacties, kwam de DAO naar voren als de best mogelijke oplossing.

Gedecentraliseerde Autonome Organisatie (DAO) is eigenlijk een organisatie die op zichzelf kan draaien zonder enig hiërarchisch beheer. Het werkt op basis van de vooraf gedefinieerde code en daarom noemen we het een soort smart contract.

Het bovenstaande is een eenvoudige definitie van DAO, maar laten we DAO in meer technische termen definiëren.

“DAO is een contractvorm waarin de processen en wetten van een gedecentraliseerde organisatie worden ingevoegd als een permanente code van het slimme contract, en werkt via gedistribueerde consensusprotocollen.”

Voorbeeld uit het echte leven om DAO te definiëren

Laten we DAO begrijpen met een gemakkelijk te begrijpen voorbeeld.

Heb je ooit Uber gebruikt? De kans is groot dat de meesten van jullie hebben.

Bedenk nu dat de Uber DAO is. In dat geval is de auto onbemand die zelf op zoek gaat naar de passagiers. Het pikt zelf een passagier op en zet een passagier zelf neer. Bovendien krijgt het zelf een vergoeding, krijgt het zelf brandstof en betaalt het de brandstof zelf uit de winst. Simpel gezegd, de auto heeft, als hij zich gedraagt ​​als een DAO, geen externe hulp nodig om zijn taken uit te voeren.

Hetzelfde is het geval met gedecentraliseerde autonome organisaties. Ze hebben geen beheer nodig om ze uit te voeren, ze werken volgens vooraf gedefinieerde code en instructies en zijn gedecentraliseerd zonder centrale autoriteit om ze te controleren.

Elke organisatie die aan de bovenstaande voorwaarde voldoet, is een DAO.

Traditionele organisatie versus gedecentraliseerde autonome organisatie

Om DAO op een betere manier te definiëren, is het verplicht om het verschil te begrijpen tussen een gedecentraliseerde autonome organisatie en een traditionele organisatie.

  • Een traditionele organisatie volgt een top-down hiërarchie met gecentraliseerde autoriteit, maar DAO niet, aangezien DAO een gedistribueerd netwerk van autonome belanghebbenden is.
  • Een traditionele organisatie is één juridische entiteit, maar DAO heeft geen gecentraliseerde juridische entiteit. In het laatste deel van het artikel leest u meer over de juridische status van DAO.
  • Een traditionele organisatie biedt juridische contracten aan haar werknemers, maar DAO doet dat niet omdat ze slimme contracten gebruikt.
  • Een traditionele organisatie is gecentraliseerd, maar DAO is gedecentraliseerd.

Hoe DAO’s werken

Laten we, om DAO verder te definiëren, eens kijken hoe het werkt.

De allereerste DAO is Bitcoin. Het was ook de eerste volledig functionele gedecentraliseerde autonome organisatie ooit. Hetzelfde concept werd gevolgd door andere cryptocurrencies zoals Ethereum, zoals ingeschakeld op het Ethereum-platform.

Dit was de eerste keer dat de DOA werd gebruikt door een andere organisatie dan Bitcoin. Het hielp ook anderen die ook geïnteresseerd waren in het concept en hielp bij het vormgeven van het huidige uiterlijk.

Nu, hoe werkt een DAO??

Definieer regels

U moet eerst beginnen met de set regels. Wat zijn de regels die u wilt definiëren waaronder u wilt dat een bepaalde organisatie werkt? U moet over alle regels brainstormen, aangezien u al deze regels aan het slimme contract moet toevoegen.

Slim contract

Alle regels worden vervolgens gecodeerd in een smart contract, dat in wezen een computerprogramma is. Het bestaat autonoom op internet en vereist dat mensen taken uitvoeren die het niet alleen kan.

Financieringsfase

Wanneer u klaar bent met het opstellen van de regels en het maken van een slim contract, is de volgende fase de financieringsfase. Het is om twee redenen een van de belangrijkste stappen in het proces.

Ten eerste hebben alle DAO’s tokens nodig, die in wezen een interne eigenschap zijn van een bepaalde DAO. Deze tokens worden door de organisatie gebruikt om activiteiten binnen de organisatie te belonen.

Ten tweede, wanneer de gebruiker via het financieringsproces in de DAO investeert, kopen ze daadwerkelijk stemrechten. Dus hoe meer iemand uitgeeft aan de DAO, hoe meer invloed hij kan hebben op de manier waarop deze werkt.

Inzet

Na het opstellen van regels, het maken van een slim contract en het financieringsproces, is de volgende stap implementatie. Direct na de implementatie van een DAO wordt deze onafhankelijk van de maker en gaat het over op volledig autonome modus.

Alle DAO’s zijn open source, wat betekent dat iedereen na implementatie de code achter de DAO kan zien. Alle financiële transacties en regels worden vastgelegd met behulp van blockchain-technologie.

Omdat een Ethereum-blockchain alle financiële transacties registreert, wordt een DAO volledig transparant en onomkoopbaar.

U moet ook begrijpen dat DAO ook enkele beperkingen heeft. Het kan bijvoorbeeld niet zelf een code schrijven, hardware ontwikkelen of een product bouwen. Dit is waar aannemers binnenkomen, om deze taken te vervullen, DAO huurt contracten in op basis van het stemproces.

Hoe besteedt een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) haar geld?

Herinner je je het financieringsproces nog dat we hierboven bespraken? We hebben al gezegd dat wanneer iemand in een DAO investeert, hij stemrecht koopt over hoe een DAO moet werken.

Evenzo namen dezelfde stemgerechtigde investeerders een beslissing over het uitgeven van fondsen door een consensus te bereiken. Dit betekent dat welke richting de meeste stemmen krijgt, de DAO die richting inslaat.

De investeerders hebben ook het recht om met een voorstel te komen, maar dat resulteert vaak in het spammen van voorstellen in het verleden die het netwerk overbelasten. Om dat te voorkomen, moet een belegger ook een bepaald bedrag storten voordat hij een stemvoorstel indient.

Zodra er een voorstel komt van een van de belanghebbenden of investeerders, kunnen andere investeerders op dat voorstel stemmen. Om een ​​consensus te bereiken over het uitvoeren van een actie, moet een meerderheid de voorkeur geven aan die actie. Een DAO-code kan ook al een ingebed meerderheidspercentage hebben, dus dit varieert voor elke DAO. Het is niet nodig dat 51% van de stemmen de meerderheid is, tenzij de code dat zegt.

Wat doet een DAO?

Om DAO in detail te definiëren, moet u niet alleen begrijpen hoe het werkt, maar ook wat het doet.

In eenvoudige bewoordingen stelt het de investeerders of belanghebbenden in staat hun geld met wie dan ook uit te wisselen zonder tussenpersoon, wat betekent dat financiële instellingen zoals banken niet betrokken zijn. Dit betekent dat mensen met een DAO voor elke taak kunnen investeren, lenen of geld kunnen inzamelen.

Deel uitmaken van DAO: een belanghebbende worden in DAO?

Als u al in cryptocurrencies heeft geïnvesteerd en al een portemonnee heeft, is investeren in een DAO eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is tokens kopen van een bepaalde DAO waarin u geïnteresseerd bent.

Het proces is eenvoudig en duidelijk, wat overeenkomt met het kopen van aandelen van een bedrijf. Dit kunt u doen tijdens de financieringsfase. Hoe meer tokens u koopt, hoe meer invloed u kunt hebben tijdens het stemproces.

Het is eenvoudig: hoe meer u investeert, hoe meer invloed u heeft op hoe DAO werkt en hoe groter de kans dat u winst maakt.

Hier is echter een aanbeveling. Zorg ervoor dat u de open-sourcecode bekijkt om er zeker van te zijn dat de code van smart contract geen fouten bevat.

De zaak van de eerste DAO: de DAO

Ik raad je aan om in DAO’s te investeren na een grondige inspectie van de code, omdat de start van de DAO’s niet zo veelbelovend was.

In het begin, toen de eerste Ethereum DAO voor durfkapitaalfinanciering met de naam The DAO in 2016 werd gelanceerd, met een initiële investering van $ 150 miljoen, het werd onmiddellijk gehackt vanwege bugs in de code.

Het was eigenlijk de eerste Ethereum DAO. Het werd gehackt met behulp van de recursieve Ethereum Send-exploit. Het kreeg onmiddellijk te maken met een meerfasige hack vanwege de maas in het slimme contract.

Hoewel het resulteerde in de hoogste crowdfundingcampagne ooit, maar experts identificeerden onmiddellijk de problemen met de code.

De hackers hebben onmiddellijk $ 50 miljoen afgetapt. Het financiële verlies werd echter in de daaropvolgende weken teruggedraaid. Toch was het een goed voorbeeld van hackers die misbruik maakten van codefouten.

Dit brengt ons bij de volgende belangrijke vraag: is DAO echt veilig voor investeringen?

Is DAO veilig?

Het simpele antwoord op de vraag is: ja, dat is zo. Maar alleen als de oorspronkelijke code foutloos is en geen mazen in de wet biedt die hackers kunnen misbruiken.

Omdat niemand de code van een DAO kan wijzigen nadat deze is geïmplementeerd op de Ethereum-blockchain, kan niemand de regels wijzigen. Iemand kan de slimme contractregel alleen wijzigen als de meerderheid stemt om iemand in te huren om de code te wijzigen.

Dit maakt het redelijk veilig omdat niemand de autoriteit heeft om het DAO-proces in hun voordeel te veranderen. Dit is vaak het geval bij traditionele bedrijven waarvan u mogelijk aandelen heeft. Omdat beslissingen gecentreerd zijn binnen het topmanagement, zijn deze organisaties meestal vatbaarder voor corrupte praktijken vanwege een gebrek aan transparantie. Dit is echter niet het geval bij een DAO.

Hoewel DAO’s relatief veilig en veiliger zijn voor investeringen, is er één probleem met DAO-beveiliging. Zoals ik al heb gezegd, kun je de code niet meer wijzigen als je eenmaal een DAO hebt geïmplementeerd. De beperking is contraproductief als er een fout in de code zit. U kunt het probleem niet op tijd oplossen en hackers kunnen profiteren van het probleem.

Daarom is het belangrijk om pas te investeren nadat u ervoor heeft gezorgd dat de code geen fouten bevat.

Wat is de juridische status van DAO?

In tegenstelling tot een traditionele organisatie is er tot dusver geen juridische status voor de gedecentraliseerde autonome organisaties. In eenvoudige bewoordingen is er voorlopig geen beslissing over de juridische status van de DAO’s door wetgevers.

De wetgevers gebruiken een term “algemeen partnerschap” voor DAO’s en hun investeerders. Hierdoor wordt elke belanghebbende of investeerder of iemand die eigenaar is van de tokens voor die specifieke DAO aansprakelijk voor eventuele schulden of juridische acties waarmee de DAO wordt geconfronteerd.

Daarom heeft DAO tot dusver twee nadelen. Je kunt DAO niet definiëren zonder naar de andere kant van de foto te kijken, toch? Hier is een kleine lijst met problemen waarmee u te maken kunt krijgen met DAO of tijdens het investeren in de DAO’s.

  • Dubbelzinnigheid in de juridische status
  • Kan de code niet op tijd wijzigen als er een maas in de wet is

U kunt meer lezen over de updates over de juridische status van DOA op Ethereum-forum.

Anders dan dat, DAO’s zijn de perfecte nieuwe-wereldoplossing en bieden een futuristisch concept van organisaties zonder leider die effectiever zijn omdat ze autonoom en gedecentraliseerd zijn.

Laatste woorden

DAO of gedecentraliseerde autonome organisaties zijn toekomstig en klaar om veel traditionele organisaties te vervangen. De huidige geëvolueerde structuur van DAO’s kan de functies van veel huidige bedrijven gemakkelijk vervangen. Bijvoorbeeld Uber, Amazon, Dropbox en vele anderen.

De huidige voorbeelden van enkele van de meest succesvolle DAO’s zijn Dash, Digix Global, en BitShares.

De DAO’s bieden een perfecte oplossing om menselijke managers en andere menselijke hulpbronnen kwijt te raken die vaak onnodige financiën opslokken. Volgens Mike Hearn, een bekende Bitcoin-bijdrager, zullen DAO’s binnen de komende 30 jaar alle organisaties in de wereld van stroom voorzien..

We raden u aan onze vorige blogpost over slimme contracten te lezen als u nog steeds niet weet wat slimme contracten zijn.

Evenzo vindt Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, het concept ook veelbelovend. Volgens hem bieden DAO’s een perfecte gelegenheid voor traditionele organisaties om zich te ontdoen van tussenpersonen die hen tot 30% van de operationele kosten kosten..

Al met al hebben sommigen van jullie misschien een andere mening, maar voor mij, en nog veel meer experts over de hele wereld, is DAO zonder twijfel het bedrijfsmodel van de toekomst. Het is slechts het begin van de toekomst die we binnenkort zullen zien.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me