Wat is gedecentraliseerde financiering (DeFi)?

  Gedecentraliseerde financiering – vaak DeFi genoemd – verwijst naar de verschuiving van traditionele, gecentraliseerde financiële systemen naar peer-to-peer-financiering mogelijk gemaakt door gedecentraliseerde technologieën die zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain. Van uitleen- en leenplatforms tot stablecoins en tokenized BTC, het DeFi-ecosysteem heeft een uitgebreid netwerk van geïntegreerde protocollen en financiële instrumenten gelanceerd. Nu met meer dan $ 13 miljard aan waarde opgesloten in slimme Ethereum-contracten, is gedecentraliseerde financiering naar voren gekomen als de meest actieve sector in de blockchain-ruimte, met een breed scala aan gebruiksscenario’s voor individuen, ontwikkelaars en instellingen. 

  “We zijn op een steenworp afstand verwijderd van de wereldwijde financiële sector die draait op een gemeenschappelijke software-infrastructuur.”

   

  –Lex Sokolin, Global Fintech Co-Head van ConsenSys

  Terwijl ons traditionele financiële systeem draait op een gecentraliseerde infrastructuur die wordt beheerd door centrale autoriteiten, instellingen en tussenpersonen, wordt gedecentraliseerde financiering aangedreven door code die draait op de gedecentraliseerde infrastructuur van de Ethereum-blockchain. Door onveranderlijke slimme contracten op Ethereum te implementeren, kunnen DeFi-ontwikkelaars financiële protocollen en platforms lanceren die precies werken zoals geprogrammeerd en die beschikbaar zijn voor iedereen met een internetverbinding. 


  De doorbraak van DeFi is dat crypto-activa nu kunnen worden gebruikt op manieren die niet mogelijk zijn met fiat of ‘echte’ activa. Gedecentraliseerde beurzen, synthetische activa en flitsleningen zijn volledig nieuwe toepassingen die alleen op blockchains kunnen bestaan. Deze paradigmaverschuiving in de financiële infrastructuur biedt een aantal voordelen met betrekking tot risico, vertrouwen en kansen. 

  Wat zijn de voordelen van gedecentraliseerde financiering?

  Gedecentraliseerde financiering maakt gebruik van de belangrijkste principes van de Ethereum-blockchain om de financiële zekerheid en transparantie te vergroten, liquiditeit en groeimogelijkheden te ontgrendelen en een geïntegreerd en gestandaardiseerd economisch systeem te ondersteunen.  

  • Programmeerbaarheid. Sterk programmeerbare slimme contracten automatiseren de uitvoering en maken het creëren van nieuwe financiële instrumenten en digitale activa mogelijk.
  • Onveranderlijkheid. Fraudebestendige gegevenscoördinatie binnen de gedecentraliseerde architectuur van een blockchain verhoogt de beveiliging en controleerbaarheid.
  • Interoperabiliteit. De composable softwarestack van Ethereum zorgt ervoor dat DeFi-protocollen en -applicaties zijn gebouwd om te integreren en elkaar aan te vullen. Met DeFi hebben ontwikkelaars en productteams de flexibiliteit om bovenop bestaande protocollen te bouwen, interfaces aan te passen en applicaties van derden te integreren. Om deze reden noemen mensen DeFi-protocollen vaak ‘geldlegos’.
  • Transparantie. Op de openbare Ethereum-blockchain wordt elke transactie uitgezonden naar en geverifieerd door andere gebruikers op het netwerk (opmerking: Ethereum-adressen zijn gecodeerde sleutels die pseudo-anoniem zijn). Dit transparantieniveau rond transactiegegevens maakt niet alleen uitgebreide gegevensanalyse mogelijk, maar zorgt er ook voor dat netwerkactiviteit beschikbaar is voor elke gebruiker. Ethereum en de DeFi-protocollen die erop worden uitgevoerd, zijn ook gebouwd met open source-code die voor iedereen beschikbaar is om te bekijken, te controleren en erop voort te bouwen.
  • Toestemmingloos. In tegenstelling tot traditionele financiën, wordt DeFi gedefinieerd door zijn open, toestemmingsloze toegang: iedereen met een crypto-portemonnee en een internetverbinding, ongeacht hun geografie en vaak zonder een minimaal vereist bedrag, heeft toegang tot DeFi-applicaties die zijn gebouwd op Ethereum..
  • Zelfbewaring. Door Web3-wallets te gebruiken, zoals MetaMask om te communiceren met toestemmingsloze financiële applicaties en protocollen, houden DeFi-marktdeelnemers altijd de bewaring van hun activa en controle over hun persoonlijke gegevens. 

  “De fundamenten van nieuwe economieën beginnen met lenen en uitlenen. In 2019 heeft de blockchain-industrie deze noodzakelijke primitieven mogelijk gemaakt in wat nu DeFi is geworden. “

   

  –Collin Myers, Global DeFi Product Strategy Lead, Codefi

  Wat zijn de use cases voor gedecentraliseerde financiering?

  Van DAO’s tot synthetische activa, gedecentraliseerde financieringsprotocollen hebben een wereld van nieuwe economische activiteit en kansen voor gebruikers over de hele wereld ontgrendeld. De uitgebreide lijst met gebruiksscenario’s hieronder is het bewijs dat DeFi veel meer is dan een opkomend ecosysteem van projecten. Het is eerder een grootschalige en geïntegreerde inspanning om een ​​parallel financieel systeem op Ethereum te bouwen dat concurreert met gecentraliseerde services omdat het veel toegankelijker, veerkrachtiger en transparanter is.. 

  Vermogensbeheer

  Met DeFi-protocollen bent u de bewaarder van uw eigen cryptofondsen. Crypto-portefeuilles zoals MetaMask, Gnosis veilig, en Argent helpen u gemakkelijk en veilig te communiceren met gedecentraliseerde applicaties om alles te doen, van het kopen, verkopen en overdragen van cryptovaluta tot het verdienen van rente over uw digitale activa. In de DeFi-ruimte bent u de eigenaar van uw gegevens: MetaMask slaat bijvoorbeeld uw seed-frase, wachtwoorden en privésleutels lokaal op in een gecodeerde indeling op uw apparaat, zodat alleen u toegang hebt tot uw accounts en gegevens. 

  Naleving en KYT 

  Bij traditionele financiën is de naleving van de antiwitwaspraktijken (AML) en de bestrijding van de financiering van terrorisme (CFT) afhankelijk van de ken-uw-klant (KYC) richtlijnen. In de DeFi-ruimte maakt de gedecentraliseerde infrastructuur van Ethereum de volgende generatie compliance-analyses mogelijk rond het gedrag van deelnemende adressen in plaats van de identiteit van de deelnemer. Deze ken-uw-transactie (KYT) -mechanismen helpen bij het beoordelen van risico’s in realtime en beschermen tegen fraude en financiële misdrijven. 

  DAO’s

  Een DAO is een gedecentraliseerde autonome organisatie die samenwerkt volgens transparante regels die zijn gecodeerd op de Ethereum-blockchain, waardoor er geen gecentraliseerde, administratieve entiteit nodig is. Verschillende populaire protocollen in de DeFi-ruimte, zoals Maker en Samengesteld, hebben DAO’s gelanceerd om fondsen te werven, financiële operaties te beheren en het bestuur naar de gemeenschap te decentraliseren. 

  Gegevens en analyse

  Vanwege hun ongekende transparantie rond transactiegegevens en netwerkactiviteit, bieden DeFi-protocollen unieke voordelen voor gegevensdetectie, analyse en besluitvorming rond financiële kansen en risicobeheer. De explosieve groei van nieuwe DeFi-applicaties heeft de ontwikkeling van tal van tools en dashboards gestimuleerd, zoals DeFi Pulse en Codefi Data, waarmee gebruikers de waarde in DeFi-protocollen kunnen volgen, platformrisico’s kunnen beoordelen en rendement en liquiditeit kunnen vergelijken.

  Codefi-gegevensCodefi Data vergelijkt opbrengst, liquiditeit en andere factoren tussen DeFi-protocollen.

  Derivaten

  Op Ethereum gebaseerde slimme contracten maken het mogelijk om tokenized derivaten te creëren waarvan de waarde wordt afgeleid van de prestaties van een onderliggend actief en waarin tegenpartijovereenkomsten zijn vastgelegd in code. DeFi-derivaten kunnen reële activa vertegenwoordigen, zoals fiat-valuta’s, obligaties en grondstoffen, evenals cryptocurrencies. 

  Tooling voor ontwikkelaars en infrastructuur

  Een van de belangrijkste ontwerpprincipes van DeFi-protocollen is composability, wat betekent dat verschillende componenten van een systeem gemakkelijk kunnen worden verbonden en met elkaar kunnen samenwerken. Zoals blijkt uit de grote verscheidenheid aan geïntegreerde DeFi-applicaties, heeft composable code een krachtig netwerkeffect gecreëerd waarin de gemeenschap blijft voortbouwen op wat anderen hebben gebouwd. Velen vergelijken het ontwikkelingsproces van DeFi met bouwen met lego’s, vandaar de steeds populairder wordende bijnaam ‘geldlego’s’. Van Truffle’s slimme contractbibliotheken naar De API-suite van Infura naar de beveiligingstools van Diligence, kunnen Ethereum-ontwikkelaars en productteams nu DeFi-protocollen bouwen en lanceren met de full-stack tooling en beveiligingsintegraties die ze nodig hebben.

  Supergebruikers van DeFi-platformsEen visualisatie van DeFi-supergebruikersactiviteit.

  DEX’en 

  Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s) zijn cryptocurrency-uitwisselingen die werken zonder een centrale autoriteit, waardoor gebruikers peer-to-peer transacties kunnen uitvoeren en de controle over hun geld kunnen behouden. DEX’s verminderen het risico van prijsmanipulatie, hacking en diefstal, omdat crypto-activa nooit in bewaring zijn van de beurs zelf. 

  DEX’s geven token-projecten ook toegang tot liquiditeit die vaak concurreert met gecentraliseerde beurzen en zonder enige noteringskosten. Nog maar een paar jaar geleden betaalden projecten miljoenen dollars om een ​​token op een gecentraliseerde beurs te krijgen. 

  Sommige beurzen implementeren graden van decentralisatie, waarbij gecentraliseerde servers orderboeken en andere functies kunnen hosten, maar geen privésleutels van gebruikers hebben. Populaire DEX’s in de DeFi-ruimte omvatten momenteel AirSwap, Liquality, Mesa, Oase, en Uniswap.

  Gamen

  De samenstelbaarheid van DeFi heeft productontwikkelaars kansen geboden om DeFi-protocollen rechtstreeks in platforms in verschillende branches in te bouwen. Op Ethereum gebaseerde games zijn een populaire use-case geworden voor gedecentraliseerde financiering vanwege hun ingebouwde economieën en innovatieve stimuleringsmodellen. ZwembadSamen, is bijvoorbeeld een gecontroleerde spaarloterij zonder verlies waarmee gebruikers digitale tickets kunnen kopen door de DAI stablecoin te storten, die vervolgens wordt samengevoegd en uitgeleend aan het samengestelde geldmarktprotocol om rente te verdienen.

  ZwembadSamenPoolTogether is een verliesvrij, gecontroleerd spaarspel, mogelijk gemaakt door Ethereum.

  Identiteit

  Gedecentraliseerde financiële protocollen in combinatie met op blockchain gebaseerde identiteitssystemen zijn een kans om eerder uitgesloten gebruikers te helpen toegang te krijgen tot een echt mondiaal economisch systeem. DeFi-oplossingen kunnen de zekerheidsvereisten voor mensen die geen extra geld hebben, verminderen en helpen de kredietwaardigheid van gebruikers te beoordelen via attributen rond reputatie en financiële activiteit, in plaats van traditionele gegevenspunten zoals eigenwoningbezit en inkomen. De DeFi-ruimte waardeert gegevensprivacy rond persoonlijk identificeerbare informatie, evenals open toegang. Iedereen met een internetverbinding heeft toegang tot DeFi-applicaties met behoud van controle over hun gegevens en activa. 

  Verzekering

  DeFi is nog steeds een opkomende ruimte met bijbehorende risico’s rond smart contract-bugs en inbreuken. Er is een aantal innovatieve verzekeringsalternatieven op de markt gekomen om gebruikers te helpen dekking te kopen en hun bezit te beschermen. Oplossingen zoals Nexus Mutual, Bied bijvoorbeeld een Smart Contract Cover die beschermt tegen onbedoeld gebruik van smart contract code.

  Uitlenen en uitlenen

  Peer-to-peer-protocollen voor lenen en lenen zijn enkele van de meest gebruikte toepassingen in het DeFi-ecosysteem. Verbinding, is bijvoorbeeld een algoritmisch, autonoom renteprotocol dat integreert met en ten grondslag ligt aan een lange lijst van DeFi-platforms, waaronder PoolTogether, Argent en Dharma. Door rentemarkten op Ethereum aan te bieden, stelt Compound gebruikers in staat rente te verdienen op crypto die ze aan de uitleenpool hebben geleverd. Het samengestelde slimme contract komt automatisch overeen met leners en geldschieters en berekent de rentevoet op basis van de verhouding tussen geleende en geleverde activa. Compound is een overtuigend voorbeeld van de exponentiële kansen van de DeFi-ruimte: naarmate meer producten het Compound-protocol integreren, zullen steeds meer crypto-activa rente kunnen verdienen, zelfs als ze niet worden gebruikt.

  SamengesteldCompound is een algoritmisch, autonoom renteprotocol.

  Margehandel

  Terwijl margehandelaren in traditionele financiën hun transacties optimaal kunnen benutten door geld te lenen van een makelaar (die vervolgens het onderpand voor een lening vormt), wordt DeFi-margehandel mogelijk gemaakt door gedecentraliseerde, niet-bewaarnemingsprotocollen, zoals Verbinding en dYdX. Omdat slimme contracten traditionele makelaardijactiviteiten automatiseren, beginnen sommigen te verwijzen naar de opkomst van ‘autonome geldmarkten’ in het DeFi-ecosysteem. 

  Marktplaatsen

  DeFi-protocollen ondersteunen een scala aan online marktplaatsen waarmee gebruikers producten en diensten wereldwijd en peer-to-peer kunnen uitwisselen – alles van freelance coderingsoptredens tot digitale verzamelobjecten tot echte sieraden en kleding. 

  Betalingen

  Peer-to-peer-betaling is misschien wel de fundamentele use-case van de DeFi-ruimte en van het blockchain-ecosysteem in het algemeen. Blockchain-technologie is zo ontworpen dat gebruikers veilig en rechtstreeks cryptocurrency met elkaar kunnen uitwisselen, zonder tussenpersonen. DeFi-betalingsoplossingen creëren een meer open economisch systeem voor populaties met en zonder een bank en helpen ook grote financiële instellingen om de marktinfrastructuur te stroomlijnen en wholesale- en retailklanten beter van dienst te zijn. 

  Voorspellingsmarkten

  Op blockchain gebaseerde voorspellingsmarkten maken gebruik van de wijsheid van de menigte en stellen gebruikers in staat om te stemmen en waarde te verhandelen over de uitkomst van evenementen. Marktprijzen worden dan crowdsourced-indicatoren voor de waarschijnlijkheid van een evenement. Augur, een populair DeFi-gokplatform, biedt voorspellingsmarkten rond verkiezingsresultaten, sportgames, economische evenementen en meer.  

  Besparingen

  Door in te pluggen in lending pool-protocollen zoals Compound, bieden veel DeFi-apps rentedragende rekeningen die exponentieel meer kunnen verdienen dan traditionele spaarrekeningen, afhankelijk van een dynamische rente die is gekoppeld aan vraag en aanbod. Populaire spaarapps zijn onder meer Argent, Dharma, en ZwembadSamen, een no-loss spaarspel waarbij deelnemers al hun geld terugkrijgen, of ze nu winnen of niet.

  Een DeFi-activiteit die rond deze innovatieve besparingsmechanismen is geëxplodeerd, is ‘yield farming’. Opbrengstlandbouw verwijst naar gebruikers die hun inactieve crypto-activa verplaatsen in verschillende liquiditeitsprotocollen om het rendement te maximaliseren. De razernij van opwinding rond DeFi-opbrengstlandbouw heeft geen tekort aan memes geïnspireerd &# 127840;

  Stabiele munten

  Een stablecoin is elke cryptovaluta die is gekoppeld aan een stabiel activum of een mandje met activa, zoals fiat, goud of andere cryptocurrencies. Stablecoins zijn oorspronkelijk ontwikkeld om de volatiele prijzen van cryptocurrency te verlagen en van blockchains een haalbare betalingsoplossing te maken. Ze worden nu geïmplementeerd in de DeFi-ruimte voor overmakingsbetalingen, lenings- en leningsplatforms en zelfs institutionele use-cases zoals centrale bank digitale valuta (CBDC).

  Uitzetten

  Naarmate het Ethereum-netwerk overgaat naar een Proof of Stake-consensusalgoritme met Phase 0 van Ethereum 2.0, krijgen gebruikers de mogelijkheid om hun ETH in te zetten en beloningen te verdienen, hetzij als validators of via staking providers. Inzetten op Eth2 is analoog aan een rentedragende spaarrekening: stakers ontvangen rente (beloningen) voor het valideren van blokken op het Ethereum-protocol. 

  Synthetische activa

  Synthetische activa, gerelateerd aan stablecoins, zijn crypto-activa die blootstelling bieden aan andere activa, zoals goud, fiat-valuta’s en cryptocurrencies. Ze worden gedekt door tokens die zijn vergrendeld in op Ethereum gebaseerde slimme contracten, met ingebouwde overeenkomsten en stimuleringsmechanismen. Het Synthetix-protocol implementeert bijvoorbeeld een zekerheidsratio van 750%, waardoor het netwerk prijsschokken kan opvangen. 

  Tokenisatie

  Tokenization is een van de hoekstenen van gedecentraliseerde financiering en een native functionaliteit van de Ethereum-blockchain. Tokens voeden niet alleen het netwerk, maar ontsluiten ook een scala aan economische mogelijkheden. Simpel gezegd is een token een digitaal activum dat wordt gemaakt, uitgegeven en beheerd op een blockchain. Tokens zijn ontworpen om veilig en direct overdraagbaar te zijn, en ze kunnen worden geprogrammeerd met een reeks ingebouwde functionaliteiten. Van vastgoedbeveiligingstokens die gefractioneerde eigendommen vertegenwoordigen tot platformspecifieke tokens die het gebruik van een bepaalde applicatie stimuleren, op Ethereum gebaseerde tokens zijn naar voren gekomen als een veilig en digitaal alternatief voor gebruikers over de hele wereld om toegang te krijgen tot, te verhandelen en waarde op te slaan..

  Handel

  Handelen in de DeFi-ruimte omvat een scala aan activiteiten, van derivatenhandel tot margehandel tot token swaps, en vindt plaats via een steeds groeiend en geïntegreerd netwerk van beurzen, liquiditeitspools en marktplaatsen. Cryptohandelaren op gedecentraliseerde beurzen profiteren van lagere wisselkosten, snellere afwikkeling van transacties en volledige bewaring van hun activa. In juli 2020 bedroeg het handelsvolume via gedecentraliseerde beurzen meer dan $ 4 miljard.

  Middelen

  Rapporten
  • Ethereum DeFi-rapport – Q3 2020: De opkomst van geautomatiseerde market makers, governance-tokens, yield farming, vorken, derivaten en rare DeFi.
  • Ethereum DeFi-rapport – Q2 2020: Verpakte bitcoin, yield farming en de prestaties van populaire DeFi-protocollen zoals Compound, Uniswap en MakerDAO.

  • Ethereum DeFi-rapport – Q1 2020: Hoe het DeFi-ecosysteem reageert op COVID-19 en wereldwijde marktschokken, plus vooruitzichten voor de rest van 2020.

  • DeFi-gebruikersonderzoeksrapport: Gebruikersgewoonten, motivaties en pijnpunten, en een analyse van hoe DeFi blockchain mainstreamt voor mensen over de hele wereld. 

  Webinars
  • Inleiding tot tokenisatie: Begrijp de kernconcepten achter op blockchain gebaseerde tokenisatie en verken real-world applicaties met onze token-protocolexperts. 

  • De toekomst van financiën: digitale activa en deFi: Ontdek de macro-financiële en technologische trends die de aanzet geven tot de exponentiële groei van gedecentraliseerde financiering.

  • Een Ethereum-knooppunt instellen en uitvoeren: Leer hoe u uw eigen node kunt opzetten met onze infrastructuurexperts bij Infura.

  Lidwoord
  • De 100+ projecten die baanbrekend zijn voor gedecentraliseerde financiering

  • 2019 was het jaar van deFi (en waarom 2020 dat ook zal zijn)

  • De staat van stabiele munten 2019

  • Gedecentraliseerde beurzen versus gecentraliseerde beurzen

   

  MetaMaskMetaMaskMetaMask

  Een crypto-portemonnee en toegangspoort tot blockchain-apps.

  Download nuInfuraInfuraInfura

  Directe, schaalbare API-toegang tot de Ethereum- en IPFS-netwerken. 

  BeginCodefiCodefiCodefi

  De blockchain-applicatiesuite die handel en financiën aandrijft. 

  Verken

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me