blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogNieuws

De staat van het Ethereum-netwerk: 5 jaar op rij

Terugkijkend op de eerste vijf jaar van de zoektocht van ons ecosysteem naar een upgrade van internet. door ConsenSysJuli 30, 2020Geplaatst op 30 juli 2020

ethereum 5 jaar verjaardag creatief gecentreerd


Grote doorbraken volgen doorgaans een pad van zeven stappen:

 1. Ten eerste heeft niemand van je gehoord.
 2. Dan hebben ze van je gehoord, maar denken dat je gek bent.
 3. Dan snappen ze uw product, maar denken dat het geen kans heeft.
 4. Dan zien ze jouw product als speelgoed.
 5. Dan zien ze het als een geweldig speeltje.
 6. Daarna gaan ze het gebruiken.
 7. Dan konden ze zich geen leven zonder voorstellen.

–Morgan Housel, “When You Change the World and No One Notices”

Niemand heeft van je gehoord

Ethereum is nu het meest actief ontwikkelde blockchain-netwerk ter wereld. Maar vandaag, vijf jaar geleden, toen de Genesis blok werd gedolven en het netwerk officieel gelanceerd, maar weinig mensen buiten de kringen van software-engineering hadden gehoord van de Ethereum-blockchain.

Ethereum: Bitcoin Plus Everything

In het mijlpaalrapport van 2015 van Goldman Sachs, “Wat als ik je vertel dat de blockchain alles zou kunnen verstoren”, Ethereum werd vermeld als een ‘startup’. Elders werd het beschreven als een ‘groep’. Mensen probeerden te begrijpen wat het was en wat het precies anders maakte dan Bitcoin, een digitaal geldsysteem. Bij ConsenSys hebben we veel tijd besteed en nog steeds besteed aan het verklaren van deze verschillen. Ze kunnen niet genoeg worden benadrukt: 

 • Bitcoin is een enkele toepassing van blockchain-technologie.
 • Er zijn veel verschillende soorten blockchains, met zeer verschillende eigenschappen.
 • Ethereum is een type blockchain.
 • Ethereum is open source en daarom eigendom van iedereen.

Als je wilt weten wat blockchains betekenen voor de toekomst van menselijke netwerken en de machtsverdeling, deze tweetstorm van Naval Ravikant is een goede plek om te beginnen. 

De blockchain van de ontwikkelaar

De Ethereum-blockchain is gebouwd volgens vijf ontwerpprincipes, uiteengezet in Vitalik Buterin’s Ethereum-witboek​ 

 • Eenvoud
 • Universaliteit
 • Modulariteit
 • Behendigheid
 • Non-discriminatie en niet-censuur

Een manier om erover na te denken, is dat als iemand je zou vragen een machine te bouwen die deze principes tot het uiterste dreef, je zou eindigen met een machine als Ethereum. 

In hun boek Ethereum beheersen, Andreas Antonopoulos en Gavin Wood noemen Ethereum de ‘ontwikkelaars blockchain, gebouwd door ontwikkelaars voor ontwikkelaars’. Ontwikkelaars geven over het algemeen de voorkeur aan software die open, bruikbaar, programmeerbaar en krachtig is. Duizenden en vervolgens honderdduizenden ontwikkelaars trokken naar Ethereum omdat de broncode gratis is, je kunt voortbouwen op wat anderen hebben gebouwd, de slimme contracten zijn gestandaardiseerd en op sjablonen kunnen worden ingesteld, en de mogelijkheden zijn eindeloos wanneer je begint met het in elkaar grijpen van contracten en het aansluiten van verschillende gegevens feeds.

Nieuwe gedecentraliseerde applicaties (dapps) per maand gelanceerd op de Ethereum-blockchain.Nieuwe gedecentraliseerde applicaties (dapps) per maand gelanceerd op de Ethereum-blockchain.

Staat van de Dapps heeft het ecosysteem een ​​enorme dienst bewezen toen het begon te graven in dapp-contracten en vingerafdrukken van GitHub-repo’s, waardoor de razernij van ontwikkelaarsactiviteit achter de schermen op Ethereum aan het licht kwam. Toen de New York Times publiceerde “Beyond the Bitcoin Bubble,” het voelde alsof mensen eindelijk opletten. Bitcoin was slechts het topje van de blockchain-ijsberg en het was slechts een kwestie van tijd voordat de rest van de wereld de ontwikkelaars volgde.

Ze denken dat je noten bent

De DAO

In 2016 trokken de DAO-hack en de daaropvolgende harde vork de aandacht van iedereen. Sommige mensen dachten dat dit Ethereum-ding gek was. Wat is er gebeurd, de pers zei, “Roept filosofische vragen op over de levensvatbaarheid van dergelijke systemen.” 

Maar ontwikkelaars zeiden: “Dit is een overgangsrite.”

De gemeenschap ging aan de slag met documenteren bekende aanvallen en gevechtstesten slimme contractbibliotheken. Terwijl er aan veiligheidsincidenten door de jaren heen zijn gedecentraliseerde autonome organisaties nu een hoofdbestanddeel van het Ethereum-ecosysteem (Aragon, Moloch DAO, Legal DAO, Maker DAO), en hard forks zijn een beproefd model voor het upgraden van het netwerkprotocol.  

Positief somdenken

Denk na over wat er nog meer ‘gek’ was in ons ecosysteem:

 • Ondernemingen die actief zijn op een openbaar netwerk
 • Verschillende blockchains werken samen

100-jarige firma’s zoals Ernst & Young gebruikt nu nulkennisbewijzen om privétransactieoplossingen te ontwikkelen op het openbare Ethereum-netwerk. En ze werken samen met een vloot van andere organisaties om het Baseline Protocol vooruit te helpen en bedrijven te helpen aan boord van mainnet. 

Ethereum en Hyperledger, ooit gezien als rivaliserende DLT-initiatieven, zijn nu volledig geïntegreerd via Besu, Burrow en Sawtooth. Even Fabric ondersteunt slimme contracten van Ethereum.

Het maximalistische, één-blockchain-om-ze-allemaal-denken dat de begindagen van de cryptosfeer kenmerkte, is weggevallen ten gunste van een grootser beeld van interoperabele blockchain-protocollen. In de afgelopen maanden hebben we een enorme stijging gezien in ‘ingepakte bitcoin’ – bitcoin weergegeven als ERC-20-tokens op Ethereum waarmee bitcoinhouders kunnen deelnemen aan de gedecentraliseerde financiële protocollen die niet beschikbaar zijn op het Bitcoin-netwerk.. 

Het punt is dat het positieve somdenken van early adopters dat ooit vergezocht en technisch onmogelijk leek, nu steeds meer realiteit wordt. In de woorden van Jeff Bezos: “Uitvinding vereist een langdurige bereidheid om verkeerd te worden begrepen.” 

Ze begrijpen het, maar …

ICO-koorts

Begin 2018 was de blockchain- en Ethereum-gemeenschap nog steeds aan het bijkomen van de schok die 2017 door de cryptosfeer had gestuurd. De ICO-boom van 2017 was de aanzet tot een van de grootste bullmarkten in de geschiedenis van Ethereum dankzij aanzienlijke speculatie en ongekende lanceringen van ERC-20-tokens. De hausse heeft uit de eerste hand de kracht aangetoond van de netwerkeffectmogelijkheden die de kern van blockchain-technologie vormen. Een aantal landen – China, Zuid-Korea, Marokko, Colombia, Singapore en vele anderen – heeft hun burgers echter verboden of ernstige waarschuwingen gegeven over bitcoin, ether en andere cryptovaluta..

Toen de gloed van $ 1000 + ETH-prijzen afnam en de crypto-winter daalde, begon de industrie het afgelopen jaar van ICO’s te heroverwegen en rekening te houden met zijn duistere erfenis. Fortune meldde dat bijna 50% van alle ICO-projecten was al mislukt tegen februari. The Verge publiceerde een ontnuchterend rapport over de geestelijke gezondheid en wanhoop van veel Zuid-Koreaanse millennials in de nasleep van de crypto-bullmarkt.

Het creëren van ERC-20-tokencontracten op Ethereum.Het creëren van ERC-20-tokencontracten op Ethereum.

Tegenwoordig zijn er meer dan 160.000 ERC-20-tokencontracten op het Ethereum-netwerk. Velen zijn begin 2018 gemaakt tijdens het hoogtepunt van de ICO-hausse. In de laatste paar maanden van dit jaar hebben we gezien dat de creatie van ERC-20-tokens begon te stijgen naar vergelijkbare niveaus, maar zonder de prijsvolatiliteit die we allemaal ervoeren eind 2017 en begin 2018.

“Ethereum Killers”

De ICO-boom en de nasleep ervan zorgden voor een rijke bodem voor een reeks nieuwe programmeerbare blockchains, waarvan er vele hun technologie positioneerden als de vervanging van Ethereum. De meest opvallende van deze “Ethereum-killers” was EOS, dat in 2017 een whitepaper uitbracht. 

De post-ICO-marketingverhalen van nieuwe blockchains waren grotendeels gericht op de tekortkomingen van Ethereum: schaalbaarheid, privacy, UX en bruikbaarheid. Sommige van deze tekortkomingen werden waargenomen, andere echt en andere overdreven.

Al met al hadden de Ethereum ICO-boom en de nasleep veel kennis van de technologie, maar nog steeds op zoek naar boeiende use-cases en kansen. Een zilveren voering van de crypto-boom en winter was dat het ons ertoe aanzette om aandacht te besteden aan lagere en misschien meer onthullende blockchain-statistieken die verder gaan dan prijs en transactievolume: slimme contractimplementaties, decentralisatie en risico.

Ze denken dat het speelgoed is

On-Ramps en NFT’s

Terwijl de Ethereum-gemeenschap nieuwe token-standaarden ontwikkelde, zoals ERC-721, gaming en kunst kwamen naar voren als leuke onramps voor de onderliggende blockchain-technologie. En het was logisch: games hebben ingebouwde micro-economieën en verzamelobjecten, en digitale kunst die naar de blockchain was gehasht, was gemakkelijk te gelde te maken en aantoonbaar authentiek. Marktplaatsen zoals Super zeldzaam verscheen voor digitaal artwork. Mensen hadden het over ‘bewijs van smaak’.  

CryptoKitties

De virale sensatie die het Ethereum-netwerk voor het eerst schokte, was een bescheiden dapp genaamd CryptoKitties, een digitaal ruilspel voor kittens dat leek op een kruising tussen Neopets en futures-handel. In december 2017 zijn de totale netwerkverzoeken meer dan verdubbeld, aangezien de prijzen voor de CryptoKitties in de zes cijfers stegen. Een taskforce van ontwikkelaars van MetaMask, Infura, Grid + en Axiom Zen kwam samen om UX te optimaliseren en schaaloplossingen voor de langere termijn te verkennen om de congestie te verlichten. Door samen te werken, realiseerden ze iets diepgaands over de ontwikkeling van Ethereum-protocol. Zoals Alex Miller van Grid + opmerkte: “Iedereen die ether bezit, wordt gestimuleerd om het systeem te verbeteren.” 

Ethereum dagelijkse actieve gebruikersDagelijks actieve gebruikers (DAU) hebben een vergelijkbaar patroon gevolgd als accountgroei. Op 16 januari 2018 waren de meeste DAU’s van elke dag in de afgelopen 5 jaar te zien, met 723.085 unieke adressen die op mainnet interacteerden.

Mensen realiseerden zich ook dat gamers en artiesten rechtstreeks vanuit hun bedrijf een bedrijf runden Ethereum-portemonnees. Ontwikkelaars hadden economische modellen ontgrendeld waar er voorheen geen bestonden. Ze brachten geld naar gaming – nu was het tijd om te kijken of ze geld konden spelen.

Ze denken dat het een geweldig stuk speelgoed is

De opkomst van DeFi

Er is een argument dat heel Ethereum gedecentraliseerde financiering (DeFi) is. In de kern wordt de blockchain onderhouden door een netwerk van gestimuleerde mijnwerkers die middelen blijven uitgeven om een ​​gedecentraliseerde valuta als beloning te ontvangen. Die verzamelde valuta wordt vervolgens verkocht aan andere mensen en komt het ecosysteem binnen.

DeFi zoals het echter vaker wordt begrepen – als een reeks onderling verbonden protocollen die de mogelijkheid hebben om de traditionele financiële instrumenten van vandaag te vervangen – kwam eind 2017 op het toneel met MakerDAO’s release van DAI. MakerDAO stond ETH toe om in het slimme contract te worden vergrendeld en de DAI-stablecoin als onderpand te worden genomen. Na dat moment groeide het Ethereum DeFi-ecosysteem gestaag, grotendeels nog steeds gedomineerd door MakerDAO.

Totaal ETH en WETH opgesloten in DeFiTotaal ETH en WETH vergrendeld in DeFi-protocollen.

2019 was het jaar van DeFi, maar zijn invloed bleef nog grotendeels beperkt tot de gemeenschap van mensen die al bekend waren met de technologie en al een tijdje in het ecosysteem werkten. Veel bedrijven bouwden DeFi-protocollen, maar over het algemeen voelde de UX rudimentair aan en waren de mogelijkheden nog steeds vrij beperkt, behalve voor de meest bekwame DeFi-gebruikers.

In de eerste maanden van 2019 was het DeFi-ecosysteem in veel opzichten een sandbox, waar Ethereum-enthousiastelingen deze open protocollen aan het testen waren en de argumenten voor gedecentraliseerde financiering bewezen. In de nasleep van de bearmarkt van 2018 voelden ETH-houders zich misschien terughoudend over ‘hun ETH aan het werk zetten’ in plaats van HODLing in de hoop op een nieuwe bullmarkt..

Financiële primitieven en geldlegos

Financiële primitieven zijn de fundamentele gedecentraliseerde financiële capaciteiten en technologieën die kunnen worden gecombineerd of erop kunnen worden gebouwd door anderen om meer complexe en / of specifieke toepassingen te creëren. Deze financiële primitieven en de applicaties die erop zijn gebouwd, werken een beetje als lego’s, om een ​​populaire analogie te gebruiken. Geldlego’s gestapeld bovenop geldlego’s gestapeld bovenop meer geldlego’s creëren een verweven, onderling verbonden financiële structuur die zowel sterk als aanpasbaar is.

Deze geldlego’s bereikten eind 2019 een kritieke massa, slingerden ons naar 2020 en brachten DeFi van de status van ‘geweldig speelgoed’ naar de vroege stadia van een cruciaal hulpmiddel voor het opnieuw vormgeven van onze financiële infrastructuur.

Ze beginnen het te gebruiken

Software eet financiën

Vijf jaar geleden zou het vreemd hebben geleken “Verplaats $ 15 biljoen van het wereldwijde bruto binnenlands product naar open source programmeerbare blockchains.” Dat lijkt de enige manier om snelheid, veerkracht, transparantie en uiteindelijk vertrouwen te brengen in ons wereldwijde financiële systeem, dat nog steeds draait op 30 jaar oude banksoftware.. 

Vooruitstrevende ondernemingen volgden de ontwikkelaars en investeren al jaren in Ethereum. Ons partnerschap met Microsoft, dat in 2015 begon, was een van onze eerste pogingen om bedrijven te helpen blockchaintechnologie te implementeren via Ethereum Blockchain as a Service op Azure. De Enterprise Ethereum Alliance en Hyperledger zijn ook waardevolle omgevingen geworden voor grote instellingen om actief samen te werken, implementatieopties te onderzoeken en gemeenschappelijke bedrijfsstandaarden te ontwikkelen. 

De institutionele kudde

Dus wie zijn de belangrijkste spelers die Ethereum gebruiken? Het is een lange lijst. Reuzen voor handelsfinanciering. Agritech-reuzen. 32 van de Forbes Blockchain 50 projecten zijn dit jaar gebouwd op Ethereum. Nu trekken de krachtpatsers hun intrek. The Depository Trust & Clearing Corporation, dat ongeveer $ 2 biljoen aan transacties per jaar verwerkt, heeft onlangs een op Ethereum gebaseerd prototype voor digitaal activabeheer aangekondigd.

Er ontstaan ​​voortdurend nieuwe initiatieven. In hun eindrapport vorige maand deelden het EU Blockchain Observatory en Forum een ​​crowdsourced blockchain-initiatiefkaart die nu meer dan 700 initiatieven wereldwijd in kaart brengt..

De EU Blockchain Observatory en de Global Blockchain Initiative Map van het Forum.De EU Blockchain Observatory en de Global Blockchain Initiative Map van het Forum.

Sommige van deze projecten zijn nog erg verkennend. Driehonderd jaar oude centrale banken zullen bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag op blockchain gebaseerde betalingssystemen adopteren. Maar volgens a recent artikel van de Bank for International Settlements, doet 80% van deze oude instellingen actief onderzoek naar de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). De gevestigde exploitanten realiseren zich dat in een wereld met superapps, gebundelde diensten en een steeds digitalere economie, Ethereum niet alleen de infrastructuur is die ze nodig hebben om grotere zaken met elkaar te doen, maar ook hun levensader om de 21e-eeuwse klant van dienst te zijn.. 

Ethereum plug-and-play

Sinds het begin was het de missie van ConsenSys om voldoende infrastructuur en tooling te bouwen om de rest van de wereld in staat te stellen naast ons een nieuwe vertrouwensinfrastructuur op te bouwen. We vergelijken dit proces vaak met het bouwen van een raket tijdens de vlucht. De inzet is ongelooflijk hoog en er is nu niet meer te stoppen. 

Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om onze producten samen te brengen in een volledige, geïntegreerde suite die Ethereum meer plug-and-play maakt dan ooit tevoren, of je nu een dapp-team bent dat API-toegang tot knooppuntinfrastructuur nodig heeft. of een financiële instelling die klaar is om bedrijfsprocessen te optimaliseren en financiële instrumenten te digitaliseren. Met een Layer 2-oplossing zoals de SKALE Network shaping up en Ethereum 2.0 aan de horizon zijn we verheugd om te zien hoe nieuwe en verbeterde bruikbaarheid en netwerkprestaties ontwikkelaars, ondernemingen en de volgende golf van supergebruikers ontgrendelen.

Ze kunnen zich geen leven zonder voorstellen

Dit hoofdstuk van het zevenstappenpad naar de grote doorbraak wordt nog geschreven en zal zich de komende jaren langzaam maar zeker ontvouwen. Innovatie van deze schaal kan vaak niet in kwartalen of zelfs jaren worden gemeten. We denken echter graag dat er enkele gebruikers (en enkele grote instellingen) zijn die zich een leven zonder Ethereum al niet kunnen voorstellen. 

Bedankt allemaal in het hele ecosysteem voor uw steun, enthousiasme en onvermoeibare werk de afgelopen vijf jaar. Het upgraden van onze wereldwijde infrastructuur is geen sinecure, maar het is de moeite waard en zeer lonend. We kunnen niet wachten om te zien hoe dit netwerk er over vijf jaar uitziet. 

Blijf op de hoogte van Ethereum

Abonneer u op de ConsenSys-nieuwsbrief. Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Ethereum Q3 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Ethereum 2 0 Ecosysteemrapport uitzettenVerslag doen van

Ethereum 2.0-ecosysteemrapport

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwtWebinar

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwt

Centrale banken en de toekomst van geldWit papier

Centrale banken en de toekomst van geld

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me