blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi

Hoe tranche-leningen vaste rentetarieven naar DeFi zullen brengen

Tranche-producten, en in het bijzonder tranche-kredietproducten, zijn nieuwe innovaties die vaste rentetarieven voor op DeFi gebaseerde schulden zullen brengen. Door Mattison Asher 4 februari 2021 Gepost op 4 februari 2021

Q4 2020 DEFI REPORT blog 3 Download Rapport


Dit maakt deel uit van een serie artikelen uit ConsenSys Codefi’s Q4 2020 Ethereum DeFi Report. Download het volledige rapport voor meer informatie over tokenstandaarden voor activa en betalingen, NFT-marktplaatsen, sociale en community-tokens, flitsleningen, ingepakte Bitcoin en Filecoin, uitleenprojecten en meer.

Een trend bij DeFi om op te letten in het eerste kwartaal van 2021 zijn nieuwe tranche-producten, die worden geleid door BarnBridge en Saffron Finance. Er is aanzienlijke belangstelling voor deze producten, zoals blijkt uit BarnBridge’s bijna $ 500 miljoen aan TVL alleen voor het bewerken van zijn bestuurstoken. Het is belangrijk om te erkennen dat de contracten van Saffron Finance niet zijn gecontroleerd. 

Concreet is er innovatie in nieuwe tranche-kredietproducten die binnenkort op de markt zullen komen. Wat is een tranche-uitleenproduct, vraagt ​​u zich misschien af? Een van de grootste problemen met DeFi-leningen is dat de rentetarieven altijd variabel zijn, wat betekent dat ze voortdurend veranderen. Terwijl je misschien verdient 6,7% APY als u vandaag uw DAI op Aave uitleent, kan dat tarief morgen 10% of 1% over een week zijn. De volatiliteit van deze variabele rentetarieven belemmert elke persoon of instelling die op zoek is naar voorspelbare en stabiele rendementen in hun kredietproducten. Vernieuwers in DeFi bedenken een oplossing voor dit probleem: tranches. Op het meest basale niveau werkt een tranche als volgt: 

  • Gebruikers deponeren hun digitale activa in een pool, waaraan een vast tarief is gekoppeld. Deze pool van activa wordt vervolgens uitgeleend via uitleenprotocollen zoals Aave of Compound. 
  • Wanneer de gebruiker zijn activa voor het eerst stort, heeft de gebruiker de mogelijkheid om in tranche A van de pool of tranche B te storten. 
  • Depositors in Tranche A ontvangen gegarandeerd de vaste rente die aan de pool is gekoppeld gedurende een vaste periode. Als de pool bijvoorbeeld een vast rendement heeft van 10% APY en u stort $ 100 in Tranche A, ontvangt u in één jaar $ 110 ($ 100 hoofdsom + $ 10 rente).. 

U moet zich dus afvragen: hoe kan een vaste rente worden gegarandeerd aan Tranche A-deposanten wanneer de pool van activa wordt uitgeleend via een protocol dat alleen variabele rentetarieven biedt? Dat is waar de speculanten die in Tranche B storten binnenkomen. Depositors in Tranche B speculeren in feite op wat zij denken dat de gerealiseerde APY van de pool zal zijn. Als de gerealiseerde rente na één jaar hoger is dan 10% APY, dan wordt alle gegenereerde extra rente uitgekeerd aan de inleggers van Tranche B. 

Maar wat gebeurt er als de gerealiseerde rentevoet lager uitvalt dan de rente die op de pool staat vermeld, in dit geval 10%? Tranche A zal nog steeds hun 10% beloond worden, maar in dit scenario zou de gerealiseerde rente niet de beursgenoteerde rente dekken. De hoofdsom van deposito’s in Tranche B zou dus worden verlaagd om de deposanten in Tranche A te compenseren. U kunt waarschijnlijk zien waarom de deposanten in Tranche B nu speculanten worden genoemd.!

Tranchekrediet is slechts een van de vele nieuwe innovatieve technologieën die in DeFi worden ontwikkeld. Bovendien illustreert tranchekrediet hoe al deze innovaties kunnen worden samengesteld. De teams die dit tranche-uitleensysteem hebben bedacht, kwamen niet van Compound of Aave, maar ze bouwden een geheel nieuw product bovenop de bestaande uitleenprotocollen..

Dat gezegd hebbende, er zijn inherente risico’s aan de samenstelbaarheid van slimme Ethereum-contracten. Hoe meer verschillende financiële producten van elkaar afhankelijk zijn, hoe meer de risico’s van deze producten met elkaar verweven raken. Als een van de onderliggende protocollen faalt, vormen ze een systeemrisico voor de andere gerelateerde producten die interageren met het protocol. De cryptomarktcrash op 12 maart 2020 is een recent voorbeeld. In de loop van 36 uur is de prijs van ETH sterk gedaald, waardoor MakerDAO gewelven ontoegankelijk vanwege netwerkcongestie, wat er ook voor zorgde dat prijsorakels faalden en gebruikers uiteindelijk miljoenen verliezen kosten. 

Zullen deze trancheproducten een herhaling van de financiële crisis van 2008 opleveren??

Men mag het andere inherente risico bij het in trancheren van activa niet over het hoofd zien, vooral gezien de crisis met door hypotheek gedekte effecten die de financiële crash van 2008 veroorzaakte. Tranches van door hypotheek gedekte effecten werden herverpakt als CDO’s en verder verkocht.

Weinigen anticipeerden op de dynamiek van hoe deze nieuwe gestructureerde producten zouden interageren met macro-economische trends, zoals een huizenmarktcrash. Een ander duidelijk risico bij deze trancheproducten is dat het grotendeels nieuwe soorten zijn gestructureerde producten wordt gebouwd door niet-financiële experts. Het structureren van producten is een ongelooflijk complexe praktijk die meestal alleen wordt gedaan door de slimste financiële ingenieurs bij investeringsbanken. Het overbrengen van een gedegen begrip van hoe deze gestructureerde producten in DeFi zullen werken aan marktdeelnemers is absoluut noodzakelijk om aanzienlijke financiële verliezen te voorkomen.

Dat gezegd hebbende, hadden veel van de problemen met de financiële crisis van 2008 te maken met de ratingbureaus die CDO’s onjuist beoordeelden, in plaats van dat er een probleem was met de gestructureerde producten zelf. Aangezien er binnen DeFi geen ratingbureaus zijn die deze gestructureerde producten onjuist beoordelen, bestaat het risico van een missende rating op dit moment niet. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me