Richard Brown van R3 schreef onlangs over zijn bewondering voor de openbare keten visie van Ethereum, maar merkte ook op dat de huidige schaal- en privacyuitdagingen te groot zijn en dat “[alleen het Corda-netwerk dit kan leveren”.

Hoewel we het niet eens zijn met zijn conclusie, zit er een diepere boodschap in de opmerkingen van Richard waarvan we denken dat deze een goed voorteken is voor de toekomst van Ethereum. Enterprise blockchain-providers zoals R3 en IBM, lange leveranciers van “blockchain good, bitcoin slecht” uitspraken, accepteren nu de onvermijdelijkheid van gebruikssituaties in de openbare keten in de industrie. De ommuurde tuinen van consortium-blockchains, hoewel nuttig als bewijs van waarde, verbleken bij wat een schaalbaar, interoperabel blockchain-netwerk zou kunnen doen voor ondernemingen. Brown erkent dit zelf duidelijk:

blauwe kubus held

“De mogelijkheden die ontstaan ​​wanneer deze ongelijksoortige applicaties, die aanvankelijk door verschillende groepen voor verschillende doeleinden worden ingezet, in de toekomst kunnen samenwerken, zijn verbijsterend. Er is hier natuurlijk geen genie van onze kant: DAT is de voor de hand liggende implicatie van de Ethereum-visie die op het bedrijfsleven wordt toegepast. “

Aan de andere kant geeft Brown geen enkele beschrijving van hoe het wereldwijde Corda-netwerk zal werken – alleen vage beloften dat ze met een paar gebruikers hebben geëxperimenteerd en het binnenkort zullen uitrollen. Geeft “fout” en “goed” aan in een vergelijkingsafbeelding telt niet als technisch detail. De Ethereum-gemeenschap is daarentegen transparant en uitputtend geweest met zijn technische concepten en plannen.

Het afgelopen jaar hebben zo’n twintig werkgroepen meegewerkt aan whitepapers, onderzoek en onderwijs sharding, zero-knowledge proofs, homomorfe encryptie en laag 2-oplossingen zoals Raiden en plasma. De documentatie voor al dit werk houdt rekening met uitgebreide opmerkingen van vooraanstaande onderzoekers en is direct beschikbaar voor het grotere Ethereum-ecosysteem.


Bovendien merkt Brown zelf op dat een perfect netwerk niet zinvol is als er niemand is toegetreden. Het openbare Ethereum-netwerk heeft miljoen leden, en in tegenstelling tot wat Brown schrijft, voeren veel ondernemingen veilig transacties uit voor het basisgebruik van overdracht en waarde al opslaan.

Desalniettemin zouden we van deze gelegenheid gebruik maken om enkele van zijn punten te weerleggen:

  • Schalen voor ondernemingen. We erkennen dat er uitdagingen zijn geweest met openbare Ethereum-schaalvergroting, die SKALE, sidechains en sharding moeten verlichten. De vooruitgang is gestaag en opzettelijk ontworpen om de veiligheid en veerkracht van de functies op een netwerk te waarborgen dat bijna $ 40 miljard aan waarde opslaat. R3 ontwikkelt geavanceerde functies voor een openbare keten, maar in een omgeving met slechts een paar gebruikers. Deze oefening herinnert ons aan Plato’s allegorie van de grot: de schaduw van bedreigingen kan het echte werk niet vervangen. Bovendien is er in particuliere netwerken al meer dan een jaar consensus over Proof-of-Authority (PoA) die kan zorgen voor meerdere veelvouden van grotere transactiecapaciteit.
  • Zakelijke privacybehoeften. PegaSys, het protocol engineering team bij ConsenSys, is een van een aantal bedrijven die de volgende generatie privacyoplossingen voor Ethereum hebben ontwikkeld. Hyperledger Besu, een open source Ethereum-client die is ontwikkeld door het PegaSys-team, voldoet aan de privacy- en toestemmingsbehoeften van ondernemingen en zorgt tegelijkertijd voor compatibiliteit met het Ethereum-mainnet. Over het algemeen mag het volume van activiteit en innovatie op Ethereum niet worden onderschat – en we willen van deze gelegenheid gebruik maken om te wijzen op het niveau van mindshare van ontwikkelaars op het netwerk, een voordeel dat in de loop van de tijd groter wordt..

blockchain-interoperabiliteitsgrafiek

  • Het tempo van de Enterprise Ethereum Alliance (EER). Achter de schermen wordt uitgebreid gewerkt aan de ontwikkeling van een officiële EEA-specificatie, die in de komende maanden beschikbaar zou moeten zijn. De EEA-specificatie zal veel van dezelfde waardevolle use-cases mogelijk maken die door de post van Brown worden voorgesteld. Het zal rechtstreeks worden gebouwd op een protocol dat al meer dan twee jaar in openbare productie is.
  • Ontwikkeling van het quorumteam. JPMorgan is al enkele jaren een leider in de blockchain-ruimte, inclusief zijn diepe betrokkenheid bij de EER. Bovendien heeft de open-source-positionering vanaf het begin het mogelijk gemaakt dat een ecosysteem rond Quorum is ontstaan, zowel vanuit functies in de codebasis (Constellation) als vanuit veel van zijn toonaangevende concepten (IBFT-consensusmechanisme). We verwachten dat het Quorum-ecosysteem zal blijven groeien.

Bij ConsenSys hebben we verschillende use-cases ontwikkeld voor ‘s werelds meest innovatieve centrale banken, van wie sommigen koos Ethereum boven R3. We worden direct geconfronteerd met veel van de zakelijke uitdagingen door gebruik te maken van de raamwerken van Ethereum, waaronder finaliteit van schikkingen, privétransacties en beveiliging.

De opmerkingen van Richard Brown en de veranderende visie van R3 zijn waardevol, omdat ze het punt erkennen dat we al die tijd hebben gemaakt: er is geen vergelijking tussen het gebruik van “blockchain als netwerk” en “blockchain als database”. Ons werk met de EEA, JPMorgan en vele anderen – zowel in de open source-gemeenschap als met blockchain-teams bij toonaangevende ondernemingen – blijft in een stroomversnelling komen en kan niet worden ingeschat door een vluchtige blik op een enkele GitHub-repo. Deze inspanning bestaat eerder via de vele kanalen, projectteams en werkgroepen van de Ethereum-gemeenschap in het algemeen.

Samenvattend willen we R3 verwijzen naar een van onze favoriete citaten over de kracht van netwerken: “Dat is goed. Je hebt je eerste stap gezet naar een grotere wereld. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me