blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi

Waarom gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) essentieel zijn voor deFi

DAO’s (Decentralized Autonomous Organisations) worden de belangrijkste DeFi-bestuursmediums in crypto en houden conservatief toezicht op meer dan $ 480 miljoen. Door James Beck, Mattison AsherFebruari 3, 2021Geplaatst op 3 februari 2021

Q4 2020 DEFI REPORT blog 2 Download Rapport


Dit maakt deel uit van een serie artikelen uit ConsenSys Codefi’s Q4 2020 Ethereum DeFi Report. Download het volledige rapport voor meer informatie over tokenstandaarden voor activa en betalingen, NFT-marktplaatsen, sociale en community-tokens, flitsleningen, ingepakte Bitcoin en Filecoin, uitleenprojecten en meer.

Nu we enkele van de belangrijkste innovaties van DeFi-applicaties hebben besproken, vraagt ​​u zich misschien af: wie bepaalt de toekomst van deze applicaties? Bijna alle grote DeFi-applicaties, van Uniswap tot Aave tot MakerDAO, worden nu beheerd door DAO’s, wat staat voor Decentralized Autonomous Organization. 

DAO’s zijn bestuursorganen die toezicht houden op de toewijzing van middelen die zijn gekoppeld aan de projecten waarmee ze zijn verbonden en die ook de taak hebben om het succes op lange termijn van het project dat ze ondersteunen te waarborgen. Deze taak is ook geen sinecure, aangezien DAO’s conservatief toezicht houden op meer dan $ 480 miljoen

Totaal beheerd vermogen DAO. Bron: DeepDAO

Gedecentraliseerde autonome organisaties schrijven zoveel rechten en verantwoordelijkheden op als een bedrijf of non-profitorganisatie doorgaans beheert om zelf slimme contracten uit te voeren. Leden van DAO’s gebruiken tokens om te stemmen over de regels van een groter gedecentraliseerd protocol of systeem. Terwijl de beroemdste ‘DAO’ in 2016 werd onderworpen aan een grote hack, net toen Ethereum begon op te stijgen (opgetekend in het nieuwe boek van Matt Leising), Uit de ether), heeft het concept van DAO’s nog steeds een krachtige aantrekkingskracht op projecten die bestuursbeslissingen willen uitbreiden naar de gemeenschap van de tokenhouders. MakerDAO is zo’n voorbeeld, waar houders van het MKR-governance-token stemmen over wijzigingen in het DAI stablecoin-protocol. 

Tot dusver werken de meeste DAO’s onder het volgende raamwerk. Iedereen die een bepaald aantal tokens heeft, kan wijzigingen in het onderliggende protocol voorstellen. Deze voorstellen kunnen technisch van aard zijn, zoals Compound’s voorstel # 31, die de reservefactoren probeerden aan te passen voor verschillende samengestelde markten, of meer ideologisch, zoals Dharma’s Uniswap Voorstel # 2 voor de Uniswap DAO, die Uniswap opriep om hun gebruikers te belonen met UNI, aangezien ze werden weggelaten uit de initiële tokendistributie.

Nadat een suggestie met succes is voorgesteld, moet de gemeenschap van houders van governance-token voor het respectieve project stemmen of ze “voor” of “tegen” het voorstel zijn. Verschillende DAO’s hebben verschillende quorumvereisten om een ​​voorstel te laten slagen, maar zolang dat quorum wordt gehaald, gelden meestal meerderheidsregels. Elke DAO heeft enkele kernverschillen, net zoals elke democratie over de hele wereld varieert in de manier waarop ze democratische principes uitvoeren. Er zijn verschillende niveaus van checks and balances binnen de verschillende DAO’s.

Omdat de samenstelling van slimme contracten om DAO’s te maken open source is, wordt het gemakkelijker om bestaande DAO-structuren te gebruiken, zoals Aragon, MolochDAO, of DXdao om projecten te beheren. Aragon is het meest populaire DAO-framework, gebruikt door onder andere BarnBridge, PieDAO en Aavegotchi. DAOstack (of dxDAO), ontwikkeld door Gnosis, beheert Omen.eth (een voorspellingsmarktplatform), Swapr.eth (een geautomatiseerde marktmaker), Mesa.eth (een gedecentraliseerde beurs) en Rails.eth (een microbetalingssysteem). In totaal beheert DXdao $ 30,9 miljoen onder 448 leden. 

Top DAO’s op basis van beheerd vermogen. Bron: DeepDAO

Hoewel veel van de hierboven beschreven DAO’s experimenteren met nieuwe bestuursstructuren, hebben sommige DAO’s ervoor gekozen om meer traditionele bestuursmodellen te repliceren. Bijvoorbeeld, Het LAO (een autonome organisatie met beperkte aansprakelijkheid) is een investerings-DAO die sterk lijkt op een durfkapitaalbedrijf. Je moet een geaccrediteerde investeerder zijn om lid te worden van deze DAO, en zodra ze zijn geaccepteerd, bespreken leden verschillende projecten om de fondsen van The LAO aan toe te wijzen. Wanneer een project serieus wordt overwogen, stemmen de leden van The LAO vervolgens of het project financiering van de groep moet krijgen.  

Zijn DAO’s gedecentraliseerd?

We zijn natuurlijk nog erg vroeg in de DAO-experimentfase en hebben gezien dat sommige DAO’s een aantal problemen tegenkwamen. De Yearn “DAO” heeft bijvoorbeeld onlangs een YIP-57 getiteld “Funding Yearn’s Future.” Deze stemming zal ertoe leiden dat er meer YFI’s worden gedrukt om toekomstige ontwikkeling van bijdragers uit de gemeenschap te stimuleren.

Het probleem? In september 2020 heeft de Houders van YFI-governance-tokens hebben gestemd om de muntsleutel te verbranden, wat betekent dat er al een stemming was om de mogelijkheid om meer YFI af te drukken, kwijt te raken. Het Core Development-team van Yearn heeft besloten zich niet aan de oorspronkelijke stemming te houden, maar voert de stemming uit om meer YFI af te drukken.

De exacte bevoegdheden van het Core Development-team van Yearn zijn niet uiteengezet, evenmin als de rol die houders van YFI-governance-tokens spelen in het governance-proces. Dit gebrek aan structuur heeft geleid tot verwarring binnen de YFI-gemeenschap en heeft geleid tot twijfels bij de decentralisatie van Yearn’s ‘DAO’.

DAO’s zullen hoe dan ook een groeiende kracht blijven in DeFi en daarbuiten. We bevinden ons in de vroege fasen van experimenten met hoe deze nieuwe bestuursstructuren eruit zullen zien en hoe ze zullen werken.

DAOsDeFiEthereumGovernanceMetaMaskNieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me