blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogEnterprise Blockchain

Wat zijn de risico’s van centrale banken die geen digitale valuta van een particuliere centrale bank implementeren?

Waarom het risico van inactiviteit groter is dan het risico van innovatie voor ‘s werelds grootste financiële instellingen. door Monica Singer21 mei 2020Geplaatst op 21 mei 2020

het risico van geen CBDC-held


Verschillende recente papers geschreven door centrale banken en anderen, zoals de Bank of International Settlement (BIS), stellen duidelijk dat ze bang zijn voor de gevolgen voor commerciële banken als ze een retail Central Bank Digital Currency (CBDC) implementeren. CBDC is echter een relatief risicovrij alternatief in vergelijking met het kwetsbare wereldwijde financiële systeem dat we vandaag hebben.

Het risico vandaag

Een grote kwetsbaarheid van vandaag is dat spaarders hun deposito’s kunnen verliezen als gevolg van risico’s die commerciële banken nemen voor hun geld. Niet alle landen bieden depositoverzekeringen aan en beschermen daarom hun burgers niet. Burgers hebben geen andere keuze dan een commerciële bank te gebruiken voor hun financiële behoeften. Als de commerciële bank failliet gaat, krijgen de inleggers hun geld niet terug. De financiële systemen van deze landen hebben hun burgers aan dit risico blootgesteld door te vertrouwen op tussenpersonen en toezichthouders om toezicht te houden op de verschillende commerciële banken. Dit is keer op keer bewezen gebrekkig te zijn, en daarom resoneerde het Bitcoin White Paper van Satoshi Nakamoto met zoveel mensen toen het werd vrijgegeven in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Gedecentraliseerde technologie biedt een grote kans om risico’s te verminderen en vertrouwen op te bouwen in ons wereldwijde financiële systeem.

Hoe commerciële banken kunnen deelnemen aan een CBDC-model

Er zijn veel manieren om het risico te beheersen dat deposito’s bij CBDC populairder worden dan deposito’s bij een commerciële bank. We hebben bijvoorbeeld de Centrale Bank van de Bahama’s gezien (Project Sand Dollar), waarin het gebruik van de CBDC-rekeningen tot een bepaald bedrag beperkt is. 

De andere mogelijkheid is dat de centrale bank op deze rekeningen geen rente betaalt. De commerciële banken kunnen dan een hogere rente aanbieden aan de deposito’s die ze ontvangen, die in een vrijemarkteconomie deposito’s zullen aantrekken voor een rendement, ook al zijn de risico’s hoger dan in een CBDC..

Centrale banken moeten concurrentie en innovatie aanmoedigen tussen commerciële banken en de nieuwe digitale banken die nu met betere resultaten op de pandemie reageren dan de bestaande commerciële banken die er niet in zijn geslaagd om digitaal te gaan. Centrale banken zouden innovatie moeten faciliteren door samen te werken met commerciële banken in een publiek-privaat partnerschap, zoals voorgesteld in de CBDC-papier van de Bank of England.

Centrale banken moeten ook van de gelegenheid gebruik maken om te innoveren en het speelveld voor hun huidige klanten gelijk te trekken, zodat commerciële banken frontaal kunnen concurreren met de technologiebedrijven die in deze ruimte zijn gekomen. Vertrouwen op regelgeving om te voorkomen dat particuliere uitgevers van munten actief zijn, is niet de oplossing. Dit is een technologie die in toenemende mate door burgers wordt gevraagd en die door hen zal worden gebruikt afhankelijk van de beste gebruikerservaring die hen wordt geboden. Big Tech stopt voor niets om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wetgeving om deze service aan te bieden.

consensys plexus pictogram rond Download onze whitepaper over centrale banken en de toekomst van geld. Downloaden

De opkomst en het risico van particuliere digitale valuta’s

Mijn zorg is dat centrale banken zo bezorgd zijn over het beschermen van de commerciële banken dat ze niet beseffen dat het risico van inactiviteit groter is dan geleidelijke innovatie. Het echte risico komt van de particuliere bedrijven die bezig zijn met het uitgeven van betalingsmechanismen die spaarders kunnen verleiden om nooit meer een oude bank te gebruiken zoals we die momenteel kennen..

Een overstap naar een persoonlijke digitale valuta of “stablecoins” – valuta gedekt door fiat, cryptocurrencies, goud of een algoritme of combinatie van financiële instrumenten – kan resulteren in minder gebruik van fiatvaluta (valuta uitgegeven door een centrale bank). Zodra dit gebeurt, verliezen centrale banken hun vermogen om monetair beleid te voeren en zullen al hun aanbod- en distributiecontroles van de fiatvaluta uit het raam verdwijnen.. 

We kennen Libra, aangedreven door Facebook, en Apple Pay. We horen nu dat Google en Amazon in deze ruimte willen komen en quasi-financiële producten willen aanbieden. We weten heel goed wat er in China is gebeurd met Alipay en WeChat en hoe mensen langzaam maar zeker zijn gestopt met het gebruik van contant geld. We weten ook dat de Centrale Bank van China binnenkort hun versie van een retail CBDC zal uitbrengen, zodat ze alle transacties kunnen volgen met onduidelijke privacybescherming..

We moeten de uitgevers van particuliere munten beu zijn en hoe zij transactiegegevens zullen beheren. Beseffen we dat de particuliere uitgevers van munten de schommelingen in de waarde van hun door onderpand gedekte posities zullen moeten beheersen? Beseffen gebruikers van deze munten dat de uitgevers van deze munten verliezen zouden kunnen lijden en dat ze mogelijk niet gedekt zijn door traditionele vangnetten zoals een depositoverzekering of centrale banken als geldschieters in laatste instantie? Zullen we opnieuw vertrouwen op auditors en toezichthouders om ervoor te zorgen dat het onderpand ter dekking van deze privémunten ook daadwerkelijk aanwezig is?? 

Veel van deze particuliere uitgevers van munten zeggen dat ze de 1,7 miljard zonder bankrekening willen bereiken. Is dit niet de verantwoordelijkheid van centrale banken over de hele wereld? Door samen te werken met fintechs en oude banken die digitaal zijn gegaan, kunnen centrale banken de financiële toegang bieden die wereldburgers nodig hebben.

Privétransacties en programmeerbare naleving

Zoals we weten, maken de vereisten van AML (Anti-Money Laundering) en KYC (Know Your Client) het noodzakelijk dat transacties boven een bepaald bedrag worden bekendgemaakt om te voorkomen dat deze fondsen worden gebruikt voor schadelijke activiteiten. Blockchain-technologie is nu zo geavanceerd dat organisaties transacties kunnen programmeren om vertrouwelijk te blijven voor bepaalde partijen in een netwerk en nog steeds controleerbaar zijn voor toezichthouders. ConsenSys ontwikkelt momenteel een pilot die laat zien hoe de privacy- en toestemmingsniveaus kunnen worden geprogrammeerd, afhankelijk van de behoeften van de klant.

In sommige landen waar belastingontduiking hoogtij viert, zou de CBDC voor de detailhandel de burgers kunnen aanmoedigen om hun transacties openbaar te maken en in realtime belasting te betalen. Programmeerbare slimme contracten op blockchain-netwerken helpen bij het automatiseren van openbaarmaking en naleving op een manier die voorheen onmogelijk was.

In andere landen kan het hebben van een digitaal en onveranderlijk grootboek dat een volledig controlespoor bijhoudt, gebruikers in staat stellen hun kasstromen bij te houden zonder te hoeven wachten tot een boekhouder het grootboek bijwerkt of bankafstemmingen uitvoert. Overmakingen zijn momenteel ook erg duur en vatbaar voor vertraging.Daarom werken er veel fintech-bedrijven in deze ruimte om dit pijnpunt op te lossen..

De centrale banken van de wereld moeten samenkomen om de normen van CBDC te definiëren, zodat deze digitale valuta’s in de toekomst zullen samenwerken en de overdracht van geld van het ene land naar het andere op een realtime, naadloze basis vergemakkelijken..

Hoe digitale betalingen burgers kunnen beschermen

In deze tijd van pandemie zouden we mensen niet moeten vragen om in een rij te gaan staan, zonder sociale afstand te nemen, te wachten op hun sociale uitkering of pensioenfondsen. Als een economische crisis vereist dat de overheid haar burgers financieel ondersteunt in de vorm van helikoptergeld (geld dat door de overheid op de rekeningen van de burgers wordt gestort), hoeven burgers niet te wachten op door de overheid uitgegeven cheques die op de post arriveren. moeten op een bankrekening worden gestort als de werkuren van de banken het toelaten. Met blockchaintechnologie kunnen deze betalingen elektronisch in realtime worden gefaciliteerd, rechtstreeks in de e-wallet van de burgers. Nooit meer wachten of in de rij staan ​​of lopen naar een bank of postkantoor om door de overheid te worden betaald. Niemand zou ooit een fysiek bankfiliaal moeten bezoeken en wachten om bediend te worden.

In veel landen zet de afhankelijkheid van contant geld buitensporige druk op burgers die geen andere keus hebben dan het risico te lopen contant geld bij zich te hebben en beroofd te worden. Om nog maar te zwijgen van een aantal andere bedreigingen rond het gebruik van contant geld, zoals bomaanslagen op geldautomaten en kapingen. Sommige bedrijven moeten contant geld van verschillende depots naar de detailhandelaar overmaken om hun bezit te beschermen. Deze bedreigingen moeten centrale banken motiveren om volledig elektronisch te gaan en de afhankelijkheid van burgers van contant geld te verminderen. 

De technologie is er om burgers te beschermen bij hun geldbeheer. Een zeer programmeerbare en interoperabele blockchain zoals Ethereum kan worden aangepast aan de verschillende behoeften van financiële instellingen en burgers in verschillende landen, terwijl het nog steeds voldoet aan wereldwijde normen die compatibiliteit tussen de CBDC-oplossingen van verschillende landen garanderen..

Zullen centrale banken iets zeggen over de toekomst van geld??

Centrale banken hebben de kans om gelijke tred te houden met technologische veranderingen en deze evolutie naar de toekomst van geld mogelijk te maken. Met COVID-19 en het risico dat bankbiljetten kunnen worden geïnfecteerd, komen digitale betaaloplossingen steeds vaker voorop en wat de burger wil. Millennials en jongere generaties zullen alleen worden aangetrokken door digitale oplossingen die transparant, onveranderlijk, realtime, goedkoop zijn, onder hun controle staan, 24/7/365 beschikbaar zijn en interoperabel zijn met andere digitale financiële instrumenten zoals cryptocurrencies, beveiligingstokens en utility-tokens..

Ik daag centrale banken uit om hun angst los te laten. Als ik denk aan centrale banken, commerciële banken en het systeem van fractioneel bankieren dat we momenteel hebben, moet ik denken aan een oud gezegde: “dat wat je in het verleden succesvol heeft gemaakt, je geen succes zal brengen in de toekomst. ” Het is nu tijd voor centrale banken om innovatie te omarmen, zodat ze zeggenschap hebben over de toekomst van geld. Als de conservatieve aard van centrale banken hen ervan weerhoudt deze sprong voorwaarts te maken, laten we dan samenwerken met de particuliere muntuitgevers, goed gereguleerd, die klaar en in staat zijn om de functionaliteit te bieden die de wereld nodig heeft en wenst..

Wilt u meer weten over de digitale valuta van de centrale bank?

Bekijk ons ​​on-demand webinar over CBDC, stablecoins en de toekomst van geld. Bekijk CBDC Industry Insight Betalingen Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Inleiding tot tokenisatieWebinar

Inleiding tot tokenisatie

De toekomst van digitale activa en defiWebinar

De toekomst van financiën: digitale activa en deFi

Wat is Enterprise EthereumWebinar

Wat is Enterprise Ethereum?

Centrale banken en de toekomst van geldWit papier

Centrale banken en de toekomst van geld

Komgo Blockchain voor Commodity Trade FinanceCase Stud

Komgo: Blockchain voor Commodity Trade Finance

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me